Jari Litmanen naar Hansa Rostock

De 33-jarige Jari Litmanen lijkt een nieuwe club te hebben gevonden. De ex-Ajacied, die de laatste tijd zijn conditie op peil hield bij het tweede elftal van Ajax, verwacht vandaag een contract te tekenen bij de Duitse club Hansa Rostock.

De 93-voudige Finse international was voor het laatst actief bij FC Lahti in Finland. Vorige maand nog onderhandelde hij met de Italiaanse club Livorno.

Hansa Rostock staat op een schamele 17e plaats in de Duitse Bundesliga. Desondanks verklaarde Litmanen het een grote uitdaging te vinden om met Hansa Rostock tegen de dreigende degradatie te strijden. Dit verklaarde hij tijdens de presentatie bij zijn nieuwe club.

Het verleden van Litmanen staat voor een groot gedeelte in het teken van Ajax. Vanaf 1992 was hij daar actief, en won er verschillende prijzen, waaronder landskampioenschappen (4), de Johan Cruijff Schaal (3), de Champions League en de Wereldbeker. Zijn 26 Europese doelpunten in dienst van Ajax kroont hem tevens tot de meest succesvolle Ajacied op het internationale podium in dienst van de Amsterdamse club. In totaal speelde de Fin voor Ajax 169 competitiewedstrijden, waarin hij 96 maal het net vond.

Na zijn vertrek bij Ajax speelde hij – zij het minder succesvol – bij FC Barcelona en Liverpool. In 2002 keerde hij terug op het oude nest in Amsterdam. De man met de "spieren van glas" was echter meer bezig met de hersteltrainer Bobby Haarms dan in het eerste elftal van Ajax onder trainer Ronald Koeman. Mede door zijn beperkte beschikbaarheid werd zijn contract met Ajax in 2004 in goed overleg ontbonden.

Na FC Lahti vervolgt Jari Litmanen aldus zijn carriere bij onze oosterburen. Ondanks zijn vele blessures houdt hij blijkbaar nog teveel van het spelletje om zijn kicksen voorgoed aan de wilgen te hangen.