FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 augustus 2020

Vier kwartfinalisten Europa League bekend, kampioen Eredivisie zeker van deelname CL

Sjachtar Donetsk en FC Kopenhagen hebben woensdagavond als eerste de kwartfinales van de Europa League bereikt. Later op de avond plaatsten ook Internazionale en Manchester United zich voor de volgende ronde.

In maart was het eerste duel tussen Sjachtar Donetsk en Vfl Wolfsburg in een 2-1 overwinning voor de Oekraïense ploeg geëindigd. Het thuisduel woensdagavond leverde een 3-0 overwinning op voor Donetsk. Alle drie de doelpunten vielen pas in de slotminuten van de wedstrijd.

De wedstrijd tussen FC Kopenhagen en Basaksehir eindigde eveneens in 3-0. De heenwedstrijd was in een 1-0 overwinning voor de Turkse club geëindigd.

Door de uitschakeling van Basaksehir is de kampioen van de Eredivisie zeker van directe deelname aan de Champions League in het seizoen 2020/21 en 2021/22. Toegangsbewijzen voor de Champions League worden verdeeld op basis van de UEFA-ranglijst. De Eredivisie staat momenteel op de negende plaats, voor Oekraïne en Turkije. Door het verlies van de Turkse club is een top tien plaats verzekerd.

Overige duels in de achtste finales worden donderdag gespeeld.

Overige uitslagen Europa League woensdag
Sjachtar Donetsk - VfL Wolfsburg 3-0 (2-1)
FC Kopenhagen - Basaksehir 3-0 (0-1)
Manchest.United - LASK Linz 2-1 (5-0)
Internazionale - Getafe 2-0 (slechts 1 duel)

Politie en gemeenten in Twente verbieden spontane car-meetings

Organisatoren van car-meetings zonder vergunning worden aansprakelijk gesteld en kunnen een bestuurlijke dwangsom opgelegd krijgen.

De Enschedeër, die het evenement van afgelopen weekend op Facebook had aangekondigd. is thuis door politieagenten aangesproken over zijn oproep en actie. Het is verboden om een evenement van dien aard te organiseren zonder in bezit te zijn van de verplichte vergunning. De organisator gaf aan dat hij niet had voorzien dat zijn oproep zo’n groot bereik had. Hij heeft inmiddels zijn evenementenpagina uit de lucht gehaald.

Bestuurlijke dwangsom
Inmiddels zijn door andere personen op Facebook ook car-meetingevenementen aangemaakt die mogelijk aanstaand weekend op diverse plaatsen in Twente zouden gaan plaatsvinden. De organisatoren hiervan hebben ook geen vergunning hiervoor aangevraagd. Als een evenement toch plaats zal gaan vinden zullen zij beboet worden en aansprakelijk worden gesteld voor schades en onkosten van politie en gemeente. Tevens lopen ze het risico dat de (eerdere) opgelegde bestuurlijke dwangsom door de betreffende gemeente betaald moeten worden.

Handhaving en controle
Zowel gemeenten in Twente als de politie willen voorkomen dat er dergelijke meetings worden georganiseerd waarbij de noodverordening COVID-19 niet gehandhaafd kan worden. Daarbij wordt geluidsoverlast, de overlast door achterblijvend afval en het overtreden van de wegenverkeerswet, door het crossen en het maken van verkeersgevaarlijke capriolen niet geaccepteerd.

Er zal aanstaande weekend daarom extra controles worden uitgevoerd door politie en de BOA’s en waar nodig direct opgetreden worden. De boodschap aan potentiële bezoekers of deelnemers is daarom kort: "Blijf weg!"

Jumbo-Visma biedt excuses aan

Na de dramatische val van Fabio Jakobsen eerder vandaag in de Ronde van Polen, die werd veroorzaakt door Dylan Groenewegen, heeft Jumbo-Visma, de ploeg van Groenewegen, een verklaring gegeven.

"Onze gedachten gaan uit naar Fabio Jakobsen en andere mensen die betrokken zijn bij de verschrikkelijke valpartij van vandaag in de Ronde van Polen. Crashes als deze mogen niet gebeuren. Wij bieden onze oprechte excuses aan en we zullen intern bespreken wat er is gebeurd voordat we een verdere verklaring kunnen afleggen."

Overigens heeft de internationale wielerunie ook gereageerd. De actie van Groenewegen is door de UCI neergelegd bij de tuchtcommissie. De bond spreekt van "onaanvaardbaar" en "gevaarlijk" gedrag.

Volgens de laatste berichten verkeert de Nederlands kampioen in levensgevaar.

Aké tekent vijfjarig contract bij Manchester City

Nathan Aké heeft een vijfjarig contract ondertekend bij Manchester City. Met de overgang van de verdediger van Bournemouth naar de club uit Manchester is een bedrag van ongeveer 45 miljoen euro gemoeid.

Na enkele jaren bij de jeugdopleidingen van ADO Den Haag en Feyenoord vertrok Aké in 2011 naar Chelsea. Bij de Londense club wist hij echter nooit door te breken en na verhuurd te zijn geweest aan Reading, Watford en Bournemouth werd de verdediger in 2017 door de laatstgenoemde club voor 23 miljoen euro definitief overgenomen. Bij de kersverse degradant uit het zuiden van Engeland had Aké nog een contract tot medio 2022.

Man die overvaller doodreed handelde uit noodweer

De rechtbank ontslaat een 37-jarige man uit Arnhem van alle rechtsvervolging voor het doodrijden van de man die hem kort daarvoor thuis had overvallen en beschoten.

De man wordt in maart 2017 in Arnhem overvallen in zijn woning. De overvaller schiet meerdere keren: bij de voordeur, in de woning en in de tuin. De man en zijn partner vluchten via de schutting de tuin uit. Zij houden een bestelauto staande en stappen daarin. Omdat de weg voor hen door een andere auto is geblokkeerd, draait de man de auto. Op dat moment blijkt de overvaller in dezelfde richting te zijn gerend en voor de auto te staan. De overvaller schiet richting de auto. Vervolgens vinden de 2 aanrijdingen plaats, waarbij de man de overvaller eerst aanrijdt en daarna over hem heen rijdt. De overvaller overlijdt aan de gevolgen van de 2 aanrijdingen.

Noodweer en noodweerexces
Onder bepaalde omstandigheden is een misdrijf niet strafbaar. Daarvan is sprake als iemand handelt uit een noodzakelijke verdediging tegen een aanval of dreiging, uit noodweer. Noodweerexces is als iemand als gevolg van heftige emoties (veroorzaakt door de eerdere aanval/dreiging) te ver gaat in zijn verdediging terwijl de noodweersituatie voorbij is.

2 minuten
Tussen het binnendringen van de overvaller in de woning en de laatste aanrijding zitten slechts 2 minuten. In dit tijdsbestek worden de man en zijn partner meerdere keren beschoten, zelfs tot een seconde voor de 1e aanrijding. Vervolgens eindigt de situatie met de 2e aanrijding 15 seconden later. Door deze dreiging begrijpt de rechtbank dat de emoties zeer heftig en intens zijn geweest dat de man hierdoor niet redelijk kon nadenken. Zij komt tot de conclusie dat de man door de angst en paniek in een toestand is gekomen waarin hij geen controle meer had over zijn denken, gevoelens en keuzes. Vanuit deze toestand heeft hij de overvaller aangereden en overreden.

Niet strafbaar
De man kan volgens de rechtbank voor de 1e aanrijding een beroep doen op noodweer en voor de 2e aanrijding een beroep op noodweerexces. Dit betekent dat de man schuldig is aan doodslag van de overvaller – hij reed hem immers bewust aan –, maar dat hij niet gestraft kan worden. Met deze uitspraak volgt de rechtbank de eis van de officier van justitie.

Schadevergoeding nabestaanden
Op de zitting is duidelijk geworden welke de impact de gebeurtenis van 3 jaar geleden heeft gehad, niet alleen voor verdachte en zijn partner, maar ook voor de dochter van het slachtoffer en andere nabestaanden. De nabestaanden hebben vorderingen tot vergoeding van schade ingediend van ruim 54 duizend euro. Hoe invoelbaar het leed van de nabestaanden ook is, de rechtbank komt met het aannemen van noodweer en noodweerexces niet toe aan oplegging van straf of aan toekenning van schadevergoeding aan de nabestaanden.

