FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 mei 2010

Ook Federer naar finale in Madrid

Roger Federer heeft zich ten koste van David Ferrer geplaatst voor de finale van het tennistoernooi in Madrid. De Zwitserse nummer één van de wereld klopte de Spanjaard met 7-5, 3-6 en 6-3.

Ferrer is in vorm dit gravelseizoen, want hij behaalde al een finaleplaats in Rome en de halve finale in Barcelona. De Spanjaard trof echter in de eerste set een gretige Federer die slechts twee punten op zijn opslag inleverde. In de tweede set haperde de opslag van de Fed-Express, waardoor Ferrer kon breken en er een derde set noodzakelijk was. Daarin kon het door de vele fouten beide kanten op, maar Federer was op tijd bij de les om in de achtste game de beslissende break te plaatsen.

In de finale neemt de Zwitser het op tegen Rafael Nadal. De Spanjaard klopte eerder vandaag zijn landgenoot Nicolas Almagro met 4-6, 6-2 en 6-2. Vorig jaar ging het duel ook al tussen Federer en Nadal, waarbij eerstgenoemde met 6-4 en 6-4 aan het langste eind trok.

Speler Swansea City overlijdt

Op 22-jarige leeftijd is de Oostenrijkse profvoetballer Besian Idrizaj overleden. De jeugdige spits was actief bij de Britse club Swansea City. Idrizaj overleed in zijn slaap in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hij verbleef op dat moment bij zijn familie in Oostenrijk.

Idrizaj haalde al eens eerder het nieuws vanwege grote problemen met zijn gezondheid. In februari 2008, toen hij voor Wacker Innsbruk speelde, zakte hij tijdens een wedstrijd tegen Sturm Graz in elkaar. Er werd gedacht aan een hartaanval, maar later werd duidelijk dat het ging om een virus.

In het verleden speelde Idrizaj voor onder meer Liverpool, Luton, Crystal Palace en Wacker Innsbruck, voordat hij bij Swansea neerstreek. Dit jaar kwam hij tot drie optredens. De Oostenrijker was een ploeggenoot van de Nederlanders Dorus de Vries, Ferrie Bodde en Cedric van der Gun.

Red een leven!

Eigenlijk zou iedereen moeten kunnen reanimeren. Het is vrij simpel:

Slachtoffer aanspreken en schudden bij de schouders. Bij geen reactie luisteren naar de ademhaling. Ondertussen 112 (laten) bellen. Bij ademhaling slachtoffer op zijn zij leggen. Bij geen ademhaling start je de reanimatie:

30x hartmassage op het borstbeen (ideale tempo is op het nummer Staying Alive), 2x beademen (de luchtweg maak je vrij door met twee vingers onder de kin het hoofd naar achteren te liften). Herhalen tot de hulpverlening komt.

Nog te moeilijk? Kijk dan maar even naar het instructiefilmpje van deze dames.

Drieduizend kilo hasj op zeiljacht gevonden

Op een zeilboot die tussen Vlieland en Terschelling voer is zaterdag zo'n drieduizend kilo hasj aangetroffen. De bemanning is aangehouden, meldt het Kustwachtcentrum.

De marechaussee kwam het schip op het spoor vanwege de opvallende route die het nam. Sinds vrijdag werd de boot al in de gaten gehouden. Zaterdag gingen opsporingsambtenaren aan boord en vonden de drugs.

Uit verhoor van de opvarenden bleek dat een ander jacht mogelijk ook bij het transport betrokken was. In de haven van Makkum is later een tweede zeiljacht in beslag genomen.

Ryanair beboet voor onvoldoende hulp

De Italiaanse burgerluchtvaartautoriteit ENAC heeft luchtvaartmaatschappij Ryanair een boete van drie miljoen euro gegeven. Ryanair zou onvoldoende hebben gedaan om passagiers te helpen die vorige maand door de wolk vulkaangas uit IJsland gestrand waren.

ENAC zei zaterdag dat er zeker 178 gevallen bekend waren waarbij Ryanair niet de verplichte hulp van voedsel, drinken en onderdak had geboden aan gestrande passagiers. Van 15 tot en met 22 april lag het Europese vliegverkeer grotendeels plat. Door een wolk vulkaanas boven het continent werden veel vluchten geannuleerd.

Ryanair beriep zich direct aan het begin van het vliegverbod op overmacht en liet weten zich niet aan de regels te zullen houden. De maatschappij liet nu weten niet over een boete te zijn geïnformeerd.

Italië beboet Ryanair voor onvoldoende hulp
Italië beboet Ryanair voor onvoldoende hulp (Foto: FOK!)

 

Lotus dichtbij Q2 in Monaco

Lotus Racing zorgde tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco bijna voor een verrassing. Het team was wederom de beste van de nieuwkomers en bijna had het de Sauber van Kamui Kobayashi geklopt en was Heikki Kovalainen doorgedrongen tot Q2.

In een laatste poging om het verschil te overbruggen spinde de Fin tweemaal, maar wist wonderwel uit de muur te blijven. "Het was een wilde rit om eerlijk te zijn. Ik probeerde de drie tienden naar Kobayashi goed te maken, maar ik gleed alle kanten op in mijn laatste run. Ik raakte de muur niet, maar ik ging er gewoon volledig voor. Helaas mocht het niet baten, maar onze positie is goed."

Teamgenoot Jarno Trulli eindigde vlak achter Kovalainen, waardoor hij voor het eerst in Monaco minder kwalificeerde dan zijn teamgenoot. Toch is dat niet het belangrijkste voor hem. "Het was moeilijk, omdat ik nooit helemaal tevreden was met de balans van de auto. Dat veranderde ook niet, maar we zijn in ieder geval flink verbeterd ten opzichte van de rest."

ModNations Racers in Nederlandse reclame

Jawel, ook Nederland krijgt haar eigen ModNations Racers-reclame. In deze reclame worden in het kort de mogelijkheden van de game verteld en getoond. 

ModNations Racers is een nieuwe IP die exclusief op Sony's platformen uitkomt. In de game zal je een boel kunnen aanpassen. Zo kan je niet alleen je racer kunnen versieren, maar kan je ook je eigen racebanen ontwerpen. ModNations Racers komt uit op 21 mei. De game zal te koop zijn voor de Playstation 3 en Playstation Portable.

Massa: "Hinderde Button niet bewust"

In de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco hinderde Felipe Massa Jenson Button. De Brit kwam daardoor niet verder dan acht, terwijl Massa zelf morgen vanaf plaats vier mag vertrekken. De Ferrari-coureur ontkent de wereldkampioen bewust gehinderd te hebben.

"Ik weet niet waar hij mee bezig was. Hij heeft duidelijk niet in zijn spiegels gekeken. Ik baal ervan dat hij geen straf heeft gekregen, want ik heb erg veel last van hem gehad," zei Button na afloop van de kwalificatie.

"Er reed een auto voor me, dus ik moest inhouden," zei Massa. "En toen ik Jenson zag komen gaf ik weer gas. Het was absoluut niet met opzet." De Braziliaan is tevreden met zijn vierde startplek. "Ik ben blij. De banden werkten goed en zo wil ik ook op dit circuit rijden. Er is nog niks verloren. We zullen tot het einde vechten."

[DFB Pokal] Uitslag Werder Bremen - Bayern München

Bayern München heeft een prijs weten toe te voegen aan de prijzenkast. Het elftal van Louis van Gaal won in Berlijn met 4-0 van Werder Bremen. Bayern München was daarmee de tweede ploeg die vandaag de dubbel (kampioenschap en nationale beker) wist te pakken. Eerder vandaag won Chelsea namelijk in Engeland de FA Cup.

Al vanaf het begin van de wedstrijd was het duidelijk: Bayern München wilde winnen. In het eerste half uur was het Bayern dat in de aanval was. Arjen Robben, Ivica Olic en Ribéry waren een kwelling voor de Bremense verdediging. Na 35 minuten voetballen kreeg Bayern door een strafschop de perfecte mogelijkheid om op voorsprong te komen. Robben liet zich deze kans niet ontnemen en schoot de bal onberispelijk in de rechterhoek net naast de handen van keeper Tim Wiese in het net. Na het doelpunt leek Bayern het wat rustiger aan te doen maar kreeg via Müller nog een uitstekende kans om voor de rust de beker al met één hand te kunnen grijpen.

Na vijf minuten spelen in de tweede helft was het een corner van Arjen Robben die de voorbode voor de 0-2 was. De bal kwam bij Ivica Olic terecht en deze wist hij langs een verdediger en keeper te krijgen en de Beierse voorsprong te verdubbelen. Werder Bremen ging wat meer ruimte achterin weggeven en dat resulteerde in steeds meer kansen voor de landskampioen van Duitsland. Frank Ribéry wist daar een half uur voor tijd gebruik van te maken en wist de bal beheerst achter de doelman van Werder te schieten. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd kon aanvoerder Torsten Frings van het veld vertrekken met zijn tweede gele kaart na een harde overtreding op een speler van Bayern.  Door het vertrekken van Frings kreeg Bayern nog wat meer ruimte en dit resulteerde zo'n zeven minuten voor tijd in een doelpunt van Bastiaan Schweinsteiger.  In de resterende minuten was Bayern veelal in de buurt van het doel maar dit resulteerde verder niet meer in een doelpunt. Bayern pakt dus net als Chelsea de dubbel maar er is kans op meer...

De ploeg van Louis van Gaal heeft nog één wedstrijd dit seizoen op het programma. Volgende week zaterdag, 22 mei, staat in Madrid het treffen op het programma tussen Bayern München en Internazionale. De winnaar van dat duel mag zich winnaar noemen van de UEFA Champions League 2009-2010.

Werder Bremen

0 - 4

Bayern München

     35' Robben (pen) 
 50' Olic
 63' Ribéry
 83' Schweinsteiger
 
 Gele kaart: Fritz, Borowski, (Werder Bremen), van Bommel, Olic, (Bayern München)
 Rode kaart: Frings (77/2xg) (Werder Bremen),
 
Stadion: Weserstadion, Bremen
Toeschouwers: 72.954
Arbiter: Kinhöfer
 
Opstelling:   Opstelling:
Wiese
Fritz
Mertesacker
Naldo
Bönisch
Bargfrede (54/ Marin)
Frings
Özil
Borowski (70/ Jensen)
Pizarro
Hunt (46/ Almeida)
  Butt
Lahm
v. Buyten
Demichelis
Badstuber
Robben (87/ Altintop)
v. Bommel
Schweinsteiger
Ribéry
Müller (77/ Tymoschuk)
Olic

Eén screen voor Marvel vs Capcom 3

Vandaag is er één screenshotje ontsnapt uit de klauwen van Capcom om zich snel te kunnen verstoppen op het internet. Dit dappere screenshotje laat een gevecht tussen Chris Redfield, hoofdpersonage van Resident Evil 5, en The Hulk zien.

Marvel vs Capcom 3 is alweer het derde deel van de Marvel vs Capcom-serie. Deel twee kwam voor het eerst zo'n tien jaar geleden uit en kreeg daarnaast ook nog een release op PSN en XBLA. Deel drie zal net als zijn voorgangers nieuwe personages en stages introduceren. Marvel vs Capcom komt uit in 2011 voor de Playstation 3 en Xbox 360.

Ballack onzeker voor WK na enkelblessure

Michael Ballack moet vrezen voor deelname aan het WK voetbal. De Duitse middenvelder van Chelsea liep zaterdag een enkelblessure op in de finale van de FA Cup tegen Portsmouth. Het is onduidelijk hoe ernstig de blessure is.

Ballack greep naar zijn rechterenkel na een botsing met Portsmouth-speler Kevin-Prince Boateng. Na een blessurebehandeling keerde de 33-jarige Duitser nog even terug op het veld, maar moest zich later toch laten vervangen.

"Op dit moment gaat het niet goed," zei Ballack na afloop van het duel. "We moeten tot morgen wachten op de medische scan en dan zullen we meer weten. Hopelijk ben ik er tegen Australië bij."

Duitsland begint het WK op 13 juni tegen Australië. Die Mannschaft neemt het in Groep D verder op tegen Servië en Ghana.

Nudist met damesstrings op hoofd opgepakt

De politie van Boulder, in de Amerikaanse staat Colorado, heeft donderdagmiddag een naakte zwerver opgepakt met een wel heel vreemd hoofddeksel. Met enkele damesstringetjes op zijn hoofd stond de zwerver tijdens het spitsuur op de afslag van een snelweg.

Volgens de politie was de 55-jarige Glenn Ford dronken en weigerde hij zijn adamskostuum te verwisselen voor fatsoenlijke kleren. De agenten deden hem snel een jas aan voor zij hem met de politieauto afvoerden naar het bureau.

Ford is het eerste slachtoffer van een nieuwe wet in de stad. Deze verbiedt obscene naaktheid in het openbaar. Gelukkig is de zwerver de komende tijd wel verzekerd van een dak boven zijn hoofd. Op dit vergrijp staat maximaal negentig dagen hechtenis.

Luchtruimen mogelijk dicht door as

De kans is aanwezig dat de Britse en Duitse luchtruimen komende dagen gesloten worden vanwege vulkaanas uit IJsland. Dat hebben het Britse ministerie van verkeer en de Duitse luchtverkeersleiding vandaag gezegd.

Als het Britse luchtruim wordt gesloten kan dat tot dinsdag duren, waarschuwde het ministerie. De Duitse luchtverkeersleiding zei dat het Duitse luchtverkeer vanaf maandag vertragingen kan oplopen.

De waarschuwingen zijn gebaseerd op de voortdurende activiteit van de vulkaan bij Eyjafjallajökull op IJsland en de huidige weersomstandigheden.

Het Met Office, het weerbureau van Groot-Brittannië, verwacht dat de windrichting dinsdag verandert.

'Nauwelijks meer blauw op straat'

Het aantal agenten op straat is tussen 2005 en 2009 met slechts 127 toegenomen. Dat is een toename van nog geen half procent, meldt RTL Nieuws vandaag.

De afgelopen vijf jaar nam de totale politiesterkte toe met zevenduizend voltijdbanen. Het overgrote deel van deze politiemensen komt echter achter een bureau te zitten en houdt zich niet bezig met handhaving of noodhulp op straat. Wel zijn er 1425 extra rechercheurs bijgekomen.

Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP is niet verrast door de cijfers. "Op papier zijn er veel meer politiemensen, maar in de praktijk blijkt dat er veel minder agenten beschikbaar zijn", zei hij tegen RTL Nieuws. Volgens Van de Kamp is de bureaucratie fors toegenomen: "Het is nu twee tot drie keer zo veel werk om een proces-verbaal te maken als tien jaar geleden, dat komt door alle procedures en papierwerk."

Fable III voor PC per ongeluk bekend gemaakt?

Microsoft heeft misschien Fable III voor de PC bevestigd. Op de box art van de game staat namelijk dat Fable III naar de Xbox 360 en naar Windows komt. Een medewerker van Microsoft heeft al een uitspraak gedaan over de box art:

"We've made no official announcements but please stay tuned."

Het is in ieder geval geen ontkenning, dus er bestaat zeker een kans dat Fable III ook op de PC gaat verschijnen. Eerder verscheen Fable: The Lost Chapters al op de PC, dus helemaal nieuw zal het Fable-universum niet voor de PC-gamers zijn. De box art zie je hieronder:

 

Fable 3 PC

Gears of War 3 krijgt lichte RPG-elementen

Cliff Bleszinski van Epic Games heeft tegen Gamasutra gezegd dat je wel wat lichte RPG-elementen kan verwachten in de volgende Gears-game. Ook gelooft hij dat de RPG de toekomst van de shooter is.

Cliff was vooral te spreken over de games BioShock en Borderlands, die beide wat kleine RPG-elementen bevatten. Hij zegt dat er behalve die RPG-elementen ook de manier van het vertellen zoals gezien in Heavy Rain het genre begint binnen te dringen.

Ook was Bleszinski positief over Mass Effect, vooral over het zoeken van dekking in de game, waar ook Gears of War bekend om is. Hij meent dat om die reden Mass Effect zo succesvol is geworden. "Because gamers love Gears" waren zijn woorden.

Cliff vindt wel dat Mass Effect meer diepte heeft dan Gears of War. "It's Star Wars for this new generation, right? Well, and the addition of the potential for having sex in a video game is also very powerful."

Gears of War 3 komt exclusief uit voor de Xbox 360 op 8 april 2011.

[Giro] Dekker: "Dit was een bizarre dag"

De door Cadel Evans gewonnen zevende etappe van de Giro d'Italia leverde zaterdag het nodige spektakel op. Het peloton trok op weg naar Montalcino over de zogeheten strade bianche, onverharde wegen die door de stromende regen waren veranderd in modderpaden. "Dit was echt een bizarre rit," concludeerde Rabobank-ploegleider Erik Dekker na afloop.

Op een kleine vier minuten van de Australische ritwinnaar had Dekker zijn kopmannen Pieter Weening en Bauke Mollema als respectievelijk dertigste en 31e over de streep zien komen. "Dat is zeker niet slecht, maar er had wel iets meer in gezeten," vond Dekker. "Mollema was even niet bij de les toen het peloton in de afdaling na de eerste beklimming brak. Weening zat er lang goed bij, maar reed op een heel vervelend moment lek."

Een andere Raborenner, Rick Flens, eiste in het eerste deel van de etappe de aandacht op. Samen met de Deen Nicki Sörensen pakte hij een maximale voorsprong van tien minuten op het peloton, maar voordat de strade bianche opdoemden was hij alweer ingerekend. "Het zat er vandaag echt niet in om weg te blijven," zuchtte de totaal doorweekte renner na afloop. "Voor de tv-kijkers zijn dit soort ritten misschien leuk, maar voor een renner absoluut niet."

De mening van Flens werd gedeeld door Alexandre Vinokourov. De Kazach heroverde weliswaar de roze trui op Vincenzo Nibali, maar had liever gezien dat de organisatie een ander parcours had uitgestippeld. "Dit leek wel op Parijs-Roubaix," concludeerde hij. "Ik vind niet dat dit soort wegen in een grote ronde thuishoort."

Het slechte weer dat Italië momenteel teistert, mag van Vinokourov nog wel even aanhouden. "Met zware omstandigheden heb ik nooit zoveel moeite, dan ben ik juist op mijn best." In het klassement heeft de 36-jarige Kazach een voorsprong van meer dan een minuut op Evans, die tweede staat. "Natuurlijk ga ik proberen die trui te verdedigen. Maar vergeet niet dat de echte bergetappes nog moeten beginnen."

Zondag wacht het peloton voor het eerst deze Giro een finish bergop. De 1668 meter hoge Monte Terminillo moet dan worden bedwongen. Eerder in de rit staan er ook al twee beklimmingen op het programma.

Senna: "Er gloort weer hoop"

Bruno Senna was dit Formule 1-weekend veruit de langzaamste man op de baan. De Braziliaan kwam in zijn Hispania Racing-bolide zelfs niet aan de tijden die de snelste mannen in de GP2 Series reden, maar in de kwalificatie richtte hij zich dankzij nieuwe onderdelen op om zelfs teamgenoot Karun Chandhok nog te kloppen.

"Het was een goede dag. De afgelopen tijd had ik veel moeite met hogesnelheidsbochten. Ik ben het team zeer dankbaar dat zij veel tijd hebben gestoken in het opsporen van de oorzaak van het probleem," zei de Senna die vertrouwen tankte. "Met enkele nieuwe onderdelen kwam de auto vandaag weer tot leven en kon ik de kwalificatie vol vertrouwen rijden. We roeien hard met de riemen die we hebben en er gloort hoop aan de horizon."

Chandhok snapt juist niet waarom het vandaag minder ging dan afgelopen donderdag. "Ik sta perplex. Het is erg verwarrend, omdat we in de vrije trainingen juist relatief goed presteerden. Vanavond ga ik met mijn engineers proberen te achterhalen waarom we zoveel tijd verliezen. Morgen staat een lange race voor de boeg, maar we gaan weer ons best doen."

Schumacher: "Rosberg reed in de weg"

Michael Schumacher zal de Grand Prix van Monaco morgen als zevende aanvangen. De Duitser geeft zijn teamgenoot Nico Rosberg de schuld waarom hij niet enkele plaatsen naar voren start. Zijn landgenoot zou Schumi namelijk opgehouden hebben.

Waren er in de eerste twee kwalificatiesessies weinig problemen, pas in Q3 ging het mis op het moment dat de toppers nog overgebleven waren. Zo klaagde Jenson Button dat Felipe Massa in de weg reed, terwijl de Braziliaan zelf verklaarde dat hij van zijn gas moest omdat er bij hem weer een andere rijder in de weg reed. Ook Schumacher kreeg er mee te maken. "Voorzover ik kan overzien, hebben alle coureurs zich netjes gedragen en was het een eerlijke kwalificatie. Maar er is één uitzondering: de enige auto die me ophield was die van mijn teamgenoot," mokte de zevenvoudig wereldkampioen na afloop.

