FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 augustus 2003

Tennis: Uitslag Martin - Verkerk (US Open)

Martin Verkerk [16] heeft zich op de US Open niet weten te plaatsen voor de derde ronde. De Alphenaar zag zijn Amerikaanse opponent Todd Martin op het derde matchpoint toeslaan: 3-6, 4-6, 7-6 (4), 6-7 (9).

Martin Verkerk op US Open van verleden jaarVerkerk had in een halfgevuld Arthur Ashe stadium (capaciteit: 23.000) het twee sets erg lastig tegen Todd Martin. Zijn eerste service haperde dikwijls. Martin stelde daar nog eens goede slagen tegenover. Een troost bood het scorebord waar 'Martin / Verkerk' voortdurend op voorsprong stond.

In de derde set serveerde Verkerk zich door de problemen heen. Hij bereikte de tie-break en wist die knap te winnen met 7-5. In de vierde set leek Martin steeds vermoeider en kreeg Verkerk de overhand. Hij wist hier echter geen munt uit te slaan.

In de tie-break van de vierde set kwam hij voor, maar na een set-point voor Verkerk kwam Martin op matchpoint. De Amerikaan was vervolgens onnauwkeurig met een volley. Even later werkte Verkerk een tweede matchpoint met een ace weg. Bij het derde matchpoint, met Martin nu aan service, sloeg Verkerk een return in het net. Einde verhaal voor Verkerk.

Verkerk was na afloop niet tevreden met zijn spel. "Twee sets minder en de twee laatste sets beter. Het kan beter, maar het hoort erbij. Ik had de eerste sets beter moeten spelen. Martin serveerde echter goed."

Morgen zullen John van Lottum en Sjeng Schalken [12] hun tweede ronde partij spelen.

Weer prijs voor Van Nistelrooij

Op het UEFA-oscargala heeft Ruud van Nistelrooij de prijs ontvangen voor beste aanvaller van het jaar.

Naast Van Nistelrooij gingen Gianluigi Buffon, Pavel Nedved, Roberto Carlos en Carlo Ancelotti en anderen ook prijs naar huis.

Buffon kreeg de prijs voor beste keeper en meest waardevolle voetballer van het jaar. Nedved kreeg de prijs voor beste middenvelder van het jaar en Roberto Carlos voor beste verdediger van het jaar.

Verder kreeg Maldini een prijs voor zijn hele loopbaan bij AC Milan. José Mourinho kreeg een award als winnende coach van de UEFA Cup, en Carlo Ancelotti van Milan kreeg een prijs als winnaar van de Champions League uit handen van niemand minder dan Ruud Gullit.

Nog meer Nederlanders kregen ook een onderscheiding : Roy Makaay als europees topscoorder de gouden schoen en Aron Winter voor zijn uitstekende carriere en zijn werk tegen racisme.

Scholes geveld door Hernia

Paul Scholez is voorlopig door een Hernia uitgeschakeld. Sir Alex Ferguson geeft de manager van het Engels nationaal team de schuld.

Volgens de Schot heeft de leiding van het nationaal team namelijk niet genoeg gedaan om de Hernia die al langer aanwezig was bij Scholes niet te verergeren.

Scholes zal in ieder geval onder het mes moeten maar wanneer dit zal gebeuren is nog niet bekend. Volgens Ferguson heeft hij veel pijn en kan onmogelijk twee wedstrijden per week spelen en dus zal hij voorlopig niet uit kunnen komen voor Manchester United en het Engels nationaal team.

Verwacht word dat hij begin september geopereerd zal worden als Manchester United niet hoeft te spelen vanwege EK-kwalificatieduels.

Netwerk toont Marokkaans incestslachtoffer

Voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse tv heeft een Marokkaans incestslachtoffer op de buis haar verhaal verteld. Voor Marokkaanse vrouwen die misbruikt zijn is het heel moeilijk om er voor uit te komen. Binnen de Marokkaanse gemeenschap is incest namelijk nog steeds onbespreekbaar.

Wanneer een slachtoffer aan de politie vertelt dat zij misbruikt is door haar familie, brengt ze ook haar familie ten schande. Het is daarom voor Marokkaanse slachtoffers heel moeilijk om naar buiten te treden, ook al omdat onbegrip en ongeloof binnen de gemeenschap soms zo groot zijn dat de vrouwen die hulp zoeken moeten vrezen voor hun leven. ''Ze zullen me zeker vermoorden, dat hebben ze al eens eerder geprobeerd'', zo viel in Netwerk te horen.

Volgens professor Frenken zijn seksueel geweld en vrouwenmishandeling beladen onderwerpen. Dat geldt voor autochtone Nederlanders maar zeker ook voor Nederlanders van allochtone afkomst. Seksueel misbruik bespreekbaar maken is voor deze vrouwen nog moeilijker, omdat ze veel afhankelijker zijn van familie en gemeenschap. Daardoor hangen ze niet snel de vuile was buiten en daardoor kan het geweld jarenlang doorgaan.