Herstart Formule E op Tempelhof, spanning om batterijen in slotmeters

Op het voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn is het seizoen in de Formule E eindelijk herstart, na bijna een half jaar onderbreking wegens de COVID-19-pandemie. In negen dagen zullen zes races verreden worden, wat gelijk het einde van het seizoen betekent.

Antonio Felix da Costa vertrok vanaf poleposition, met Techeetah-teamgenoot Jean-Eric Vergne naast zich en zo kwamen ze de eerste bochten ook door. André Lotterer en Sebastien Buemi volgden, voor de ook als vijfde vertrokken Nyck de Vries, de Belg Jerome d'Ambrosio, Sam Bird en Felipe Massa - Robin Frijns verloor twee plekken en kwam door als twaalfde.

Zo reed het veld door, tot Frijns tijdens een gevecht met Maximilian Günther de muur in werd geduwd. De Nederlander liep forse schade op en moest zijn auto al rap aan de kant zetten, waardoor de safety car de baan betrad - kort nadat De Vries de vierde plek over had genomen van Buemi. Met een dikke 25 minuten te gaan konden we weer door en werden langzamerhand ook de eerste Attack Modes voorin geactiveerd.

De Vries opende met succes de aanval op Lotterer, maar de Duitser sloeg met de Attack Mode niet veel later terug en vervolgens ging Bird ook voorbij De Vries. Massa reed zijn auto vervolgens de bandenstapel in en zorgde zo voor een full course yellow, bijna gelijk nadat Vergne op een wat onfortuinlijk moment zijn Attack Mode activeerde, net als De Vries.

Met acht minuten te gaan zwaaide het groen weer, De Vries reed zich gelijk weer langs Lotterer in het kielzog van Bird. Voorin opende Vergne volle bak de aanval op teamgenoot Da Costa, zonder succes, waarna de Fransman achtereenvolgens door Bird én Lotterer - die weer voorbij De Vries was - ingehaald werd. De Nederlander nam Vergne ook te grazen, de als vijftiende vertrokken Stoffel Vandoorne kwam er niet veel later ook langs.

Da Costa's zege kwam niet meer in gevaar, hoewel zijn energieniveau tot op nagenoeg nul kwam te staan. Daarachter moest behoorlijk bespaard worden om überhaupt de finish te halen, waarbij Lotterer de tweede plek alsnog van Bird heroverde. De Vries werd vierde, voor d'Ambrosio en Vandoorde, terwijl Vergne na een spin zelfs tot de allerlaatste regionen terug zakte.

Mondkapjesdemonstratie in Rotterdam uiteindelijk rustig verlopen

De politie trad vanmiddag op tijdens een demonstratie tegen de mondkapjesplicht in Rotterdam Centrum. Zo’n 60 demonstranten verzamelden zich op het Schouwburgplein. Er was een kort moment van grimmigheid maar over het algemeen is het rustig verlopen. Dertig demonstranten ontvingen een proces verbaal, er werd niemand aangehouden.

Vanmiddag vond de demonstratie plaats tegen de mondkapjesplicht in Rotterdam Centrum. Deze startte op het Schouwburgplein. Een groep van ongeveer 60 demonstranten was voornemens via de Korte Lijnbaan en Lijnbaan naar het Stadhuis te lopen. Dit zonder mondkapje op. In deze twee laatst genoemde straten geldt vanaf vandaag de mondkapjesplicht en daarom werden de demonstranten door de politie vooraf gewaarschuwd dat zij of hun mondkapje op moesten doen of het gebied moesten verlaten. Hier werkten een groep demonstranten niet aan mee en liepen ondanks de verschillende vorderingen toch het mondkapjesgebied in.

Halverwege de Korte Lijnbaan werden zij tegengehouden door de politie. Hier werden zij nogmaals gewaarschuwd en gevraagd het gebied te verlaten of een mondkapje op te zetten. Dertig demonstranten gaven hier geen gehoor aan, zij ontvingen een proces verbaal. De sfeer werd dan ook eventjes grimmig maar al snel konden agenten dit de-escaleren en werd de groep terug naar het Schouwburgplein geleid. Uiteindelijk vonden er geen grote incidenten plaats en bleef het rustig. Er is niemand aangehouden.

Coachend handhaven
Vanaf vandaag, woensdag 5 augustus, geldt er een mondkapjesplicht in verschillende delen van Rotterdam. In deze gebieden worden hosts ingezet om burgers te wijzen op de draagplicht. Daarnaast zijn handhavers van de Gemeente aanwezig voor het aanspreken en waarschuwen. Als politie kunnen we in voorkomende gevallen als ‘sterke arm’ optreden. Daarbuiten is de intentie om vooral ‘coachend te handhaven’. De nadruk ligt daarbij op aanspreken en eventueel waarschuwen.

Mondkapjesplicht in Rotterdam  (Foto: FOK!)
De Mondkapjesplicht geldt ook in het Alexandrium in Rotterdam (Foto: FOK!)

Tegen buurman Gerard kan zelfs meester Visser niets beginnen

Sinds de komst van vrijgezel Gerard* op nummer 30 in februari 2019, is het onrustig in de Vriezenveense straat. Gerards honden blaffen bij nacht en ontij, muziek blèrt door de straat en Gerard schreeuwt en scheldt de buren uit. De buurvrouw van nummer 32 doet al snel aangifte tegen de nieuwbakken buurman, die juist door woningcorporatie Mijande Wonen op nummer 30 een nieuwe kans heeft gekregen nadat hij er in hun woning in het dorp Westerhaar een potje van heeft gemaakt.

In de zomer van 2019 krijgt Gerard (42) bezoek van de woningcorporatie en ook de politie komt langs. De boodschap is duidelijk: stoppen met dat gedonder. Gerard houdt zich een tijdje koest, maar in de nacht van 27 op 28 oktober gaat de Clio van de mevrouw op 32 in vlammen op.

De politie neemt Gerard mee naar het arrestantencomplex in Borne. Voor die autobrand moet hij later deze maand voorkomen bij de politierechter in Almelo (Gerard ontkent de brandstichting). Gerard krijgt een gedragsaanwijzing en het is weer een paar maanden rustig, maar als de vogels beginnen te fluiten en de tuindeuren opengaan, regent het weer klachten.

Nadat Gerard op 21 juni van dit jaar de buurvrouw van nummer 32 met de dood heeft bedreigd, voert de politie hem voor weer af naar Borne.

Drinken
De straat en woningcorporatie Mijande hebben er genoeg van en willen dat Gerard ophoepelt. Gerard piekert er niet over. Hij is helemaal geen slechte huurder en de straat zeurt. Mijande-advocaat René Rorink vertelt de Almelose kantonrechter Ulbe van Houten waarom Gerards huis ontruimd moet worden: "Dat van die auto zit ons ook niet lekker, maar de doodsbedreigingen zijn nog veel erger. Mijnheer heeft zijn alcoholprobleem niet in de hand en wil er niets aan doen. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als mijnheer terug naar huis gaat en weer gaat drinken. De wijkagent kan u uit de eerste hand vertellen wat er dan gebeurt."

Anoniem
De advocaat van de woningcorporatie handelt in opgeblazen ‘vaagheden’, vindt Gerards advocaat Bert Krijgsman. Hij zit met Gerard achter een iPad in het arrestantencomplex in Borne, waar Gerard 3 weken na zijn aanhouding nog steeds vastzit.

"De advocaat van de woningcorporatie schrijft mijn cliënt op 31 oktober in het arrestantencomplex dat hij dag en nacht geluidsoverlast veroorzaakt. Specifieer dat, want als de politie langskwam, was het altijd voor 10 uur ‘s avonds. Waarom en hoezo voelen de buren zich geïntimideerd? Mijn cliënt heeft geen idee. We weten niet wie er klaagt, want alles is anoniem. Mijn cliënt kan zich niet verweren. Hij weet wél dat zijn buurvrouw klaagt, maar de buurt weet ook dat mevrouw van alles last heeft. Van kinderen die op een trampoline springen, van blaffende honden. De buurvrouw heeft kennelijk gevoelige oren."

