Moss blij met nieuwe regels in F1

Stirling Moss is blij dat de FIA het gemeen rijden van Formule 1-rijders aan wil pakken. De de oud-coureur en zestienvoudig grand prix-winnaar vermoedt dat Michael Schumacher heel wat minder te spreken is over de reglementswijzigingen.

"Ik zie dat ze iets doen tegen gemeen rijgedrag. Dat vermindert waarschijnlijk de kansen van Schumacher. Wat hij deed in Hongarije was schandalig. De Formule 1 is nu een van de veiligste sporten, maar als op dat moment iemand uit de pitstraat was gekomen, had het rampzalig kunnen aflopen," zei Moss tegen ESPNF1.

Schumacher duwde Rubens Barrichello bij een poging om hem te blokkeren in Hongarije bijna in de pitmuur en kwam slechts weg met een waarschuwing. Barrichello pakte uiteindelijk, doordat hij net genoeg ruimte had, de tiende plaats van Schumi af. De Duitser heeft een verleden met soortgelijke acties, want in 1994 sneed hij in Adelaide Damon Hill de pas af en pakte zijn eerste wereldtitel, terwijl hij drie jaar later bij Jacques Villeneuve minder succes had en zelfs hierdoor de tweede stek in het kampioenschap door diskwalificatie kwijtraakte.

Moss is voorstander van het Kinetic Energy Recovery System in de sport. "Ik verwacht dat over tien of vijftien jaar iedere straatauto over een dergelijk systeem beschikt. Autosport is de beste manier om dingen te bewijzen en te testen voordat ze gemeengoed worden. De teams gaan ongetwijfeld veel ontdekken over de technologie die ze gebruiken. Het is weliswaar duur, maar ik kan geen medelijden hebben met de teams, want ze geven alle enorme bedragen uit."

Ook de beweegbare achtervleugels en het verbod op teamorders kunnen de goedkeuring van de Brit verdragen. Door alle wijzigingen wordt de rol van de coureur namelijk belangrijker dan in de afgelopen jaren het geval is geweest.