Frenken verwacht de komende tientallen jaren dat steeds meer allochtone meiden met seksueelmisbruik verhalen naar buiten zullen komen, zo als dat ook met autochtonen gebeurden, toen dat taboe er in de jaren 70 langzaam van af viel. De professor voorziet dat hierbij veel geweld tegen de slachtoffers zal worden gebruikt door familieleden.

Inmiddels is er in Nederland gelukkig wel een ontmoetingscentrum voor Marokkaanse vrouwen en meisjes opgericht, door de marokkaanse Saïda al-Hantali. Bij dit centrum, Het Spiegelbeeld, in Amsterdam Oost kunnen zij hun verhaal doen.

Netwerk werkte voor deze aflevering samen met het internetforum Maroc.nl. Daar worden mensen die willen discussiëren ook naar toe verwezen.

Vannacht wordt Netwerk tot 02:00 herhaald. Morgen zal de uitzending on-line worden gezet.


=
Racistische en discriminerende opmerking jegens Marokkanen kunnen achterwege blijven. Incest komt immers ook bij autochtonen voor. Normaal reageren dus graag!!.

Zigeuners mogen aan de VS uitgeleverd worden

Vijf leden van een zigeunerfamilie van Bulgaarse afkomst mogen door Nederland uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank vandaag bepaald. Ze worden in de VS verdacht van diefstal en opzetheling van vooral kluizen en geld uit klein- en grootwinkelbedrijven in verschillende staten. De feiten deden zich voor tussen 1996 en 1998.

In 1999 werden de zigeuners door een rechtbank in Florida op borgtocht vrijgelaten. De zigeuners zijn toen naar Nederland gevlucht. In 2001 vroegen de VS om uitlevering van de familie. De rechtbank oordeelde in juni van dat jaar dat uitlevering toegestaan was. In augustus 2002 heeft minister Donner van Justitie goedkeuring gegeven aan de uitlevering van de familie. De familieleden tekenden hier bezwaar tegen aan, omdat ze in de VS veel te zwaar zouden worden gestraft en het slechts om winkeldiefstal gaat.

De voorzieningenrechter oordeelde vandaag echter dat de Nederlandse Staat het uitleveringsverdrag met de VS moet naleven.

Auto te water na missen pont

Psycho_Taz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 51-jarige man uit Roelofarendsveen is gisteren met zijn auto te water gegaan, nadat hij bij Oude Wetering de veerpont had gemist.

De man wilde de pont oprijden vanaf de Veerstraat, maar de pont was al een heel stuk onderweg naar de overkant. Het is de politie nog niet duidelijk waarom hij toch het gas intrapte. De man wist zichzelf in veiligheid te brengen, de auto werd later weer aan wal gehaald.

Regisseuse (15) wordt toegang eigen film ontzegd

Swolly had ons via de newssubmit het volgende te melden:

film Tijdens het filmfestival in Venetië mocht de Iraanse, 15-jarige regisseuse Hana Makhmalbaf haar eigen film, 'Joy of Madness', niet zien. De medewerkers van de bioscoop vonden haar te jong.

Makhmalbaf is de dochter van een beroemde filmfamilie uit Iran. Bij de persvoorstelling gisteravond werd haar de toegang ontzegd, voor de première vandaag heeft men een uitzondering gemaakt.

De film, die 73 minuten duurt, gaat over de pogingen van haar zus om een film in Kabul te maken. De echte film is daar ook opgenomen.

Website 'berekent' je geloofsvoorkeur

De NCRV heeft een test on-line gezet voor mensen die willen weten welke religie past bij hun levenswijze. Door 21 multiple-choicevragen te beantwoorden berekent de 'reli-wijzer' welke geloofsstroming bij jouw past.

Na het invullen wordt de hoofd levensbeschouwelijke richting getoond en de twee waarmee je ook raakvlakken hebt. De website is een onderdeel van het nieuwe televisiemagazine Spiritus. In dat programma, dat vanaf maandag is te zien, staan religie, levensbeschouwing en spiritualiteit in het dagelijks leven centraal.

Website: NCRV Spiritus

Man steekt jongen neer met snoeischaar

road66 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 17-jarige jongen uit Berkel-Enschot is gisteravond op een grasveld met een snoeischaar gestoken. Ook werd hij met de dood bedreigd. De jongen liep verwondingen aan zijn buik en rechterbeen op.

Het indicent vond plaats, nadat een 18-jarige vrouw op de jongen begon te schelden. Toen de jongen met het achterwiel van zijn bromfiets wat zand rond liet stuiven, werd de broer van de vrouw kwaad, haalde een snoeischaar en sloeg hem hiermee tegen zijn been. Even later stak hij hem ook in de buik.

