Championship Manager Online details

Nadat we eerder al bekend maakten dat de CM serie online zou gaan hebben we nu wat meer nieuws. Zo gaat Championship Manager Online in januari 2005 draaien op de servers.

"We've been developing the online engine since 1999 and have 30 people based in Stockholm working on it," aldus de directeur van Jadestone, developer van de game. "There are going to be differences between this and Championship Manager 5, although players of that game will have some advantage."

Omdat de game online te spelen is zou er een probleem ontstaan doordat niet alle managers (de spelers dus) tegelijk online kunnen zijn. Dit is opgelost door de servers 's nachts gedurende een paar uur af te sluiten. Tijdens deze uren worden de berekeningen gedaan. Overdag kunnen de managers hun tactieken opgeven (ook bijvoorbeeld tactieken als "wissel speler X voor Y als we met 3 - 0 achter staan").

Als alles berekend is kun je als manager de uitslagen opvragen, of de wedstrijden integraal bekijken. Op dit moment is het kijken van de wedstrijd nog in old skool tekstbalkjes, maar er wordt gewerkt aan een match-engine gelijk aan die van Championship Manager 5.

In CM Online zal de media ook weer een grote rol spelen, deze keer zijn het de managers zelf die de inhoud geven: "Each world in the game has its own newspaper run by an editor, with its own voluntary journalists contributing," legt Jadestone uit. "They can print a whole load of activity, such as votes, transfer rumours, interviews etc about their make-belief football world."

Het rating systeem voor de beste manager dat gehanteerd zal gaan worden houdt ook rekening met de klasse van het team waarmee en waartegen je speelt. Als manager van Manchester United krijg je minder punten als je van Arsenal wint dan bijvoorbeeld een Manchester City.

Als er een manager mee ophoudt neemt een AI het team over. Je kan dan bij dat team solliciteren voor een job. De AI neemt dan alle CV's door en neemt een manager aan op basis van het manager rating systeem en je loyaliteit aan clubs (elk half jaar switchen is dus geen goed idee).

Overigens zal er zoveel mogelijk gedaan worden om simpel cheaten tegen te gaan. Zo zal het niet mogelijk zijn om twee teams over te nemen en dan alle beste spelers in één team te verzamelen. Jadestone: "Besides, players have their own A.I. Someone like Wayne Rooney wouldn't go to Chester City."