Opnieuw 'radiostilte' rond formatie

VVD, PVV en CDA zeggen niets meer over de voortgang van de kabinetsformatie nu zij de onderhandelingen hebben hervat. Dat hebben VVD-leider Mark Rutte en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen maandag gezegd.

"We zijn weer begonnen. Daar hoort ook weer radiostilte bij", zei Rutte na afloop van het eerste gesprek na de hervatting van de onderhandelingen over de vorming van een rechts kabinet met gedoogsteun van de PVV. Hij wilde ook niet zeggen hoe lang de onderhandelingen nog gaan duren.

Rutte wilde wel kwijt dat hij blij is dat hij weer om de tafel zit met Verhagen en PVV-leider Geert Wilders. "Het is goed om de gesprekken voort te zetten", zei ook Verhagen. "Op verzoek van de informateur weer twitterstilte voor de duur van de onderhandelingen", twitterde hij. Wilders stond geen journalisten te woord.

Koningin Beatrix benoemde maandag VVD-voorzitter Ivo Opstelten opnieuw tot informateur. Onder zijn leiding hebben de drie partijen al eerder onderhandeld. Anderhalve week geleden liepen de gesprekken stuk, omdat Wilders er geen vertrouwen in had dat het CDA het kabinet zou steunen. Later kwam hij daarop terug.