Curator veegt vloer aan met Scheringa
Joost Kuiper, één van de curatoren die aangesteld is om het faillissement van DSB Bank te begeleiden, veegt de vloer aan met de conclusie van DSB-topman Dirk Scheringa dat zijn bank moedwillig kapot is gemaakt. Dit laat Kuiper maandag weten bij een persconferentie over het faillissement van DSB.
Kuiper: "Het is bij de DSB-directie laat doorgedrongen dat het verdienmodel, gebaseerd op provisies, niet meer zou werken." Pas op 1 april dit jaar wijzigde DSB zijn beleid. Men leende steeds via kortlopende kredieten, dat lang (via hypotheken) werd uitgezet. Maar door de kredietcrisis kon DSB zijn hypotheekpaketten niet goed meer verkopen.
"Deze vorm van financiering is voor een bank levensgevaarlijk. Het renterisico had men afgedekt, maar het liquiditeitsrisico niet", aldus de curator. "De directie heeft willens en wetens dat liquiditeitsrisico opgelost met een lening bij de Europese Centrale Bank. Maar die was helemaal niet bedoeld voor banken die liquiditeit nodig hadden op basis van een business model dat niet meer werkte."
"Zeggen dat de bank kapot is gemaakt, is gebaseerd op een opinie, niet op een feit", aldus Kuiper. DSB heeft de ondergang volgens de curator aan zichzelf te danken.
Ook deed voormalig Quote-redacteur Jort Kelder vorige week een boekje open over Scheringa in het tv-programma De Wereld Draait Door. Kelder zei dat de DSB-topman anderhalf jaar geleden al 'bedelde' bij rijke Nederlanders om zo de voor de DSB broodnodige 100 miljoen euro aan gelden op te halen. DSB zou toen al liquiditeitsproblemen gehad hebben.