De Nederlanders in de Ronde van Vlaanderen

Morgen zullen in de 88ste Ronde van Vlaanderen flink wat Nederlanders meedoen, voor verschillende ploegen, we lopen ze na.

De favorieten:
Michael Boogerd (Rabobank)
Woensdag reed Boogerd met Dekker de laatste 150 kilometer. Hij voelt zich in goede vorm en bewees dat vorige week in de E3-prijs en de Brabantse Pijl.

Erik Dekker (Rabobank)
Dekker voelt zijn conditie nog toenemen: "Mijn conditie is alleen maar toegenomen. Dat moet ook wel, Vlaanderen is een stuk zwaarder."

Max van Heeswijk (US Postal)
Van Heeswijk heeft het doel meegekregen om zo kort mogelijk te eindigen. Hiervoor heeft hij ook een beschermde status binnen de US Postal-ploeg.

De Outsiders:
Leon van Bon (Lotto-Domo)
Binnen Lotto - Domo is Peter van Petegem de absolute kopman. Zo lang mogelijk moet Van Bon in dienst van hem rijden. Als er laat in de race een kans is voor hemzelf mag hij daar voor gaan.

Gerben Löwik (Chocolade Jacques)
Löwik reed verrassend sterk in de Driedaagse van de Panne, maar blijft zelf voorzichtig: "Iedereen denkt dat ik tot de favorieten behoor. Het wordt pas mijn tweede Ronde. Laten we dus niet te hoog van de toren blazen."

Bart Voskamp (Chocolade Jacques)
Voskamp is de ervaren man en heeft een vrije rol binnen Chocolade Jacques: "Ik ben in vorm, maar niet goed genoeg om als kopman te fungeren. Laten we hopen dat ik in een groepje zit dat halverwege wegrijdt."

Servais Knaven (Quick-Step)
Knaven heeft een vrije rol, maar zal wel in de koers dienend rijden voor Boonen en Museeuw: "Het niet rijden van De Panne deed me goed. Nu sta ik fris aan de start en kan ik m'n gang gaan. Tenzij ik voor Museeuw of Boonen moet fietsen."

Tristan Hoffman (CSC)
Hoffman is na Bartoli de tweede kopman binnen CSC: "We worden beiden uit de wind gehouden door de rest van de ploeg"

De knechten:
Aart Vierhouten (Lotto-Domo)
Vierhouten is de meesterknecht voor Van Petegem. Hij dient zo lang mogelijk zijn kopman ondersteuning te geven.

Bert Hiemstra (Chocolade Jacques)
Binnen Chocolade Jacques zal Hiemstra vooral ondersteunend rijden voor de andere renners.

Jan van Velzen (Chocolade Jacques)
Van Velzen weet ook duidelijk wat zijn taak is: "Je weet wel wat er van mij wordt verwacht: gewoon knechten. De eerste 180 kilometer reageren op ontsnappingen, daarna mag ik afstappen."

Maarten den Bakker (Rabobank)
Rabobank heeft met drie kopmannen er eigenlijk al teveel. Vandaar zal ook Den Bakker in dienst van de ploeg moeten rijden: "Dit is wel een koers voor mij, maar we kunnen niet allemaal voor onszelf rijden."

Steven de Jongh (Rabobank)
Steven de Jongh heeft deze koers een dienende rol. Waar in de kleinere koersen de ploeg soms voor hem rijdt, zal hij nu vol voor de ploeg moeten rijden.

Karsten Kroon (Rabobank)
Vooral in het eerste deel zal Kroon de man zijn die het zware werk voor de Rabobank-ploeg zal moeten opknappen: "Zeg maar gerust een zware knechtenrol", zei ploegleider Maassen.

Roy Sentjens (Rabobank)
Omdat Hunter zich te zwak voelde, werd Sentjens aan de ploeg toegevoegd. Hij zal in dienst van de ploeg rijden.