Autofabrikanten laten eisen weten

Zonder Ferrari, maar met ook Honda en Toyota hebben autofabrikanten Renault, Mercedes en BMW hun eisen bekend gemaakt. Alleen als daaraan wordt voldaan willen ze een contract voor na 2007 tekenen.

De plannen van Renault, BMW en Mercedes liepen een flinke deuk op toen hun partner in strijd, Ferrari, een nieuw akkoord sloot met de FIA en Formula One Management. Zonder die gebeurtenis te noemen, maar duidelijk in reactie daarop, laten de drie autofabrikanten samen met Honda en Toyota weten wat hun eisen zijn.

Ze stellen de volgende eisen:
1) Het Grand Prix racen moet de hoogste klasse van de autosport blijven;
2) Een nieuwe deal moet de basis leggen voor een lange-termijn plan voor de toekomst van het Grand Prix-racen en alle belanghebbenden zoals teams, circuits en sponsors;
3) Het wereldwijd toeschouwers aantrekken, vermaken en waar voor hun geld bieden;
4) Een open en transparant bestuur op technisch en sportief gebied;
5) Het steunen en aanmoedigen van deelname van onafhankelijke teams door technische ondersteuning en levering van motoren.

De autofabrikanten zullen naar eigen zeggen alleen hun handtekening zetten onder een vervolg van het Concorde-akoord als aan deze eisen wordt voldaan. Anders liggen de plannen van de GPWC voor een eigen Grand Prix-klasse nog steeds op tafel, waarbij de bovenstaande principes daarvoor zullen worden gebruikt.

Verder geven de fabrikanten aan dat alle teams inspraak krijgen bij de totstandkoming van de eventuele regelgeving van de GPWC. Ook werd in de brief gevraag om uitstel van de vergadering die aanstaande vrijdag wordt gehouden tussen de tien Formule 1-teams en Max Mosley. Mosley heeft dit verzoek echter afgewezen.