[WK] Titel tijdrijden voor Duitse Arndt, Van Dijk zesde

Judith Arndt is dinsdag wereldkampioene geworden op de tijdrit. De Deense had in Kopenhagen 37.07 minuten nodig voor het 27,8 kilometer lange parcours. Dat was 22 tellen sneller dan de voor Nieuw-Zeeland uitkomende Deense Linda Villumsen. Het brons was voor de Britse titelverdedigster Emma Pooley (37.31).

Voor Arndt is het haar eerste wereldtitel als tijdrijdster. Drie keer eerder finishte ze als tweede. In 2004 won ze wel al eens de wegrace op het WK.

Ellen van Dijk werd de beste Nederlandse op het door regen spekgladde parcours. Zij zette een tijd van 37.46 minuten neer. Marianne Vos sloot haar WK-debuut op de tijdrit af op de tiende plaats (38.03).

Oud-schaatsster Clara Hughes eindigde bij haar rentree op de fiets op de vijfde plaats. De Canadese was daarmee ruim sneller dan haar voormalig concurrente Martina Sablikova. De Tsjechische schaatsster zette pas de 28e tijd neer.

Eerder dinsdag werd de Deen Mads Wurtz Schmidt in eigen land wereldkampioen bij de jongens junioren. Hij bleef James Oram uit Nieuw-Zeeland en de Australiër David Edwards voor. De Nederlanders Ivar Slik en Paul Moerland reden in de marge mee. Zij werden respectievelijk 34e en 37e.