Van der Wiel: "Werd me een dip aangepraat"

Gregory van der wiel heeft een rotperiode achter de rug. De rechtsback van Ajax en het Nederlands elftal is op zoek naar vorm.

Na het kampioenschap met Ajax rustte Van der Wiel goed uit en had hij zin in het nieuwe seizoen. Dit zou zijn seizoen worden. Maar het begon anders dan hij had gehoopt. Toen hij in de Amsterdam ArenA gewisseld werd en onder begeleiding van een cynisch applaus en gejuich naar de kant werd gehaald, werd duidelijk hoe slecht hij in vorm was. "Maar er werd me een dip aangepraat."

Van der Wiel speelde vorig jaar een heel sterk WK. Sindsdien zijn de verwachtingen hoog. "En als je dat verwachtingspatroon niet elke week kan waarmaken, raken mensen teleurgesteld in je", zegt hij tegen De Pers. Een verklaring voor zijn zwakke spel heeft hij niet. "Tja... Waarom zijn bananen krom? Het heeft te maken met allerlei factoren. Voetbal is een teamsport. Als ik een individuele sport beoefende, bijvoorbeeld tennis, dan kon ik het alléén maar bij mezelf verklaren. Maar ik heb ook te maken met alles wat er om me heen gebeurt."

De international vervolgt: "Als ik net dat balletje niet kwijt kan dat ik normaal wel kwijt kan... Als je net even verkeerd wordt aangespeeld... Of niet op tijd. Dus een centrale verdediger die in balbezit wacht, wacht en wacht. Uiteindelijk geen oplossing vindt en dan denkt: oh, ik geef 'm maar aan Greg."

"Maar dan zit ik er mee, onder druk. Dan kom ik in de problemen. Daar heb ik het ook met mijn teamgenoten over gehad, zeker. Die kleine dingetjes kunnen een grote invloed hebben op je spel. Daar kijkt niet iedereen doorheen. Zeker niet. Dan is het heel simpel: Greg heeft balverlies geleden, dus Greg speelt slecht." Van der Wiel denkt achteraf dat de dip minder groot was dan hoe men het zag. "Ik wil niet zeggen dat mijn prestaties bij Ajax onder een vergrootglas lagen... Maar er werd me meer een dip aangepraat dan dat ik dat zelf zo voelde. Ik denk dat de echte voetbalkenners dat ook wel hebben gezien."