'Pil blijft gratis voor jongeren'

Jongeren onder de 18 jaar kunnen gratis gebruik blijven maken van de anti-conceptiepil. Voor volwassenen verdwijnt het voorbehoedsmiddel wel uit het standaardpakket. Op deze wijze hoopt minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid zijn bezuiniging op de pil door de ministerraad te kunnen loodsen.

Regeringspartijen CDA en D66 hadden scherpe kritiek geuit op het plan van de minister om de pil helemaal uit het ziekenfonds te halen; zij vreesden een toename van het aantal tienerzwangerschappen. Om de ziekenfondspil voor jongeren te behouden, wil Hoogervorst de geplande eigen bijdrage voor medicijnen verhogen van anderhalve euro naar twee euro.

Overigens heeft plaatsvervangend voorzitter van de Tweede Kamer Verburg, de GroenLinks-fractie op de vingers getikt vanwege de Baas in eigen buik actie van drie van haar vrouwelijke leden. De Kamerleden Halsema, Tonkens en Van Gent droegen in de Kamer shirts met protestteksten als 'Baas in eigen buik'. Het is volgens de regels verboden om in de grote zaal van de Tweede Kamer actie te voeren.