"Het is jammer, maar er valt nu niks meer aan te doen. Het rare is dat het incident zich voordeed in de derde kwalificatie. Op dat moment reden er verspreid over het circuit slechts tien auto's. Helaas was ik ook nog eens net bezig mijn tijd te verbeteren." Hij werd uiteindelijk met 0,036 seconden door Rosberg verslagen. "Daar zit ik niet over in. Het verschil tussen ons was dit keer miniem, daar valt niet op te rijden."

Schumacher wil goed starten, maar illusies over de overwinning maakt hij zich niet. "Ik start gelukkig aan de binnenkant en onze starts zijn dit seizoen best goed, dus wellicht kan ik één of twee plekken winnen. Op het podium eindigen wordt een moeilijk verhaal."

IJsselmeervogels klopt Excelsior '31 in kampioenscompetitie

IJsselmeervogels heeft de koppositie gepakt in de kampioenscompetitie bij de zaterdagamateurs. Op de eigen Westmaat wist het Excelsior '31 met 2-1 te verslaan. De winnende goal viel echter pas in blessuretijd.

De thuisploeg was de sterkste, maar liet vele kansen onbenut. Ook claimde IJsselmeervogels een strafschop na een valpartij van Jeffrey Winter, maar scheidsrechter Lindhout weigerde deze te geven. De bezoekers uit Rijssen wisten na een goede tegenaanval wel te doen wat IJsselmeervogels verzuimde, namelijk scoren. Niek Davina bracht zijn ploeg op voorsprong.

In de tweede helft startte IJsselmeervogels een ware jacht op de gelijkmaker. Deze kwam er dan ook via Jeffrey Winter en dat was verdiend. De Rooien zochten daarna naar de winst en kregen die in de blessuretijd. Maikel de Harder maakte een prima actie en rondde keurig af. Het einde werd nog zuurder voor Excelsior '31, toen Coen Zwollo met een rode kaart moest inrukken.

IJsselmeervogels kan nu in de wachtkamer, want volgende week spelen Excelsior '31 en Barendrecht in Rijssen tegen elkaar.

IJsselmeervogels - Excelsior '31 2-1 (0-1)
33. 0-1 Niek Davina 58. 1-1 Jeffrey Winter 90 (+5). 2-1 Maikel de Harder

STAND

1. IJsselmeervogels 2-4
2. Barendrecht 1-1
3. Excelsior '31 1-0

Uitslagen play-offs zaterdaghoofdklasse

Vandaag werden de heenwedstrijden van de play-offs om een plaats in de Topklasse bij de zaterdagamateurs gespeeld. De drie winnaars van deze dubbele ontmoetingen verdienen een ticket voor de nieuw te vormen afdeling. De verliezers krijgen in een nacompetitie nog een herkansing. Hieronder de uitslagen:

Katwijk - GVVV 1-0 (1-0)
40. 1-0 Bob Koning

HHC Hardenberg - Zwaluwen '30 5-1 (3-0)
10. 1-0 Martijn Berger 15. 2-0 Edwin Starke 45 (+5). 3-0 Gerben Tieltjes 58. 4-0 Martijn Berger 65. 5-0 Martijn Berger 66. 5-1 Patrick Leeflang

ARC - SC Genemuiden 1-0 (0-0)
60. 1-0 Rico Kogeldans

[Video] Topless MILF te veel voor Aussies

Hoewel seks verkoopt, denken ze er down under toch anders over. Een reclamespotje met daarin een sexy, schaarsgeklede moeder is in Australië verkozen tot irritantste commercial van het afgelopen decennium.

In het spotje is een paaldansende vrouw met blote tieten te zien die haar kinderen een kipmenu voorschotelt. Ondanks de mooie MILF heeft het filmpje sinds de lanceerdatum in 2007 al tot meer dan 350 klachten geleid. Geen enkel ander spotje heeft sinds 1998 meer klagers getrokken.

Op de tweede plek, vlak na het spotje van het kauwgombedrijf Nando's, staat een commercial van Mentos. In dit spotje, dat ook in ons land voor veel walging zorgde, krijgt een jongeman last van enorm lange tepels na het eten van dit mintsnoepje. De derde plek is voor een anti-rookreclame met een vrouw met rottende mond in de hoofdrol.

Over de irritantste reclame werd massaal geklaagd door mensen die zich stoorden aan seks, naaktheid en seksediscriminatie. Ondanks de vele klagers weigert men het spotje van de buis te halen.


Boehoe, naakte vrouwen!

Kubica blij na goede kwalificatie

Robert Kubica is dit weekend de verrassing in Monaco. De Pool reed vandaag met de Renault R30 de snelste tijd in de derde vrije training en was in de kwalificatie tweede achter Mark Webber. Teamgenoot Vitaly Petrov kwam niet verder dan plaats veertien.

"De tweede plaats is een fantastisch resultaat voor ons. De auto is het hele weekend al fantastisch en ik denk dat we er vandaag het maximale uitgehaald hebben. We hebben voor een andere aanpak gekozen en twee setjes zachte banden gespaard voor Q3. In de laatste ronde van de tweede run reed ik een erg snelle eerste sector, maar in de tweede sector waren mijn banden al op, waardoor ik alleen mijn eerdere tijd kon benaderen. Wanneer je zo dicht bij poleposition zit, dan ben je altijd wat teleurgesteld omdat je het niet gehaald hebt, maar we zijn in een goede positie om een goed resultaat te boeken," zei Kubica.

Teamgenoot Petrov worstelde in het tweede deel van de kwalificatie met zijn rembalans waarna hij de muur raakte. De Rus hoopt in de race punten te behalen maar beseft dat het lastig gaat worden, omdat inhalen in Monaco niet gemakkelijk is.

Betere controls in Super Scribblenauts

Toen Scribblenauts vorig jaar eenmaal uit was, was menig gamer niet tevreden over een paar punten. Eén van deze punten waren de controls. De game maakte namelijk alleen gebruik van de touch screen en verwaarloosde de D-pad.

Jeremiah Slaczk, spirituele vader van Scribblanauts, erkent namelijk de problemen die de game had. Deze problemen konden echter niet aangepakt worden wegens tijdsgebrek. Met Super Scribblenauts, het vervolg voor de Nintendo DS, zullen deze problemen aangepakt worden. Wanneer de game uitkomt, is nog niet bekend.

"Yes, we knew the controls had issues but frankly, we just ran out of time to fix them. When you're making a game so unique the focus needs to be on those features and when the time is up you go out with what you have. Getting another year and starting with the core base of the original game will really help us nail down all of the issues that people had." - Scribblenauts creator Jeremiah Slaczk

Man springt uit rijdende auto om zeikwijf

Een automobilist uit Montgomery County, in de Amerikaanse staat Tennessee, wist zich donderdagavond geen raad meer met zijn vrouw. Zelfs na het dreigement dat zij 'haar kop moest houden', bleef zijn vrouw maar tegen de 23-jarige man aan zeuren. Hierop besloot de man uit de rijdende auto te springen.

De man was met zijn vrouw en drie kinderen onderweg naar het verderop gelegen Clarksville. Onderweg kreeg het stel ruzie, waarop de man zijn vrouw toeschreeuwde dat ze stil moest zijn. Toen deze echter door bleef gaan, sprong de man uit het voertuig.

De man raakte door deze stunt ernstig gewond. Hij is per helikopter vervoerd naar een naburig ziekenhuis. De arme man ligt hier in kritieke maar stabiele toestand. Hoe het met de rest van het gezin is, is onbekend.

Mario in 15 seconden gameplay

Op het officiële YouTube-kanaal van de Nintendo Wii is een stuk gameplay van Super Mario Galaxy 2 verschenen. Helaas gaat het hier om een gameplay-video van 15 seconden, maar het is, zoals een wijze man ooit zei, beter iets dan niets. 

Super Mario Galaxy 2 zal een boel vernieuwingen met zich meebrengen. Zo zullen er een boel nieuwe vijanden, power-ups en levels zijn. Ook oude bekenden komen terug, zo zal je weer kunnen rijden op Yoshi en zal ook Bowser zich weer eens laten zien. Daarnaast zal de game zo'n 240 unieke sterren bevatten. Super Mario Galaxy 2 komt uit op 11 juni.

Astarloza voor twee jaar geschorst

Mikel Astarloza is definitief voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van EPO in de Tour de France van 2009. De voormalig renner van Euskaltel bevestigde vandaag op zijn website dat hij door de Spaanse wielerbond(RFEC) met terugwerkende kracht tot juni 2011 is geschorst.

"Ik wil hierbij publiekelijk bekend maken dat ik door de RFEC tot juni 2011 officieel geschorst ben omdat ik de regels van de UCI niet ben nagekomen," zei de Spanjaard. "Toch blijf ik erbij dat ik niets verkeerd heb gedaan."

Vader stopt zoontje naakt in oven

Een vader wordt er in het Amerikaanse Graniteville van verdacht zijn negenjarige zoontje naakt in een oven te hebben gestopt. Dat deed hij, omdat de jongen geld uit zijn portemonnee zou hebben gestolen. "Ik verbrand je levend!" riep de 52-jarige James Moss tegen zijn kind, voordat hij hem de oven in schoof en het ovendeurtje dichtklapte.

De Amerikaan zette de oven gelukkig niet aan, maar verzon in plaats daarvan een alternatieve straf. Hij stak het gasfornuis aan en hield de handen van de jongen in het vuur voor minstens 120 seconden, waardoor de knaap tweede- en derdegraadsbrandwonden opliep. Het zoontje van James Moss is opgenomen in het ziekenhuis waar hij wordt behandeld aan zijn verwondingen. Moss heeft de mishandelingen toegegeven. Hij bekende ook dat hij de jongen met een spatel op zijn rug heeft geslagen en hem klappen heeft gegeven in het gezicht. De verdachte zit in afwachting van de strafzaak tegen hem vast.

[SF] Uitslag kwalificatie Assen

Davide Rigon heeft in de Superleague Formula in Assen verrassend de poleposition gepakt. De Anderlecht-coureur bleef Franck Montagny (Bordeaux) en Franck Perera (Flamengo) voor. Beste Nederlander is Yelmer Buurman die morgen vanaf plaats vijf mag vertrekken.

In de eerste fase van de kwalificatie kon Robert Doornbos weinig indruk maken. De Nederlander die voor Corinthians rijdt kwam niet verder dan de achtste plaats in zijn groep en moet morgen daarom als vijftiende starten. Hij bevindt zich in goed gezelschap, want ook kampioenschapsleider Craig Dolby, Sébastien Bourdais en Max Wissel overleefden de eerste schifting niet.

Buurman was het hele weekend al snel geweest, maar in de kwartfinales kon de Nederlander het niet bolwerken tegen Montagny, hoewel beide kemphanen elkaar weinig ontliepen. Ook Chris van der Drift, Alvaro Parente en Tristan Gommendy werden uitgeschakeld. Rigon was tijdens de kwalificatie de snelste man, maar in de halve finale was het Perera die de Italiaan de eerste twee sectoren voorbleef, maar zijn voorsprong in de laatste sector verloor. De finale was vervolgens eenvoudig voor Rigon.

Uitslag kwalificatie:

Pos. Rijder Team Tijd
1 D. Rigon Anderlecht 1:23.687
2 F. Montagny Girondins de Bordeaux 1:24.244
3 F. Perera Flamengo 1:24.093
4 J. Jousse AS Roma 1:24.212
5 Y. Buurman AC Milan 1:24.330
6 C. van der Drift Olympiacos 1:24.384
7 A. Parente FC Porto 1:24.431
8 T. Gommendy Galatasaray 1:25.015
9 M. Wissel FC Basel 1:24.417
10 M. Martínez Sevilla FC 1:24.643
11 J. Walker Liverpool FC 1:24.638
12 S. Bourdais Olympique Lyonnais 1:24.705
13 J. Martin Beijing Guoan FC 1:24.711
14 C. Dolby Tottenham Hotspur 1:25.376
15 R. Doornbos Corinthians 1:24.881
16 B. Garcia Sporting Clube de Portugal 1:25.881
17 N. Karthikeyan PSV Eindhoven 1:25.739

Green Day: Rock Band-intro laat zich zien

Green Day: Rock Band is een Rock Band-game met, je raadt het al, de Amerikaanse punkrock-band Green Day in de hoofdrol. De game zal 47 liedjes bevatten die, in tegenstelling tot The Beatles: Rock Band, over te zetten zijn naar Rock Band 2. Daarnaast zullen er ook nog verschillende liedjes via downloadable content aangeboden worden. Vandaag tonen we jullie het intro-filmpje voor deze game. Het muziekspel zal op 8 juni wereldwijd gelanceerd worden voor de Xbox 360, Playstation 3 en Nintendo Wii.

[Giro] Evans: "Het was behoorlijk zwaar"

Cadel Evans lijkt sinds zijn wereldtitel vorig jaar op stoom te zijn geraakt. Nadat hij de Waalse Pijl won, pakte de Australiër van BMC vandaag de bloemen in de spectaculaire zevende etappe van de Giro d' Italia en steeg bovendien naar de tweede plek in het algemeen klassement.

"Het was behoorlijk zwaar," zei Evans na afloop van de etappe, die door het weer en de onverharde wegen extra zwaar was. "Voor mij was het gewoon belangrijk om in de goede positie te blijven rijden en ervoor te zorgen vooral geen lekke banden te krijgen."

"Ik denk per dag en ik heb goed gekeken naar de concurrenten. Morgen is een nieuwe dag. Dan spant het er weer om, wie is goed en wie niet?"

Trackmania Wii-details racen voorbij

Met Trackmania Wii wordt de Trackmania-franchise naar de Wii gebracht. Na een boel races op je Nintendo DS, zal je nu ook op je Wii kunnen racen. Naast het racen zal je, net als in de voorgaande Trackmania-titels, je eigen tracks kunnen ontwerpen. In de Wii-versie zal je ze bovendien kunnen verzenden en downloaden via Wi-Fi. Hieronder staan de nieuwe details over Trackmania Wii.

- Time trials
- Platform challenges
- Puzzle modes: vind het juiste voorwerp om te finishen
- Multiplayer-opties
- Tracks verzenden via Wi-Fi
- Stadium-, eiland-, woestijn-, sneeuw-, rally- en kust-landschappen
- Omgeving raakt beïnvloed door je rijgedrag
- Ghost-data voor de drie beste tijden
- Een time trial-race kan herstart worden door op één knopje te drukken
- Verdien coppers door races te winnen
- Gebruik coppers om voertuigen en tracks aan te passen
- Download tracks via Wi-Fi
- 60 FPS
- Release in juni

Nadal weer in finale Madrid

Rafael Nadal heeft zich weten te plaatsen voor de finale van het Masters Series-toernooi van Madrid. De Spanjaard versloeg in de halve finale zijn landgenoot Nicolas Almagro. Het werd een driesetter die als eindstand 4-6, 6-2 en 6-2.

De eerste set was vrij spectaculair en in de eerste zes games waren al vijf breaks gevallen. Almagro wist als enige zijn service eenmaal te behouden en behield deze voorsprong tot het eind van de set. Vanaf set twee schakelde Nadal een tandje bij en won nog relatief eenvoudig.

In de finale treft Nadal de winnaar van de partij tussen David Ferrer en Roger Federer. Laatstgenoemde won vorig jaar in de finale van Nadal.

Scholieren verspreiden seksfilmpje lerares

Leerlingen van een middelbare school in het Australische Geelong hebben deze week twee pikante filmpjes van een lerares te pakken weten te krijgen. De seksfilmpjes werden door de leerlingen razendsnel met elkaar gedeeld. De school is hier uiteraard niet blij mee en is een onderzoek gestart.

Het voorval was misschien onopgemerkt gebleven als enkele leerlingen gisteren niet op Facebook hadden opgeschept over hun daad. Ze hadden de gsm van een lerares weten te bemachtigen en hierop twee seksvideo's aangetroffen. Naast het delen van de filmpjes met hun medescholieren, dreigden ze de pikante filmpjes op een pornosite te zetten.

De schoolleiding is woedend over deze 'grove schending van haar privacy' en heeft zich vierkant achter de docente geschaard. Toch zijn de bewuste leerlingen nog niet geschorst. Ook de politie van Geelong heeft een onderzoek ingesteld.

Volgens een leerling stonden er twee seksvideo's op de gsm die tijdens een feestje met andere mobieltjes werd verspreid. Ondanks dat sommige scholieren de arme vrouw nu belachelijk maken, nemen de meeste leerlingen het op voor de docente. "Ze is aangedaan", vertelt de leerling. "Ze is een van de beste docenten op school en heeft dit allemaal niet verdiend."

Kris Rooney, directrice van Western Heights Secondary College, heeft bewust gewacht met actie te ondernemen tot het politieonderzoek was afgerond. "We zijn ons ervan bewust dat men zich toegang heeft verschaft tot een privételefoon", vertelt Rooney. "We hebben contact opgenomen met authoriteiten die hier dagelijks mee te maken hebben. Ik kan bevestigen dat de politie de zaak zal onderzoeken."

De bewuste scholieren knijpen hem nu als een dief, en zijn bang voor de gevolgen van hun daad. "Ter jullie info, we zitten in de stront", schreef een leerling gisteren op Facebook. De scholieren die zich hieraan schuldig hebben gemaakt, hangen aanklachten wegens diefstal en overtreding van de telecommunicatiewet boven het hoofd.

Jochies opgepakt voor spannen kabel

De politie heeft in het Gelderse Lunteren vanochtend drie jongemannen opgepakt van vijftien en zestien jaar oud. De tieners worden ervan verdacht dat ze woensdagavond een stalen draad over de Dorpsstraat in Lunteren hadden gespannen, waardoor twee jongens op een scooter ten val kwamen.

De 17-jarige jongen die achter op de bromfiets zat, brak zijn nek bij het ongeluk en ligt nog steeds in het ziekenhuis. De 16-jarige bestuurder mocht na onderzoek in het hospitaal naar huis. De ouders van de jongens van 15 en 16 jaar oud hadden zelf contact opgenomen met de politie, omdat ze al vermoedens hadden dat hun zonen bij het ongeluk betrokken waren. De politie is blij met de houding van de ouders. "Nadat we eerst tegenwerking ondervonden van mogelijke getuigen, die niets wilden zeggen, zijn we blij dat deze ouders hun verantwoordelijkheid hebben genomen."

[NHL Playoffs] Flyers schrijven geschiedenis

De Philadelphia Flyers hebben gepresteerd wat slechts twee ploegen in de NHL eerder hebben geflikt: terugkomen van een 3-0 achterstand in een playoffserie en hem met 4-3 winnen. Dit gebeurde vannacht in een enerverende wedstrijd tegen de Boston Bruins, die in deze wedstrijd al snel een 3-0 voorsprong pakten maar ook deze uit handen gaven. 

Na vijf minuten spelen opende Boston de score in de powerplay via Michael Ryder. Even later pakte Danny Briere ook een tijdstraf, en ook deze straften de Bruins af door in de powerplay te scoren. Dit keer was Milan Lucic de scherpschutter. Toen Lucic vijf minuten later zijn tweede van de avond maakte gaf niemand nog wat voor de kansen van de Flyers. Daar bracht de 3-1 van James van Riemsdyk weinig verandering in, want de Bruins domineerden deze periode terwijl de Flyers moeite hadden om het spel te maken. Boston had ook nog pech om de paal te raken deze periode.

In de tweede periode draaide dit beeld volledig om, en dat bleek ook op het scorebord. Scott Hartnell scoorde de aansluitingstreffer na ruim twee minuten spelen, en Danny Briere maakte de gelijkmaker nog voordat de periode halverwege was. De rest van de periode ging redelijk gelijk op, maar verder werd er niet meer gescoord. 

De derde periode speelden beide ploegen nerveus doordat er zoveel op het spel stond. Toen de Bruins iets voorbij de helft van de periode bestraft werden voor het hebben van teveel mensen op het ijs, hield iedereen in het stadion zijn adem in. Terecht, zo bleek achteraf, want in de powerplay kwamen de Flyers via Simon Gagne op voorsprong. Deze gaven zij niet meer uit handen, waarna de Flyers de derde ploeg in de historie van de NHL worden die terugkwamen van een 3-0 achterstand in een playoffserie. In 1942 presteerden de Toronto Maple Leafs hetzelfde, en in 1975 herhaalden de New York Islanders dit kunstje. 

 

[DSC] Derwin Belt pakt overwinning op zaterdag

De Dutch Supercar Challenge is dit weekend neergestreken op het TT-circuit van Assen, alwaar het rijdt in het voorprogramma van de Superleague Formula. Alle divisies van de DSC zijn aanwezig, dus er staan in totaal vier races op het programma. De Supersport II- en de Sport-divisie mochten zich op zaterdagmorgen opmaken voor de eerste race. Derwin Belt bleek daarin uiteindelijk de snelste. De jonge coureur bleef met zijn Saker GT Pieter van Soelen een paar seconden voor. Derde werd het nieuwe duo Dick Klijn en Bas Koeten, eveneens met een Saker. In de Sport-divisie ging de overwinning naar Peter Claassen en John van der Voort. Het duo was na een hevige crash op Spa Francorchamps afgelopen seizoen lang afwezig maar bewees met een nieuw opgebouwde BMW 1-serie meteen competitief te zijn. Tweede werden Koen Bogaerts en Mark van der Aa, voor Richard van den Bos en Bert van der Zweerde.

De pole position in de kwalificatie was aanvankelijk voor Coos Schouten en Jeroen Rutges, maar na evaluatie van de gewicht/pk verhouding werd besloten om deze Saker in de Supersport I-divisie te plaatsen. Andere Sakers besloten om met meer gewicht te rijden en konden dus wel mee blijven rijden in de Supersport II-divisie. Ook de nieuwe polesitters, Bob en Diederik Sijthoff, hadden weinig profijt van hun positie. In de opwarmronde brak er namelijk al een aandrijfas van de Marcos Mantis, waardoor zij meteen de pitstraat op moesten zoeken.
Derwin Belt vertrok hierdoor van pole en kon die plek bij de start van de race goed vasthouden. Pieter van Soelen schoot door naar de tweede positie door Bas Koeten in de Saker voorbij te gaan. Koeten zette Van Soelen daarna meteen onder druk en kon in de tweede ronde zijn verloren positie heroverwinnen.

De Sakers van Belt en Koeten konden daarna een gat slaan naar de achtervolgers. Dat groepje achtervolgers bestond uit Pieter van Soelen, de Seat Leon SuperCopa van de gebroeders Monster, de Lotus Exige GT3 van Van der Kooi en Laurens Gooshouwer. De Lotus van Van der Kooi had het moeilijk om het trio te blijven volgen en moest na een aantal ronden dan ook een gaatje laten.

Pieter van Soelen kreeg gaandeweg de race een goed tempo te pakken en slaagde erin om de Saker van Bas Koeten voorbij te gaan. Na de pitstops was het gat dat Van Soelen had op koploper Derwin Belt geslonken tot een vijftal seconden, omdat Belt door zijn goede resultaten op Silverstone langer stil moest staan dan Van Soelen. Van Soelen deed dan ook verwoede pogingen om nog dichterbij Belt te geraken, maar de Saker-coureur kon zijn voorsprong goed consolideren en behaalde daarmee zijn tweede overwinning van het seizoen.

De derde positie in de race ging knap naar Bas Koeten en Dick Knijn in de tweede Saker. De voornaamste concurrenten van het duo Koeten/Knijn, de gebroeders Monster, liepen tijdens de pitstops vele ronden achterstand op omdat hun Seat, overigens zonder grote gevolgen, vlam had gevat.

Bert van der Zweerde en Richard van den Bos hadden op vrijdag pole getraind en konden deze positie tijdens de start van de race ook handhaven. Van den Bos kwam echter in een gevecht terecht met de Focus Sport van Eric van den Munckhof waardoor Koen Bogaerts aan kon sluiten bij Van den Bos. Bogaerts slaagde er in de beginfase in om te profiteren van dit gevecht en kon Van den Bos voorbij gaan.

Achter de twee koplopers lag John van der Voort op de derde positie, die op zijn beurt weer gevolgd werd door Jan-Bart Kolsteren in de Braspenning BMW en Aart Bosman in de Lotus Exige van Team Lotus Racing. Van der Voort kon zijn derde positie daarbij goed consolideren.

Na de pitstops had Peter Claassen het stuur overgenomen van John van der Voort waarna de rondetijden van de nieuwe BMW van het duo meteen een paar seconden naar beneden doken. Claassen opende daarmee de aanval op koploper Mark van der Aa en achtervolger Bert van der Zweerde. Van der Zweerde was op zijn beurt ook snel, maar kreeg een drive through penalty omdat zij te kort hadden stilgestaan bij de pitstops. Hierdoor vielen Van der Zweerde en Van den Bos terug tot de derde positie.

Claassen slaagde erin om in de slotfase het gat met koploper Van der Aa volledig te dichten en kon met nog tien minuten te gaan voorbij steken aan Van der Aa. Peter Claassen en John van der Voort boekten daarmee hun eerste overwinning van dit seizoen en konden zich geen beter debuut van hun nieuwe bolide wensen. Koen Bogaerts verklaarde achteraf dat de pitstop hun fataal was geworden. "We hadden tot aan de pitstops een ruime voorsprong, maar omdat we moesten tanken stonden we zestien seconden te lang stil. Als dat niet was gebeurd had de eerste plaats er zeker in gezeten, maar met de tweede positie zijn we ook erg blij."

Swift wint tweede etappe Picardië

Ben Swift heeft de tweede etappe van de ronde van Picardië gewonnen. De Brit was de sterkste in de massasprint.

De renner van Team Sky bleef na 186 kilometer in Cires-lès-Mello Allan Davis voor. Russell Downing eindigde als derde. Kenny van Hummel, die gisteren de eerste etappe won, moest 15 seconden toegeven en verloor daardoor de leiding in het klassement. 

Morgen is de slotrit van de driedaagse. Die gaat over 174,5 kilometer van Crépy-en-Valois naar Sissonne.

[FA Cup] Uitslag Chelsea - Portsmouth

Chelsea heeft het FA-cup toernooi 2009-2010 op zijn naam weten te schrijven. De Londenaren waren in Wembley na 90 minuten uiteindelijk te sterk voor Portsmouth. Portsmouth degradeerde dit seizoen vanuit de Premier League naar de Engelse eerste divisie.

De eerste helft was zeer aantrekkelijk. Ondanks dat Portsmouth dit seizoen degradeerde wist het in de eerste helft redelijk op de been te blijven. De ploeg van Avram Grant wist zelfs als eerste een grote kans om zeep te helpen. Chelsea overkwam hetzelfde via onder andere de buitenkant van de kruising, de doellijn en de doelman. De Londonse ploeg was overduidelijk de sterkste en creërde minstens vijf honderd procent kansen maar kreeg de bal telkens niet in het net. Opmerkelijk om te vermelden dat Michael Ballack weer eens een opmerkelijke rol speelde. De Duitser gaf eerst met een vlakke hand Boateng een klap en die nam een aantal minuten later wraak met een overtreding waarna Ballack het veld met een blessure moest verlaten.

De tweede helft begon net zoals de eerste helft met een opgelegde kans voor Portsmouth maar opnieuw wisten ze deze niet te maken. Toen Didane ook nog eens in het strafschopgebied werd neergelegd door Belletti en er een strafschop volgde voor de degradant leek een sensatie in de lucht. Echter wist Cech de slecht ingeschoten penalty te stoppen. Binnen de vijf minuten na de strafschop kreeg Chelsea aan de andere kant van het veld een vrije trap die schitterend werd binnen geschoten door Didier Drogba bracht de Londenaren na een kwartier op voorsprong. In de slotfase kreeg Chelsea ook nog een strafschop maar wist deze via Frank Lampard ook niet te benutten en dus werd deze attractieve wedstrijd na 93 minuten afgefloten.

Chelsea won de FA-cup vijf maal eerder maar wist niet eerder de 'dubbel' te pakken. 

Chelsea

1 - 0

Portsmouth

 59' Drogba
   
 
 Gele kaart: , K. Boateng, (Portsmouth)
 
Stadion: Wembley, Londen
Toeschouwers: 80.000
Arbiter: Foy (Eng)
Bijzonderheden: 56' Boateng (Portsmouth) en 87' Lampard missen strafschop
 
Opstelling:   Opstelling:
Cech
Ivanovic
Alex
Terry
A. Cole
Lampard
Ballack (44/ Belletti)
Malouda
Kalou (71/ J. Cole)
Drogba
Anelka (90' Sturridge)
  James
Finnan
Rocha
A. Mokoena
Mullins
Dindane
P.B. Diop (81/ Kanu)
O' Hara
Brown
K. Boateng (74/ Utaka)
Piquionne

[GP2] Uitslag Monaco Race 2

Jerome d'Ambrosio heeft op het circuit van Monaco de sprintrace in de GP2 Series op zijn naam geschreven. De Belg bleef Giedo van der Garde en Jules Bianchi voor. Ho-Pin Tung zag vandaag wederom de vlag niet.

D'Ambrosio mocht van poleposition vertrekken en de Belg hield deze plaats na de start vast. Van der Garde sloot aan, maar kon hem niet verschalken. De safety car was al snel nodig, omdat tegelijkertijd Alberto Valerio en Rodolfo Gonzalez op verschillende delen van de baan crashten. Hierdoor kon D'Ambrosio geen gat slaan, maar omdat hij geen fouten maakte behield hij een minieme voorsprong om zo de overwinning op te eisen.

Daarachter was de gehele race een spannende strijd gaande op plaats drie. Luiz Razia had deze stek lang in handen, maar hij lag de hele wedstrijd onder vuur. Valerio was zijn eerste tegenstander, maar deze belandde in de bandenstapels, wat Bianchi de kans gaf om hem onder druk te zetten. Met nog vier ronden te gaan wist Bianchi Razia voor het ingaan van Saint Devote te pakken, waardoor de Fransman uiteindelijk als derde over de streep kwam. Ook plaats vier wist hij niet vast te houden, want Johnny Cecotto wist hem ook nog te passeren.

De race stond wederom bol van de incidenten, want Rodolfo Gonzalez en Pastor Maldonado maakten een valse start, terwijl Oliver Turvey, Davide Valsecchi, Fabio Leimer, Giacomo Ricci en weer Gonzalez de eerste bocht afgesneden hadden. Christian Vietoris haalde de startstreep door motorproblemen niet, terwijl Dani Clos in de negende ronde de muur raakte en een wiel verloor. Tung tenslotte moest zijn auto in de pits parkeren met problemen met zijn linker achterwiel.

Uitslag Monaco Race 2:

Pos. Rijder Team Tijd
1 J. d`Ambrosio DAMS 43:43.804
2 G. van der Garde Addax + 0.351
3 J. Bianchi ART Grand Prix + 1.076
4 J. Cecotto Jr. Trident Racing + 2.919
5 L. Razia Rapax + 6.572
6 S. Perez Addax + 7.257
7 C. Pic Arden International + 7.903
8 J. Kral Super Nova International + 8.837
9 M. Ericsson Super Nova International + 9.431
10 S. Bird ART Grand Prix + 10.046
11 P. Maldonado Rapax + 10.455
12 A. Zaugg Trident Racing + 11.239
13 V. Arabadzhiev Coloni Motorsport + 12.591
14 M. Chilton Ocean Racing Technology + 25.246
15 O. Turvey iSport International + 25.461
16 D. Valsecchi iSport International + 25.703
17 F. Leimer Ocean Racing Technology + 26.063
DNF M. Herck DPR + 8 ronden
DNF H. Tung DAMS + 10 ronden
DNF G. Ricci DPR + 13 ronden
DNF A. Valerio Coloni Motorsport + 16 ronden
DNF R. Gonzalez Arden International + 16 ronden
DNF D. Clos Racing Engineering + 22 ronden
DNF C. Vietoris Racing Engineering + 30 ronden


Klassement na Monaco:

Pos. Naam Team Punten
1 S. Perez Barwa Addax 17
2 D. Clos Racing Engin. 15
3 P. Maldonado Rapax 15
4 J. Bianchi ART Grand Prix 11
5 L. Razia Rapax 11
6 C. Pic Arden 10
7 G. van der Garde Barwa Addax 8
8 G. Ricci DPR 8
9 F. Leimer Ocean Racing 7
10 J. d`Ambrosio DAMS 7
11 O. Turvey iSport 6
12 A. Valerio Scuderia Coloni 4
13 J. Cecotto Jr. Trident 4
14 S. Bird ART Grand Prix 3

Noord-Korea stuurt Chinezen naar WK

Noord-Koreanen mogen hun land nooit verlaten, dus mogen zij ook niet naar het WK voetbal om hun eigen land aan te moedigen. Noord-Korea wil echter niet voor lege tribunes voetballen en daarom is er een creatieve oplossing bedacht.

De Noord-Koreaanse voetballers hebben wel toestemming om het land uit te reizen. Het stalinistische land heeft 1.000 Chinese professionals ingehuurd die het land tijdens het WK in Zuid-Afrika zullen aanmoedigen. De 1.000 Chinezen zijn lid van het Chinese Star Football Team, een organisatie die bestaat uit acteurs, komieken en zangers. Voor hen is het heel gewoon om Noord-Korea aan te moedigen.

"Ook voor China is de deelname van Noord-Korea een speciale gebeurtenis. China en Noord-Korea hebben een nauwe band. Miljoenen Chinese vrijwilligers vochten samen met Noord-Korea in de Koreaanse oorlog. "De passie van dat Vrijwilligersleger leeft nog altijd bij ons." China heeft zichzelf niet weten te plaatsen voor het WK.

Dance Parade mogelijk naar Tilburg

De Dance Parade blijft misschien toch bestaan. Mogelijk wijkt het straatdansfestival uit naar Tilburg. Een woordvoerster van de gemeente bevestigt in het AD dat er een gesprek is geweest met de organisatie van de Dance Parade en dat de eerste reacties positief zijn.

"Het gesprek krijgt dan ook zeker nog een vervolg", aldus de woordvoerster. Dance Parade mag niet meer in Rotterdam gehouden worden, omdat de autoriteiten bang zijn dat de veiligheid van de bezoekers niet kan worden gewaarborgd. De organisatie van het evenement betreurt de maatregel en vindt dat zij slachtoffer is geworden van het hernieuwde beleid voor grote evenementen. De gemeente besloot de teugels strakker aan te voeren na de strandrellen in Hoek van Holland waarbij een jongen om het leven kwam.

Eurovision Song Contest: Ronde 2 #2

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De twee kandidaten van deze ronde zijn:

 vs. 

Slowakije vs. Nederland 

Poll: Wie is de beste?

[Giro] Evans wint spectaculaire etappe

De spectaculaire zevende rit in de Giro d' Italia is gewonnen door wereldkampioen Cadel Evans. De Australier van BMC was in de rit van Carrara naar Montalcino de sterkste van een groepje van vier. De rit in de regen ging ten dele over onverharde wegen. Vicenzo Nibali verloor zijn roze trui door een valpartij zijn leidende positie aan Alexandre Vinokourov.

Rick Flens (Rabobank) en Nicki Sörensen (Saxobank) hadden in de regen een voorsprong van acht minuten gekregen van het peloton. Het peloton liet deze vlucht dit keer niet begaan en onder impuls van onder andere Lampre en Katusha ging de voorsprong vrij hard naar beneden. Het ging zo hard dat het peloton in tweeën brak en er een kleine tachtig renners op achterstand belandden.

Hierbij zat een groot gedeelte van de Rabobank ploeg. Wie er niet bij was is Marzio Bruseghin van Caisse d'Epargne. Geplaagd door vele valpartijen in eerdere dagen was de Italiaan genoodzaakt op te geven.

Op 45 kilometer van de streep was het verschil tussen de koplopers en het eerste peloton (met leider Vincenzo Nibali) nog maar één minuut. Het ging er dus sterk naar uit zien dat er met een grote groep over de Strade Bianche gereden zou gaan worden. In het slot van de etappe is namelijk twintig kilometer aan onverharde wegen opgenomen. Op de Passo del Rospatoio werden de twee vluchters ook al ingegrepen.

Dat was het moment voor Dario Cioni (Sky) om er van tussen te gaan. Echter kreeg hij niet veel ruimte door het door Astana en Acqua E Sapone geleidde peloton en werd amper twee kilometer verder ingelopen. Nadat Linus Gerdemann (Milram) was weggereden ging het mis bij Liquigas. Leider Vincenzo Nibali ging onderuit in de afdaling met zijn ploegmakkers en werd teruggeslagen tot achter een tweede peloton. Door de val hadden onder andere Alexandre Vinokourov een klein gaatje geslagen.

Toen de renners het eerste onverharde deel opreden werd het er niet duidelijker op. Nibali had een achterstand van anderhalve minuut op de leiders van dat moment, waarbij Gerdemann en Jan Bakelandts (Omega-Pharma Lotto) behoorden. Later sloten Stefano Garzelli, Vinokourov en ook wereldkampioen Cadel Evans aan. Aan het einde van de onverharde strook waren er in totaal dertig man aan de leiding. Daarbij zat niet Ivan Basso, die net als zijn ploegmaat Nibali was teruggeslagen.

Het beloofde nog spectaculairder te worden, want niet veel later doemde nog een onverhard stuk op met daarin een klim met percentages tot 16%. Dat deed Vinokourov en Evans doen besluiten om te gaan aanvallen. Er sloten vijf man aan; Cunego, Garzelli, Arroyo, Pinotti en Gadret.

De groep had op tien kilometer van de streep een voorsprong van anderhalve minuut op Basso en Nibali. Toch vonden Evans, Vinokourov en Arroyo het niet hard genoeg gaan en sprongen weg uit de kopgroep. Ook Cunego en Pinotti wisten weer aan te sluiten en zo gingen ze met zijn vijven op weg naar de slotklim van een kilometer naar de finish.

Bij het ingaan van de laatste kilometer van de klim verslikte Evans zich in de bocht en ging Cunego ervandoor, maar Evans wist weer aan te sluiten met Vinokourov en Pinotti. Evans trok de sprint op de laatste hellende stuk aan en de rest zag hem niet meer terug. Cunego werd tweede, voor Vinokourov, die wel de roze leiderstrui over wist te nemen. Basso en Nibali kwamen op ruim twee minuten binnen. Carlos Sastre verloor meer dan vijf minuten.

Uitslag etappe zeven

# Renner Ploeg Tijd
1 Cadel Evans (Aus) BMC 5.13:35
2 Damiano Cunego (Ita) Lampre +0.02
3 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana z.t.
4 Marco Pinotti (Ita) Columbia +0.06
5 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epragne +0.12
6 Steffano Garzelli (Ita) Acgua E Sapone +0.27
7 John Gadret (Fra) AG2r +0.29
8 Michele Scarponi (Ita) Diquigiovanni +1.01

Stand na etappe zeven

# Renner Ploeg Tijd
1 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana  
2 Cadel Evans (Aus) BMC +1.12
3 David Millar (GBr) Garmin +1.29
4 Vladimir Karpets (Rus) Katusha +1.30
5 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +1.33
6 Marco Pinotti (Ita) Columbia +1.40
7 Linus Gerdemann (Dui) Milram +1.50
8 Ivan Basso (Ita) Liquigas +1.51

Zweepslagen voor voetbal kijken

De islamitische bewegingen Al Shabab en Hisbul Islam hebben in de Somalische hoofdstad Mogadishu een nieuwe reeks strenge wetten ingevoerd. De twee groeperingen hebben het de inwoners verboden om films te kijken, muziek te luisteren of te genieten van een voetbalwedstrijd op tv.

Wie het verbod overtreedt kan rekenen op tientallen zweepslagen. Al Shabab en Hisbul Islam controleren ook daadwerkelijk of de burgers zich aan de regels houden. De twee groeperingen hebben het grotendeels voor het zeggen in Mogadishu. De islamitische organisaties zijn al maanden bezig om de sharia, de islamitische wetgeving in te voeren in de gehele hoofdstad.

'Servische jacht op Mladic sterk verbeterd'

De Servische inlichtingendiensten verrichten steeds beter werk in de jacht op Ratko Mladic, die door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wordt gezocht. Dat zegt hoofdaanklager Serge Brammertz van het VN-hof in een zaterdag gepubliceerd interview met de Servische krant Danas.

"Er zijn grote verbeteringen geweest" in het werk van de inlichtingendiensten om de voormalige Bosnisch-Servische legerleider op te pakken. Voor 2008 liet de planning en de coördinatie tussen verschillende inlichtingendiensten sterk te wensen over. Maar de afgelopen twee jaar is de samenwerking veel beter geworden, aldus Brammertz. Dat heeft geleid tot nieuwe sporen in de zoektocht, maar ook oude informatie wordt opnieuw bekeken.

Brammertz noemt de arrestatie van Mladic en ook die van de Kroatisch-Servische leider Goran Hadzic, de andere nog door het tribunaal gezochte voortvluchtige, 'een absolute prioriteit'.

Mladic is onder meer aangeklaagd wegens genocide na de val van Srebrenica in Bosnië in 1995. Hadzic wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op honderden mensen en de deportatie van tienduizenden personen ten tijde van de oorlog in Kroatië (1991-1995).

Brons voor turnster Kroonen op vloer

Myra Kroonen heeft bij de wereldbekerwedstrijden turnen in Moskou een bronzen medaille veroverd op het onderdeel vloer. Kroonen eindigde als derde met 13,600 punten. De Russinnen Ekaterina Koerbatova en Ramilja Moesina bleven haar voor met respectievelijk 14,075 en 13,800 punten.

Jeffrey Wammes bleef op de sprong net buiten de medailles. Hij werd vierde met 15,850 punten. Op de rek kwam hij na een fout uit op een zesde plaats met 14,600 punten. Kroonen belandde op de brug ook net buiten het podium met een vierde plaats met 13,750 punten. Ze werd zevende op de sprong met 13,625 punten.

Dood schaap aan gevel van pand Roosendaal

Aan de gevel van een slooppand in Roosendaal is zaterdagochtend een dood schaap aangetroffen. Op het dode dier was met groene verf 'no mosk' geschreven, meldt de politie. Op het terrein aan de Burgemeester Schneiderlaan moet in de toekomst een moskee verrijzen.

Het schaap hing op een hoogte van vier tot vijf meter, met de kop naar beneden. De politie vermoedt dat er meerdere personen bij de actie betrokken zijn geweest. Agenten leidden dat af aan de manier waarop het beest was opgehangen, het gewicht van het dier en de hoogte waarop het hing.

Het dode dier is inmiddels verwijderd, de politie onderzoekt de zaak.

Gerucht: Playstation Move in september te koop

De presentator van ‘The Gadget Show’ Jason Bradbury schijnt iets te weten wat Sony nog niet officieel bekend heeft gemaakt. Hij zegt dat de Playstation Move in september in de winkels zal liggen.

Op zijn Twitter liet hij het volgende achter:  "…  another thing I was meaning to say. Sept for Playstation Move!!! I'm sure of it. Can't say why. Just.. September 2010". Sony heeft hierop niet geheel onvoorspelbaar gereageerd door het af te doen als "rumours and speculation", maar wees niet verrast als de Move deze september zijn opwachting maakt!

Jans: "Heerenveen moet leren van zo'n jaar"

Ron Jans gaat komende zomer aan de slag bij sc Heerenveen. De trainer die onlangs afscheid nam van FC Groningen hoopt op betere tijden bij de Friezen. Heerenveen kende een zeer moeizaam jaar. Jans denkt dat de eerdere keuze voor de Noorse trainer Trond Sollied hier een oorzaak van was.

"Heerenveen staat bijvoorbeeld voor controle, Sollied is meer van de vrijheid. Club en trainer groeiden uit elkaar", zegt Jans in de Leeuwarder Courant. De oud-prof is naar eigen zeggen meer een man voor de Friese club. "Er zijn veel dingen die op mij en de club toepasbaar zijn."

"Ik ben een man van samenwerking en nuchterheid, doe maar gewoon. Stabiliteit, mensen mobiliseren, normen en waarden bewaken. Daar sta ik voor en Heerenveen ook, al is het bij de club afgelopen seizoen anders gelopen dan gehoopt. Iedereen moet leren van zo'n jaar."

"De vraag moet zijn: waar staan we met Heerenveen?" De eerste stap op weg naar succes is al gezet door Jans en de clubleiding. Bas Dost werd aangetrokken van Heracles Almelo. Jans hoopt op meer versterkingen. "Ik denk dat we een prima middenveld hebben, maar echte leiderskwaliteiten ontbreken."

"Er moet een speler komen die het vlammetje over kan laten slaan. Gerald Sibon en Henk Timmer zijn persoonlijkheden, maar op leeftijd. Wij moesten toekomstgericht denken", besluit Jans, die Sibon en Timmer uit Heerenveen zag vertrekken.

Huis Zweedse Mohammed-tekenaar aangevallen

Brandstichters hebben het huis van een Zweedse kunstenaar aangevallen. De kunstenaar, Lars Vilks, maakte in het verleden een tekening van de profeet Mohammed die door moslims als beledigend werd beschouwd. Vilks was op het moment van de brandstichting niet thuis. Er vielen geen slachtoffers.

Volgens de politie werden de ramen van het huis ingegooid waarna plastic flessen met benzine werden achtergelaten. Er ontstond een kleine brand, die uit zichzelf doofde. Er zijn geen verdachten.

Sinds hij in 2007 een tekening maakte van Mohammed ontving Vilks diverse bedreigingen, onder meer van Al-Qaida. Eerder deze week werd hij door een man aangevallen toen hij op een universiteit een lezing gaf.

Huis tekenaar Lars Vilksv aangevallen (foto: Novum)

Dubai geeft organisatie WK zwemmen terug

In 2013 zal Dubai niet het wereldkampioenschap zwemmen in het 50 meterbad organiseren. De Internationale zwembond FINA maakte dit vandaag bekend. Het oliestaatje wil zich volledig focussen op de organisatie van het WK in het 25 meterbad eind dit jaar.

Al eerder gingen er geruchten dat Dubai, vanwege de financiële crisis, problemen had om het ambitieuze nieuwbouwproject voor een bad voor de WK van de grond te krijgen.

Activision verwijdert sterren uit Guitar Hero

Het is goed te begrijpen dat Activision geen trek heeft in een setje rechtszaken met iedere ster die zich beledigd voelt, dus hebben ze toch maar besloten toe te geven en de aanpassingen te implementeren in Guitar Hero 6.

Courtney Love, Jon Bon Jovi en No Doubt hadden al laten weten dat ze niet zo blij waren met het feit dat hun gelijkenissen als speelbare karakters in het spel zouden zitten. Dit ging gepaard met beleefde gerechtelijke dreigementen. Activision heeft nu eieren voor zijn geld gekozen en geen enkele ster zal nu speelbaar zijn. Ze verschijnen natuurlijk wel in de game, maar niet als speelbaar karakter.  

Sneijder terug in selectie Inter

Wesley Sneijder is terug in de selectie van Internazionale voor de laatste competitiewedstrijd morgen tegen Siena. Coach Jose Mourinho maakte vandaag zijn ploeg voor het duel bekend. Sneijder is voldoende hersteld van de dijbeenblessure die hij in de bekerfinale opliep.

Hij miste vorige week het duel met Chievo. Inter kan morgen de Italiaanse landstitel pakken. De club heeft twee punten voorsprong op AS Roma.

BP hoopt olielek binnen tien dagen te dichten

De directeur van het Britse oliebedrijf BP hoopt dat het olielek in de Golf van Mexico binnen een week tot tien dagen gedicht kan worden. In het slechtste geval wordt het 'meer dan dat, en het is onmogelijk te zeggen hoeveel meer', zei Tony Hayward zaterdag in een interview met de BBC.

Ondanks de omvang van de olieramp wordt de winning van olie in de diepzee net zo min schade berokkend, zei hij, als 'de ruimtevaart werd door de Apollo 13 of mensen worden afgeschrikt in een vliegtuig te stappen na een vliegtuigongeluk'.

Zijn bedrijf probeert ondertussen in de Golf van Mexico een soort katheter aan te brengen op de plek waar zich het olielek in de pijpleiding bevindt. Tot dusverre zijn alle pogingen het lek te dichten mislukt.

[F1] Uitslag kwalificatie Grand Prix van Monaco

De poleposition voor de Grand Prix van Monaco is voor de tweede opeenvolgende keer voor Red Bull-rijder Mark Webber. Renault-coureur Robert Kubica reed vaak de sneltste tijd, maar moet zijn thuisrace toch aanvangen vanaf de tweede plek. Sebastian Vettel en Felipe Massa maken de tweede startrij vol.

Op het stratencircuit van Monte Carlo ging om 14:00 uur de kwalificatie van start. Fernando Alonso reed zijn Ferrari in de derde vrije training vanmorgen tegen de vangrail en zijn team wist zijn wagen niet op tijd te repareren voor de kwalificatiesessie. Alonso zal daardoor niet deelnemen aan de kwalificatie en start morgen vanuit de pitstraat. Het weer was bewolkt in Monte Carlo, maar regen werd er niet verwacht.

Karun Chandhok ving als eerste de eerste sessie aan, maar al snel waren alle overgebleven 23 wagens op de baan. Felipe Massa zette de snelste tijd van het moment neer, maar even later werd die verbeterd door Jenson Button, die ook weer verbeterd werd door Nico Rosberg. Massa dook met 1:14,757 het eerst onder de 1:15, gevolgd door Sebastian Vettel met 1:15,110. Mercedes Grand Prix heeft de langere wielbasis weer ingeruild voor de korte versie, die voor dit circuit geschikter is. Dat de Red Bulls opnieuw goed vooraan meedoen bewees Mark Webber, die zich net voor teamgenoot Vettel op de tweede plek zette.

De beide Force India's waren ook lekker onderweg, met als verrassing een voorlopige vijfde plek voor Vitantonio Liuzzi, die zich daarmee voor zijn teamgenoot Adrian Sutil plaatste die de zevende tijd neergezet had. Heikki Kovalainen probeerde zijn achttiende tijd te verbeteren, maar met nog een minuut op de klok wist de Fin twee keer te spinnen, en daardoor verbeterde de Lotus Racing-coureur zich niet. Massa bleef bovenaan staan met de enige tijd in de 1:14, gevolgd door Webber, Robert Kubica en Vettel. De afvallers van de eerste sessie waren - van hoog naar laag - Kovalainen, Jarno Trulli, Timo Glock, Lucas di Grassi, Bruno Senna en Chandhok.

De tweede sessie ving aan met nog zeventien rijders en Vitaly Petrov was het eerst de baan op, opnieuw gevolgd door alle coureurs. Dit keer was het teamgenoot Kubica die zijn Renault naar een tijd onder de 1:15 stuurde, en daarmee de voorlopige eerste plek pakte. In deze tweede sessie waren er meer coureurs die een tijd neerzetten in de 1:14, waarbij Rosberg de beide Red Bulls van Webber en Vettel verraste. Pedro de la Rosa raakte naast de baan, maar daar lag een stuk asfalt in plaats van een vangrail dus de BMW Sauber-coureur kon zijn weg vervolgen. Button zat in een lastig parket met zijn tiende tijd en met nog zo'n zes minuten voor de vlag viel ging de Brit weer de baan op.

Petrov verloor zijn Renault in de eerste bocht en belandde in de bandenstapel. Zijn auto was erg snel weer weggetakeld. Petrov had de veertiende tijd op dat moment, maar dus geen kans meer om die te verbeteren. Button had zich naar een tiende tijd gereden, net genoeg om door te gaan naar de derde en laatste kwalificatiesessie. Minder gelukkig waren Nico Hülkenberg (elfde tijd), Sutil, Sébastien Buemi, Petrov, De la Rosa, Kamui Kobayasi en Jaime Alguersuari.

Het zonnetje was gaan schijnen boven de haven van Monte Carlo toen na een korte pauze Q3 aanving om de top tien te bepalen. Kubica zette als eerste een tijd neer in deze sessie, 1:14:712. Lewis Hamilton zette de tweede tijd neer, echter wel zes tienden langzamer dan de Pool. Die verbeterde zichzelf naar 1:14,284, de Poolreed zich in de kijker: het is voor het Franse Renault een thuisrace. De zachtere optionband bleek voor dit circuit de snelste rondetijden op te leveren dus daar gingen alle coureurs op weg. Op de helft van de tijd voor de derde sessie had nog maar de helft van de top tien een tijd neergezet, dus opnieuw leek het een 'do or die' te worden voor de poleposition. Kubica was in de eerste twee sectors het snelst onderweg, en weer ging er een anderhalve tiende van zijn tijd af, maar direct achter hem kwam Webber over de finish die zestien duizendsten sneller was met 1:14,104.

De Australiër ging direct door met een flying lap, en zette daarna de eerste tijd onder de 1:14 neer: 1:13,826. De strijd om de pole was gestreden, Webber bleef op pole staan. Naast hem op de eerste startrij staat morgen Kubica, en de tweede startrij was voor Vettel en Massa. Hamilton en Rosberg staan daar weer achter, waarbij Rosberg op de zesde plaats zijn teamgenoot Michael Schumacher op de zevende plek voorbleef. Button staat naast Schumacher op de vierde startrij en Rubens Barrichello en Liuzzi maken de top tien vol.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Monaco

Pos. Coureur Team Tijd Q1 Tijd Q2 Tijd Q3 Ronden
1 Mark Webber RBR-Renault 1:15.035 1:14.462 1:13.826 25
2 Robert Kubica Renault 1:15.045 1:14.549 1:14.120 28
3 Sebastian Vettel RBR-Renault 1:15.110 1:14.568 1:14.227 23
4 Felipe Massa Ferrari 1:14.757 1:14.405 1:14.283 23
5 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:15.676 1:14.527 1:14.432 31
6 Nico Rosberg Mercedes GP 1:15.188 1:14.375 1:14.544 18
7 Michael Schumacher Mercedes GP 1:15.649 1:14.691 1:14.590 23
8 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:15.623 1:15.150 1:14.637 28
9 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 1:15.590 1:15.083 1:14.901 29
10 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 1:15.397 1:15.061 1:15.170 27

11 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 1:16.030 1:15.317   19
12 Adrian Sutil Force India-Mercedes 1:15.445 1:15.318   18
13 Sebastien Buemi STR-Ferrari 1:15.961 1:15.413   21
14 Vitaly Petrov Renault 1:15.482 1:15.576   19
15 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 1:15.908 1:15.692   20
16 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 1:16.175 1:15.992   21
17 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 1:16.021 1:16.176   20

18 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 1:17.094     11
19 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 1:17.134     12
20 Timo Glock Virgin-Cosworth 1:17.377     12
21 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 1:17.864     12
22 Bruno Senna HRT-Cosworth 1:18.509     12
23 Karun Chandhok HRT-Cosworth 1:19.559     14
24 Fernando Alonso Ferrari No time     0

HC Den Bosch pakt landstitel bij vrouwen

Hockeyclub Den Bosch heeft zojuist voor de twaalfde maal in de geschiedenis de landstitel bij het vrouwenhockey binnengehaald. Afgelopen zondag waren de Bosschenaren na strafballen te sterk voor Laren en vandaag wist Den Bosch opnieuw te winnen. Daardoor kwam de ploeg van trainer Raoul Ehren op een beslissende 2-0-voorsprong in de finale play-off.

In de eerste helft van het duel was het vooral Den Bosch wat snel op voorsprong wilde komen. In de achtste minuut lukte het de Brabanders ook via een goal van Lideweij Welten. Op slag van rust wist opnieuw Den Bosch te scoren ditmaal via een door Maartje Paumen ingepushte strafcorner.

In de tweede helft bleek al snel dat Laren het niet meer goed zag komen. De Noord-Hollanders hadden veel moeite met de Bossche dames en al snel bleek de wedstrijd gespeeld. Den Bosch was op een aantal momenten zeker nog gevaarlijk voor het doel van Laren maar dit resulteerde niet meer in een doelpunt.

Dost: "Had er niets aan om bij Ajax op te bank te zitten"

Bas Dost heeft met zijn overgang van Heracles Almelo naar sc Heerenveen bewust gekozen voor een gestage ontwikkeling. De boomlange aanvaller stond ook in de belangstelling van Ajax, maar hij zag niets in een mogelijke reserverol bij de Amsterdammers.

"Ik ben jong en moet spelen. Ik heb er niets aan om bijvoorbeeld bij Ajax op de bank te belanden", aldus Dost op de clubsite van Heerenveen. "Heerenveen is wat dat betreft de ideale club. Veel jonge spelers en vooral aanvallers, hebben zich in het verleden bij Heerenveen goed ontwikkeld en zijn geslaagd in het betaalde voetbal", vervolgt de spits van Jong Oranje.

Dost had naar eigen zeggen last van de vele aandacht rond zijn persoon. "Vooral vlak na de winterstop heb ik daar een tijdje last van gehad. Ik kon me minder goed focussen en heb daar vaak met Verbeek over gesproken. Uiteindelijk heb ik de draad wel weer opgepikt."

'Lippi vervangt Leonardo bij Milan na WK'

Volgens La Gazzetta dello Sport hoopt AC Milan dat Marcello Lippi, nu nog bondscoach van Italië, na afloop van het WK de vervanger wordt van de opgestapte Leonardo.Leonardo zelf en vice-voorzitter Adriano Galliani hebben gisteren aangekondigd dat ze afscheid van elkaar zullen nemen. Er was sprake van een moeilijk, maar vriendschappelijk afscheid van de Braziliaanse oefenmeester.

La Gazzetta dello Sport beweert dat de rossoneri in Lippi een ideale vervanger zien. Silvio Berlusconi, clubeigenaar van AC Milan, zou bewondering hebben voor de geroutineerde bondscoach. De premier van Italië wilde echter wachten tot het WK voorbij is.

Andere mogelijke opvolgers zouden al bij de club zitten. Het zou gaan om Leonardo's voormalige assistent-coach Mauro Tassotti en de voormalige middenvelder Filippo Galli, die nog steeds in dienst zijn van de club.

Duitsland in ban van ontvoering bankiersvrouw

Duitsland is in de ban van de ontvoering van de echtgenote van een bankier uit het Zuid-Duitse Heidenheim. De 54-jarige vrouw werd woensdag uit haar woning ontvoerd.

Haar auto is vrijdagavond bij een nabijgelegen klooster in de deelstaat Baden-Württemberg aangetroffen, meldden Duitse media zaterdag. Van de vrouw ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

De echtgenoot van het slachtoffer ontving na haar ontvoering een verzoek om losgeld. Hij heeft zijn vrouw nog even kort gesproken. Ze liet weten in levensgevaar te zijn.

De bankdirecteur legde de geëiste 300.000 in Duitsland gedrukte euro's op een afgesproken plek aan de snelweg A7 tussen Heidenheim en Aalen, maar het geld werd niet opgehaald.

Sindsdien is er geen contact meer geweest tussen de ontvoerders en de man. Een team van 350 opsporingsambtenaren en 51 snuffelhonden is ingezet. De politie heeft honderd tips nagetrokken.

De berm naast de snelweg is uitgekamd en daar is het mobieltje van de moeder van twee volwassen kinderen gevonden.

Bejaarde met brommobiel op snelweg

Een 73-jarige bestuurder van een brommobiel is vrijdagmiddag per ongeluk op de A28 terechtgekomen. De man uit Dedemsvaart kwam uit de richting Meppel en wilde via de Rijksparallelweg naar Staphorst, maar nam de verkeerde afslag, meldt de politie zaterdag.

De 73-jarige man had zijn fout snel in de gaten. Hij zette zijn voertuig in de berm en is met behulp van de politie van de weg gehaald.

Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig dat maximaal 45 kilometer per uur mag.

Chavez niet naar conferentie in Madrid

De Venezolaanse president Hugo Chavez reist volgende week niet naar Spanje voor een top van leiders uit de Europese Unie, Latijns-Amerika en de Cariben. Dat bevestigde Chavez vrijdag. De president weigert deel te nemen omdat de president van Honduras aanwezig is.

Eerder waarschuwde Chavez dat hij weg zou blijven van de conferentie in Madrid als de Hondurese leider Porfirio Lobo wel zou gaan. De Venezolaanse president heeft altijd zijn steun geuit aan Manuel Zelaya, de voormalige leider van Honduras die in juni vorig jaar werd afgezet na een staatsgreep.

Chavez noemt de zittende Hondurese regering illegaal, maar zei onlangs dat hij de beslissing van Centraal-Amerikaanse landen om Lobo als president te erkennen zou steunen als Zelaya naar huis mag terugkeren en zijn politieke rechten terugkrijgt.

Lobo won het presidentschap in november in verkiezingen die al voor het afzetten van Zelaya stonden gepland. Zelaya werd uit zijn ambt gezet toen hij tegen een gerechtelijk besluit in probeerde een referendum te houden over een grondwetswijziging.

In plaats van Chavez zal Venezuela door een andere hoogwaardigheidsbekleder worden vertegenwoordigd in Madrid.

Chavez niet naar conferentie in Madrid
Chavez niet naar conferentie in Madrid (Foto: Novum)

Omstanders maken hulpdiensten werken onmogelijk

Hulpdiensten zijn vrijdagavond in het Friese Jubbega lastiggevallen door minstens vijftig omstanders na een vechtpartij waarbij een man gewond raakte. Zo hinderden omstanders ambulancemedewerkers en probeerden ze een verdachte uit een politieauto te halen, meldt de politie zaterdag.

De ambulancemedewerkers probeerden een 19-jarige man te helpen, die op de Jelle van Damweg bewusteloos op straat lag nadat hij bij een ruzie klappen had gekregen. Direct nadat de ambulance was gearriveerd, kwamen er al mensen omheen staan. Toen de politie ter plaatse kwam, bestond de groep uit minstens vijftig personen.

Het ambulancepersoneel besloot de wagen met de 19-jarige jongen erin een stuk verderop neer te zetten, omdat ze door dronken omstanders in hun werk werden gehinderd. De man die de klap had uitgedeeld was inmiddels door agenten in de kraag gevat en in een politieauto gezet.

Omstanders probeerden vervolgens de politieauto te blokkeren en de verdachte uit de wagen te trekken. Pas na het nodige duw- en trekwerk lukte het de agenten met de verdachte te vertrekken, meldt de politie. Het slachtoffer bleek uiteindelijk geen aangifte te willen doen. De verdachte is weer vrijgelaten.

'Feyenoord in 2014 landskampioen'

Feyenoord zal in zijn voortbestaan geen enkele maal meer de cup met de grote oren kunnen presenteren aan zijn fans. De fans hoeven echter niet te treuren volgens diezelfde berekeningen zal Feyenoord in 2014 landskampioen worden.

Dat is uit een soccernomische analyse gekomen die is gemaakt door de Tilburgse econoom en Feyenoordfan Jan van Ours. Ook Martin van Tuijl werkte mee aan dit onderzoek. Soccernomics past economische principes toe op profvoetbal. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de relatie tussen de omvang van de begroting van een eredivisieclub en de plaats op de ranglijst aan het eind van het seizoen.

V. Williams eenvoudig naar halve finale Madrid

Venus Williams heeft vrij eenvoudig de finale bereikt van het WTA-toernooi in Madrid. De als vierde geplaatste Amerikaanse versloeg in de halve eindstrijd Shahar Peer met 6-3 en 6-0.

In de eerste set kwam Williams op een 3-1 voorsprong. Mede door een paar afzwaaiers wist Peer terug te breken. Het werd ondanks twee breakpoints voor Williams 3-3, maar bij 4-3 sloeg de oudste van de zusters Williams alsnog toe.

Een vroege break in het derde bedrijf bleek de beslissing in de partij te zijn. Peer had geen antwoord meer op het spel van de Amerikaanse. Bij de stand 5-0 kreeg Peer nog wel een breakkans, maar Williams sloeg op het tweede matchpoint toe.

Twee klachtenlijnen voor eindexamens

Voor het eerst kunnen scholieren die eindexamen doen hun klachten kwijt bij twee telefonische klachtenlijnen. Naast het aloude LAKS, heeft nu ook de Stichting Eindexamenlijn een telefoonnummer in het leven geroepen.

De twee werkten altijd samen, maar Stichting Eindexamenlijn, die ook eindexamen.nu en eindexamen.nl beheert, heeft zich van het LAKS afgesplitst. Reden hiervoor is dat zij het oude klachtensysteem wilde behouden. Het LAKS wilde dat niet en daarom heeft de stichting nu een eigen lijn geopend.

Scholierenorganisatie LAKS is hier echter niet blij mee. Zij verzorgen de klachtenlijn al drieëntwintig jaar en vrezen voor onnodige verwarring bij scholieren en een versnippering van meldingen. "Het is ook onduidelijk wat er met de klachten op de nieuwe lijn gebeurt. Zij geven die namelijk niet door aan het College voor Eindexamens (CvE), zoals wij dat wel doen," aldus een woordvoerder. Daarnaast zou het ministerie van Onderwijs alleen het LAKS als gesprekspartner zien.

Volgens de Stichting Eindexamenlijn zijn dit onjuiste beweringen. De klachten zullen door hen wel worden voorgelegd bij het CvE, ook al is het onduidelijk wat of die daar wat mee gaan doen. "Het LAKS heeft geen patent op de klachtenlijn. We vonden het belangrijker dat er echt een goede klachtenlijn is dan dat er misschien wat verwarring zou zijn", aldus woordvoerder Chiel Verhoeff.

De examens beginnen voor de meeste scholieren maandag 17 mei. Klagen via het LAKS kan vanaf 23 mei via Examenklacht.nl en op telefoonnummer 035 6719889, klagen bij Stichting Eindexamenlijn kan straks op Eindexamens.nu of op 085 2737333.

Trichet: grootste crisis sinds WO2

De Europese economie verkeert in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, en mogelijk zelfs sinds de Eerste Wereldoorlog. Dat heeft de president van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, gezegd in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.

Sinds het begin van de financiële crisis in 2008 'hebben we bijzonder dramatische momenten meegemaakt en maken die nog steeds mee', aldus Trichet.

In het interview, dat maandag wordt gepubliceerd, legt Trichet een verband tussen de schuldcrisis in de eurozone en het instorten van de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers in 2008. Volgens hem 'werkten de markten niet meer'.

Alonso mist kwalificatie na crash in training

Fernando Alonso zal de Grand Prix van Monaco vanuit de pitstraat moeten beginnen. De Spanjaard crashte vanmorgen tijdens de derde vrije training tegen de vangrail, en het team kan zijn wagen niet voor de kwalificatie weer repareren.

Nadat de wagen weer terugbezorgd was bij de Ferrari-pits ondekte men dat niet alleen de ophanging aan de rechterzijde van Alonso's auto beschadigd was, maar dat ook het chassis niet meer in orde was, vermoedelijk door een deel van de ophanging.

'Ruiz gaat McClaren achterna'

Coach Steve McClaren leidde FC Twente naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis en gaat vanaf komend seizoen aan de slag als hoofdcoach van VfL Wolfsburg. In Duitsland gaat het gerucht de ronde dat een spraakmakende speler van de Tukkers hem achterna gaat.

Volgens de Duitse krant Wolfsburger Allgemeine staat Bryan Ruiz, afgelopen seizoen de absolute sterspeler van FC Twente, op het verlanglijstje van de club uit de Volkswagenstad. Tevens zouden die Wölfe interesse tonen in de Braziliaanse verdediger Douglas, die net als Ruiz ook bij de Nederlandse landskampioen actief is.

McClaren heeft vanaf zijn vakantie-adres al laten weten dat Wolfsburg voor juni nog geen transfers zal afhandelen. Het lijkt er echter wel op dat Wolfsburg-manager Dieter Hoeness behoorlijk gaat investeren.

Amerikaanse kerk wijdt lesbische bisschop in

De Episcopale Kerk van de VS heeft de lesbische Mary Glasspool benoemd tot bisschop. Glassppool is al meer dan twintig jaar samen met een vrouw en is de tweede homoseksuele bisschop in de Amerikaanse kerk.

De 55-jarige lesbische werd in december al hulpbisschop van Los Angeles. Ze is nu de tweede homoseksuele bisschop van de Episcopale Kerk, de Amerikaanse tak van de oorspronkelijk Engelse Anglicaanse Kerk. De homoseksuele Gene Robinson werd in 2003 al bisschop van New Hampshire.

De verhoudingen binnen de Anglicaanse gemeenschap staan sindsdien onder druk. Ook nu drong de aartsbisschop van Canterburry, Rowan Williams, erop aan de inwijding niet door te zetten. Hij waarschuwde dat het traditionalisten die homoseksualiteit als zonde zien verder van de kerk zou vervreemden.

Het hoofd van de Episcopale Kerk, Katharine Schori, heeft echter al eerder gezegd dat zij elke bisschop die volgens de regels is gekozen, zal wijden.

Uitslag derde vrije training Monaco

Robert Kubica heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Monaco. De Pool wist Felipe Massa een krappe halve tiende voor te blijven. Mark Webber reed de derde tijd, gevolgd door Lewis Hamilton en Sebastian Vettel.

De sessie verliep niet zonder crashes: Fernando Alonso beschadigde de rechterkant van zijn auto zwaar door tegen de vangrail te rijden. Ook Adrian Sutil maakte een dure fout door te spinnen en met de achterkant van zijn auto de bandenstapels te raken. Kamui Kobayashi spinde ook, maar de Japanner wist zonder problemen zijn weg te vervolgen. Timo Glock moest door technische problemen de training al na veertien minuten vaarwel zeggen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 R. Kubica Renault 1:14.806   26
2 F. Massa Ferrari 1:14.852 +0:00.046 22
3 M. Webber Red Bull 1:14.945 +0:00.139 25
4 L. Hamilton McLaren 1:15.038 +0:00.232 25
5 S. Vettel Red Bull 1:15.046 +0:00.240 26
6 M. Schumacher Mercedes 1:15.236 +0:00.430 22
7 N. Rosberg Mercedes 1:15.252 +0:00.446 20
8 S. Buemi Toro Rosso 1:15.537 +0:00.731 22
9 A. Sutil Force India 1:15.659 +0:00.853 14
10 J. Button McLaren 1:15.682 +0:00.876 22
11 V. Liuzzi Force India 1:15.691 +0:00.885 19
12 J. Alguersuari Toro Rosso 1:15.769 +0:00.963 27
13 N. Hülkenberg Williams 1:16.164 +0:01.358 24
14 R. Barrichello Williams 1:16.232 +0:01.426 21
15 V. Petrov Renault 1:16.240 +0:01.434 27
16 F. Alonso Ferrari 1:16.266 +0:01.460 6
17 K. Kobayashi Sauber 1:16.644 +0:01.838 26
18 P. de la Rosa Sauber 1:16.696 +0:01.890 23
19 H. Kovalainen Lotus 1:17.602 +0:02.796 18
20 J. Trulli Lotus 1:17.865 +0:03.059 26
21 L. di Grassi Virgin 1:18.063 +0:03.257 25
22 B. Senna HRT 1:19.720 +0:04.914 25
23 K. Chandhok HRT 1:19.781 +0:04.975 21
24 T. Glock Virgin -:--.--- -:--.--- 3

Phelps zwemt naar twee overwinningen

Bij zijn eerste wedstrijden van dit seizoen in het 50-meterbad heeft Michael Phelps twee overwinningen behaald. De Amerikaanse zwemmer bleef gisteren bij de Charlotte UltraSwim landgenoot Peter Vanderkaay op de 200 meter vrije slag net voor.

De winnaar van acht gouden medailles bij de Olympische Spelen van 2008 won ook de 100 meter vlinderslag in 52,41. Overigens zwom hij de wedstrijden terwijl hij in training is. "Aan het einde van de 200 meter was de tank leeg. De trainingen lopen nog niet echt lekker. Na deze wedstrijden ga ik op trainingskamp in Colorado Springs, hopelijk gaat het daar beter."

FOK! WK-pool is online!

Het duurt nog meer dan een maand, voordat het WK voetbal in Zuid-Afrika van start gaat. Toch zijn op FOK!sport de voorbereidingen al in volle gang.

FOK!sport staat vooral bekend om zijn managers, die langzaam maar zeker weer terugkomen. Voor het WK voetbal wilden we ook weer iets leuks organiseren en dat is ons gelukt. Vanaf nu kan je je namelijk gaan inschrijven voor dé FOK! WK-pool!

Hoe doe ik mee?

Iedereen met een FOK!account kan deelnemen aan deze gezellige WK-pool. Je kan dus gelijk beginnen met het invullen van het formulier! Heb je nog geen account? Geen nood, deze kan je hier aanmaken.

Let op! In aanloop naar het WK voetbal of tijdens het toernooi zelf kan de redactie extra vragen invoeren, waardoor je meer punten in de wacht kan slepen. Hier zal je verder geen notificatie voor krijgen. Hou dit zelf dus goed in de gaten! Deze vragen zullen namelijk maar in een bepaalde periode van enkele dagen beantwoord kunnen worden.

Wat kan ik winnen?

Achter de schermen zijn we druk bezig met het prijzenpakket. Op een later moment zullen jullie hierover nog worden geïnformeerd!

Discussieer op het FOK!forum ook mee over jouw ingevoerde voorspellingen!

Ruben onderweg naar Nederland

De 9-jarige Ruben, die als enige de vliegramp in Libië overleefde, is zaterdag omstreeks 11.15 uur vertrokken naar Nederland. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De vlucht vanuit de Libische hoofdstad Tripoli duurt ongeveer vier uur. De exacte aankomsttijd en aankomstplaats worden op verzoek van de familie niet bekendgemaakt.

Het vliegtuig van de jongen zou rond 10.00 uur vertrekken, maar de vlucht liep om onduidelijke redenen enige vertraging op. Ruben wordt begeleid door zijn oom en tante. Ook de behandelend arts van het kind vliegt mee om in Nederland de toestand van de jongen toe te lichten.

De 9-jarige jongen uit Tilburg wordt vervoerd in een Libisch ambulancevliegtuig. Of hij in Nederland weer zal worden opgenomen in een ziekenhuis, wil het ministerie van Buitenlandse Zaken op verzoek van de familie niet zeggen.

Piratenpartij negeert campagnestop

De Piratenpartij houdt zich niet aan de campagnestop, waartoe de politieke partijen hebben besloten uit medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp in Libië. De partij stelt niets te voelen voor opschorting van haar verkiezingscampagne en laat de geplande activiteiten gewoon doorgang vinden.

Lijstrekker Samir Allioui zegt dat zijn partij zich niet door Den Haag laat forceren mee te doen aan 'deze symboolpolitiek'. "Massaal over elkaar heen vallen om te roepen dat je je campagne stillegt is ook een vorm van campagnevoeren."

Gevestigde partijen zijn volgens de lijsttrekker ondanks de campagnestop nog steeds in de media te bewonderen. "Wij zijn echter een jonge beweging die nog voor dat soort aandacht moet knokken. Daarnaast is de beslissing om de campagne stil te leggen genomen door slechts tien van de achttien partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De tien partijen die al in Den Haag zitten."

Anita imponeert bij Nederlands elftal

De grootste verrassing in de voorselectie van het Nederlands elftal voor het WK voetbal in Zuid-Afrika was ongetwijfeld de naam van Vurnon Anita. Op de eerste trainingen heeft de verdediger van Ajax in elk geval een prima indruk achtergelaten.

"Hij is veelzijdig, snel, agressief en durft naar voren te verdedigen," liet bondscoach Bert van Marwijk in een reactie weten. "We hebben daarnaast ook wat problemen op de backposities. Van Bronckhorst (knie) is nog niet helemaal fit, Boulahrouz en Braafheid hebben weinig gespeeld en missen dus ritme."

Het Nederlands elftal vertrekt volgende week naar het Oostenrijkse Seefeld. Dit zal nog zonder Arjen Robben, Mark van Bommel en Wesley Sneijder zijn, aangezien dit trio nog een Champions League-finale voor de boeg heeft. Zij zullen zich op 25 mei alsnog bij de groep vervoegen.

Giovanni van Bronckhorst, Eljero Elia en Ron Vlaar zullen maandag a.s. nog een extra training afwerken. Zij kampen allen met lichte blessures. Van Marwijk: "Vooral met Elia, hij heeft een spierblessure, moeten we oppassen. Hij is voor 99 procent fit, maar als we één keer te ver gaan kan hij het WK vergeten"

Allerlaatste ONM trekt 319.000 kijkers

De allerlaatste aflevering van ONM (Onderweg naar Morgen) werd vrijdag door 319.000 kijkers bekeken. Na 17 seizoenen is het doek gevallen voor de tweede soap van Nederland.

Nederland 3-baas Roek Lips vond dat er te weinig jongeren keken: "Ik denk dat het goed is dat het geld voor drama op een andere manier wordt besteed. Bovendien denk ik dat het genre over zijn hoogtepunt heen is. GTST doet het nog goed, maar over de hele linie zie je dat de belangstelling begint af te nemen."

Ook ziet Lips weinig kansen om ONM bij een andere omroep onder te brengen:  "Ik denk dat die kans bij de publieke omroep buitengewoon klein tot uitgesloten is. Op de commerciële omroepen heb ik geen zicht, maar ik heb begrepen dat er vooralsnog ook daar geen sprake van is."

Acteurs boos
ONM-acteur Sander de Heer (Marnix Klein) is furieus op Lips: "Roek Lips is leugenachtig. Hij liegt over kijkcijfers en over de leeftijd van de gemiddelde kijker."

Voor actrice Pamela Teves (Bettina Wertheimer), die vanaf het begin bij ONM zat, was het nieuws extra zwaar: "Ik had een buitenopname. In Aalsmeer, waar de serie wordt opgenomen, was op hetzelfde moment een bijeenkomst. Wij kregen het direct daarna per telefoon te horen. Onbegrip en totale verslagenheid maakten zich van mij meester. De verhaallijnen waren beter dan ooit en omdat de kijkcijfers weer waren gestegen, had ik het totaal niet verwacht."

Start 1994
ONM ging van start op maandag 3 januari 1994 bij de publieke omroepen TROS en Veronica op Nederland 2. Het initiatief tot een eigen soapserie was genomen om de omroepen te laten concurreren met de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden op de commerciële zender RTL4.

Later ging ONM alsnog commercieel doordat Veronica zelfstandig werd, daarna kwam het terug bij de publieke omroep via BNN.

Bekijk hier (pop-up) de laatste aflevering van ONM via Uitzendinggemist.

Bezoek ook het forum voor het ONM-topic.


RIP ONM

'Vleminckx alweer weg bij N.E.C. Nijmegen'

N.E.C. Nijmegen en Björn Vleminckx gaan zeer waarschijnlijk uit elkaar. De Belg werd vorig jaar zomer naar De Goffert gehaald, maar de hoge verwachtingen heeft de spits nooit waar kunnen maken

Vleminckx vond in 32 competitiewedstrijden slechts acht keer het doel. N.E.C. Nijmegen heeft de voetballer inmiddels aangeboden bij het Belgische Club Brugge. Die ploeg hengelde vorig jaar ook al naar de diensten van de aanvaller.

Club Brugge zou de voorhoede graag versterken, waardoor N.E.C. Nijmegen op een transfer hoopt. Van onderhandelingen tussen beide partijen is echter nog geen sprake.

Cruijff: "Met Villa zou Barça in stijl winnen"

Johan Cruijff denkt dat FC Barcelona er goed aan doet David Villa en Juan Mata van Valencia over te nemen. Als het aan de legendarische oud-speler maken beide spelers volgend jaar deel uit van de ploeg van Josep Guardiola. Verwacht wordt dat Valencia zowel Villa als Mata voor een hoofdprijs de deur uitdoet.

In Spanje heeft dat geleid tot speculaties dat Barça zou toehappen. Beide spelers zouden bij de Catalaanse topclub in beeld zijn. Cruijff zegt niets te weten over de financiële omstandigheden bij Valencia en weet ook niet of Barcelona bereid is om een uitzonderlijke prijs te betalen voor Mata en Villa.

Hij ziet de spelers wel graag naar Camp Nou komen. "Barcelona is een team waarin iedereen zijn kwaliteiten uitdrukt wat het team ten goede komt. Met Villa en Mata zou Barça in stijl winnen. Ik weet van Valencia en Barcelona niet hoe ze er financieel voorstaan, maar dit zijn ongetwijfeld twee geweldige spelers", aldus Cruijff tegenover Sport.

Principeakkoord over cao gemeenteambtenaren

De vakbonden hebben vrijdagavond met de Vereniging Nederlandse Gemeenten een principeakkoord bereikt over een tweejarige cao voor gemeenteambtenaren. Dat meldt de VNG zaterdag. Het akkoord betekent dat de staking van de gemeentereiniging in Utrecht en Amsterdam wordt beëindigd.

De afgelopen tijd stapelde het vuil zich op in Utrecht en Amsterdam, nadat de gemeentelijke reinigingsdiensten er het werk neerlegden uit onvrede over het verloop van de cao-onderhandelingen. Straatvegers en vuilnismannen in Amsterdam legden vorige week donderdag het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren.

In Utrecht staakten de straatvegers sinds de nacht na Koninginnedag en sinds vorige week donderdag staakten ook de vuilnismannen daar. Momenteel worden afspraken gemaakt wanneer het werk weer wordt hervat, meldt een woordvoerder van Abvakabo FNV. Mogelijk wordt dit weekend al begonnen met het opruimen van de troep.

De partijen gaan het akkoord met een positief advies voorleggen aan hun achterban, meldt de VNG. De cao biedt koopkrachtbehoud en werkzekerheid, stelt de vereniging. Zo is het uitgangspunt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen bij de gemeenten.

In het akkoord wordt gesproken over een eenmalige uitkering van anderhalf procent van het loon. Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering dit en volgend jaar verhoogd met telkens een half procent. Voor de ambtenaren met een lager inkomen wordt de bodem in de eindejaarsuitkering verhoogd van 836 euro naar 1750 euro.

Het pakket bevat ook afspraken over onder meer het terugdringen van het aantal externen, het tegengaan van agressie en geweld en het verbeteren van de balans tussen werk en privé.

Nederlands elftal komende woensdag naar Oostenrijk

De selectie van het Nederlands elftal zal komende woensdag naar Oostenrijk vertrekken voor het tweede deel van de voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika. De selectie zal tot 1 juni verblijven in Seefeld nabij Innsbruck. Dan vliegt het Nederlands elftal terug naar ons land voor een oefenwedstrijd tegen Ghana.

Tijdens het verblijf in Oostenrijk staat één oefenwedstrijd in het Duitse Freiburg tegen Mexico op het programma. Daarna zal bondscoach Bert van Marwijk zijn definitieve selectie voor het WK bekendmaken.

Tijdens het trainingskamp in Oostenrijk zullen de nu nog ontbrekende spelers zoals Mark van Bommel, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Michel Vorm, Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart zich bij de selectie voegen.

Treinverkeer Kanaaltunnel ligt stil na brand

Het treinverkeer door de Kanaaltunnel is zaterdagochtend stilgelegd wegens een brand. In een vrachtwagen op een trein was half tien een kleine brand uitgebroken. De trein zou inmiddels uit de tunnel zijn gereden. Bij het incident zijn geen gewonden gevallen, meldde de Vlaamse radio VRT.

Dagelijks rijden vele hogesnelheidstreinen Eurostar en vrachttreinen door de tunnel. De Eurostar verbindt Londen rechtstreeks per spoor met Brussel en Parijs.

Nederlander vast in Engeland voor moord

Een 33-jarige man uit Nederland zit in Engeland vast op verdenking van de moord op een 19-jarige man in Londen afgelopen zaterdag. Dat meldt de Britse BBC zaterdag. De Nederlander zonder vaste woon- of verblijfsplaats moet binnenkort voor een rechter verschijnen.

Het 19-jarige Poolse slachtoffer werd tijdens een vechtpartij buiten metrostation Finsbury Park neergestoken. De man was met vrienden een avondje uit geweest om de verjaardag van zijn vriendin te vieren. In een bus ontstond een ruzie, waarop de steekpartij volgde.

Drietal in ziekenhuis na brand in GGZ-instelling

Drie mensen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in een ziekenhuis beland na een brand in een pand van GGZ-instelling Stichting Buitenamstel Geestgronden in Amsterdam. Het gaat om een patiënt en twee medewerkers, meldt de brandweer.

De brand woedde rond 02.45 uur in een kamer van een van de patiënten op de eerste etage van het gebouw aan het Valeriusplein. Twee medewerkers van de instelling liepen luchtwegproblemen op. De medewerkers hadden de patiënt in veiligheid gebracht en geprobeerd het vuur te blussen. Dat lukte ze niet.

Op de tweede verdieping bleek nog een kamer van een patiënt vol met rook te staan. De brandweer heeft de patiënt uit de kamer gehaald. Ook hij is met ademhalingsmoeilijkheden overgebracht naar een ziekenhuis.

Door snel ingrijpen van de brandweer hoefde de instelling niet te worden ontruimd. De brand was snel onder controle. De brandweer heeft het pand geventileerd. De oorzaak van de brand is onbekend.

'Geen steun bevolking politiemissie Afghanistan'

Een politiemissie in Afghanistan kan nauwelijks rekenen op steun vanuit de Nederlandse bevolking. Dat meldt de Volkskrant zaterdag, dat TNS Nipo hier onderzoek naar heeft laten verrichten. Alleen onder de CDA-kiezers is een meerderheid te vinden voor het plan van GroenLinks en D66.

In februari stapte de PvdA uit het kabinet omdat die partij tegen verlenging van de missie in Uruzgan was. Als alternatief kwamen GroenLinks en D66 met het idee voor een politiemissie. Een meerderheid van de Tweede Kamer is ervoor politietrainers naar Afghanistan te sturen. Het kabinet neemt er op zijn vroegst na de verkiezingen een besluit over.

Een op de drie Nederlanders is gevoelig voor het argument dat het goed is voor de internationale reputatie van Nederland om langer actief te blijven in Afghanistan, zo blijkt uit het onderzoek. Van de CDA-aanhang onderschrijft 61 procent de stelling. GroenLinks en D66 zouden eerder kiezers verliezen door het plan.

Squasher Noom wel, van der Heijden niet door in Carcassone

Squashster Orla Noom heeft zich gisteravond weten te plaatsen voor de kwartfinales van het internationale proftoernooi in het Franse Carcassone. De 24-jarige Hoofddorpse klopte in haar openingspartij Lisa Aitken uit Schotland in straight games. Het werd 11-8, 12-10, 11-9. De linkshandige speelster stuit nu op de ongeplaatste Gaby Schmol uit Zwitserland.

Voor Noom was het de eerste keer dat ze in actie kwam sinds het Europese Kampioenschap voor landenteams twee weken geleden. In het voor Nederland zeer succesvol verlopen EK haalde Noom in de finale tegen Frankrijk het beslissende punt binnen. Hierdoor boekte de Oranjedames een historische zege. Het was voor het eerst in de 33-jarige geschiedenis van de Europese titelstrijd dat een ander land dan Engeland zich liet kronen tot Europa's beste.

Milou van der Heijden slaagde er tijdens het WISPA toernooi in Frankrijk niet in om het goede voorbeeld van haar landgenote te volgen. De 19-jarige inwoonster van Valkenswaard ging kansloos onderuit tegen toernooifavoriete Line Hansen (1) uit Denemarken: 5-11, 6-11, 3-11.

Zé Roberto tekent bij Vasco da Gama

De Braziliaanse voetballer Zé Roberto heeft een contract voor twee jaar getekend bij Vasco da Gama. De middenvelder wil niet meer terug naar het Duitse Schalke 04. Hij heeft bij de club uit Gelsenkirchen nog een verbintenis tot medio 2011.

"Ik ben gelukkig bij Vasco. Niks lukte in Duitsland. Schalke is verleden tijd", aldus Zé Roberto, die gisteren werd gepresenteerd. Schalke 04 nam Ze Roberto in januari 2008 voor drie miljoen euro over van Botafogo Rio de Janeiro. Vorig jaar werd hij uitgeleend aan Flamengo. In Duitsland speelde hij maar drie wedstrijden in de Bundesliga. Hij vond het er vooral te koud.

Armstrong worstelt met conditie

Lance Armstrong is nog zoekende naar de juiste conditie. De zevenvoudig winnaar van de Tour start morgen als een van de favorieten in de Ronde van Californië, maar de Amerikaanse wielrenner voelt zich nog niet goed genoeg.

"Er waren momenten dat ik dacht dat ik het juiste gevoel te pakken had, maar dan gebeurde er weer wat, fysiek of ik had andere gezondheidsproblemen. Dat maakten de dingen weer gecompliceerd", zei Armstrong aan de vooravond van de wedstrijd. Armstrong miste een aantal wedstrijden door ziekte. Ook wilde hij meer tijd doorbrengen met zijn kinderen en zijn zwangere vriendin.

Hij eindigde vorig jaar als zevende in Californië en had toen vooral een ondersteunende rol voor zijn landgenoot Levi Leipheimer. Hij hoopt nu vooral bevestiging te krijgen. "Ik hoop het gevoel te krijgen dat ik op de goede weg ben, daarom rijd ik hier. Het is goed mezelf te testen. Ik ben bijna 39 en rijd hier wel tegen twintigers. De concurrentie is echt beter geworden dan tien jaar geleden." Hij richt zich vooral op een goed resultaat in Ronde van Frankrijk. Hij eindigde bij zijn rentree vorig jaar als derde.

Gewoon omdat hij mee moet

De Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk heeft besloten om Ruud van Nistelrooy niet mee te nemen naar Zuid- Afrika deze zomer. Best logisch als je het mij vraagt. Klaas- Jan Huntelaar, Dirk Kuyt en Robin van Persie kunnen namelijk ook op die positie spelen. En deze drie hebben toch wat meer wedstrijdritme dan Ruud. Toch zijn er mensen die kostte wat het kost vinden dat hij mee moet naar het WK in Zuid- Afrika. Wij zijn de beroerdste natuurlijk niet. Dus klik hier als je vindt dat Ruud meemoet! Met dank aan Finch voor de submit.

Wat vinden jullie, mee of niet mee?

Hamilton: "Probleemloze kwalificatie ondenkbaar"

Lewis Hamilton denkt dat de kans groot is dat er zich tijdens de kwalificaties in Monaco problemen voor zullen doen. Vooral als er tijdens Q1 24 coureurs op de baan zullen zijn die allemaal de snelste ronde willen rijden, zal het erg druk worden.

"Tijdens de trainingen ging het allemaal wel goed, dus het is niet ondenkbaar dat we een kwalificatie zonder problemen zullen hebben. Maar ik verwacht dat veel coureurs een ronde gaan verprutsen, dus het zal erg zwaar worden"

De McLaren-coureur hoopt zich bij de top drie te kwalificeren en ziet Monaca als een mooie plaats om de eerste overwinning van dit seizoen te behalen. "Absoluut. Dit is de mooiste plek om een race te winnen en ik heb de hoop nog niet opgegeven dat het hier kan gebeuren. De concurrentie is echter erg sterk, dus we zullen onze vingers gekruist moeten houden. Maar ik sta niet onder druk om dit weekend te winnen. Die zege die komt wel. Ik presteer dit seizoen goed genoeg."

Bij de trainingen op donderdag behaalde Hamilton tweemaal de zevende tijd.

Doodstraf voor dader steekpartij school China

Een Chinese rechtbank heeft zaterdag een 47-jarige man ter dood veroordeeld wegens poging tot moord. Xu Yuyuan stak op 29 april in het wilde weg om zich heen op een kleuterschool in de Oost-Chinese stad Taixing. 28 kinderen en drie volwassenen raakten daardoor gewond.

De werkloze man gaf in de rechtbank toe dat hij tot zijn daad was gekomen omdat hij boos was op de maatschappij, berichtte de Chinese krant China Daily. Hij kan nog in beroep gaan tegen het vonnis. De afgelopen weken vonden verschillende steekincidenten plaats in China waardoor in totaal zeker 27 mensen omkwamen en meer dan tachtig anderen gewond raakten.

De politie heeft opdracht gekregen veiligheidsmaatregelen op scholen en nabijgelegen woonwijken aan te scherpen.

Google staakt internetverkoop Nexus One

De Amerikaanse internetgigant Google stopt met de verkoop van zijn smartphone Nexus One via internet. Het bedrijf gaat samenwerken met partners om de telefoon via winkels te verkopen.

Dat liet Google vrijdag weten. Het besluit is een forse nederlaag voor Google. Het internetbedrijf stelde in januari bij de presentatie van de Nexus One de verkoop zelf te willen doen. Daarmee passeerde het traditionele partijen, zoals telecomaanbieders. Volgens Google heeft zijn webwinkel niet aan de verwachtingen voldaan.

"Het bleef een aardig kanaal voor mensen die snel nieuwe technologie omarmen. Het is echter duidelijk dat veel klanten een telefoon in de hand willen hebben gehad, voordat zij hem kopen."

Condoleanceregister na familiedrama

Een handjevol mensen heeft tot nog toe het online condoleanceregister getekend voor de slachtoffers van het familiedrama in Enschede. De gemeente Enschede opende het register vrijdagavond. Een 33-jarige man schoot donderdagavond een 9-jarig jongetje, zijn 35-jarige moeder en haar 18-jarige zus dood. Vervolgens sloeg hij de hand aan zichzelf.

De gemeente heeft het register geopend voor iedereen die medeleven wil betuigen met de slachtoffers van het familiedrama. In de meeste geplaatste reacties wordt de familie van de slachtoffers sterkte toegewenst. Ook geven de meeste mensen aan het verschrikkelijk te vinden wat er is gebeurd.

Vrijdag werd bekend dat de dader een bekende van de politie was. Hij zat vorige week nog vast omdat hij zijn ex, het 35-jarige slachtoffer, had bedreigd. Justitie onderzoekt of hij terecht is vrijgelaten.

Fry na 17 jaar weg bij McLaren

Na een dienstverband van zeventien jaar heeft Pat Fry het team van McLaren vaarwel gezegd. McLaren is niet het enige team waarvoor Fry gewerkt heeft, hij begon ziijn carirère in 1987 bij het toenmalige Benetton.

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh bevestigt het vertrek van Fry: "Volgens mij was het een goede beslissing van hem om er even tussenuit te gaan. Hij heeft jarenlang keihad hard gewerkt voor het team". Whitmarsh verwacht niet dat er problemen zullen ontstaan door het vertrek van Fry: "We hebben veel talent in ons team, dus dit is een mooie kans voor jongere engineers om een stap omhoog te maken.".

Taakverdeling gezin blijft traditioneel

De taakverdeling in gezinnen is vaak nog zeer traditioneel. De meeste kinderen groeien nog altijd op in een gezin waarbij de moeder vaker thuis is dan de vader, zo blijkt uit onderzoek.

Voor het onderzoek is de mening van kinderen over gezinnen onderzocht. Moeders worden door de kinderen beschouwd als de emotionele spil, meldt het ministerie. Ze troosten kinderen meer en zijn de belangrijkste gesprekspartner. De vader wordt gezien als belangrijkste stoeipartner voor jonge kinderen en als hoofdkostwinner.

Kinderen ervaren deze taakverdeling als vanzelfsprekend en zien deze in grote lijnen ook als hun eigen toekomstbeeld. Jongens zien de rolverdeling in hun toekomstige gezin op details wel iets anders dan meisjes. Jongens vinden het vanzelfsprekend dat zij later de hoofdkostwinner zullen zijn. Meisjes denken iets meer aan een model waarbij beide partners werk en zorg afwisselen.

Zieke vrouw miste gecrashte vliegtuig

Een echtpaar uit Ridderkerk is ontsnapt aan de vliegtuigcrash woensdag in Libië. Ze hadden eigenlijk in het vliegtuig moeten zitten, maar doordat de vrouw ziek werd moesten ze hun reis afzeggen, meldt het AD zaterdag.

Het tweetal, Henk van Driel en zijn vrouw Luiza Aydaralieve, zou dezelfde groepsreis maken als de meeste Nederlanders die bij de crash om het leven kwamen. Luiza kreeg echter vijf dagen voor vertrek een hersenvliesontsteking. Ze herstelde niet op tijd om de reis te kunnen maken. "Als ik vijf dagen eerder niet met een hersenvliesontsteking was opgenomen in het ziekenhuis, waren we er dus niet meer geweest", zegt Aydaralieve in de krant.

Echtpaar ontsnapt aan vliegtuigcrash Libië
Echtpaar ontsnapt aan vliegtuigcrash Libië (Foto: Novum)

NAC en Amoah zetten krabbels onder contract

Matthew Amoah en NAC Breda hebben gisteren eindelijk hun krabbel gezet onder een nieuw verbintenis. De Ghanees zal nu tot de zomer van 2013 onder contract bij de Bredase ploeg staan. Al een tijdje zat de verlenging eraan te komen maar de krabbel liet lang op zich wachten.

"Dat had vooral te maken met het feit dat we het een en ander goed moesten vastleggen op papier," aldus Earnest Stewart. De aanvaller heeft een clausule in het contract staan  dat bij goed functioneren op het WK hij voor een vooraf afgesproken bedrag weg mag. "Maar daar wordt NAC totaal niet armer van," aldus zaakwaarnemer Kees Ploegsma.

Binnenkort zullen er nog meer gesprekken plaatsvinden in Breda met als doel het verlengen van de arbeidsovereenkomst. Het contract van Tyrone Loran loopt namelijk ook af op 1 juli. "We wilden afwachten tot dat hij helemaal fit was. Dat is hij nu. Tyrone zal snel horen welke plannen wij met hem hebben," aldus opnieuw Stewart.

Fouad Idabdelhay, die afgelopen seizoen op huurbasis voor RKC Waalwijk speelde, zal terugkeren bij de Bredase club.

Zware chemicaliën gebruikt bij olielek

Amerikaanse functionarissen hebben het gebruik goedgekeurd van controversiële chemicaliën op grote diepte in de strijd tegen de gigantische hoeveel wegstromende olie in de Golf van Mexico. Het chemische product zal onder water vlakbij het lek in de oliestroom worden gespoten.

Meer dan 4 miljoen liter chemicaliën is al op het wateroppervlak gespoten om de olie af te breken in kleinere deeltjes, zodat er geen dikke drab overblijft waarin dieren en planten stikken. De chemicaliën op een diepte van anderhalve kilometer direct in de oliestroom spuiten 'kan een betere optie zijn, omdat er een minder grote hoeveelheid chemicaliën nodig is dan wanneer je het op het oppervlakte spuit', aldus een bevelvoerder van de Amerikaanse kustwacht.

Milieuactivisten vrezen dat er door de chemicaliën een soort giftige soep ontstaat die ecosystemen vernietigt. Bevelhebber Mary Landry erkent dat de optie niet ideaal is, maar dat het een kwestie is van kiezen tussen twee kwaden. "We proberen de gevolgen voor het milieu echt zoveel mogelijk te beperken." Behalve het bespuiten met chemicaliën is ook een deel van de groeiende olievlek in brand gestoken. Verder is er inmiddels ruim 20 miljoen liter oliehoudend water van het oppervlakte afgeroomd. Deze operaties kunnen alleen plaatsvinden onder rustige weersomstandigheden.

Robots kunnen chemicaliën onder water echter ook inspuiten bij ruig weer. Een door de Britse oliemaatschappij BP geleased booreiland zonk op 22 april, circa 80 kilometer uit de kust van de Amerikaanse staat Louisiana. Wetenschappers schatten dat er dagelijks grofweg 11 miljoen liter olie uit het lek stroomt.

Australisch zeilmeisje (16) veilig thuis

De Australische zeilster Jessica Watson heeft zaterdag na 210 dagen op zee haar boot aangemeerd in de haven van Sydney.

Het 16-jarige zeilmeisje voer zaterdagmiddag (lokale tijd) met haar roze jacht over de eindstreep, een maand eerder dan gepland en drie dagen voor haar zeventiende verjaardag. De avonturier is de jongste persoon die in haar eentje, zonder hulp en non-stop de wereld rond heeft gezeild. Tienduizenden wachtten haar op in de haven. "Ze is thuis", huilde haar moeder Julie toen Jessica de haven binnen voer.

Premier Kevin Rudd feliciteerde haar op een groot roze kleed dat in de haven klaar lag. Watson en haar ouders lagen onder vuur toen zij in oktober met haar 10 meter lange Pink Lady vertrok vanuit de haven van Sydney, omdat zij te jong zou zijn voor zo'n riskante onderneming.

VN en VS manen Thailand tot kalmte

VN-chef Ban Ki-moon heeft de strijdende partijen in Thailand opgeroepen te stoppen met geweld. Het hoofd van de Verenigde Naties stelde bezorgd te zijn over de gevechten tussen veiligheidstroepen en antiregeringsbetogers, die aan zeker zestien mensen het leven hebben gekost.

"De secretaris-generaal volgt met groeiende bezorgdheid de snel stijgende spanningen en het geweld in Thailand", aldus een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse topdiplomaat. "Hij roept zowel betogers als autoriteiten op alles te doen wat in hun macht ligt om meer geweld en het verlies van levens te voorkomen." Ban Ki-moon spoort de partijen dringend aan weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen en de zaak vreedzaam op te lossen. Ook de Verenigde Staten toonden grote bezorgdheid.

Washington riep alle betrokken partijen op tot terughoudendheid en het zoeken naar een manier om onenigheden vreedzaam en middels democratische instellingen op te lossen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is al zo'n twee maanden onrustig in Bangkok. Aanhangers van de in 2006 verdreven ex-premier Thaksin Shinawatra willen dat de huidige regering aftreedt en nieuwe verkiezingen uitschrijft.

Lotto UK keert 100 miljoen euro uit

Groot-Brittannië is sinds vrijdag weer een multimiljonair rijker. Een nog onbekende deelnemer aan de loterij mag de recordprijs van 100 miljoen euro (omgerekend) in zijn zak steken: het hoogste bedrag dat ooit in de eilandengroep is uitgekeerd, meldden organisatoren zaterdag.

Vooralsnog is het onduidelijk of de kersverse rijkaard überhaupt een persoon is, of dat het winnende lot in handen is van een organisatie. Het vorige Britse loterijrecord werd in februari gebroken. Toen mocht een stelletje omgerekend 64,8 miljoen euro op hun rekening bijschrijven. Het duo toonde zich gulle winnaars. Ze verhuisden naar een milieuvriendelijk landhuis en doneerden hun oude woning aan de schoonmaker van het pand.

