'UCI hield Menchov voor Tour 2010 in de gaten'

Wielerunie UCI heeft voor de Tour de Frande van 2010 alle deelnemende renners in een categorie ingedeeld. De schaal die van 0 tot 10 liep gaf aan in hoeverre de renners wat betreft dopinggebruik in de gaten werden gehouden. Het Franse L'Equipe publiceerde de lijst waarop staat dat de kopman van de Rabobankploeg van vorig jaar Denis Menchov een score van negen toegekend kreeg.

Toch is de Rus niet de renner die het meest in de gaten werd gehouden. Yaroslav Popovych van Team RadioShack en Carlos Baredo (destijds Quick Step) kregen de hoogste score van tien toebedeeld. Opvallend, want beide renners eindigden niet in de top tien van het klassement. Dat deed Menchov met plaats drie wel. Ook de Belg Jurgen Van den Broeck die vijfde werd, werd met een score van acht in de gaten gehouden.

Andere toppers zoals Alberto Contador, Lance Armstrong, Alessandro Petacchi, Alexander Vinokourov, Bradley Wiggins en Cadel Evans kregen een score van vier tot zes toebedeeld en werden minder in de gaten gehouden. De Nederlander met de hoogste score op de lijst was Karsten Kroon die met een vijf ook redelijk in de gaten werd gehouden. Van dit rijtje testte Tourwinnaar Contador uiteindelijk positief op het gebruik van clenbuterol.

Dit gold niet voor bijvoorbeeld Robert Gesink (één) of Koos Moerenhout (nul). Tegen erkend tijdrijder Fabian Cancellara bestond net als meer dan veertig anderen geen enkele verdenking.

De volledige lijst is hier te vinden.