Doden door noodweer in Zuid-Frankrijk

Door noodweer in het Zuid-Franse departement Var, in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, zijn zeker negentien mensen om het leven gekomen. Twaalf personen worden vermist. Dat heeft de prefectuur van het departement woensdag bekendgemaakt. De slachtoffers vielen in Draguignan, Trans-en-Provence, Luc en Roquebrune.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn medeleven betuigd. Minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux bracht woensdag een bezoek aan het getroffen gebied om er persoonlijk poolshoogte te nemen.

Door de stortbuien kwamen straten blank te staan. In Draguigan stond in sommige straten meer dan twee meter water. Hoewel het waterpeil in de regio aan het dalen is, vrezen de autoriteiten dat er op sommige plekken nog steeds overstromingen kunnen plaatsvinden.

Helikopters vliegen boven het getroffen gebied en meer dan vierhonderd mensen werden door de heli's gered, met name in Roquebrune en Fréjus. Acht campings zijn ontruimd en op sommige plaatsen werden mensen ingesloten door het stijgende water. In totaal zijn ongeveer twaalfhonderd mensen opgevangen in tijdelijke opvangcentra.

Door het noodweer viel op sommige plaatsen de elektriciteit uit. Ongeveer 120 duizend huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Ook het trein- en wegverkeer had veel last van het noodweer. Het treinverkeer is op sommige trajecten gestaakt en de snelweg A8 werd tijdelijk gesloten.

Tientallen Nederlanders die in het gebied op vakantie zijn kwamen eveneens in de problemen. Door de heftige regenbuien spoelden auto's, tenten en caravans weg. Volgens de ANWB Alarmcentrale raakten er geen Nederlanders gewond. De meeste vakantievierders zijn opgevangen door de plaatselijke autoriteiten. Sommigen beleefden angstige momenten en konden ternauwernood het vege lijf redden. Zo moesten toeristen op het dak van hun caravan wachten tot ze gered werden.