Van de overlastmeldingen die er na oktober 2019 zijn gedaan weet Gerard niets, meldt zijn advocaat. "Hij is nergens over aangesproken."

Gehorig
Mijande-advocaat Rorink wil met zijn verhaal over Gerards doodsbedreigingen aan de buurvrouw ‘stemming maken’, meent Gerards raadsman. "Het is vandaag geen strafzaak maar een civiele zaak. De strafrechter moet beoordelen wat er op die avond van de 21e juni wel of niet is gezegd en of daar een straf op moet volgen. Er is wel wat aan de hand in de straat, maar de huizen zijn gehorig en als de radio zachter moet, dan doet mijn cliënt dat. Anderen doen ook weleens wat, maar daar klaagt hij niet over."

"Ik ben niet zo van het praten", reageert Gerard. Rechter Van Houten krijgt hem toch graag aan de praat. "Hoe zit het met die bedreiging?", vraagt hij. "Dat viel wel mee. Het was Vaderdag en mijn vader was een paar maanden daarvoor overleden. Dan zit je emotioneel ook niet zo goed in elkaar", antwoordt Gerard, die daarmee volgens raadsman Krijgsman voldoende heeft gezegd.

"Ik wil niet dat mijn cliënt iets zegt waarvan de advocaat van de woningcorporatie een verhaal maakt. Dat het wel meeviel, moet genoeg zijn."

Mes
Het viel helemaal niet mee met die bedreigingen, weet de wijkagent, die met een vertegenwoordiger van Mijande Wonen en advocaat Rorink in de camera kijkt.

"Ik was er niet bij, maar ik heb wel de stukken gelezen. De bedreigingen waren zeer ernstig. De collega’s hebben gehoord wat mijnheer naar de buurvrouw schreeuwde. Hij pakte een mes en riep wat hij daarmee zou willen doen. Mijn collega’s hebben mijnheer meegenomen omdat ze geloofden dat hij zijn woorden kracht zou gaan bijzetten. Ook op basis van mijn eerdere ervaringen met mijnheer vond ik dat een verstandig besluit. Een week eerder was ik voor een overlastmelding met een collega bij hem aan de deur. Pas nadat we lang voor de deur hadden gestaan en veel hadden aangebeld, deed hij heel bedreigend open. Eenmaal binnen werd hij weer kwaad en zette hij ons het huis uit. Dat gebeurt altijd: de emoties schieten alle kanten op. Dat heeft vooral te maken met zijn alcoholgebruik. Er is eigenlijk nooit een goed gesprek mogelijk."

Borrel
Dat Gerard rond 11 uur ‘s avonds niet helemaal helder is, vindt advocaat Krijgsman niet vreemd. "Aan het einde van de dag of in het weekeinde zit er achter menig voordeur wel een borrel of biertje in. Heel veel mensen zullen op dat moment waarschijnlijk niet meteen aanspreekbaar zijn."

En Gerard? Die heeft helemaal geen drankprobleem, vindt hij zelf. "Hoe moet je dat krijgen met 40 euro in de week? Ik kan weken zonder." Maar als Gerard straks weer neerstrijkt op nummer 30, dan denkt Mijande-advocaat Rorink wel te weten wat er gebeurt.

"Ik ben bang dat het totaal uit de hand loopt. En we hebben het hier niet over een beetje overlast maar over doodsbedreigingen; erger hebben we ze niet. Daarom houd ik vast aan ontruiming van de woning. Als u vindt dat onvoorwaardelijke ontruiming te ver gaat, dan vraag ik met grote tegenzin om voorwaardelijke ontruiming van de woning en een gedragsaanwijzing. Ik zeg met grote tegenzin, omdat ik mijnheer niet zie veranderen. Hij moet gewoon weg uit die buurt."

Problemen
Is een gedragsaanwijzing voor Mijande-advocaat Rorink eigenlijk onverteerbaar, voor Gerards advocaat Bert Krijgsman is dat juist het enige verteerbare.

"Het verleden heeft uitgewezen dat een gedragsaanwijzing voldoende stok achter de deur is. Tijdens de gedragsaanwijzing heeft mijnheer kennelijk niet voor problemen gezorgd."

Voorzieningenrechter Ulbe van Houten ziet ook meer in een gedragsaanwijzing dan in ontruiming van Gerards woning in Vriezenveen. Hij moet zich van de rechter als een goed huurder gedragen, 'lijf en goed' van de buren respecteren, zich dag en nacht gedeisd houden en mag na 10 uur ‘s avonds geen hoorbare geluidsapparatuur meer gebruiken. Dat Gerard wordt verdacht van brandstichting en doodsbedreiging doet hier niet ter zake. Daar moet de strafrechter nog over oordelen, aldus de Overijsselse kantonrechter.

* Gerard is niet zijn echte naam.

Onderzoek locatie NH90-wrak in gang gezet

Het onderzoek naar de ligging van de gecrashte NH90-maritieme gevechtshelikopter is in gang gezet. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van Defensie. Het toestel stortte 19 juli in het Caribische gebied bij Aruba in Zee. Hierbij kwamen twee bemanningsleden om het leven.

De positie van de helikopter en de bodemgesteldheid er omheen worden nu eerst in kaart gebracht. Op basis hiervan wordt bepaald of en hoe het wrak in een volgende fase is te bergen. Bedrijven die zijn aangesloten bij het publiek-privaat samenwerkingsverband 'Maritime Capacity Alliance' voeren de operatie uit.

Eén militaire expert van de Dienst der Hydrografie neemt deel aan deze onderzoeksfase. Het Defensie helikopter Commando begeleidt de hele operatie.

Eventuele berging
Een in diepzeeonderzoeken gespecialiseerd bedrijf richt zich nu op het krijgen van alle informatie die van belang is voor een eventuele berging, denk aan de toestand van het wrak, is het nog intact of liggen delen over een groter gebied verspreid?

Naast sonarapparatuur zet de onderneming onder meer onderwaterrobots en drones met camera’s in.

Alle informatie wordt ook beschikbaar gesteld aan de Inspectie Veiligheid Defensie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.

Groenewegen veroorzaakt grote valpartij in Ronde van Polen

De eerste etappe in de Ronde van Polen is ontsierd door een vreselijke valpartij net voor de finishstreep. Dylan Groenewegen week meermaals van zijn lijn met Fabio Jakobsen in zijn wiel, die zijn evenwicht verloor en een horrorcrash in de dranghekken niet kon vermijden.

GGD is het zat: 'Dit is dweilen met de kraan open'

Zorgen over het toenemend aantal coronabesmettingen waren er al, maar als Amsterdammers met het virus blijven omgaan zoals ze nu doen, dan is er voor de GGD geen houden meer aan.

"Onze zorgen zitten ook in het gedrag dat we zien", zegt Anja Schreijer, hoofd infectieziekten bij de GGD. "Als we mensen spreken dat ze moeite hebben om contacten met ons te delen, dat ze moeite hebben thuis in isolatie te blijven."

"We zien mensen die gewoon aan het werk gaan terwijl ze klachten hebben, zelfs als ze positief getest zijn", vervolgt Schreijer. "Dat zijn echt zorgelijke dingen en dan is het echt dweilen met de kraan open."

'Anders heeft het geen zin meer'
De vraag is dus of de GGD op deze manier wel in staat is om haar belangrijkste taak uit te voeren: het doen van goed bron- en contactonderzoek. Schreijer: "We doen ons uiterste best, maar daar hebben we Amsterdammers hard voor nodig. Anders heeft het geen zin meer op een gegeven moment."


Volledig interview met Anja Schreijer (Bron: YouTube/AT5)

Bouw je eigen golfbaan met de PGA TOUR 2K21 Course Designer

Eerder kon je al de 15 officieel gelicentieerde Tournament Players Club banen zien die centraal staan in PGA TOUR 2K21. Misschien loop jij echter over van de ideeën om je eigen droombaan te creëren of de baan uit de ergste nachtmerries van je tegenstander waar te maken. Je kunt het bouwen met de PGA TOUR 2K21 Course Designer.

Clubhuizen? Check. Cactussen? Check. Eekhoorntjes en wolkenkrabbers? Natuurlijk! Maar alligators mogen ook. Wanneer jouw baan compleet is kun je deze delen met spelers over de hele wereld en op alle platformen.

