Lerares verpest Harry Potter voor kinderen

Icoon LiteratuurEen Britse lerares op een basisschool heeft zich de woede van veel kinderen en hun ouders op de hals gehaald. Op de laatste dag van het schooljaar las zij de laatste pagina’s van het zevende boek van Harry Potter voor.

De kinderen keken al lange tijd reikhalzend naar de zomervakantie uit. Velen van hen waren van plan om het nieuwste boek in de vakantie te gaan lezen. Nu de lerares de afloop heeft ‘verraden’ zijn de kinderen en hun ouders boos op mevrouw Banfield. De negenjarige Louie Swift zegt: “Ik weet niet waarom ze het voorlas, normaal doet ze dat niet. Ze had niet eens verteld dat ze het boek had”. Een andere leerling, de tienjarige Jordan Ashman vertelt: “Het heeft het boek voor mij verpest” terwijl de elfjarige Joe alles deed om te voorkomen dat hij het eind zou horen: “Ik hield mijn handen over mijn oren en mijn ogen stijf dicht omdat ik het niet wou weten”. Ruim 400 kinderen hoorden de lerares het einde verklappen.

De lerares die precies de passage voorlas die de climax vormt van ‘The Deathly Hallows’, was zelf niet voor commentaar bereikbaar, maar een woordvoerder van de school verklaart: “De school zei gedag tegen de leerlingen en docenten die vertrokken. Er is een kleine passage zorgvuldig uitgekozen om het thema te ondersteunen. We dachten niet dat het het plezier van de leerlingen om het boek te lezen zou verpesten.

Margaret Morrissey, woordvoerder van nationale oudercommissie, ziet dat echter anders: “Het is een van de meest verschrikkelijke dingen die ze heeft kunnen doen, ook al meende ze het niet. Of men het fenomeen Harry Potter nu wel of niet goedkeurt, het heeft kinderen aangemoedigd om te gaan lezen. Door deze daad zullen de kinderen geen zin meer hebben om het laatste boek te lezen”. Maria Roger, moeder van de achtjarige Travis beaamt dit: “Hij heeft de laatste drie boeken gelezen, maar heeft geen reden meer om dit deel te lezen”.