Actie IsraŽl: 8 doden, 1500 daklozen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zeker 1500 Palestijnen zijn dakloos geworden na IsraŽlische acties in de Gazastrook. Acht mensen werden gedood en tachtig mensen raakten gewond.

Een VN-medewerker zei dat het wel leek of er een zware aardbeving heeft plaatsgevonden in het vluchtelingenkamp Rafah. Zeker 120 huizen zijn door IsraŽl verwoest. Het IsraŽlische leger spreekt dit bericht tegen. Zo zouden er slechts een aantal gebouwen zijn gesloopt. Alleen gebouwen gebruikt door militanten worden gesloopt, aldus IsraŽl.

De VN is begonnen met het opzetten van tijdelijke huizen voor de slachtoffers. De gouverneur van Rafah heeft de regio tot rampgebied verklaard.

Qurei nog maar even premier


Vorige week meldden we jullie nog dat Qurei na een conflict met Arafat zou opstappen. Uiteindelijk bleek dit niet geheel waar te zijn. De Palestijnse premier blijft nog aan het hoofd staan van het noodkabinet, totdat het echte kabinet is gevormd. Dit is hoogstens tot eind november. Qurei zou dan de tweede premier zijn, die in korte tijd na een conflict met Arafat opstapt. Abbas ging hem voor.

Qurei en Arafat hebben wel hun conflict over de post van Binnenlandse Zaken in het noodkabinet voorlopig bijgelegd. De kandidaat van Qurei, generaal Nasser Youssef, bedankte onder druk van Arafat voor die functie. Voorlopig is er nu geen minister van Binnenlandse Zaken.

Het dispuut tussen Qurei en Arafat ging vooral over de controle van de Palestijnse veiligheidsdiensten. Qurei wilde dat Youssef als minister de leiding over de Palestijnse veiligheidsdiensten zou krijgen. Maar Arafat wil zijn huidige directe invloed op deze diensten echter niet afstaan.