PGA TOUR 2K21 komt 21 augustus uit op PlayStation 4, Xbox One, pc, Nintendo Switch en Google Stadia.

Rode Kruis opent giro 5125 voor explosie Libanon

Het Rode Kruis opent giro 5125 voor hulpverlening na de verwoestende explosie in Beiroet, Libanon op 4 augustus. De hulporganisatie was direct na de ramp met meer dan 75 ambulances en 375 ambulanceverpleegkundigen aanwezig om eerste hulp te verlenen, gewonden te evacueren en ondersteunen. Ook zijn er EHBO-posten opgezet voor mensen die niet meteen in de ziekenhuizen terecht konden. De hulpvraag na de explosie was enorm. En nog steeds is de nood hoog. Zo kan bijvoorbeeld het gezondheidssysteem het niet aan, wat al overbelast was als gevolg van het coronavirus.  

De impact van de explosie was door de hele regio te voelen. In en om het centrum is aanzienlijke schade aan de gebouwen. Van compleet verwoeste woningen en andere gebouwen tot gebarsten ramen en deuren. Er zijn 100 doden gemeld en zeker 3.000 mensen zijn gewond geraakt. De verwachting is dat dit nog zal oplopen, omdat er naar alle waarschijnlijkheid nog mensen onder het puin liggen. 

Veel huizen zijn beschadigd door de kracht van de explosie en veel mensen zijn in shock. Het is belangrijk dat zij zo snel mogelijk psychosociale ondersteuning krijgen. Hulpverleners hebben noodopvanglocaties ingericht voor mensen die niet meteen ergens anders terecht kunnen. In de huidige noodopvang kunnen 1.000 gezinnen voor 72 uur worden opgevangen. De hulporganisatie zorgt daar ook voor voedsel en toiletartikelen voor de ondergebrachte gezinnen. De ziekenhuizen zijn overbelast door COVID-19-patienten, waardoor veel mensen die gewond zijn geraakt in de explosie niet terecht kunnen. Hulpverleners van het Rode Kruis bieden eerste hulp in de opgezette EHBO-posten. 

De situatie in Libanon is al langere tijd fragiel. Het instorten van de Libanese pond heeft geleid tot hyperinflatie. Daarnaast vangt het land al jarenlang grote groepen vluchtelingen uit Syrië en de Palestijnse gebieden op. Daar kwam de afgelopen maanden de coronapandemie bovenop. Het Libanese Rode Kruis biedt ook ondersteuning tijdens de coronacrisis. Zo vervoert het noodhulpteam coronapatiënten naar ziekenhuizen. Ook geeft de organisatie voorlichting over het virus.

Libanon verkeert in economisch zwaar weer, de verwoesting van belangrijke infrastructuur zoals de haven zal deze situatie alleen maar verslechteren. Het Rode Kruis zal daarom niet alleen medische noodhulp verlenen, maar de getroffenen door de crisis op langere termijn ondersteunen. Om dit te kunnen realiseren zullen vele miljoenen euro’s nodig zijn. 

Nintendo brengt in oktober Pikmin 3 Deluxe uit

Na veel, heel veel en langdurige geruchten heeft Nintendo dan eindelijk Pikmin 3 Deluxe aangekondigd voor Nintendo Switch. Het betreft een port van de Wii U-versie met extra content.

Deluxe komt meerdere moeilijkheidsmodi, nieuwe verhaallijnen voor Olimar en Louie en alle DLC van de originele release. De game wordt op 30 oktober uitgegeven, de aankondigingstrailer vind je hieronder.

Inzake dood Tamar (14) verdachte auto op camerabeelden

In het onderzoek naar de dood van de 14-jarige Tamar, die op 25 juli dood werd aangetroffen in de berm van de Zeedijk bij Zuiderwoude, is de politie op zoek naar een grijze Mazda 3 die Marken op is komen rijden.

Het gaat om een zilveren Mazda 3 Hatchback, met zwarte velgen en witte kentekenplaten. Op camerabeelden is te zien dat de auto rond 03.00 uur 's nachts aan komt rijden op het parkeerterrein. De twee inzittenden blijven vervolgens vermoedelijk ruim twee uur lang in de auto zitten. Rond 05.30 uur stappen zij uit, lopen ze naar de voorkant van de auto, stappen ze weer in en rijden ze weg.

"We willen graag meer informatie over deze auto", aldus politiewoordvoerster Wendy Boudewijn. "Het tijdstip en de situatie, hoe lang ze vermoedelijk in de auto blijven zitten en de locatie zijn natuurlijk verdacht. Maar voor hetzelfde geld heeft deze auto er niets mee te maken en schrikt de bestuurder zich rot."

De politie is op zoek naar de bestuurders van de auto, maar ook naar mensen die de auto voor of na 25 juli op het eiland hebben gezien.

Tijdens het bermonderzoek zijn er daarnaast drie voorwerpen gevonden waar de politie aanvullende vragen over heeft. Het gaat om een kunststof zwart dopje, en twee kleine stukjes grijze kunststof.

De politie roept specifiek mensen die in de autobranche werken en de stukjes mogelijk herkennen, zich te melden.

Disney verschuift Mulan naar Disney+ voor een premiumtoeslag

Disneys remake van Mulan is al een paar keer uitgesteld, maar de studio heeft nu toch niet meer zo'n vertrouwen in de bioscooprelease. De film wordt op Disney+ geplaatst. Het addertje onder het gras? Wie de film wil zien, moet niet alleen een Disney+-abonnement hebben, maar ook nog eens bijbetalen.

Met deze zet lijkt Disney een tactiek van concurrent Amazon te lenen: op streamingplatform Prime Video is er sinds kort ook de mogelijkheid om films te huren. Het gaat hierbij echter om films die de webwinkel sowieso al in hun huuraanbod had zitten. In het geval van Mulan gaat het om een première op Disney+ waarbij er een toeslag van 30 dollar geldt.

In de afgelopen maanden zijn diverse, voor de bioscoop bedoelde, filmreleases vrijgegeven op video on demand (VOD)-platforms. Hierbij konden dan films als The Invisible Man of Bloodshot voor een hoger dan gebruikelijke prijs gehuurd worden. De gedachte bij de hogere prijs is dat het de kosten van een groepsbezoek aan de bioscoop ook moet dekken, hoewel dat het voor de solobezoeker juist weer duurder en dus minder aantrekkelijk maakt.

Disney+ is voor de studio dit jaar het grote vangnet: waar de parken gesloten moesten worden en de bioscoopreleases niet mogelijk waren, heeft de dienst wereldwijd al meer dan 60 miljoen abonnees. Oorspronkelijk was het streven om dat aantal pas in 2024 te halen. Door nu ook Mulan op deze manier op de streamingdienst aan te bieden laat Disney zien meer op hun negen maanden oude digitale dienst te vertrouwen, dan op de bedrijfstakken waarmee ze groot zijn geworden.

Volgens Variety zal Mulan in alle gebieden met Disney+ op de dienst verschijnen en zullen landen zonder Disney+ de film gewoon in de bioscoop krijgen. De Nederlandse afdeling van Walt Disney Pictures heeft de film definitief van het schema verwijderd, waarmee een bioscooprelease in een later stadium onwaarschijnlijk lijkt.

Mulan: Yifei Liu

 

Gamestreamingdienst XCloud lanceert op 15 september

Project Xcloud, de streamingdienst van Microsoft waarmee gebruikers games naar hun Xbox, pc of mobiel apparaat kunnen spelen komt op 15 september uit. Project Xcloud is onderdeel van Xbox Game Pass Ultimate, die naast Project Xcloud ook de services van Xbox Live en Xbox Game Pass voor pc bundelt in één pakket.

Project Xcloud heeft het voordeel dat spelers alleen een goede internetverbinding nodig moeten hebben om games te kunnen spelen, aangezien de games in een server van Microsoft zelf worden afgespeeld. Microsoft beweert dat er meer dan 100 games beschikbaar zijn in project Xcloud wanneer de service lanceert, en dat er geprobeerd wordt dat games afkomstig van publisher Xbox Game Studios vanaf dag één al beschikbaar zijn.

