1900 doden in Zuid-Azië door moesson
Reddingsoperaties die hulp proberen te bieden aan de getroffen gebieden duren onverminderd voort. De reddingswerkers hebben echter nog niet alle gebieden kunnen bereiken. Een dorpeling uit de Indiase deelstaat Bihar vertelt: “Wij hebben geen hulp ontvangen en nog geen handvol graan gekregen sinds twee weken. De hele familie heeft honger”. Veel van de getroffenen zijn aangewezen op de beperkte voedselvoorraden. In de noordoostelijke Indiase staat Assam werden lokale politici en functionarissen betrapt tijdens het stelen van rijst- en graanvoorraden die bestemd waren voor daklozen. Dit verklaarden lokale agenten.
Een woordvoerder van het VN-kinderfonds Unicef zei vandaag: “Hele dorpen zijn slechts dagen verwijderd van een gezondheidscrisis”. De Verenigde Naties waarschuwden vandaag dat miljoenen mensen slachtoffer kunnen worden van malaria, knokkelkoorts en andere ziektes als de noodhulp de getroffen gebieden niet binnen enkele dagen bereikt. Gisteren en vandaag zijn al zeker 2500 diarreepatiënten toegelaten in de overvolle ziekenhuizen in Bangladesh. Meer dan 100.000 mensen lijden aan ziektes die ondermeer door water worden overgebracht, zo verklaren gezondheidsfunctionarissen ter plaatse.
De moesson duurt van juni tot september en leidt jaarlijks tot overstromingen in Zuid-Azië. De overlast tijdens het huidige seizoen geldt echter als een van de ergste sinds mensenheugenis.
Ernstige overstromingen in Bangladesh en omstreken
Meer informatie en foto's over de moessonregen in Zuid-Azië vind je ook op het forum --> Moesson: 1900 doden al in Zuid Azie
Met dank aan Frutsel voor de submit.