Op een gegeven moment wist het slachtoffer de snoeischaar in handen te krijgen en waarschuwde de politie. Toen de agenten voor de deur van de verdachte stonden, bleek deze echter niet thuis te zijn. De zus, die wel thuis was, werd aangehouden, omdat ze de agenten beledigde. Inmiddels is zij weer op vrije voeten, de dader heeft men vooralsnog niet aan kunnen houden.

Cristiano lang geblesseerd

Roda JC kan lang niet beschikken over de spits Cristiano. De Braziliaan raakte vanmorgen geblesseerd op de training.

Na onderzoek werd geconstateerd dat er in een spieraanhechting in zijn rechterlies vezels zijn kapotgesprongen, een liesblessure. Volgens de artsen hangt de duur van zijn herstel sterk af van de vordering in de eerste week. De genezing gaat zes tot acht weken nemen. De eerstkomende tijd zal Roda JC het voorin met Anastasiou en wellicht Sergio zien te doen.

Oudkerk: witte en zwarte scholen niet te voorkomen

In Amsterdam heeft de gemeenteraad gedebatteerd over het rapport Onderwijssegregatie in Amsterdam van het SCO-Kohnstamm Insituut, zo bericht het Parool. Uit die rapportage blijkt dat Amsterdam is verdeeld in vooral ''zwarte'' en ''witte'' scholen en dat op de meeste scholen geen mix meer bestaat tussen kinderen van laag en hoog opgeleide ouders.

PvdA-wethouder Rob Oudkerk (Onderwijs) heeft niet de illusie dat de vorming van witte en zwarte scholen valt tegen te gaan. Hij zei het niet erg te vinden als op een school de meerderheid van de kinderen allochtoon of autochtoon is, zolang dit maar een goede afspiegeling is van de wijk waarin zij wonen.

Wethouder Oudkerk vindt wel dat scholen de ouderbijdrage moeten aanpassen als de hoogte van het bedrag ouders afschrikt. Volgens het rapport kan de hoge vrijwillige ouderbijdrage van soms wel 500 euro die enkele scholen in de stad vragen, als een drempel werken voor minder daadkrachtige ouders. Het draagt niet bij aan een goede menging van kinderen van verschillende afkomst.

Oudkerk heeft geen wettelijke mogelijkheden om de bijdrage te verminderen, maar vindt dat 'scholen zelf hun verantwoordelijkheid op dit terrein moeten nemen'. Met het rapport was Oudkerk blij, omdat ''de feiten nu niet meer ter discussie staan''.

De Socialistische Partij (SP) vindt dat Oudkerk met de betreffende scholen over de hoge ouderbijdrage tot overeenstemming moet komen. De SP hoopt dat de wethouder er verder alles aan doet de segregatie tegen te gaan.

De VVD is blij dat de onderzoekers gedwongen spreiding als oplossing voor de segregatie op scholen afwijzen. GroenLinks vindt vooral de witte scholen een probleem, in een stad waar bijna de helft van de schoolgaande kinderen allochtoon is. Waarom GroenLinks dat een probleem vindt, meldt het Parool overigens niet. GroenLinks vindt ook dat Oudkerk vooral zijn energie moet steken in het tegengaan van achterstanden

Voetbal: Loting Champions League

In Monaco is geloot voor de indeling van de Champions League.

PSV kwam in poule C terecht. Het zal het op gaan nemen tegen Deportivo la Coruña (Spa), AS Monaco (Fra) en AEK Athene (Gri). De Eindhovenaren spelen de eerste wedstrijd (16/17 september) thuis tegen AS Monaco.

Ajax lootte in poule H; AC Milan (Ita), Celta de Vigo (Spa) en Club Brugge (Bel). Ajax speelt de eerste wedstrijd uit in San Siro bij AC Milan. Eén van twee revanche wedstrijden derhalve voor de nederlaag van vorig seizoen, toen wisten de Italianen Ajax uit te schakelen.

De complete loting vind je op de FOK!voetbalmanager!

Links en rechts oneens over Irak in de Kamer

Het was vanmiddag een echte links-rechts discussie in de Tweede Kamer, tijdens het debat over de Nederlandse steun aan de oorlog tegen Irak. Links beschuldigde de regering ervan een geloofwaardigheidsprobleem te hebben. Rechts wilde er eigenlijk geen woorden aan vuil maken.

GroenLinks, PvdA en SP vinden dat het er naar uitziet dat informatie, van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, over het gevaar dat van de Iraakse dictator Saddam Hussein uitging, was opgeklopt. Daarom hadden ze om een debat gevraagd. CDA, VVD, LPF en de kleine christelijke partijen kozen nadrukkelijk de kant van de regering.

CDA-Kamerlid Eurlings had geen enkele behoefte aan de ,,zurigheid'' van de linkse oppositie. Volgens hem waren de linkse partijen bezig met het creëren van ,,politieke binnenbrandjes''. Waar het volgens hem om gaat is ,,dat het voor de gemiddelde inwoner van Irak een zegen is dat Saddam Hussein is afgezet''.

