'Brandt positief door pot belge'

De methadon in de urine van Christophe Brandt zou wel eens uit de beruchte 'pot belge' kunnen zijn gekomen. Brandt moest de Tour de France verlaten door twee positieve controles.

Dat schrijft Dr. Renno Roelandt in het medisch vakblad De Huisarts dat woensdag verschijnt. De 'pot belge' is een geheime dopingcocktail die gemaakt wordt door Belgische verzorgers. Volgens Roelandt bevat de cocktail een aantal stimulerende middelen en een aantal narcotica. Roelandt is voorzitter van het departement Topsport van het Belgisch olympisch en interfederaal comité.

"In de pot belge worden de stimulantia en narcotica dermate geconcentreerd dat ze elkaar versterken", aldus Roelandt. "Toch zijn ze in te geringe mate aanwezig om opgespoord te kunnen worden. Waarschijnlijk zit er ook cocaïne of zelfs heroïne in. En dan is de stap naar methadon natuurlijk snel gezet."

De Belg Brandt werd door zijn ploeg Lotto - Domo ontslagen en zal op 16 augustus voor de Belgische tuchtcommissie moeten verschijnen. Volgens Brandt zat de methadon in een vervuild voedingssupplement.