[Giro] Evans wint spectaculaire etappe

De spectaculaire zevende rit in de Giro d' Italia is gewonnen door wereldkampioen Cadel Evans. De Australier van BMC was in de rit van Carrara naar Montalcino de sterkste van een groepje van vier. De rit in de regen ging ten dele over onverharde wegen. Vicenzo Nibali verloor zijn roze trui door een valpartij zijn leidende positie aan Alexandre Vinokourov.

Rick Flens (Rabobank) en Nicki Sörensen (Saxobank) hadden in de regen een voorsprong van acht minuten gekregen van het peloton. Het peloton liet deze vlucht dit keer niet begaan en onder impuls van onder andere Lampre en Katusha ging de voorsprong vrij hard naar beneden. Het ging zo hard dat het peloton in tweeën brak en er een kleine tachtig renners op achterstand belandden.

Hierbij zat een groot gedeelte van de Rabobank ploeg. Wie er niet bij was is Marzio Bruseghin van Caisse d'Epargne. Geplaagd door vele valpartijen in eerdere dagen was de Italiaan genoodzaakt op te geven.

Op 45 kilometer van de streep was het verschil tussen de koplopers en het eerste peloton (met leider Vincenzo Nibali) nog maar één minuut. Het ging er dus sterk naar uit zien dat er met een grote groep over de Strade Bianche gereden zou gaan worden. In het slot van de etappe is namelijk twintig kilometer aan onverharde wegen opgenomen. Op de Passo del Rospatoio werden de twee vluchters ook al ingegrepen.

Dat was het moment voor Dario Cioni (Sky) om er van tussen te gaan. Echter kreeg hij niet veel ruimte door het door Astana en Acqua E Sapone geleidde peloton en werd amper twee kilometer verder ingelopen. Nadat Linus Gerdemann (Milram) was weggereden ging het mis bij Liquigas. Leider Vincenzo Nibali ging onderuit in de afdaling met zijn ploegmakkers en werd teruggeslagen tot achter een tweede peloton. Door de val hadden onder andere Alexandre Vinokourov een klein gaatje geslagen.

Toen de renners het eerste onverharde deel opreden werd het er niet duidelijker op. Nibali had een achterstand van anderhalve minuut op de leiders van dat moment, waarbij Gerdemann en Jan Bakelandts (Omega-Pharma Lotto) behoorden. Later sloten Stefano Garzelli, Vinokourov en ook wereldkampioen Cadel Evans aan. Aan het einde van de onverharde strook waren er in totaal dertig man aan de leiding. Daarbij zat niet Ivan Basso, die net als zijn ploegmaat Nibali was teruggeslagen.

Het beloofde nog spectaculairder te worden, want niet veel later doemde nog een onverhard stuk op met daarin een klim met percentages tot 16%. Dat deed Vinokourov en Evans doen besluiten om te gaan aanvallen. Er sloten vijf man aan; Cunego, Garzelli, Arroyo, Pinotti en Gadret.

De groep had op tien kilometer van de streep een voorsprong van anderhalve minuut op Basso en Nibali. Toch vonden Evans, Vinokourov en Arroyo het niet hard genoeg gaan en sprongen weg uit de kopgroep. Ook Cunego en Pinotti wisten weer aan te sluiten en zo gingen ze met zijn vijven op weg naar de slotklim van een kilometer naar de finish.

Bij het ingaan van de laatste kilometer van de klim verslikte Evans zich in de bocht en ging Cunego ervandoor, maar Evans wist weer aan te sluiten met Vinokourov en Pinotti. Evans trok de sprint op de laatste hellende stuk aan en de rest zag hem niet meer terug. Cunego werd tweede, voor Vinokourov, die wel de roze leiderstrui over wist te nemen. Basso en Nibali kwamen op ruim twee minuten binnen. Carlos Sastre verloor meer dan vijf minuten.

Uitslag etappe zeven

# Renner Ploeg Tijd
1 Cadel Evans (Aus) BMC 5.13:35
2 Damiano Cunego (Ita) Lampre +0.02
3 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana z.t.
4 Marco Pinotti (Ita) Columbia +0.06
5 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epragne +0.12
6 Steffano Garzelli (Ita) Acgua E Sapone +0.27
7 John Gadret (Fra) AG2r +0.29
8 Michele Scarponi (Ita) Diquigiovanni +1.01

Stand na etappe zeven

# Renner Ploeg Tijd
1 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana  
2 Cadel Evans (Aus) BMC +1.12
3 David Millar (GBr) Garmin +1.29
4 Vladimir Karpets (Rus) Katusha +1.30
5 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +1.33
6 Marco Pinotti (Ita) Columbia +1.40
7 Linus Gerdemann (Dui) Milram +1.50
8 Ivan Basso (Ita) Liquigas +1.51