De VVD wilde zo weinig woorden als mogelijk spenderen aan de discussie, en LPF-woordvoerder Van As sprak van ,,een overbodig debat, ingegeven door persoonlijke geldingsdrang van de PvdA-woordvoerder''.

Programma CL 2003-2004

In Monaco is geloot voor de groepsfase van de Champions League, hieronder vind je het programma. De eerste ronde wordt gespeeld op 16 en 17 september.

Poule indeling Champions League 2003-2004

Groep A:

Bayern München Dui
Olympique Lyon Fra
Celtic Sch
Anderlecht Bel

Groep B:

Arsenal Eng
Internazionale Ita
Dinamo Kiev Oek
Lokomotiv Moskou Rus

Groep C:

Deportivo La Coruña Spa
PSV Ned
AEK Athene Gri
AS Monaco Fra

Groep D:

Juventus Ita
Galatasaray Tur
Olympiakos Piraeus Gri
Real Sociedad Spa

Groep E:

Manchester United Eng
Panathinaikos Gri
Glasgow Rangers Sch
VfB Stuttgart Dui

Groep F:

Real Madrid Spa
FC Porto Por
Olympique Marseille Fra
Partizan Belgrado Ser

Groep G:

Lazio Roma Ita
Chelsea Eng
Sparta Praag Tsj
Besiktas Tur
Groep H:

AC Milan Ita
Celta de Vigo Spa
Ajax Ned
Club Brugge Bel

Spekgladde wegen bij regen verwacht

Venxir had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) waarschuwt voor spekgladde wegen wanneer het gaat regenen. Door de lange periode van droogte zijn stukjes rubber van autobanden, stof, olie- en benzineresten en blubber op de weg achtergebleven.

Wanneer nu neerslag valt, ontstaat er op de wegen een spekgladde substantie, zo waarschuwt de KLPD. "Veel bestuurders worden door de gladheid overvallen. Bestuurders zijn er niet op beducht en rijden bij zo'n buitje gewoon hard door. Dan zit je zomaar opeens tegen de vangrail''.

Politie woedend over studentengrap

Sjimmie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woedend is de politie van Groningen over een grap die drie studenten gisteren uithaalden. Ze zetten een ontvoering van een meisje in scène. Mede door de ontvoeringszaak in Oldeberkoop vindt de politie de actie van de studenten volstrekt misplaatst.

Een ooggetuige tipte de politie dat er bij een benzinestation in Kolham een meisje geboeid in een auto zou zitten. Met de ontvoering in Friesland in het achterhoofd sloeg zij direct groot alarm. De politie nam bij de achtervolging grote risico's, met gebruik van zwaailichten en sirenes.

De auto met daarin de geboeide studente reed over de A7 richting Nieuweschans/Duitse grens. Vlak voor de afslag Hoogezand kon de politie de auto aan de kant zetten. Daar bleek het om een ''ontgroeningsgrap'' te gaan.

Het drietal is meegenomen naar het politiebureau waar een indringend gesprek heeft plaatsgevonden. Het is nog niet bekend of de kosten op het trio zullen worden verhaald.

Nader onderzoek mishandelde motoragent

De politie in Apeldoorn is nog lang niet klaar met de aanval op een motoragent, afgelopen maandag in Zevenhuizen, door een groep jongeren. Afgelopen dinsdagavond is een nieuwe verdachte in de zaak vastgezet. Bij het incident belaagde een groep jongeren een agent, die een 24-jarige scooterrijder wilde aanhouden. De jongens vernielden zijn motor.

Waarnemend districtschef G. Medendorp van de politie zegt dit soort gedrag absoluut niet te tolereren: ''Als een groep denkt zo met de politie om te kunnen gaan, zullen ze de consequenties merken''.

In de Apeldoornse Courant heft de moeder van één van de verdachten overigens een klaagzang aan. De 46-jarige vrouw, Janny genaamd, werd tijdens het incident aangehouden toe ze een agent beledigde en de arrestatie van haar zoon wilde voorkomen: ''Het is maar goed dat ik tussenbeiden ben gekomen, anders was het niet best met die agent afgelopen. Dan hadden die knapen hem in elkaar getrimd. Ik kwam op voor mijn zoon. Niet omdat hij niet gearresteerd mocht worden. Het is de manier waarop dat gebeurde. Hij kermde van de pijn. Waarom werden die boeien zo vastgedraaid? Dat was ook wat die jongens die er omheen stonden zeiden. Daar ging het mij om. Later toen ze mij hadden gearresteerd, werd ik net zo aangepakt. Gewoon niet normaal meer, zoveel geweld''. De vrouw zit nu onder de blauwe plekken op beide armen.