Microsoft heeft zelf al een gedeeltelijke gepresenteerd van games die beschikbaar zijn met project XCloud. Daar zitten onder andere Halo: The Master Chief Collection, Destiny 2, en deel 4 en 5 van Gears of War bij. De service zal nog niet beschikbaar zijn op iOS, alhoewel Microsoft al wel tests heeft uitgevoerd met dat platform. Ook komt xCloud als een app naar Windows 10 later dit jaar.

Als een speciale promotie kost de Xbox Game Pass Ultimate slechts 1 euro voor de eerste maand. Daarna kost de service 13 euro per maand.

Projectxcloud

Regels dierenwelzijn en voedselveiligheid goed nageleefd tijdens Offerfeest 2020

De regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid zijn over het algemeen goed nageleefd tijdens het Offerfeest. Eén slachterij is tijdelijk stilgelegd omdat er niet hygiënisch genoeg gewerkt werd. Ook troffen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en politie op 2 boerenbedrijven illegaal geslachte schapen aan.

Bij slachthuizen die tijdens het Offerfeest slachten, houden dierenartsen van de NVWA permanent toezicht op het naleven van de regels voor dierenwelzijn en de voedselveiligheid. De regels voor dierenwelzijn werden goed nageleefd. Bij een aantal slachterijen hebben medewerkers van de NVWA en de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) aanwijzingen gegeven op het gebied van hygiënisch werken. Bij een slachterij in de provincie Utrecht is het slachtproces tijdelijk stilgelegd, omdat de slachthygiëne niet naar behoren was. Pas nadat de slachthal was gereinigd kon het slachtproces op halve snelheid worden hervat.

Illegale slacht
De NVWA en politie hebben gezamenlijk extra controles gehouden op illegale slacht. Naar aanleiding van anonieme meldingen zijn op 2 locaties illegale slachtingen aangetroffen. Bij een schapenhouder in Zuid-Holland werden 3 geslachte schapen gevonden. Deze man heeft een boete gekregen. De NVWA heeft bij een melkveehouder in Noord-Holland 6 illegaal geslachte schapen aangetroffen. Er loopt nog een onderzoek, omdat de oormerken van de dieren die op het bedrijf staan niet in orde waren.

Vervoer
De NVWA heeft tijdens deze warme dagen ook gecontroleerd op het welzijn van dieren tijdens het vervoer. Er is daarbij één overtreding aangetroffen. Een chauffeur vervoerde 2 schapen in zijn personenauto naar een slachthuis. Daar werden de schapen gekneveld in de achterbak aangetroffen. De NVWA maakt tegen de chauffeur een proces-verbaal op voor dierenmishandeling. Er wordt een rapport van bevindingen opgemaakt tegen de veehouder die de dieren heeft meegeven. Bij overige controles heeft de NVWA geen overtredingen aangetroffen.

Logitech G kondigt G923 racestuur voor pc en consoles aan

Logitech G onthult vandaag het Logitech G923 racestuur en pedalen, een racestuur dat in twee varianten komt: een set met ondersteuning voor PlayStation 4/pc en een set die ondersteuning biedt voor Xbox One/pc. De PlayStation-variant zal ook werken met PlayStation 5 zodra de console lanceert eind dit jaar en is nog onder voorbehoud want ze hebben nog niet de uiteindelijke productgoedkeuring van Sony Interactive Entertainment. De Xbox One-variant gaat op Xbox Series X werken.

De G923 is voorzien van 'Trueforce', een nieuw force feedback-systeem dat door de fabrikant ontwikkeld is. Door gebruik te maken van de in-game fysica en audio in realtime, kunnen spelers meer dan ooit tevoren dingen voelen zoals het gebrul van een motor, de tractie van de banden, het terrein van de baan en de feedback van het stuurwiel. Het stuur maakt direct verbinding met in-game engines en verwerkt deze gegevens tot 4000 keer per seconde om next-gen realisme en detail te produceren in alle ondersteunde spellen.

"Een geweldig force feedback-racestuur kan het verschil zijn tussen het passeren van de finish en crashen op de boarding", zegt McLaren F1-coureur Lando Norris. "TRUEFORCE maakt het verschil en geeft me een realistische en accurate ervaring achter het stuur. Nu kan ik voelen of mijn achterwielen hun grip verliezen of dat ik op het punt sta te gaan draaien, waardoor ik de beste kans krijg om snel te corrigeren en de concurrentie voor te blijven."

"De afgelopen jaren hebben we samengewerkt met simcoureurs en professionele autocoureurs aan de ontwikkeling van een volwaardige, realistische rijervaring als geen ander", aldus Ujesh Desai, General Manager bij Logitech G. "Met TRUEFORCE voel je de weg echt aan, samen met alle subtiele kenmerken van de racewagen. Het verhoogt de ervaring, en iedereen die het heeft getest liep altijd met een glimlach weg!"

Ontworpen voor de hedendaagse simracers, zijn het G923-racestuur en de pedalen gemoderniseerd met een geborsteld metalen stuurwiel, gepolijste pedalen en een lederen wielhoes voor maximaal comfort. Daarnaast is de G923 ontworpen met een aantal nieuwe functies, waaronder:

  • Programmeerbare Dual Clutch Launch Controls - maakt het voor racers mogelijk om schoner en sneller van de lijn te komen met een programmeerbare dubbele koppeling die maximale tractie en minimale rookontwikkeling mogelijk maakt.
  • Ingebouwde toerenteller - ingebouwde gekleurde LED-lampjes geven uw toerentalbereik aan en waarschuwen de racer wanneer hij de redline raakt.
  • On-Wheel Game Controls - Playstation 4- en PlayStation 5-spelbesturing zijn geïntegreerd in het stuurwiel
  • Progressieve rempedalen - met een nieuwe progressieve veer voor een meer responsief gevoel voegt het nieuwe rempedaal meer realisme en controle toe.
  • 24-punts keuzeknop - met de ingebouwde keuzeknop kan de racer de tractie, de koppeling, de elektronische stabiliteitscontrole, de remkracht en nog veel meer aanpassen.

De twee sets van het Logitech G923 racestuur en pedalen zullen naar verwachting vanaf 25 augustus 2020 verkrijgbaar zijn bij MediaMarkt Nederland en MediaMarkt België, voor een adviesprijs van €399,99. Vanaf 1 oktober zal het Logitech G923 racestuur ook verkrijgbaar zijn bij andere verkooppunten.

NASCAR-coureurs racen om grote kreeft op New Hampshire

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde. Er werd geracet op de New Hampshire Motor Speedway, waar voor de winnaar weer een interessante prijs klaar lag: een flinke, levende kreeft.

Met Aric Almirola en Denny Hamlin op de eerste rij en Chase Elliott en Brad Keselowski erachter werd het groen gezwaaid, waarbij Keselowski al snel naar de leiding reed. Kyle Busch gaf zijn uiterst matige seizoen na een dikke handvol ronden een passend vervolg: de kampioen raakte de muur, sloopte zo zijn band en ging een stuk harder de muur in, einde race.

Keselowski behield de leiding bij de herstart, Joey Logano, Jimmie Johnson en Almirola volgden. Bij de competition caution kwam Hamlin binnen, Keselowski niet, en Hamlin profiteerde door met Ryan Blaney in zijn kielzog het gat naar de leider te dichten. Met een kleine twintig ronden in de eerste stage duwde Hamlin zich langs Keselowski, die snel terugsloeg.

Niet veel later werd het geel weer gezwaaid: Johnson was gespind. Door niet naar voren te komen kwam Blaney tijdens de caution naar de kop, voor William Byron, Corey LaJoie en Cole Custer. Hamlin kwam overal echter voorbij en pakte de eerste stage, voor Martin Truex Jr en Kevin Harvick. Met die drie voorop begon stage twee, tot een kort regenbuitje twintig ronden later voor een nieuwe caution zorgde.

Einde race voor Busch

Harvick voerde het veld aan bij de herstart, Truex viel met een mislukte pitstop flink terug. Keselowski nam gedurende de stage de touwtjes weer in handen, maar kort voor het einde daarvan zorgde een spin van Christopher Bell voor een caution - Blaney was precies op dat moment binnen voor een stop, die zo met wat geluk op een voor hem uitstekend moment kwam.

