Je hebt van die dagen...

Je hebt van die dagen, dat je jezelf afvraagt waar, dient deze dag voor, waar dient het toe? Wat de zin van het bestaan en daarbij 'het leven' is. Terug je bed in kruipt. Je afvraagt, waarom ben ik überhaupt opgestaan? "Kleine" pijntjes voelt. Geen oog dicht gedaan, en duimt dat het snel donderdag wordt. Eigenlijk helemaal geen zin hebt om de woensdag door te komen, en je agenda het raam uit wil gooien. Humeurig tot op het bot. Een keer chagrijnig bent. Snel geïrriteerd. Door het minste en vooral geringste

Tot je de beelden uit Beiroet ziet op CNN. Toch maar eens het geluid aan zet. Dit wel eens echt Breaking News kan zijn. Je hoort dat er nu al minstens 10.000 doden zijn, 200.000 mensen dakloos zijn geworden. Iedereen moet evacueren. "Onze" evacuatie (Bommelerwaard) in 1995 kinderspel was in vergelijking. Je met je klompvoet omhoog op een stoel zit en je je schaamt voor het kleine, individuele "leed." 

Dat je blij mag zijn dat de afspraak bij de huisarts gewoon door kan gaan vanmiddag. Daar niet over moet gaan miepen met je chagrijnige moel, omdat het 5 minuten uitloopt. Het gezeik over de eventuele hitte om te schamen is. Overbodige energieverspilling. 

Dat je terugdenkt aan 15 jaar geleden. Drie dagen stroom je hele wereld en beeld op zijn kop zette. Je dankbaar mag zijn aan de koffie te zitten. In je luie stoel. Iedereen wel eens rugpijn heeft. Je koppie zwarte koffie, je met beide benen op de grond en realiteit zet.

De eerste reactie van Trump is dan niet eens meer lachwekkend. Daar kon je op wachten. empathie geen zin meer heeft. Van Trump geen spotprent meer is te maken. Hij de levende cartoon is. Ook omdat je de dag zelf begon als mieren neukende levens zuchter. Je, nuchter, met de afstandsbediening en zwarte koffie in je handen mag knijpen in Nederland te wonen, en dan nog specifiek in Bommel. Waar het klagen in het bloed zit. Er bij hoort. Nog maar een bakkie inschenkt. Dat we blij mogen zijn, te kunnen klagen over futiliteiten. Je weer fut krijgt, door het leed van anderen.

tong80