Volgens een inwoner van Zevenhuizen, een man die er al twintig jaar woont, wordt het er allemaal niet beter op: ''De helft is allochtoon. Marokkaans, Turks, Surinaams, Somalisch, Afghaans. Ik heb een Turkse buurman, kan ik prima mee opschieten. Daar gaat het ook niet om. Het is de algemene mentaliteit van de jeugd, Nederlands én allochtoon. Die is verhard. Loslopende honden, gescheur met scooters, voetballen waar het niet mag. Als je er wat van zegt, nou, dan ben je niet jarig''.

Politie begint met Jeugdpolitieteam

In Noord Holland begint de politie Zaanstreek-Waterland dit najaar met een uniek project: het opleiden van een speciaal jeugdpolitieteam. Doel is het voorkomen van jeugdcriminaliteit door jongeren, en inzicht te geven in -én uitleg te geven over- het politiewerk.

Het jeugdpolitieteam zal bestaan uit hanggroepjongeren en allochtone jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar. Die moeten een jeugdige groep 'ambassadeurs' worden, die de taal van de jongeren spreekt, leeftijdgenoten aanspreekt op hun gedrag en voor een zekere 'olievlekwerking' zorgt.

De bedoeling is dat er twee teams komen, die worden getraind in de gemeenten Zaanstad en Purmerend. Ze gaan elk bestaan uit zeven jongeren, die niet betaald krijgen. Ze dragen ook geen politie-uniform, maar krijgen wél speciale kleding.

''Hef privacy van criminelen op''

Loco-burgemeester Geert Dales (VVD) van Amsterdam vindt dat er een einde moet komen aan de privacybescherming van criminelen en relschoppers. Zo wil Dales dat justitie veel meer informatie mag gebruiken om daders te veroordelen. Bestanden van verschillende instanties moeten worden gekoppeld, zodat alle informatie van daders bekend is tijdens de rechtszaak. Ook moeten er volgens hem veel meer camera's worden ingezet bij grootschalige demonstraties of andere publieksevenementen.

''Laat Big Brother maar meekijken. Wie niets te verbergen heeft, heeft ook niets te vrezen. En als je zo stoer bent om met stenen te gaan gooien, moet je ook maar zo stoer zijn om op video te worden opgenomen'', zegt Dales. Hij gaat zijn voorstel, om minder stringent om te gaan met de privacyregels, inbrengen in de Amsterdamse gemeenteraad. Zo hoopt hij tot een ander beleid in de hoofdstad te kunnen komen. Volgens Dales is Nederland nu doorgeslagen in privacybescherming. Hij noemt privacy een heel belangrijk recht, maar dat recht kun je volgens hem wel verliezen als je je niet weet te gedragen.

Namens Justitie laat woordvoerster Saskia de Klerk weten dat nu inderdaad niet alle informatie gebruikt mag worden om iemand te veroordelen. Het gaat dan om informatie die afkomstig is uit hulpverleningstrajecten. ''Wij zijn van mening dat we inderdaad misschien wel eens wat minder aan privacybescherming mogen doen''.

Politie zoekt ontvoerder van Lusanne

Het politieteam dat was ingezet om de ontvoerde Lusanne van der Gun terug te vinden, richt zich nu volledig op de opsporing van de dader(s). Een aantal rechercheurs van het Friese onderzoeksteam is naar Limburg afgereisd om daar het rechercheteam van de politie Noord-Limburg te ondersteunen.

Gisteren kwam de 11-jarige Lusanne aanlopen bij een hotel in Venlo. Wie haar maandag in zijn auto heeft meegenomen en wat zijn motief was, is nog steeds onduidelijk. Vandaag zal de politie uitgebreid met haar spreken.

Leerlingen van basisschool De Tjongeling in Oldeberkoop hebben vandaag feest gevierd. De scholieren hebben met stoepkrijt op het schoolplein getekend. Om half elf kregen ze patat van de plaatselijke snackbar. Directeur Nijboer gaf de leerlingen vanochtend de vrije hand.

Volgens directeur Nijboer voelt Lusanne zich naar omstandigheden goed. Hij sprak vanochtend met haar moeder.

Westbroek neemt afscheid van 3FM

Foto: VARAHenk Westbroek neemt vandaag afscheid van 3FM. Tussen 12 en 14 uur presenteert hij voor het laatst Denk Aan Henk. Westbroek begon in 1983 bij de VARA met de presentatie van 'De Popkrant', een programma waarin onbekend Nederlands talent de kans kreeg zich te manifesteren. Ook presenteerde hij het hardrock-programma 'Vuurwerk'. De eerste aflevering van 'Denk aan Henk' was op 15 januari 1991.

Westbroek heeft voor zijn laatste twee uur al de platen zelf uitgezocht, en gaat daarmee in tegen de regel dat een 3FM-dj 'verplichte kost' moet draaien.