Keselowski pakte bij de herstart weer de leiding, waarna hij - ondanks een door een spin van Matt Kenseth veroorzaakte caution - de tweede stage na een fraai duel met Hamlin won. Keselowski pakte ook de leiding in het slotstuk van ruim honderd ronden, tot wederom Kenseth voor een caution zorgde - zijn derde alweer, maar dit keer wel de laatste, want de veteraan kapte ermee.

Elliott en Blaney namen bij de herstart de leiding, tot John Hunter Nemechek snel voor een nieuwe caution zorgde. Hamlin, Keselowski en Logano reden bij de volgende herstart voorop, Johnson zat er toch ook weer bij. Na een kort duel pakte Keselowski de leiding en die kwam verder ook niet meer in gevaar, waardoor hij zijn 33e zege pakte, voor Hamlin.

Keselowski wint

Zeefuik maakt overstap naar Hertha BSC

Volgens het Dagblad van het Noorden speelt Deyovaisio Zeefuik komend seizoen voor Hertha BSC. FC Groningen krijgt voor de verkoop een transfersom van vier miljoen euro.

De transfer hing al een tijdje in de lucht maar onderhandelingen tussen FC Groningen en Hertha duurden langer dan verwacht. De 22-jarige Zeefuik is inmiddels in Berlijn voor een medische keuring.

Naast Hertha was ook Southampton geïnteresseerd in de rechtervleugelverdediger, het bod van de Engelse club was zelfs hoger maar Zeefuik’s voorkeur ging naar de nummer tien van het afgelopen Bundesliga-seizoen. Circa de helft van de transferform van vier miljoen gaat naar Ajax.

Fulham keert terug in Premier League

Na een jaar in de Championship keert Fulham volgend seizoen terug in de Premier League. In de finale van de play-offs voor promotie was Fulham met 2-1 te sterk voor Brentford.

Brentford en Fulham eindigden in de eindstand van de Championship als derde en vierde. In de halve finale van de play-offs hadden beide Londense clubs respectievelijk Cardiff City en Swansea City verslagen.

Beide ploegen waren in de reguliere speeltijd aan elkaar gewaagd, al kreeg Fulham de beste kansen. Doelpunten vielen er echter niet.

In de verlenging, om precies te zijn de 105e minuut, verraste Bryan de keeper van Brentford bij een vrije trap vanaf ruim dertig meter: 1-0. Even later was het opnieuw Bryan die zijn tweede doelpunt van de avond scoorde. In de slotseconden maakte Dalsgaard namens Brentford de 2-1.

Naast Fulham zijn ook Leeds United en West Bromwich Albion gepromoveerd.

'Stripclub op Wallen getroffen door corona-uitbraak'

Zeker tien personeelsleden en tenminste één bezoeker van stripclub La Vie en Proost in de Amsterdamse Warmoesstraat zijn positief getest op het coronavirus. Eigenaar Giel Zwaan heeft uit eigen beweging besloten zijn zaak voorlopig te sluiten.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio, waarvan burgemeester Halsema de voorzitter is, bevestigt de besmettingen tegenover de Telegraaf.

Zwaan vertelt dat een van zijn klanten zich meldde na een positieve coronatest. Personeelsleden werden opgeroepen om zich te laten testen. Tien van de veertig medewerkers bleken het virus te hebben opgelopen. "Dat hadden wij niet verwacht, want we nemen de maatregelen netjes in acht. De mensen hebben gelukkig geen tot milde klachten."

Buitenlandse bezoekers
De GGD vermoedt dat er meer klanten van de stripclub besmet zijn geraakt. Mensen met klachten worden daarom opgeroepen om zich te laten testen. De namen en nummers van klanten die in de zaak geweest zijn worden door Zwaan overgedragen aan de gezondheidsdienst. Veel van de bezoekers komen uit het buitenland.

Gisteren werd bekend dat het aantal coronabesmettingen in Amsterdam sterk toeneemt. In de afgelopen twee weken was er sprake van een verdrievoudiging.

Indy 500 toch zonder publiek door COVID-19

De 104e editie van de Indianapolis 500 gaat toch zonder fans verreden worden. De IndyCar-organisatie was eerst nog van plan om met een bezetting van 25 procent te racen - wat vele tienduizenden toeschouwers zou betekenen.

In de regio rondom Indianapolis is het aantal gevallen van COVID-19 de afgelopen tijd echter weer flink gestegen en dus heeft men besloten om een streep door de plannen met toeschouwers te zetten. Het is voor het eerst dat de Indy 500 zonder toeschouwers verreden gaat worden.

De race, die zoals gebruikelijk eind mei gehouden zou worden, staat nu op de planning voor 23 augustus. Elf dagen eerder wordt voor het eerst getraind op de Indianapolis Motor Speedway, waar de Indy 500 de zevende en eerstvolgende race van het seizoen wordt.

FOK! Wat eten we vandaag? #wereldgerechten

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag gaan we creatief doen met wereldgerechten! Iedereen kent ze wel: de Wereldgerechten van Knorr. Ze zijn ontworpen om op een laagdrempelige manier kennis te maken met gerechten van over de hele wereld. Voor deze opdracht in de Kook mee met CUL-reeks gaan we één van de gerechten maken, maar dan zónder de pakjes van Knorr.

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de vraag van vandaag: wat is jouw favoriete wereldgerecht?

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

'Meerdere spelers en stafleden Ajax hadden corona'

Meerdere stafleden en spelers van Ajax zijn besmet geweest met het coronavirus. Uit een bloedtest die gedaan is onder negentig personen bij de club, blijkt dat dertien mensen het virus gehad hebben.

Volgens de Telegraaf is bloed afgenomen bij alle trainers en spelers van Ajax 1 en Jong Ajax en bij alle personeelsleden rondom die teams. Enkele personen bleken antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed te hebben.

"Het klopt dat een aantal spelers en stafleden het coronavirus heeft gehad", bevestigt een woordvoerder van Ajax tegenover de krant. Over namen en aantallen wil hij vanwege privacy niet uitweiden. "Ik wil benadrukken dat er op dit moment niemand corona heeft en – behoudens André Onana, die lichte enkelklachten heeft – iedereen dinsdag op de training aanwezig was."

De testen werden uitgevoerd in samenwerking met het Amsterdam UMC. Ajax wil in kaart brengen wie het virus gehad heeft en wie er vanwege eventuele restverschijnselen in de gaten gehouden moet worden.

Zes op tien horecabezoekers storen zich aan laksheid andere gasten

Maar liefst 59 procent van de Nederlandse horecabezoekers stoort zich aan de onverschilligheid van medegasten ten opzichte van de coronamaatregelen. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.007 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle ondervraagden vindt 49 procent dat de coronamaatregelen in de horeca over het algemeen slecht worden nageleefd.

Opvallend genoeg storen vooral jongeren (zestig procent) en ouderen (66 procent) zich aan de – in hun ogen – losse(re) houding van andere horecabezoekers. Onder dertigers bedraagt dit percentage slechts 53 procent. “Wanneer je met een biertje in je hand op het terras zit, is het makkelijk om de ellende van de afgelopen maanden te vergeten”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Ondanks dat ik me zoveel mogelijk aan de voorschriften van het RIVM probeer te houden, gaat het soms nog weleens mis. Voordat je er erg in hebt, zit je bijvoorbeeld al met te veel mensen aan tafel. Ik begrijp dat dit voor andere gasten enorm frustrerend kan zijn.”

Timeslots
Naast de lakse houding van andere gasten zijn ook de verplichte timeslots voor veel horecabezoekers een bron van ergernis. Maar liefst de helft van de respondenten zegt hierdoor zelfs minder van zijn eten en/of drinken te genieten. In combinatie met de andere coronamaatregelen leidt dit er volgens 36 procent van de ondervraagden toe dat de prijs-kwaliteitverhouding in de horeca momenteel ondermaats is. Limburgers (49 procent) zijn hierover het meest kritisch, Utrechters (29 procent) het minst. Franke: “Natuurlijk waren de timeslots even wennen, maar persoonlijk ben ik er wel een voorstander van. In plaats van eindeloos dineren en blijven plakken, weet je hierdoor heel duidelijk waar je aan toe bent en kun je er zelfs naadloos omheen plannen. Als je écht uitgebreid wil dineren, is anderhalf uur alleen wel iets te krap. Daarvoor zou misschien een uitzondering gemaakt kunnen worden.”

