FIA onderzoekt BMW en Williams

De FIA onderzoekt momenteel de bolides van BMW en Williams. Tijdens de inspecties na de race zouden er verschillen in brandstoftemperatuur zijn ontdekt. Diskwalificatie zou Lewis Hamilton alsnog aan de titel helpen.

Bij de wagens van Williams-coureur Nico Rosberg en BMW-coureurs Robert Kubica en Nick Heidfeld zouden onregelmatigheden zijn aangetroffen in de benzine. Het trio finishte als vierde, vijfde en zesde. Bij diskwalificatie zou Lewis Hamilton opschuiven naar de vierde plaats waardoor hij alsnog kampioen wordt.

Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de stewards met hun beslissing komen.


Update 00:10

De FIA heeft op haar website het onderzoek inmiddels aangekondigd. De website Autosport weet te melden dat de FIA de wagens van BMW en Williams illegaal heeft verklaard. Artikel 6.5.5 uit reglement vertelt het volgende: 'De temperatuur van de nog aanwezige benzine in de auto mag niet meer dan tien graden warmer of kouder zijn ten opzichte van de omgevingstemperatuur'. De brandstoftemperatuur in Heidfelds wagen was dertien graden lager dan de omgevingstemperatuur tijdens zijn eerste pitstop, en twaalf graden lager tijdens zijn tweede pitstop.

De brandstoftemperatuur in de wagen van Kubica varieerde tussen de dertien en veertien graden. Ook de brandstoftemperatuur in de bolides van Nico Rosberg en teamgenoot Kazuki Nakajima waren onjuist.

Volgens Mike Gascoyne, hoofd-engineer van Spyker, kunnen er met de variatie in de brandstoftemperatuur makkelijk vijf tot tien extra pk's uit de motor worden gehaald. Hij is dan ook duidelijk in zijn mening: "Ze moeten worden gediskwalificeerd, geen twijfel mogelijk." Het is nog niet bekend wanneer de stewards met hun uiteindelijke beslissing naar buiten zullen treden.


Update 2:10

Na beraad van de stewards is besloten om de teams van BMW en Williams niet te straffen. Hiermee is de eerdere uitslag bevestigd en is Kimi Raikkonen officieel wereldkampioen 2007. Het bericht is zojuist bekend gemaakt op meerdere websites.

De FIA heeft, in de persoon van Jo Bauer, verklaard dat alle monsters van de vier auto's tussen de 12 en 14 °C lager lagen dan de omgevingstemperatuur, ten tijde van het nemen van de proefmonsters tijdens de pitstops van de coureurs.

De moeilijkheid in deze beslissing was een verschil in juiste omgevingstemperatuur. Het Formula One Management (FOM) zou een temperatuur van 37 °C hebben geregistreerd, terwijl zowel de FIA als Météo France, de meteorologen van de teams, een paar graden lager uitkwamen.

Het is ook bevestigd door de FIA dat er geen straf volgt voor BMW Sauber en Williams.