Claudia de Breij gaat zijn programma rond lunchtijd overnemen.

Scheidsrechters komend weekend

Hier zijn de aanstellingen voor de scheidsrechters in de Holland Casino Eredivisie voor aankomend weekend.

Zaterdag 30 augustus:

FC Twente - PSV, 20.00 uur
Scheidsrechter: Luinge. Assistent-scheidsrechters: Talens en Benthem. Vierde official: Van Sichem. Waarnemers: Lamers en Tegel.

Roda JC - RBC Roosendaal, 19.30 uur
Scheidsrechter: Schenkels. Assistent-scheidsrechters: Van der Zanden en Esmeijer. Vierde official: Van Meenen. Waarnemers: Bannet en Duijs.

Zondag 31 augustus

FC Groningen - ADO Den Haag, 14.30 uur
Scheidsrechter: Temmink. Assistent-scheidsrechters: Pool en Van Dijk. Vierde official: Van der Roest. Waarnemer: Bralts.

FC Utrecht - NEC, 14.30 uur
Scheidsrechter: Van Egmond. Assistent-scheidsrechters: Inia en Takacs. Vierde official: Olde Olthof. Waarnemer: Struik.

Ajax - FC Zwolle, 14.30 uur
Scheidsrechter: Luijten. Assistent-scheidsrechters: Meenhuis en Kloeg. Vierde official: Janssen. Waarnemers: Van der Niet en Menzel.

RKC Waalwijk - FC Volendam, 14.30 uur
Scheidsrechter: Van Dongen. Assistent-scheidsrechters: Karremans en De Wit. Vierde official: Ifrandi. Waarnemers: Overkleeft en Van Boekel.

Feyenoord - NAC, 12.30 uur
Scheidsrechter: Jol. Assistent-scheidsrechters: Theelen en Slot. Vierde official: Blom. Waarnemers: Gorter, Verwoort en Boersma.

'Pil blijft gratis voor jongeren'

Jongeren onder de 18 jaar kunnen gratis gebruik blijven maken van de anti-conceptiepil. Voor volwassenen verdwijnt het voorbehoedsmiddel wel uit het standaardpakket. Op deze wijze hoopt minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid zijn bezuiniging op de pil door de ministerraad te kunnen loodsen.

Regeringspartijen CDA en D66 hadden scherpe kritiek geuit op het plan van de minister om de pil helemaal uit het ziekenfonds te halen; zij vreesden een toename van het aantal tienerzwangerschappen. Om de ziekenfondspil voor jongeren te behouden, wil Hoogervorst de geplande eigen bijdrage voor medicijnen verhogen van anderhalve euro naar twee euro.

Overigens heeft plaatsvervangend voorzitter van de Tweede Kamer Verburg, de GroenLinks-fractie op de vingers getikt vanwege de Baas in eigen buik actie van drie van haar vrouwelijke leden. De Kamerleden Halsema, Tonkens en Van Gent droegen in de Kamer shirts met protestteksten als 'Baas in eigen buik'. Het is volgens de regels verboden om in de grote zaal van de Tweede Kamer actie te voeren.

Ook Makélélé naar Chelsea

Met Makélélé heeft Chelsea haar twaalfde nieuwe aankoop gedaan dit seizoen.

Het houdt niet op in Londen, de nieuwe Russische eigenaar Roman Abramovich heeft met Makélélé zijn twaalfde aankoop met een totaalbedrag van over de 150 miljoen gedaan.

Chelsea betaalt Real Madrid zo'n 15 miljoen euro voor de Franse middenvelder, die vorige week nog staakte bij Real omdat hij in vergelijking met andere spelers te weinig zou verdienen.

De speler speelde sinds 2000 voor Real en daarvoor speelde hij bij FC Nantes, Olympique Marseille en Celta de Vigo.

Elber van Bayern naar Lyon

De Braziliaanse aanvaller Giovane Elber vertrekt voor 4,2 miljoen euro van Bayern München naar het Franse Olympique Lyon, dit is bekend gemaakt door de Franse kampioen. Elbert tekent een tweejarig contract zijn salaris is niet bekend gemaakt.

De 31 jarige speler was al ruim zes jaar actief voor de Duitse club en met 21 goals afgelopen seizoen zelfs topscorer in de Bundesliga. Voor Elber was geen basisplaats meer beschikbaar na de komst van Roy Makaay naar Bayern. Bij Lyon zal de spits de plaats innemen van de naar het Spaanse Villareal vertrokken Sonny Anderson.

Patty Brard krijgt eigen radioshow

Jochem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komt weer een bekende naam op de radio. Dit keer is het Patty Brard. De diva krijgt een eigen show op Noordzee FM. Dat heeft Brard zelf op de radio geroepen. In oktober moet haar programma voor het eerst te horen zijn.

