Prijzen stijgen nu al door euro

Lesbian Girl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gevreesde prijsverhoging door de invoering van de euro in 2002 is nu al een feit. De kiosken en restauraties op NS-stations hebben de prijzen 1 januari van dit jaar verhoogd tot afgeronde eurobedragen. Daardoor zijn de prijzen in de kiosken, croissanterieën, restauraties, Smuller's, Pizzahutten en Swirl-winkels gemiddeld 3,5 procent gestegen.

De Consumentenbond noemt deze prijsverhoging strijdig met de afspraak in het Nationaal Forum voor de euro dat 'de euro niet de reden mag zijn van een prijsverhoging'. Een woordvoerder van Servex, de horeca-dochter van de NS en eigenaar van de meeste winkel- en horecaformules op de NS-stations, zit er niet mee: 'De klant hóeft zijn koffie niet bij ons te kopen.'

Het probleem met het vervangen van de gulden door de euro per 1 januari 2002 is dat 'handige' bedragen in guldens omgerekend kromme eurobedragen opleveren. Een zak krentenbollen voor 3,99 gulden zou 1,81 euro kosten. Een bakker ziet hier liever een 'psychologisch prijspunt' als 1,79 of 1,89 euro.