Thuis uitnodigen
Uit het onderzoek blijkt verder dat zeventig procent van de ondervraagden vindt dat de horeca er niet leuker op is geworden vanwege de coronamaatregelen. Maar liefst 63 procent van hen spreekt daarom met bezoek liever thuis af dan in een café of restaurant. Dertigers zijn met 59 procent het minst geneigd om vrienden en/of familie thuis uit te nodigen. Franke: “Een avondje uiteten gaan, is voor mij echt een uitje waarbij de beleving voorop staat. Ik merk dat ik door het coronavirus iets meer op mijn hoede ben, waardoor ik toch minder van mijn natje en droogje geniet. Heel erg natuurlijk, want qua service en kwaliteit is er helemaal niks veranderd. Als gast word je momenteel misschien zelfs wel meer in de watten gelegd dan daarvoor.”

Frisdrankgigant opnieuw in de fout bij de Efteling

Coca-Cola overschrijdt in pretpark de Efteling opnieuw de Europese afspraken over kindermarketing, terwijl het bedrijf hier vorig jaar nota bene voor is teruggefloten door de EU Pledge. De EU Pledge, een Europees zelfreguleringsorgaan van de voedselindustrie, achtte de sprookjestaferelen op de frisdrankautomaten voor de Efteling “vooral aantrekkelijk voor kinderen” en “in strijd met de EU-toezeggingen” rond kindermarketing. In plaats van de sprookjestaferelen helemaal te verwijderen, werden enkele sprookjesfiguren (zoals een paddenstoel en een kasteel) vervangen door andere sprookjestaferelen (zoals het elfje van de Efteling-attractie ‘Droomvlucht’ en de vogel van ‘Vogel Rok’).

Elif Stepman van voedselwaakhond foodwatch: “Coca-Cola probeert een draai te geven aan kindermarketing, in plaats van er gewoon mee te stoppen. Het bedrijf blijft ongezonde frisdrank promoten bij kinderen, alle mooie beloftes en afspraken ten spijt.”

Dit terwijl attractieparken vanaf dit jaar volgens het Nationaal Preventieakkoord een “gezonder en bewuster voedingsaanbod” moeten voorzien en de Efteling in juni van dit jaar de ambities van ‘Gezond Uit’ ondertekende. Foodwatch dient opnieuw een klacht in bij de EU Pledge en roept de Efteling op het partnerschap met Coca-Cola te beëindigen.

In strijd met Europese afspraken
Foodwatch voerde eind 2018 al actie tegen de kindermarketing van Coca-Cola in de Efteling en diende een klacht in bij de EU Pledge. De EU Pledge is een Europees zelfreguleringsorgaan van de industrie, waar bedrijven als Coca-Cola onderling afspraken hebben gemaakt om kindermarketing tegen te gaan. Het panel van de EU Pledge vond “de sprookjesscènes vooral aantrekkelijk voor kinderen. Daarom achtte het de afbeeldingen op de frisdrankautomaten in strijd met de EU-toezeggingen.”

In het kader van de klacht kondigde Coca-Cola aan de paddenstoel (één van vele sprookjestaferelen) te verwijderen van de automaten en de afbeeldingen van het Coca-Cola regular flesje vervangen door zero sugar. Dit is echter niet voldoende volgens de EU Pledge: “het veranderen van de aard van de producten op de afbeelding zou irrelevant zijn voor de toezegging van Coca-Cola om geen reclame te maken voor hun producten bij kinderen onder de 12 jaar, ongeacht nutritionele overwegingen.”

De EU Pledge vereiste de volgende actie van Coca-Cola: “Pas de visualisatie van de automaten bij de ingang van het park aan om ervoor te zorgen dat ze niet aantrekkelijk zijn voor kinderen onder de 12 jaar.” Ondanks deze vereiste doet Coca-Cola toch z'n eigen zin: de sprookjestaferelen zijn enkel vervangen door een iets minder opzichtige versie.

De automaten na aanpassing: minder sprookjesachtig, maar nog steeds aantrekkelijk voor kinderen. Foto van foodwatch op 23/07/2020 (Foto: foodwatch)
De automaten na aanpassing: minder sprookjesachtig, maar nog steeds aantrekkelijk voor kinderen. Foto van foodwatch op 23/07/2020 (Foto: foodwatch)

Loze beloftes?
In 2018 werd in het Nationaal Preventieakkoord, dat Nederland tegen 2040 gezonder moet maken, afgesproken dat “de Nederlandse Attractieparken zullen inzetten op een gezonder en bewuster voedingsaanbod in 2020 en verder”. Vorige maand ondertekenden 10 dagattracties, waaronder de Efteling, de ambities van ‘Gezond Uit’ om een gezondere keuze van eten en drinken stimuleren. Volgens de Efteling: “Een gezonde toekomst begint bij de jeugd. We vinden het daarom belangrijk om de nadruk wat meer op gezonde voeding te leggen, vooral als het om kinderen gaat.” De ondertekende ambities, gebaseerd op de ‘Richtlijn Gezondere Eetomgevingen’ van het Voedingscentrum, gaan van ‘brons’ tot ‘goud’. Om goud te krijgen moeten pretparken onder meer aan de volgende criteria voldoen: “Geen partijen/merken met een ongezond imago (bijvoorbeeld een fastfoodketen of een frisdrank- of snoepfabrikant)” en “Alle voedingsgerelateerde reclame- en sponsoruitingen zijn voor Schijf van Vijf-producten”.

Zeker geen goud dus voor de Efteling, die Coca-Cola als ‘partner in kwaliteit’ heeft en kindermarketing van frisdrank toestaat. Om nog maar te zwijgen van de Coca-Cola suite in het Efteling Hotel, de Coca-Cola attractie en verschillende affiches en uithangborden in het pretpark. Toen foodwatch dit in 2018 reeds aankaartte reageerde het pretpark hierop met: “de Efteling is geen strijdtoneel voor maatschappelijke discussies.” Elif Stepman van foodwatch: “Het moet gedaan zijn met de struisvogelpolitiek van de Efteling. Als de Efteling de gezonde keuze echt wil bevorderen, passen partnerschappen met frisdrank-, ijs- en chocolademelkfabrikanten hier absoluut niet bij.”

Foodwatch roept de Efteling op het partnerschap met Coca-Cola te beëindigen en dient opnieuw een klacht in bij de EU Pledge. Stepman: "Marketing van ongezonde frisdrank is niet sprookjesachtig en hoort dus ook niet thuis in een sprookjespark."

Stembus Mooiste Modderpoel-verkiezing geopend

Vandaag opent de stembus voor de zestiende editie van de Mooiste Modderpoel-verkiezing van Wakker Dier. Dit jaar zijn de modderpoelen van biologische boeren Mark en Henk uit Mariënvelde en Koen en Melissa uit Hellendoorn in de race. Het publiek bepaalt welke genomineerde de bokaal in de wacht sleept.

Modderpoelen zijn bedoeld voor de zeugen – de moedervarkens. Modderpoelen hebben voor varkens meerdere functies. Het zorgt allereerst voor verkoeling, maar de modder is ook goed tegen parasieten en helpt bij de genezing van wondjes. Dit is belangrijk omdat varkens niet kunnen zweten. “Voor miljoenen varkens in de vee-industrie ziet dat afkoelen er dan ook heel anders uit. In hun wereld van ijzer en beton zit er voor de zindelijke dieren niets anders op dan door hun eigen poep te rollen, op zoek naar een beetje verkoeling,” zegt Kenny Oostrik.

Genomineerden
In Mariënvelde (Achterhoek, provincie Gelderland) zijn bioboeren Mark en zijn schoonvader Henk genomineerd. Zijn varkens hebben ’s ochtends één ding aan hun hoofd: de modderpoel. Zodra de staldeuren opengaan, rennen ze in één rechte streep de modderpoel in. Na hun ochtendbad kunnen de gewoontediertjes het weiland in, of in het losse zand rondom de poel naar stenen wroeten.

