Dopingexpert: "Zaak Contador nog lang niet voorbij"

Volgens de Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer is de zaak rond wielrenner Alberto Contador nog lang niet voorbij. De Spaanse bond RFEC sprak hem vandaag vrij van het gebruik van clenbuterol en De Boer snapt wel waarom.

"Ik speculeer, maar de Spaanse wielerbond zat natuurlijk met die hele affaire rond Contador in de maag. Het feit dat de Duitse tafeltennisbond in een nagenoeg vergelijkbaar geval een tafeltennisser vrijsprak en wereldantidopingbureau WADA daar niet tegen in beroep is gegaan, is denk ik door de Spanjaarden aangegrepen om Contador ook vrij te spreken," zei De Boer.

De Nederlander is biochemicus in het Maastricht Universitair Medisch Centrum en werd door de verdediging van Contador toen de renner betrapt was op clenbuterol. Contador verklaarde dat de positieve test kwam door besmet vlees en dat de gevonden hoeveelheid daarom minimaal was. De Spaanse bond worstelde met de kwestie en kwam met een voorstel voor een jaar schorsing.

"Contador had tien dagen om te reageren. Het team rond de wielrenner heeft in het verweer aangegeven dat de Spaanse bond een aantal zaken verkeerd heeft geïnterpreteerd. Die zaken vereisten een toelichting," ging De Boer verder.

"Dat voorstel van een jaar schorsing was eigenlijk ook vlees noch vis. Of je straft hem of je spreekt hem vrij. Uit het voorstel kon je afleiden dat de Spaanse wielerbond eigenlijk geen mening had in de zaak, maar door de regelgeving gedwongen was iets te doen."

Ondanks de vrijspraak is de kwestie nog lang niet uitgegeten. "We hebben in oktober al gezegd: deze zaak gaat uiteindelijk naar het internationaal sporttribunaal CAS."