Ferrari-V8 op de proefbank

Niet alleen BAR Honda is druk bezig met de ontwikkeling van een V8-motor, óók Scuderia Ferrari is hiermee bezig. In tegenstelling tot BAR heeft Ferrari deze motor nog niet achter in een Formule 1 wagen geïnstalleerd, maar draait deze wel zijn toeren op de proefbank in Fiorano.

De Ferrari-motor die op de proefbank zijn toeren draait is een volledige V8-motor en niet, zoals vaak het geval is met proefmodellen, een één-cilinder model. Ook de samenwerking met Red Bull Racing is in volle gang. Techniekdirecteur Günther Steiner van Red Bull en een half dozijn technici hebben nog vóór de Grand Prix van Barcelona een bezoek gebracht aan de ‘motorenfabriek’ van Ferrari.

Red Bull heeft al lange tijd de beschikking over de exacte maten van de nieuwe motor, waardoor het team zich optimaal kan voorbereiden op het seizoen 2006. In dat seizoen zal Red Bull namelijk gebruik maken van een Ferrari-motor. De eerste echte test voor Red Bull met deze motor zal vermoedelijk eind november, begin december plaatsvinden.

De strijd om de paardekrachten in een V8-motor is nu dus al in volle gang. Wellicht iets minder bij het team van Renault F1, omdat dat team naar eigen zeggen zich vol concentreert op 2005, maar van BMW kan verwacht worden dat ook zij al druk bezig zijn met de ontwikkeling van een V8-motor. De vraag die echter ronddwaalt, is voor wie deze BMW-motor bestemd is. Sauber Petronas lijkt maar al te graag gebruik te willen maken van een BMW-krachtbron en Mario Theissen ziet dat ook wel zitten.