Rutte heeft regeerakkoord klaar
Verschillende media melden vandaag dat CDA, VVD en PVV vandaag nog een regeerakkoord kunnen overleggen. Gisteravond onderbraken de drie fractieleiders, respectievelijk Verhagen, Rutte en Wilders, rond half twaalf de gesprekken.
Vandaag zullen de gesprekken worden voortgezet, waarna de fracties zich morgen over het akkoord kunnen buigen. De inhoud van het akkoord wordt waarschijnlijk pas donderdag bekendgemaakt. Het CDA-congres zou zich dan zaterdag kunnen uitspreken over het regeerakkoord met gedoogsteun van Wilders.
Verhagen beantwoordde de vraag of hij bezig was met de laatste loodjes gister met 'dat weet je nooit'. Struikelblokken lijken te liggen bij de sociale zekerheid en de zorg. De Volkskrant meldt dat de partijen het over onder andere de Wajong nog oneens zijn. De VVD wil die uitkering beperken tot gehandicapten die helemaal niet meer kunnen werken, een maatregel die een miljard euro op zou leveren. Bij PVV en CDA ligt dat echter gevoelig. Ook over de verkorting van de maximale looptijd van de WW zijn de partijen het nog oneens.
Trouw weet dat in ieder geval de overheid grondig wordt gereorganiseerd. Er komen minder ministeries, met maximaal elf ministers en acht staatssecretarissen. Ingewijden zeggen dat Wonen, Wijken en Integratie naar het sterk ingeperkte Ministerie van Binnenlandse Zaken gaat, dat zelf veel veiligheidstaken in zal leveren aan het nieuwe Ministerie van Veiligheid. Ook Justitie zal daar ondergebracht worden.
Na een mogelijk 'ja' van het CDA-congres zaterdag, zal Rutte maandag benoemd kunnen worden tot formateur. Half oktober zou het kabinet dan door het staatshoofd beëdigd kunnen worden.
Update 11:41 uur
RTL Nieuws meldt dat overeenstemming is bereikt over een regeer- en gedoogakkoord. De in het akkoord gemaakte afspraken worden morgen aan de fracties gepresenteerd. Als de achterban van het CDA aankomende zaterdag akkoord gaat, kan Mark Rutte volgende week ministers gaan zoeken. Een nieuw kabinet kan dan in de week van 11 oktober een feit zijn.
De formatiebesprekingen haalde vandaag hun honderdelfde dag. Als alles goed gaat, kan er hondervijfentwintig dagen na de verkiezingen van 9 juni een kabinet zijn.
Kan wel wezen, en daar mag je dan dus best een regeling voor treffen. Maar dit is wel een hele grote uitzondering, die je nu verzint. De meeste 'arme' mensen in Nederland krijgen gewoon een uitkering en moeten gewoon aan het werk gaan om geld te verdienen. Ze krijgen dan minimumloon of meer.
Daarbij, als je een eigen zaak begint, dan krijg je een enorme hulp van onze overheid. Soms moet je de subsidies zoeken, maar iedere tak krijgt enorme hoeveelheden geld van onze maatschappij (grotendeels betaalt door de rijken, je kent ze wel). Desondanks blijft een eigen zaak beginnen een weloverwogen risico en dit moet je ook alleen doen als je er zeker van bent dat je je eigen broek op kan houden.
Ik ben blij voor je dat jij zo ongeloofelijk slim bent, maar...
Mensen met een chronische ziekte zijn die te dom?
Mensen die heel hun leven hard gewerkt hebben en vervolgens vanwege hun leeftijd niet meer aan de bak komen, zijn te dom?
En dan, als iemand inderdaad een lager iq heeft kunnen we ze als land gewoon uitbuiten?
[..]
Nee, dit zijn geen uitzonderingen, dit wordt steeds meer werkelijkheid. En die "enorme hulp" van de overheid valt in de praktijk zwaar tegen. En geen enkele ondernemer heeft een glazen bol en kan dus ook niet in de toekomst kijken, of hij over, pakweg, 5 jaar zijn eigen broek nog wel kan ophouden.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken