[Giro] Kazachstan: Dreigde met dichte gaskraan

Wielerploeg Astana kon alleen maar deelnemen aan de Giro d’Italia omdat Kazachstan dreigde de gaskraan richting Italië dicht te draaien. Dit stelt de Belgische ploegleider van Astana Johan Bruyneel in een interview waarin hij aankondigt een tweede boek te gaan schrijven.

"Ik weet niet welke kraan ze zouden dichtdraaien, maar er zouden in elk geval wel economische sancties gevolgd zijn," aldus Bruyneel. Astana wordt vanwege de dopingschandalen van vorig jaar geweerd uit de tour van dit jaar. "Je kunt je niet voorstellen wat er allemaal heeft meegespeeld om Astana uit de Tour te houden. Veel deals tussen Kazachstan en Frankrijk worden op dit moment niet met dezelfde ambitie onderhandeld." Hierbij doelt Bruyneel op de mogelijke gevolgen voor Frankrijk als de ploeg niet deel mag nemen aan de Tour.

"Maar ik denk niet dat we alsnog aan de start van de Ronde van Frankrijk zullen staan. Maar was Astana een Amerikaanse ploeg geweest, dan deden we zeker mee. Die belangen hadden de Fransen niet op het spel durven te zetten," aldus de Belg.