Amsterdam houdt open kerkennacht

Wie ervan droomt om eens midden in de nacht naar de kerk te gaan, kan zaterdagavond 22 mei terecht in Amsterdam. Verschillende kerken in de grachtengordel openen hun deuren op de avond voor Pinksteren voor de eerste Kerkennacht aan de gracht.

Dat heeft de organisatie zaterdag laten weten. Zowel kerken van de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, maar ook de Doopsgezinde Kerk, de Oude Lutherse Kerk en de Russisch Orthodoxe Tichelkerk houden hun deuren open van 19.00 uur tot 01.00 uur. Ook kapel Oudezijds 100 aan de Oudezijds Achterburgwal is open. Bezoekers kunnen niet alleen in de verschillende kerken terecht voor muziek, rondleidingen, debatten en vieringen, maar kunnen ook in een rondvaartboot stappen.

Die vaart een rondje langs de opengestelde kerken. Wie geen zin heeft in varen maar liever wandelt, kan om 19.00 uur een 'Barmhartigheidswandeling' gaan maken langs instellingen die hulp verlenen aan daklozen en verslaafden, of een architectuurwandeling langs een aantal kerken.

Polanski pikt verkrachtingsverhaal niet

Een Britse actrice die vrijdag verklaarde op 16-jarige leeftijd te zijn misbruikt door filmmaker Roman Polanski, hangt nu zelf een rechtszaak boven het hoofd.

Een advocaat van de geplaagde regisseur stelde in een interview met de Franse nieuwszender i-Tele dat de inmiddels 42-jarige Charlotte Lewis een aanklacht riskeert als ze haar beschuldigingen blijft herhalen. Advocaat Georges Kiejman verbaast zich over het feit dat de actrice drie jaar na het vermeende misbruik een rol had in de geflopte Polanski-film Pirates. Als Lewis de beschuldigingen blijft volhouden 'is het aannemelijk dat we haar voor de rechter dagen', aldus Kiejman.

Lewis stelde tijdens een persconferentie in Los Angeles dat de filmmaker zich 'op de ergst mogelijke manier' aan haar heeft vergrepen in 1982, kort na haar 16e verjaardag. Het incident zou hebben plaatsgevonden in het appartement van Polanski in Parijs. Polanski stelt op dit moment alles in het werk om te voorkomen dat de autoriteiten in Zwitserland hem uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat land wil de 76-jarige filmmaker, die op het moment onder huisarrest staat, berechten voor seksueel misbruik van een dertienjarig meisje in 1977.

Chelsea en Bayern gaan voor dubbel

Vandaag staan Chelsea en Bayern München in de finale van de bekerfinale in Engeland en Duitsland. Na de landstitel hebben beide ploegen opnieuw een kans een prijs aan hun prijzenkast toe te voegen.

In Duitsland zal het elftal van trainer Louis van Gaal moeten aantreden in Berlijn tegen Werder Bremen. Naast de bekerfinale valt er voor de Duitsers nog één grote prijs te winnen dit seizoen. Ze zullen volgende week zaterdag in Madrid in de finale staan van de Champions League tegen Internazionale.

Voor Chelsea is na vandaag het seizoen ten einde. Carlo Ancelotti zal het met zijn team tegen Portsmouth opnemen op Wembley.

Carice van Houten is in Cannes

De Nederlandse actrice Carice van Houten is zaterdag en zondag op het Filmfestival van Cannes aanwezig. Zij is afgereisd naar de Zuid-Franse badplaats om een groot aantal buitenlandse media te woord te staan over de film Komt een vrouw bij de dokter.

Ook doet zij voor buitenlandse media een aantal fotoshoots. Dat heeft producent Eyeworks gemeld. Het bedrijf hoopt op de markt van het festival de film aan zo veel mogelijk landen te verkopen. De verfilming van het boek van schrijver Kluun over een man (Barry Atsma) die zijn stervende vrouw (Van Houten) bedriegt, trok in Nederland meer dan een miljoen bezoekers. Het is nog niet duidelijk of regisseur Reinout Oerlemans ook naar Cannes komt.

Kind wil goed gesprek met ouders

Acht op de tien kinderen vinden hun ouders ideaal als ze met hen kunnen praten over wat ze belangrijk vinden. Zakgeld is voor 15 procent van de jongeren reden om positief te oordelen over hun ouders. Dat blijkt uit het zaterdag gepubliceerde onderzoek 'Kinderen aan het woord over gezinnen' van het Verwey-Jonker Instituut op de internationale dag van het gezin.

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft opdracht gegeven voor het onderzoek, waarbij ongeveer achthonderd kinderen tussen de 6 en 18 jaar betrokken zijn geweest. De demissionair ChristenUnie-bewindsman zei tijdens een bijeenkomst in Leiden dat jongeren een duidelijke boodschap hebben voor hun ouders. "Praat over zaken die zij belangrijk vinden en stel heldere regels. Ik hoop dat ouders dit gratis advies van hun kinderen oppakken", aldus Rouvoet. Maar weinig jongeren zeggen dat ze 'vooral met rust gelaten willen worden' door hun ouders.

Kinderen vinden het fijn als hun vader en moeder tijd voor ze nemen. Maar ondanks een goede band praten kinderen niet over alles met hun ouders. Zo zoeken jongeren liever op internet naar informatie over seksualiteit dan dat ze daarover met hun vader of moeder praten. Kinderen zeggen duidelijke regels prettig te vinden. Daarbij willen ze wel de gelegenheid krijgen om hun kant van het verhaal te vertellen als ze zich een keer niet aan de regels houden. Regels gaan vaak over het op tijd thuis komen en over taken in huis. Als ouders kinderen aanspreken op hun gedrag, gaat het vaak over de omgang met broers en/of zussen, het opruimen van de kamer en ruw taalgebruik.

De meeste kinderen groeien nog steeds op in een gezin waarbij de moeder vaker thuis is dan de vader. Verder noemt 61 procent van de jongeren naast de ouders, broers en zussen, ook hun opa's en oma's belangrijk in het gezin. Drie op de tien wil de grootouders vaker zien.

Stronghold 3 aangekondigd

De Britse ontwikkelaar Firefly heeft aangekondigd bezig te zijn met Stronghold 3, de game die draait rondom kastelen bouwen zal het zesde deel in de serie zijn. Uitgeverij Southpeak zal de game in de lente van 2011 laten uitkomen.

De game belooft een nieuwe engine die ervoor zorgt dat de game er goed uit zal zien en nieuwe gameplay-elementen zal bevatten. Op het moment is er verder geen informatie behalve een teaser-site en een facebook pagina.

Het eerste deel kwam in 2001 uit, het tweede deel in 2004. Daartussen zaten nog enkele spin-offs, daarom maakt Stronghold 3 het zesde deel in de serie.

Stromghold
Plaatje van de teaser-site.

Dodental Thailand gestegen

Het aantal doden in de Thaise hoofdstad Bangkok door geweld tussen veiligheidstroepen en antiregeringsbetogers is opgelopen naar zeker zestien. Ruim 140 mensen raakten gewond, onder wie enkele buitenlanders.

Dat hebben reddingsdiensten zaterdag gemeld. Alle dodelijke slachtoffers zijn Thais. De situatie in het al twee maanden onrustige Bangkok loopt steeds verder uit de hand. Militairen hebben wegen geblokkeerd en controleposten opgezet rondom het kampement van de 'roodhemden', dat zich uitstrekt over enkele vierkante kilometers.

De betogers verlieten vrijdag hun door het leger omsingelde en bewapende kampement. Ze staken een lege politiebus in brand en beschadigden legervoertuigen en een waterkanon. Ook gooiden ze stenen en vuurwerk naar militairen, die het vuur op hen openden. Het geweld duurde voort in de nacht van vrijdag op zaterdag. Zaterdagochtend vroeg stegen er rookpluimen uit boven de stad en was de situatie nog altijd gespannen.

Luis Pedro mag weg bij Feyenoord

Volgend seizoen zal Luis Pedro niet in actie komen voor Feyenoord. De aanvaller werd het afgelopen seizoen al uitgeleend aan Excelsior, maar wist daar te weinig indruk te maken om wederom voor Feyenoord in actie te komen. RTV Rijnmond weet te melden dat Mario Been de speler heeft ingelicht dat hij op zoek mag gaan naar een andere werkgever. Pedro debuteerde een seizoen eerder bij de Rotterdammers.

Destijds was Gertjan Verbeek daar nog aan het bewind. In datzelfde seizoen kwam Pedro tot negen wedstrijden in het eerste elftal van de Stadionclub. Vervolgens mocht hij zijn geluk bij stadgenoot Excelsior beproeven. Op Woudestein presteerde de aanvaller aanvankelijk goed, maar de laatste weken moest hij afstand doen van zijn basisplaats. Pedro kwam zeventien duels in actie en scoorde daarin tien doelpunten.

Feyenoord eist geld van Cardiff City op

Feyenoord wacht nog altijd op centen van Cardiff City. De Rotterdammers eisen dit bedrag op als laatste deel van de vergoeding voor oud-Feyenoordspeler Glenn Loovens. De Rotterdamse club heeft nu de FIFA ingeschakeld omdat Cardiff City alle pogingen tot contact vanuit Rotterdam heeft genegeerd.

Loovens vertrok twee jaar geleden van Cardiff naar Celtic en daarmee was een transfersom van drie miljoen euro gemoeid. Van dit bedrag zou Feyenoord als voormalig werkgever iets meer dan een kwart ontvangen. Het eerste deel van de vergoeding kreeg Feyenoord al vrij snel, maar het restant, zo'n 350.000 euro, laat al acht maanden op zich wachten.

Van Persie: "Ik voel waardering die ik bij Feyenoord miste"

Oranje-vedette Robin van Persie behoort tot de onmisbare spelers in de selectie van Bert van Marwijk. Hij schroomt er zich dan ook niet voor om aan de pers bekend te maken wat zijn gedroomde opstelling in de voorhoede is. "Het is mijn mening en die mag ik hebben", aldus de Rotterdammer tegenover het Algemeen Dagblad.

"Ik kom niet sinds gisteren kijken bij Oranje en heb bovendien hart voor de zaak. Ik voel dat het er toe doet als ik iets zeg. Dit is wie ik ben en ik bedoel er helemaal niets negatiefs mee. Ik voel waardering om me heen, waardering die ik vroeger bij Feyenoord miste", zo vertelt Van Persie, die zich bewust is van zijn status binnen de groep.

Van Persie, die aangeeft dat hij samen met Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Arjen Robben een aanvallende formatie in de basiself wil vormen, zegt dat hij dit niet samen met deze drie spelers heeft besproken. "Dat is dus niet zo, maar ik ben blij dat ze zo hebben gereageerd. Het is ook niet zo dat ik Dirk Kuyt via de media buitenspel wil zetten. Dat is een goede voetballer en ik wil niks negatiefs over hem kwijt."

"Negatieve gedachten komen niet bij mij op. Als wij de hele zomer voor elkaar door het vuur gaan, en daar geloof ik echt in, dan zijn wij niet af te stoppen. Snel de bal veroveren en dan rust pakken in balbezit."

De Rotterdammer geeft aan dat hij een eigen kijk op voetbal heeft. "Ik zie voetbal anders dan veel collega's. Het is een beroep waarin je jezelf stap voor stap kunt verbeteren. Perfectioneren tot je eigen plafond. Ik zie ook bij anderen snel of iemand heel goed of gewoon goed is. Soms ben ik te kritisch, ook naar mezelf toe."

Voorbeschouwing Grand Prix van Monaco

Komend weekend staat de Grand Prix van Monaco op het programma, een race die omgeven wordt door de vele glitter en glamour. Vorig seizoen was wereldkampioen Jenson Button de sterkste in het Prinsdom. Kan hij dit jaar wederom winnen, of zetten de Red Bulls hun dominantie voort? Kunnen de nieuwe teams voor een verrassing zorgen in de smalle straten, of is het toch weer de gevestigde orde die er met de prijzen vandoor gaat? We weten het komende zondag.

De Grand Prix van Monaco staat al sinds 1929 op de kalender. Vanaf 1955 is de race een vast onderdeel op de kalender. Het circuit is al vele malen aangepast, maar het karakter van de baan is behouden gebleven. Zo is er de langzaamste bocht uit de Formule 1: de hairpin bij het Grand Hotel waarbij de rijders slechts 50 kilometer per uur rijden. Vlak er achteraan zit de tunnel waarbij de rijders het daglicht verruilen voor kunstlicht. De laatste aanpassingen aan het circuit dateren van 2003 toen een aantal bochten verruimd zijn om er zo voor te zorgen dat foutjes minder snel afgestraft worden.

Het motorvermogen is niet belangrijk op het circuit, wel de downforce die de bolide heeft. Ook is het vertrouwen dat een coureur heeft in het circuit en in de auto belangrijk om snelle rondetijden te rijden in de straten waar de muur altijd dichtbij is. De grip op het circuit varieert gedurende het weekend, omdat zodra een sessie afgelopen is het circuit weer vrijgegeven wordt voor de inwoners van Monaco.


Bron: FIA.com

Lengte: 3.340 km
Aantal ronden: 78
Totale lengte: 260.520 km
Ronderecord: 1.14.439 (M. Schumacher - Ferrari F2004)

Coureurs:

Pos. Naam Team Punten
1 J. Button McLaren 70
2 F. Alonso Ferrari 67
3 S. Vettel Red Bull 60
4 M. Webber Red Bull 53
5 N. Rosberg Mercedes 50
6 L. Hamilton McLaren 49
7 F. Massa Ferrari 49
8 R. Kubica Renault 44
9 M. Schumacher Mercedes 22
10 A. Sutil Force India 16
11 V. Liuzzi Force India 8
12 R. Barrichello Williams 7
13 V. Petrov Renault 6
14 J. Alguersuari Toro Rosso 3
15 N. Hulkenberg Williams 1
16 K. Kobayashi BMW Sauber 0
17 S. Buemi Toro Rosso 0
18 P. de la Rosa BMW Sauber 0
19 H. Kovalainen Lotus Racing 0
20 K. Chandhok HRT 0
21 L. Di Grassi Virgin Racing 0
22 B. Senna HRT 0
23 T. Glock Virgin Racing 0
24 J. Trulli Lotus Racing 0


Constructeurs:

Pos. Team Punten
1 McLaren 119
2 Ferrari 116
3 Red Bull 113
4 Mercedes 72
5 Renault 50
6 Force India 24
7 Williams 8
8 Toro Rosso 3
9 BMW Sauber 0
10 Lotus Racing 0
11 HRT 0
12 Virgin Racing 0


De race staat al sinds 1929 op het programma en wordt in de autosportwereld samen met de 24 uur van Le Mans en de Indianapolis 500 gezien als belangrijkste evenementen ter wereld. Monaco staat bekend om haar glitter en glamour, maar tijdens het racen blinkt dit niet altijd, al plaatsen enkele teams wel edelstenen op hun bolides of op de helmen van de coureurs.

Zo is de naam van de legendarische Alberto Ascari verbonden aan de race omdat hij met zijn Lancia D50 door oververhitte remmen de chicane miste en in de Middellandse Zee belandde. Hij was ongedeerd, maar een week later kreeg de Italiaan op Monza een testongeval met zijn Ferrari en overleed hierbij. Het is ook de reden waarom de boten in de haven tijdens de race in de Formule 1 enkele meters van de kant moeten liggen.

De coureurs kenden vele gedenkwaardige races in de straten van Monaco, waarbij 1982 een extreem voorbeeld was. Twee jaar later was er een natte race, die 45 minuten uitgesteld werd voordat de coureurs van start konden gaan. Na het uitvallen van Nigel Mansell wist Alain Prost zijn eerste Grand Prix van Monaco te winnen, een race waarin hij nog driemaal zou zegevieren. De Fransman kreeg bij deze poging wel hulp van Jacky Ickx die de race voortijdig stopte. Daarna was het de beurt aan Ayrton Senna om de race in zeven jaar tijd liefst zesmaal te winnen.

Het jaar 1996 voegde wederom een bijzondere editie aan de geschiedenisboeken toe. Olivier Panis ging met de zege aan de haal en dat terwijl de Fransman van plek veertien vertrokken was. Op een natte baan mocht Michael Schumacher als eerste starten, maar de Duitser spinde al in de eerste ronde bij het uitkomen van Mirabeau. Eerder was onder andere de op slicks gestarte Jos Verstappen al de bandenstapels in verdwenen. Gedurende de race waren er overal op de baan incidenten en auto’s die met problemen kampten, waardoor na 75 ronden uiteindelijk maar drie coureurs afgevlagd konden worden met Panis als beste voor David Coulthard en Johnny Herbert.

Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher wist de Grand Prix vijf keer op zijn naam te schrijven en bij een poging om dat voor de zesde keer te kunnen doen parkeerde de Duitser in 2006 in de kwalificatie bij het uitkomen van Rascasse in de muur, zodat geen van de andere coureurs aan zijn tijd kon komen. Schumi werd teruggezet naar de laatste plaats, maar wist desondanks toch nog als vijfde over de streep te komen in de race.

De laatste jaren kent de wedstrijd telkens een andere winnaar, waarbij McLaren Mercedes van de laatste tien edities er vijf gewonnen heeft. Bijzonder aan de overwinning van Lewis Hamilton in 2008 was dat hij na de muur geraakt te hebben met een lekke band kampte, maar de Brit had geluk dat hij snel in de pits geholpen kon worden en met behulp van de safety car naar de leiding komen. Hamilton had hierbij nog wel de hulp van Felipe Massa nodig die in Saint Devote even rechtdoor ging.

In 2009 wist Jenson Button de snelste tijd in de kwalificatie te rijden, voor Kimi Räikkönen en Rubens Barrichello. De winnaar van het seizoen ervoor Lewis Hamilton crashte in de kwalificatie, waardoor hij na enkele aanpassingen aan zijn bolide achteraan moest starten.

Bij de start wist Button de eerste plaats vast te houden, terwijl Barrichello Räikkönen wist te passeren. Dit trio wist snel een grote voorsprong te pakken op Sebastian Vettel die met de superzachte banden weinig snelheid had. Sébastien Buemi en Nelson Piquet jr. crashten na tien ronden uit de wedstrijd bij Saint Devote, terwijl enkele ronden later ook Vettel hier zijn waterloo vond.

Later in de race verslikte Heikki Kovalainen zich bij het zwembad, terwijl Kazuki Nakajima een fout maakte bij het uitkomen van Mirabeau. De enige andere uitvaller was Robert Kubica die met remproblemen kampte. Vooraan veranderde er weinig meer, waardoor Button won, voor Barrichello en Räikkönen. Curieus was nog het moment dat de racewinnaar zijn bolide in de pits parkeerde in plaats van op het rechte stuk. Dit leidde er toe dat hij als ridder te voet naar het podium moest.

Donderdag 13 mei 2010

10:00 - 11:30 vrije training 1
14:00 - 15:30 vrije training 2

Zaterdag 15 mei 2010

11:00 - 12:00 vrije training 3
14:00 - 15:00 kwalificatie

Zondag 16 mei 2010

14:00 - Formula 1 Grand Prix de Monaco 2010

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 15 mei 13.55-15.15 uur RTL GP: Formule 1 - Monaco - Kwalificatie
Zo 16 mei 13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Monaco - Pre-show
Zo 16 mei 13.55-16.00 uur RTL GP: Formule 1 - Monaco - Race
Zo 16 mei 20.00-21.00 uur RTL GP: Formule 1 - Monaco - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 15 mei 13.00-15.30 uur BBC1: Formule 1 - Monaco - Kwalificatie
Zo 16 mei 13.00-16.10 uur BBC1: Formule 1 - Monaco - Race
Zo 16 mei 20.00-21.00 uur BBC3: Formule 1 - Monaco - Samenvatting
Nederlandse tijden


Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Donderdag 13 °C 19 °C 40 % buien
Zaterdag 13 °C 18 °C 30 % bewolkt
Zondag 13 °C 19 °C 10 % deels bewolkt
Bron: The Weather Channel

MVV gaat met semi-profs werken

Het noodlijdende MVV zal het komende seizoen voor een gedeelte met semi-profs gaan spelen om de kosten te drukken. De gemeente zal het stadion voor twee ton verkopen aan de eerste-divisionist en zal het daarna voor 75.000 euro per jaar terug huren.

Dit alles staat in een reddingsplan dat is ingediend bij de KNVB in Zeist. Verder zal vermoedelijk een gedeelte van de jeugdopleiding samengaan met die van Roda JC en/of Fortuna Sittard. Q-Park zal zich als hoofdsponsor gaan opwerpen.