Ze is geen vreemde op Noordzee FM. Tijdens de vakantie van dj Robert Jensen nam ze ook al zijn middagprogramma over. In het weekblad Story had Brard al verklapt dat ze een 'topaanbod' had gekregen van Noordzee-directeur Erik de Zwart, die eerder al voor fenomenale bedragen Gordon en Robert Jensen naar de zender heeft gehaald.

Overigens wil Noordzee FM nog niet bevestigen dat Brard komt, maar ontkennen doen ze het ook niet.

Vandaag loting Champions League

Vanmiddag om 16.00 uur heeft in Monaco de loting van de Champions League plaats met als deelnemende Nederlandse ploegen PSV en Ajax.

Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk, is er ook dit jaar weer sprake van een loting met 4 potten, waarbij iedere poule een deelnemer uit de vier groepen krijgt toebedeeld. Een andere restrictie is dat er geen teams uit hetzelfde land bij elkaar kunnen worden geloot.

PSV bevindt zich in groep twee, Ajax zit in groep drie. PSV kwam in de tweede ballenbak terecht nadat Club Brugge gisteravond knap Borussia Dortmund (70.566) versloeg. Achter de namen in de groepen tref je eveneens het UEFA-coëfficient aan, dat wordt berekend aan de hand van de Europese prestatie van de betreffende club in de afgelopen vijf jaar. Teams als Barcelona (140.769) en Valencia (131.769) spelen dit jaar slechts UEFA Cup. Ook Feyenoord, op papier Nederlands beste deelnemer (67.749), speelt in dat toernooi waarvoor morgen geloot wordt.


De indeling bij de Champions League loting:

Groep 1:
1. Real Madrid Spa 151,769
2. Manchester United Eng 136,170
3. Bayern München Dui 124,566
4. Lazio Roma Ita 106,155
5. Arsenal Eng 105,170
6. Juventus Ita 100,155
7. Deportivo La Coruña Spa 98,769
8. AC Milan Ita 97,155

Groep 2:
9. Internazionale Ita 93,155
10. FC Porto Por 86,791
11. Celta de Vigo Spa 86,769
12. Galatasaray Tur 78,495
13. Olympique Lyon Fra 76,734
14. Panathinaikos Gri 72,391
15. Chelsea Eng 70,170
16. PSV Ned 60,749

Groep 3:
17. Celtic Sch 57,187
18. AEK Athene Gri 56,391
19. Dinamo Kiev Oek 55,291
20. Ajax Ned 54,749
21. Olympiakos Piraeus Gri 54,391
22. Glasgow Rangers Sch 50,187
23. Sparta Praag Tsj 49,975
24. Olympique Marseille Fra 49,734
Groep 4:
25. VfB Stuttgart Dui 49,566
26. Lokomotiv Moskou Rus 49,520
27. Anderlecht Bel 49,250
28. Real Sociedad Spa 47,769
29. AS Monaco Fra 45,734
30. Club Brugge Bel 44,250
31. Besiktas Tur 33,495
32. Partizan Belgrado Ser 20,915

Meer auto's dan automobilisten in Amerikaans huishouden

Black_Crow had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er zijn in de Verenigde Staten teveel auto's. Het gemiddelde Amerikaanse huishouden heeft 1,9 voertuigen, maar heeft maar 1,8 mensen met een rijbewijs. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse ministerie van Transport.

Het hebben van een auto in de VS is blijkbaar een must. Slechts acht procent van de Amerikaanse huishoudens heeft er geen. Het onderzoek werd in 2001 en 2002 uitgevoerd onder 60.000 mensen.

Real Madrid wint Spaanse Super Cup

De Spaanse Super Cup is gewonnen door Real Madrid. De Koninklijkje won in het Bernabeu de returnwedstrijd tegen Real Mallorca met 3-0, waarmee het de eerdere 2-1 nederlaag goedmaakte.

Een tegenvaller voor ex-PSVer Bruggink van Real Mallorca, die zo zijn eerste Spaanse prijs misliep. Aanvoerder Raúl opende de score vlak voor rust via een intikker. Ronaldo maakte vervolgens op aangeven van Luis Figo 2-0 en David Beckham bepaalde de eindstand met een rake kopbal op 3-0.

Man krijgt doodstraf voor verkrachting

Dutchfrankie en bibib hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man die zijn stiefdochter verkrachtte heeft in de Verenigde Staten de doodstraf gekregen. Dat was in een kwart eeuw al niet meer voorgekomen. Het meisje werd verkracht toen zij acht jaar oud was. Een wet uit 1995 maakt het mogelijk in Louisiana de doodstraf op te leggen als het slachtoffer van een verkrachting jonger is dan 12 jaar.

Het meisje vertelde pas na twee jaar dat haar vader haar verkracht had. Daarvoor zei ze dat het een jonge man was die zich aan haar vergreep toen ze aan het spelen was in de garage waar de deur van open stond. Bijna twee jaar later vertelde ze haar moeder dat haar stiefvader de dader was.

