"Ontwikkelingskosten next-gen games schieten omhoog"

Shin Onozawa, managing director bij Bandai, zei tijdens de Tokyo Games Show wat we eigenlijk allemaal al wisten. De ontwikkelingskosten van games voor de next-gen consoles zullen veel hoger komen te liggen dan de kosten van titels uit de huidige generatie.

Volgens Onozawa is het zelfs mogelijk dat de kosten voor ontwikkeling van een Xbox 360 of PS3 game omhoog kunnen schieten naar 1 miljard Yen (7,3 miljoen euro). Dit is drastisch hoger dan de huidige kosten die variëren van zo'n 738.000 euro tot 3,6 miljoen euro.

De genoemde bedragen, vrijwillig afgegeven door publishers voor een rapport van de Computer Entertainment Supplier's Association (CESA), spreken dit echter tegen. Volgens de publishers liggen de gemiddelde ontwikkelingskosten voor de games op de huidige systemen ruim onder de 738.000 euro.

Alleen de ontwikkeling van dertien in het rapport genoemde Xbox-games hebben een gemiddelde kosten van 1,5 miljoen euro, terwijl die voor PS2 en GameCube respectievelijk liggen rond de 708.000 euro en 660.000 euro.

Onozawa zegt dat fusie tussen Bandai en Namco de ontwikkelingskosten van de games kan verlagen met ongeveer 20 procent. "Costs will begin to fall a year or so after the consoles are released and game makers get used to the systems."

De consument kan een stijging verwachten van gemiddeld 8 euro op de kosten van de software bij de launch van de Xbox 360 eind dit jaar.