Van Basten: "Ideeën van Cruijff te rigoureus"

Marco van Basten had twee jaar geleden een meningsverschil met Johan Cruijff. Beide Ajax-grootheden delen ook nu nog niet dezelfde visie.

Van Basten was twee jaar geleden coach van Ajax  toen Cruijff aanklopte om de club opnieuw op te bouwen. Hij wilde onder meer de jeugdopleiding flink op de schop nemen. Van Basten vond dat geen goed idee, waarna Cruijff het voor gezien hield. "Ik heb dezelfde situatie met Johan meegemaakt voordat ik begon bij Ajax", zegt de oud-Ajacied tegen Sport1.

Cruijff wilde meer dan de helft van de jeugdtrainers ontslaan. "Dat legde hij destijds bij mij neer, maar ik heb dat niet gedaan. Ik vond het te rigoureus", zegt Van Basten nu. "De uitspraken die hij nu gedaan heeft, zijn ook wel logisch als je ze baseert op de wedstrijden tegen Willem II en Real Madrid."

Van Basten denkt dat Cruijff alleen maar goede bedoelingen heeft met zijn kritiek. "Hij vindt dat wat er nu bij Ajax gedaan wordt niet goed is en daar kun je een mening over hebben. Ik kan daar ook een heel eind in meegaan, maar zo rigoureus als hij het wil is niet reëel. Johan en ik hebben overigens nog steeds een prima relatie. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je geen andere mening kunt hebben."