'Van Basten wordt trainer Sporting Portugal'

Wordt Marco van Basten de nieuwe trainer van Sporting Portugal of toch Frank Rijkaard? Morgen staan de presidentsverkiezingen bij de Portugese club op het programma. Hieronder een overzicht van alle kandidaten die meestrijden om het presidentschap van Sporting Portugal.

De traditionele topclub Sporting werd in 2002 voor het laatst kampioen en kampt bovendien met grote financiële problemen. Onlangs moest coach Paulo Sergio het veld ruimen en nam José Couceiro diens taken op interim-basis over. Tijd voor verandering. Vanaf morgen 11:00 uur mag er worden gestemd en om 21:00 uur sluiten de stemlokalen. Bruno de Carvalho is favoriet om de verkiezingen te winnen.

De Carvalho bereikte al een akkoord met Van Basten over een dienstverband vanaf het komende seizoen. Een andere kandidaat, José Dias Ferreira, belooft Frank Rijkaard als nieuwe oefenmeester, Pedro Baltazar gokt op Zico, Abrantes Mendes denkt Dunga te kunnen verleiden en Godinho Lopes noemde nog geen naam, maar gaat naar verluidt voor de huidige Sporting Braga-coach Domingos. Luiz Felipe Scolari was ook in beeld bij laatstgenoemde en ook bij Abrantes Mendes, maar weigerde.

Afgelopen woensdag gingen de kandidaten in debat op de sportzender SportTV. Daarin kreeg Bruno de Carvalho vanwege zijn stijgende populariteit verscheidene aanvallen van de anderen te verwerken. Er was vooral kritiek op het Russische investeringsfonds waar hij mee schermt. De kandidaat van Rijkaard, Dias Ferreira, beoogt oud-sterspeler Paulo Futre als technisch directeur en die keuze valt eveneens niet goed bij zijn rivalen. Futre is niet erg geliefd is bij de sócios, omdat hij op jonge leeftijd van Sporting naar Porto vertrok en aan het einde van zijn loopbaan voor Benfica koos en niet voor Sporting.

In de peilingen heeft Bruno de Carvalho momenteel een lichte voorsprong op Godinho Lopes en ook Pedro Baltazar heeft nog een kleine kans. Dias Ferreira en Abrantes Mendes lijken bij voorbaat al kansloos. Alles is echter nog mogelijk, want een derde van de sócios weet nog niet naar welke kandidaat hun stem gaat. Sporting bereikte vorig jaar november de grens van 100.000 leden en die mogen allemaal stemmen. De stem van de ‘oude’ leden weegt, afhankelijk het aantal jaren lidmaatschap, echter zwaarder dan die van de 'nieuwe' leden.

De kandidaten

Lijst A: Godinho Lopes

Trainer: naar verluidt Domingos (huidige trainer van Sporting Braga)

Spelers: voorcontract Oscar Wendt (FC Kopenhagen), voorcontract Bobô (Besiktas), voorcontract Rodríguez (Sporting Braga). Verder worden Alex Silva (São Paulo FC), Ezequiel Garay (Real Madrid) en Hugo Almeida (Besiktas) genoemd.

Bijzonderheden:
volgens andere kandidaten verandert er bij zij komst weinig aan de huidige financiële malaise en het ontbreken van prijzen. Hij uitte wel kritiek op de huidige spelers, maar niet op het beleid van de afgelopen jaren.

Lijst B: Pedro Baltazar

Trainer: Zico

Spelers:
Genoemd worden Royston Drenthe, Adriano (zonder club), Pedro León (Real Madrid) en Davide Santon (Cesena/Inter).

Bijzonderheden:
Baltazar is eigenaar van de huidige aanvoerder van Sporting, Daniel Carriço. Hans van der Zee zou bij Baltazar de nieuwe chef scouting worden. 

Lijst C: Bruno de Carvalho

Trainer: Marco van Basten

Spelers: Ruud van Nistelrooy wordt genoemd als eventuele nieuwe aanwinst.

Bijzonderheden: Van Basten neemt Mitchell van der Gaag en Raymond Verheijen waarschijnlijk mee als assistenten. Bruno de Carvalho zou met hulp van een Russisch investeringsfonds vijftig miljoen euro meebrengen.

Lijst D: José Dias Ferreira 

Trainer: Frank Rijkaard

Spelers: Een heleboel. Taiwo (Olympique Marseille), Marco Donadel (Fiorentina), Oscar Wendt (FC Kopenhagen, evenals Godinho Lopes, ook Benfica beweert hem te halen), Trochowski (Hamburger SV), Bojan Krkic (FC Barcelona), Canales, Pedro Léon (Real Madrid), Breno (Bayern München), Alexis Sanchez (Udinese), Dani Alves (FC Barcelona). Ook Eljero Elia (HSV), Bryan Ruiz (FC Twente), Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel (Ajax) worden genoemd.

Bijzonderheden:
Keuze voor Paulo Futre als directeur voetbalzaken maakt hem niet populair bij de sócios. De voormalig sterspeler ging op jonge leeftijd van Sporting naar Porto en aan het einde van zijn loopbaan koos hij voor Benfica en niet voor Sporting.

Lijst E: Abrantes Mendes 

Trainer: Dunga

Spelers: niet nader bekend

Bijzonderheden: wil vooral de organisatiestructuur aanpakken, de financiën op orde brengen en de club teruggeven aan de fans.