Vuijsters mist Grand Slam Rio

Grim Vuijsters zal niet deelnemen aan het Judo Grand Slam-toernooi van Rio de Janeiro. Vuijsters is nog niet voldoende hersteld van een enkelblessure.

"Ik boek wel wat vooruitgang, maar Rio ga ik niet halen. Als ik intensief train, krijg ik een heftige reactie in mijn enkel. Hopelijk kan ik begin juli bij de Grand Slam in Moskou mijn rentree maken." Vuijsters moest vorige maand ook al de Europese Kampioenschappen aan zich voorbij laten gaan.

Jans tevreden met contracteren Dost

Ron Jans is opgetogen met het feit dat aanvaller Bas Dost een vijfjarige verbintenis zal aangaan met sc Heerenveen. "We willen van Heerenveen weer een club van ontwikkeling maken en het aantal Nederlanders in de selectie vergroten. Bas Dost past, ook gezien zijn leeftijd in dat plaatje", aldus Jans die op 23 juni voor het eerst een training zal leiden.

"Het is de bedoeling dat Heerenveen volgend seizoen in een 4-3-3-systeem zal gaan spelen. Bas is geweldig sterk bij ballen van de zijkant en heeft daarnaast het fysiek en de bereidheid om de bal zo snel mogelijk te veroveren."

Dost komt van Heracles, dat ongeveer twee miljoen euro voor de aanvaller zal krijgen. Jans hoopt binnenkort ook defensieve versterkingen aan zijn selectie te kunnen toevoegen. "Ik zou er graag twee linksbenige verdedigers bij willen hebben. En misschien een buitenspeler."

Gokken in Fallout: New Vegas

In het game-magazine Game Informer staat een stukje over Fallout: New Vegas, in dat stukje staat ook wat meer informatie over deze game.
New Vegas is in een betere staat gebleven dan andere delen van het land, dit komt omdat de mysterieuze Mr. House zijn hoogbegaafde manier van berekenen van kans en statistieken heeft gebruikt om New Vegas zo veilig mogelijk te houden gedurende de oorlog. Nu is hij de baas van New Vegas waar hij de laatste paar honderd jaar in stasis heeft doorgebracht.

Zodra je in het centrum van New Vegas komt kan je gaan gokken, je kan je hand proberen aan verschillende gokautomaten, blackjack en roulette. Bethesda heeft tot nu toe zes casinos bekend gemaakt; Lucky 38, The Strip, Gomorrah, Vault 21, The Ultra-Luxe en The Tops. Elk casino zal zijn eigen huisregels krijgen dus de manier van gokken zal in elk casino anders zijn. Daarnaast zullen er ook nog eens drie verschillende valuta zijn; Bottlecaps, Coins en NCR dollars.

Naast deze manieren van gokken is er in het magazine ook gehint naar een andere manier van gokken, er is nog niks over bekend maar in het Fallout universum kan dat niet veel goeds betekenen. Daarnaast werd er ook verteld dat er een nieuwe gespreksoptie zal zijn [DUMB], dit houdt in dat karakters met een lagere intelligentie een eigen optie krijgen in dialogen, een dom antwoord zal niet altijd naar iets slechts lijden en kan ook voordelig zijn.

Fallout: New Vegas zal ergens in het derde kwartaal uitkomen voor de PC, PS3 en Xbox 360.

Fallout: New Vegas

Maak monsters in Singularity trailer

In de FPS Singularity zal je als speler de zogenaamde TMD (Time Manipulation Device) hanteren, met dit handige apparaatje kan je objecten herbouwen of juist afbreken door tijdsmanipulatie te gebruiken. Met dit handige apparaatje kom je dus op een handige manier langs obstakels. Maar wat als je nou tegenover vijanden staat? Nou met een druk van de knop veranderen jouw vijanden in een hoopje stof of je laat ze uitelkaar spatten in een grote klodder viezigheid.

Of... Je verandert je vijand in een soort mutant die voor jou weer andere vijanden aanvalt. Hoe het mogelijk is dat tijd een mens in een mutant kan maken wordt 'nog' niet uitgelegd maar hieronder kan je wel dit proces bekijken.

Singularity komt uit op 29.6.2010 en zal verschijnen op de PS3, Xbox 360 en PC

Exclusieve content in Red Dead Redemption voor PS3

Exemplaren van Red Dead Redemption voor de PS3 die verscheept zijn naar Noord Amerika lijken extra content te bevatten. Het zou gaan om de Solomon's Folly Gang Hideout en de Walton Gang Outfit. Rockstar heeft deze extra content nog niet bevestigd en de vraag is ook of dit naar Europa zal komen.

De extra content wordt opgemerkt door een sticker die op het doosje zit, deze zegt dat de content exclusief voor de PS3 zal zijn.

Red Dead Redemption komt 18 mei uit in Noord Amerika en op 21 mei in Europa, de game is beschikbaar voor de Xbox 360 en Playstation 3.

RDR
Alleen in Amerika?

Ferdinand enthousiast over ontwikkeling Nani

Volgens Manchester United-verdediger Rio Ferdinand doet Nani, de Portugese vleugelspeler, het uitstekend. De 23-jarige Nani moet zijn landgenoot Cristiano Ronaldo op Old Trafford doen vergeten.

"Nani heeft echt grote stappen voorwaarts gemaakt sinds de kerst. Hij is een jonge speler die het spel door begint te krijgen, hij houdt zijn kop er goed bij en hij heeft keihard gewerkt. Hij heeft weten te profiteren van zijn effectieve bijdrage die hij aan het team heeft geleverd", aldus Ferdinand op de clubsite van Manchester United. "Het belangrijkste is dat hij aan een eindproduct bezig is. Uiteindelijk moet hij alleen maar bezig zijn met doelpunten maken en kansen voorbereiden. Daarom is hij een vaste factor binnen de ploeg en kan elke speler daarvan profiteren."

"Nani heeft de potentie om te kunnen doen wat hij wil. Hij is één van de meeste scherpe spelers, heeft een geweldig schot in beide benen. Hij kan echt een speler van absolute wereldklasse worden. Als hij op deze manier doorgaat, zal hij volgend seizoen een belangrijk wapen voor ons zijn."

Evra over WK: "Ik hoop op finale tegen Engeland"

Manchester United-verdediger Patrice Evra kende een wat teleurstellend seizoenseinde, aangezien de The Red Devils de laatste speelronde naast het landskampioenschap greep. Evra hoopt nu op een mooi WK met de nationale ploeg van Frankrijk.

"Het WK is het enige waar ik nog om kan lachen. Op 15 mei meld ik me bij de nationale ploeg van Frankrijk en dan heb ik zes dagen rust achter de rug", aldus de verdediger tegenover het Franse medium L'Équipe. "Ik zal mijn uiterste best doen, net als dat ik dat bij Manchester United heb gedaan. Ik hoop dat we wereldkampioen worden en dat we Engeland in de finale tegenkomen", zo vervolgde de oud-speler van AS Monaco.

Overigens bevestigde zijn ploeggenoot Eric Abidal tegenover radiozender RMC dat er geen sprake is van problemen in de kleedkamer van les Bleus. Diverse geruchten beweerden dat er sprake van onrust was.

VN: martelpraktijken in Jordanië, Syrië en Jemen

Jordanië, Syrië en Jemen moeten aantijgingen onderzoeken dat in deze landen wijdverspreid gebruik wordt gemaakt van martelmethoden door politie en inlichtingendiensten. Dat heeft de Commissie Tegen Marteling van de Verenigde Naties vrijdag gezegd.

De commissie zegt overtuigende meldingen te hebben gekregen over het stelselmatige gebruik van martelmethoden in de drie landen. Terreurverdachten zouden in Jemenitische gevangenissen zijn gemarteld en in Syrië zouden geheime gevangenissen zijn waar gedetineerden in isoleercellen worden opgesloten.

De verantwoordelijken voor deze martelpraktijken moeten worden vervolgd, aldus de commissie.

Dieven vernielen navigatiesysteem in politieauto

Vandalen hebben donderdagnacht in Putten het navigatiesysteem uit een politieauto proberen te stelen. Het apparaat werd met grof geweld beschadigd, maar de dieven konden het systeem niet helemaal loskrijgen. De auto was niet op slot, vermoedt een politiewoordvoerder. De afstandsbediening van het ingebouwde navigatiesysteem was wel weg.

Agenten hadden hun voertuig rond 00.30 uur geparkeerd aan de Klaas Bosstraat om naar een horecagelegenheid te gaan waar een 35-jarige vrouw uit Putten onwel was geworden. Zij is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De daders zijn voortvluchtig. De Gelderse politie is op zoek naar getuigen.

Ruimteveer Atlantis in Florida gelanceerd

Het ruimteveer Atlantis is vrijdag met zes bemanningsleden in Florida gelanceerd. Meer dan veertigduizend toeschouwers keken hoe de Atlantis zijn laatste ruimtereis tegemoet ging. Het ruimteveer moet zondag aanmeren bij het internationale ruimtestation ISS.

Na de ruimtereis van de Atlantis resten nog twee vluchten met de spaceshuttle, voordat het ruimtevaartuig met pensioen gaat. De Discovery maakt in september een vlucht, de Endeavour volgt in november.

VS wil einde gebruik 'conflictmineralen'

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama wil Amerikaanse industrieën ertoe bewegen niet langer zogenaamde conflictmineralen te gebruiken, omdat winning van deze mineralen bijdraagt aan het voortdurende geweld in het oosten van Congo. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezegd.

Tijdens een vergadering op het ministerie ontmoetten Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders directeuren uit industrietakken waarin gebruik wordt gemaakt van wolfraam, tin, tantalium en goud, zoals de elektronica- en autoindustrie. Deze mineralen worden geregeld illegaal gewonnen in conflictgebieden. Gesproken werd over manieren waarop niet langer gebruik hoeft te worden gemaakt van conflictmineralen.

Volgens rechtengroepen worden burgers in het oosten van Congo door milities gedwongen de mineralen te winnen. Van de winst die met de verkoop wordt gemaakt worden wapens gekocht en blijven geweldsconflicten in deze gebieden in stand.

Van Veldhoven: "We zijn de underdog"

Roda JC staat een loodzware klus te wachten in de Galgenwaard. De ploeg van Harm van Veldhoven moet een 2-0 achterstand ongedaan zien te maken om het zicht op Europees voetbal te behouden.

Van Veldhoven laat tegenover De Limburger weten dat hij zijn spelers niets verwijt ten opzichte van het verlies tegen FC Utrecht. "We kunnen ons niets verwijten. Wij zijn de underdog en hebben niets meer te verliezen."

De oefenmeester hoopt echter toch nog op een mooie einde van het seizoen. "Dat zijn we elkaar verschuldigd. Bovendien verdienen de fans dat ook. Het was fantastisch om te zien hoe ze donderdag tot het einde achter de ploeg bleven staan."

In de laatste speelronde van de reguliere competitie bereikte de Koempels verrassend de play-offs om Europees voetbal dankzij een 3-2 overwinning op Willem II. Vervolgens schakelde Roda in de eerste ronde van de play-offs het Heracles Almelo van Gertjan Verbeek uit. Tegen de Utrechters heeft de ploeg uit Zuid-Limburg het een stuk moeilijker.

Van Hummel: "Eerste overwinning is binnen"

Kenny van Hummel won gisteren de eerste etappe in de Ronde van Picardië. De sprinter van Skil-Shimano was de snelste in de massasprint.

Het is voor Van Hummel, die meteen ook de eerste leider in de wedstrijd is, zijn eerste overwinning van het seizoen. "Ik heb er iets langer op moeten wachten dan vorig jaar, maar gelukkig is de eerste overwinning binnen. Met dank aan het goede werk van mijn ploeggenoten”, vertelde Van Hummel, die aanvankelijk de sprint zou aantrekken voor Robert Wagner, na de finish.

Een jaar geleden won Van Hummel begin mei al zijn eerste wedstrijd. “De weersomstandigheden in Nederland waren de afgelopen weken niet ideaal. In veel koersen moest er waaiergereden worden en viel er aan de finish niet meer te sprinten voor de zege. Daarnaast reden we dit jaar niet in de Vierdaagse van Duinkerken, dus dan zijn er sowieso al minder kansen. Gelukkig zat vandaag alles mee. Het zijn niet de minsten die ik hier heb verslagen, dat geeft moraal voor de komende periode.”

Zanger Dave Fisher (69) overleden

Zanger Dave Fisher is vorig week vrijdag in zijn huis in New York overleden. De frontman van de folkgroep Highwaymen overleed aan de gevolgen van een beenmergziekte, zo heeft zijn vrouw bekendgemaakt. Hij is 69 jaar geworden.

In 1958 richtten Fisher en zijn vrienden Highwaymen op. De groep groeide begin jaren zestig uit tot een van de populairste in het folkgenre. Hun grootste hits waren 'Michael, Row the Boat Ashore', 'Cotton Fields' en 'The Gypsy Rover'.

In 1964 kwam er een einde aan Highwaymen, maar dat bleek tijdelijk. De formatie kwam in 1987 weer bij elkaar en trad sindsdien ongeveer tien keer per jaar op. In augustus stonden de heren voor het laatst op het podium.

Parlementslid draagt verboden kleding

Een parlementslid in Hongarije is gisteren gehuld in een verboden extreemrechts uniform in het parlement verschenen. Gábor Vona, leider van de Hongaarse nationalistische partij Jobbik, droeg het verboden zwarte vest op het moment dat hij als parlementslid werd ingezworen.

De vesten werden in het verleden gedragen door leden van de extremistische groepering Magyar Gárda, of Hongaarse Garde, en herinneren aan pro-nazistische groeperingen uit de jaren veertig. De Garde werd vorig jaar ontbonden en de zwarte kledij verboden.

President László Sólyom veroordeelde de actie van Vona. Premier Gordon Bajnai zei dat de minister van justitie Vona zal aangeven bij aanklagers. Als parlementslid geniet Vona echter parlementaire immuniteit. Zijn partij eindigde in de landelijke verkiezingen in april als derde met 16,7 procent van de stemmen.

Onrust in Bangkok duurt voort

De ongeregeldheden in de Thaise hoofdstad Bangkok blijven voortduren. Thaise soldaten hebben vrijdag geprobeerd het centrum van Bangkok schoon te vegen en anti-regeringsdemonstranten te verjagen. Ze schoten daarbij met scherp en vuurden traangasgranaten af. De roodhemden beantwoordden het vuur. Bij de onlusten kwamen tien personen om het leven. Zeker 125 mensen raakten gewond.

Bij het vallen van de nacht werden explosies en geweervuur gehoord in de omgeving van een groot verkeerspunt in het zakencentrum van Bangkok. Een winkelcentrum en een treinstation zouden zijn getroffen door granaten. Zwarte rook hing boven de wijk.

Onder de gewonden bevinden zich twee Thaise journalisten en een Canadese verslaggever. De Canadees werd door drie kogels getroffen, in zijn been, zijn pols en in zijn onderbruik. Zijn toestand is kritiek.

Donderdagavond laaide het geweld op nadat een overgelopen generaal, die wordt beschouwd als militair adviseur van de roodhemden, in het hoofd werd geschoten terwijl hij een interview gaf. Mogelijk was dit het werk van een sluipschutter. Generaal Khattiya Sawasdiphol was er slecht aan toe en volgens zijn arts kon hij ieder moment overlijden. De roodhemden gaven de regering de schuld van de actie.

Vrijdag bleef het geweld in eerste instantie beperkt tot een gebied waar veel ambassades zitten, maar rond het middaguur breidde het zich uit tot het gehele kampement van de roodhemden. Ambassades in het gebied, waaronder de Nederlandse, zijn gesloten. Militairen vuurden zowel rubber kogels als echte munitie af.

De roodhemden vernielden twee waterkanonnen en gebruikten de loop van de kanonnen om vuurwerk af te schieten. Ook werden een politiebus en autobanden in brand gestoken.

"We worden omsingeld. We worden verpletterd. De soldaten sluiten ons in. Het is nog geen burgeroorlog, maar het is zeer, zeer wreed", zei demonstrantenleider Weng Tojirakarn. Een regeringswoordvoerder, Panitan Wattanayagorn, zei dat de militairen het gebied van de demonstranten nog niet waren binnengetreden, maar wel werden aangevallen waardoor ze zich genoodzaakt zagen zich te verdedigen.

De demonstranten riepen hun 82-jarige koning Bhumibol Adulyadej op zijn zwijgen te verbreken en tussenbeide te komen, maar de door veel Thai aanbeden zieke koning liet niets van zich horen.

Afgelopen week bood Abhisit aan om in november vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Er was hoop dat er een overeenkomst kon worden gesloten met de roodhemden. Deze hoop werd echter de bodem ingeslagen nadat de leiders van de roodhemden nieuwe eisen stelden aan de Thaise regering.

De gevechten van de afgelopen twee dagen zijn de ergste sinds het geweld op 10 april toen 25 mensen om het leven kwamen en meer dan achthonderd personen gewond raakten.

Bommelding op spoor Oss vals

De bommelding die vrijdagvond werd gedaan bij alarmcentrale 112 blijkt vals. Om 21.12 uur kwam er een telefoontje binnen bij de meldkamer dat er een bom zou liggen in de trein van Zwolle naar Den Bosch.

De autoriteiten lieten de trein die uit Zwolle kwam onmiddellijk halt houden op station Oss. Alle reizigers werden gedwongen om de trein te verlaten. Volgens de politie was er geen sprake van paniek. Daarna werd het station afgezet. Na onderzoek bleek dat er in de trein geen bom lag. Het station werd vrijgegeven en treinen konden weer gaan rijden. De politie doet onderzoek naar de melder van het telefoontje.

Google Street View verzamelde data via wifi

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft vrijdag toegegeven dat het persoonlijke informatie heeft verzameld van internetgebruikers die gebruik maakten van een onbeveiligd wifi-netwerk. De auto’s die gebruikt werden om opnames te maken voor Street View zijn ook wereldwijd ingezet om deze informatie op te pikken.

Volgens Google is er sprake van een fout. Op de officiële Google-blog zegt het bedrijf dat het ‘tekort is geschoten’ met het verzamelen van de data, vooral als het gaat om het behouden van vertrouwen van mensen. Google zegt dat het de informatie zo snel mogelijk wil wissen en zal daarbij privacybeschermende instanties inschakelen om dit voor elkaar te krijgen.

Toen in Duitsland ophef was ontstaan over deze werkwijze, ontkende Google nog in alle toonaarden dat dat gebeurde. 

[Upd] Chuck vernieuwd voor 4e seizoen

De Amerikaanse comedy-actieserie Chuck is door producer NBC vernieuwd voor een vierde seizoen. Er waren enige twijfels over een vervolg van de serie, maar die werden vrijdag door NBC weggenomen door minimaal 13 nieuwe afleveringen te bestellen. Mogelijk worden er op een latere datum extra afleveringen besteld door de tv-gigant.

De serie Chuck gaat over de hoofdpersoon Chuck Bartowski, een nerd cq medewerker van een elektronicazaak. Bij toeval rolt Chuck in de spionnenbusiness van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, met alle gevolgen van dien.

Ook werd vrijdag bekend dat het televisienetwerk ABC doorgaat met een tweede seizoen van de science-fictionserie V, dit ondanks zeer matige ratings. De toekomst van een andere Amerikaanse serie, Heroes, hangt aan een zijden draadje. Mogelijk komt er van Heroes een verkort nieuw seizoen dat de serie gaat afsluiten.

Update 21:46
NBC meldt zojuist dat Law & Order is gecanceld. Hiermee valt het doek voor de politie- en advocatenserie die sinds 1990 twintig seizoenen lang heeft gedraaid. Op 24 mei zal de laatste uitzending van Law & Order plaatsvinden. Wel zal NBC de spin-offs Law & Order: Los Angeles en Law & Order: Special Victims Unit continueren.

Update 00:04
Ook Heroes is gecanceld en zal geen vijfde seizoen krijgen van NBC. De laatste uitzending van de superheldenserie vond op 12 februari plaats.

Bezoek ook het forum voor de topics van Chuck, V, Heroes en Law & Order.


Chuck vernieuwd voor vierde seizoen

Slegt Nederlants

Ik ben de laatste om te ontkennen dat ik af en toe wat schrijffoutjes maak. Maar het kan erger veel erger. User WillFerrell is bezig een eigen zaakje op te zetten en kwam in contact met de Döner Company. 

En tja, dan moet je wel eens een formuliertje invullen. Ik heb een tip voor de Döner Company, kijk nog eens goed naar het formulier met een Nederlands woordenboek ernaast.

Het formuliertje kun je hier downloaden. De link opent een PDF bestand, eentje om van te gruwelen zo slecht...

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.