De laatste voltrekking van de doodstraf wegens verkrachting in de Verenigde Staten was in 1966.

"Stoppen met roken in Hollywoodfilms"

Dutchfrankie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan bestuurders van 24 Amerikaanse staten ligt zal er binnenkort niet meer gerookt worden in Amerikaanse films. De staten hebben in een brief aan de Motion Picture Association of America (MPAA) gevraagd of er een rookverbod kan komen in Hollywoodfilms. Het roken in de films kan volgens de staten jeugdige kijkers op het slechte pad brengen.

Volgens een onderzoek van de Dartmouth Medical School wijst namelijk uit dat de drang tot roken bij kinderen tot driemaal groter is als ze een film zien waarin de hoofdrolspelers roken.

Tilburg heeft primeur met de pizza-automaat

Micko had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Studenten in Tilburg opgelet: in deze Brabantse stad is nu een heuse pizza-automaat te vinden. Voor vijf euro is uit de automaat een pizza te halen. De automaat in de Italiaanse delicatessenwinkel A'Putia is een primeur voor Europa en mogelijk ook voor de wereld.

De automaat kan binnen drie minuten een pizza bereiden. Er kan gekozen worden uit een Margherita, een Salamino, een Verdure Miste en een Tonno. Het apparaat bestaat links uit een grote vriezer waarin ruim honderd, uit Italië geïmporteerde pizza's worden bewaard. Rechts een oventje. Er zijn al plannen om de automaat op meerdere plekken te gaan gebruiken zoals in benzinestations, snackbars, schoolkantines of een poptempel.

Inzamelingsactie oude mobieltjes

MrRinuxs, Dutchfrankie en Robertje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Binnenkort wordt in Nederland een grote inzamelingsactie van oude mobiele telefoons gehouden. De opbrengst is voor het het World Food Programme van de Verenigde Naties. Voor elk ingeleverd mobieltje gaat 3,50 euro naar het VN-programma dat strijdt tegen honger.

Naar schatting liggen er zo'n vijf miljoen gsm's ongebruikt of kapot bij Nederlanders thuis. Toen directeur Sjeer Mestrom van Tell Me dat besefte, besloot hij een actie op te starten. Wanneer kapotte of ongebruikte gsm's gerecycled worden, kunnen ze nog tot 7 euro per gsm opleveren. Nog bruikbare telefoons kunnen opgeknapt en hergebruikt worden. Bijkomend voordeel is dat de schadelijke onderdelen, zoals batterijen, niet in het milieu terechtkomen.

De inzamelingsactie is een initiatief van Tell Me, TPG Post, ReCell, Siemens en T-Mobile. De oude gsm's kunnen worden ingeleverd met behulp van een blauwe zak die iedereen vanaf 8 september in de brievenbus zal krijgen. De zakken kunnen vervolgens in de TPG Post brievenbussen gestopt worden of bij het postkantoor worden afgegeven. Wanneer de zak wordt ingeleverd bij één van de communicatiewinkels van Tell Me wordt er zelfs 7 euro overgemaakt aan het WFP. ReCell zal de toestellen milieuvriendelijk recyclen of klaarmaken voor hergebruik.

De actie zal worden ondersteund met een mediacampagne. Presentatrice Yvon Jaspers is het gezicht van de actie, die tot 1 november 2003 loopt. Op de website www.blauwezak.nl zal steeds het aantal ingeleverde telefoons en het ingezamelde geldbedrag voor WFP te zien zijn.

Schilderij Da Vinci gestolen

De politie in Schotland maakt jacht op vier mannen, die woensdag bij een overval op Drumlanrig Castle (Schotland) het schilderij Madonna with Yarnwinder van Leonardo da Vinci hebben gestolen. Het schilderij is rond 30 miljoen Pond (43 miljoen Euro) waard en hing in het openbaar toegankelijke trappenhuis van het kasteel.

Twee mannen deden zich voor als toeristen, overmanden een vrouwelijk personeelslid en gingen er vandoor met het schilderij. De vluchtauto, een witte Volkswagen Golf GTI, is inmiddels teruggevonden. De politie heeft beschrijvingen van de daders verspreid.

Het kasteel wordt bewoond door de hertog van Buccleuch, één van Schotlands rijkste mannen. Het kasteel hangt vol met waardevolle kunstwerken en antiquiteiten, onder andere van Rembrandt en Holbein. De meeste kunstwerken worden tentoongesteld in de kamers en gangen van het kasteel.

Het schilderij van da Vinci is een afbeelding van Madonna met baby Jezus. Omdat het schilderij beroemd is, zullen de dieven nog een harde dobber hebben aan de verkoop. Kunstcriticus Brian Sewell: "Ik denk dat iemand die een winkel in Bond Street (London) of Christie's of Sotheby's binnen zou lopen onmiddellijk gearresteerd zou worden."

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.