Tweede genomineerde zijn bioboeren Koen en Melissa (grens Salland/Twente, provincie Overijssel). Ook deze varkens zijn vaak bij de poel te vinden. Aan de poeloever staan vier stevige boomstammen waar de dieren na hun modderbad tegenaan kunnen schuren. Tijdens warme nachten slapen de wildkampeerders onder hun dieren aan de oever van de poel, en in de winter spelen ze er met het krakende ijs.

Hittestress
Voor varkens is een modderpoel essentieel, omdat ze snel last hebben van warmte. Varkens hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Al vanaf een temperatuur van 20°C kunnen varkens last krijgen van hittestress. Om af te koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is.

De verkiezing
Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een verkoelend modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Met de Modderpoeltrofee wil de dierenwelzijnsorganisatie de groei van het aantal biologische varkensbedrijven in Nederland stimuleren. De Modderpoel-verkiezing zet boeren die wat extra’s doen voor hun dieren in het zonnetje. “De genomineerden laten zien hoeveel vreugde een modderpoel oplevert,” zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier. De winnaar wordt woensdag 12 augustus a.s. bekend gemaakt.

Nederlandse privacy-activist wint zaak over elektronische sleutels

Bewoners van appartementen in Finland hebben in beginsel het recht om onbespied hun eigen woning te betreden. Dat heeft de Finse privacy-autoriteit op 29 juli 2020 bevestigd in een zaak die was aangespannen door de Arnhemse privacy-activist Michiel Jonker die regelmatig in Finland verblijft. De installatie van een elektronisch systeem dat monitort met welke adresgebonden en gechipte sleutel op welk tijdstip welke deur wordt geopend, is volgens de Finse privacywaakhond Tietosuojavaltuutettu (Finnish Data Protection Ombudsman) in strijd met de AVG.

Het gaat om een gebouw met kleine appartementen waarin zowel huurders als eigenaren wonen. In 2018 had de Vereniging van Eigenaren (VvE) besloten om het elektronische bewakingssysteem te installeren op alle externe ingangen van het gebouw. Het voornemen was om ook alle individuele appartementen aan te sluiten op het systeem. Het systeem wordt beheerd door een ingehuurd bedrijf en zou alleen in opdracht van de politie worden geraadpleegd, al dan niet op verzoek van het bestuur van de VvE.

Aanleiding vormden enkele incidenten waaruit volgens het bestuur bleek dat zich voormalige bewoners in de kelder van het gebouw hadden bevonden en daar sporen hadden achtergelaten. Het vermoeden was dat zij gebruik hadden gemaakt van niet-ingeleverde sleutels. Volgens het bestuur van de VvE werden er geen persoonsgegevens verwerkt, omdat de nieuwe, elektronische sleutels weliswaar adresgebonden waren, maar niet persoonsgebonden.

Jonker maakte bezwaar tegen het systeem en stelde dat de noodzaak voor een dergelijke monitoring niet was aangetoond. De VvE had geen wettelijke grondslag gegeven voor de gegevensverwerking. Ook waren de huurders niet geraadpleegd, waardoor een grote groep bewoners geen toestemming had gegeven. Jonker achtte de verwerkte gegevens wel herleidbaar tot personen, in het bijzonder in het geval van eenpersoonshuishoudens.

De Finse privacy-autoriteit stelde Jonker op al deze punten in het gelijk, en wees erop dat de Finse wetgeving met betrekking tot de besluitvorming van VvE's geen vrijbrief vormt voor besluiten die in strijd zijn met de AVG. Ook wees de autoriteit erop dat een verhuurder niet namens een huurder toestemming kan geven voor de verwerking van persoonsgegevens. Voorts wees de autoriteit erop dat een toestemming voor de verwerking van persoonsgegevens door elke betrokkene (ongeacht of dat een huurder of een eigenaar is) op elk moment kan worden ingetrokken, conform de AVG.
De autoriteit benadrukte dat het belang van een derde (bijvoorbeeld de politie) geen rechtvaardiging kan vormen voor gegevensverwerking die onder verantwoordelijkheid van de VvE plaatsvindt. Ten slotte wees de autoriteit erop dat de VvE ten onrechte geen alternatieven had onderzocht die geen of een minder grote inbreuk op de privacy plegen, daarbij inbegrepen een vervanging van analoge sleutels door nieuwe analoge sleutels.

De privacy-autoriteit gaf de VvE opdracht de omgang met persoonsgegevens in overeenstemming te brengen met de AVG.

Jonker: "Het was voor mij een vreemde, nieuwe ervaring om door een privacy-autoriteit in het gelijk gesteld te worden zonder tussenkomst van een rechter. In Nederland heb ik dat met de Autoriteit Persoonsgegevens nog nooit meegemaakt. Ook in Finland ging het trouwens niet zonder slag of stoot. Na twee jaar wachten op de behandeling van mijn zaak, heb ik daar een klacht ingediend bij de zogeheten Parlementaire Ombudsman. Enkele dagen daarna ging de Finse privacy-autoriteit er alsnog mee aan de slag, en nam twee maanden later een beslissing. Ook in Finland is er bij de privacy-toezichthouder een tekort aan personele capaciteit, waardoor de beslistermijnen van de AVG structureel niet worden gehaald. Maar ik ben tevreden over de inhoud van deze beslissing. Natuurlijk is het nu zaak dat de VvE de opdracht van de privacy-autoriteit ook daadwerkelijk gaat uitvoeren."

Hoogleraar UvA: 'Weigeren mondkap niet strafbaar en boete wordt kwijtgescholden'

Vanaf vandaag moet je op verschillende plekken in Amsterdam en Rotterdam verplicht een mondkapje op; tenminste dat zeggen de gemeenten. Juridisch gezien is het moeilijk om mensen te verplichten, zegt hoogleraar Publiekrecht (UvA) Leonard Besselink. Ook de boete van 95 euro die je in Amsterdam kunt krijgen is volgens de hoogleraar ongegrond.

'Als de burgemeester heeft gezegd in een noodverordening: "Je mag de Kalverstraat niet in zonder mondkapje", dan bent u niet strafbaar', zegt Besselink. 'De burgemeester denkt dat u strafbaar bent, maar de burgemeester heeft het niet helemaal begrepen. In de grondwet staat artikel 10: ieder heeft recht op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer, behalve als de wet daarin beperkingen opstelt. Die wet kan alleen aangepast worden door de Eerste en Tweede Kamer en niet door lagere overheden zoals gemeentes.'

Vorige week werd bekend dat in 'gebieden waar het krap en druk is' vanaf woensdag een niet-medische mondkap verplicht is. Tot nu toe gaat dat in Amsterdam om de Kalverstraat, de Wallen, Plein '40-'45 en de Albert Cuypstraat. Daar werd in Amsterdam gisteren ook nog een boete van 95 euro aan toegevoegd. Maar die wordt volgens de hoogleraar zeer waarschijnlijk kwijtgescholden als je hem aanvecht. 'De grondwet is ondubbelzinnig, beperkingen op de persoonlijke levenssfeer moeten een grondslag in de wet hebben, die heeft het niet. Een eerstejaars rechtenstudent moet dit kunnen beoordelen. De rechter zal dat ook doen en je gaat vrijuit', aldus Besselink.

'Morgen kun je gewoon zonder een mondkapje door de Kalverstraat, of het verstandig is, is wat anders', zegt Besselink. Hij wijst erop dat mensen die weten dat een mondkapje niet verplicht kan worden, zich misschien niet aan de regels gaan houden. 'Ik zou zeggen wetgever, doe er wat aan!'

Politie lost waarschuwingsschoten bij conflict

Dinsdagavond vond er een conflict plaats bij een woning aan de Zandweg in Heerlen.  Agenten hebben hierbij uiteindelijk waarschuwingsschoten moeten lossen. Er is niemand als gevolg van de schoten gewond geraakt, wel als gevolg van het conflict.

Rond 18:00 uur vond er een conflict plaats bij een woning aan de Zandweg waarbij ook wapens bij in het spel zouden zijn. Het conflict liep dermate uit de hand dat de politie uiteindelijk waarschuwingsschoten heeft moeten lossen. 

Twee personen zijn met de ambulance afgevoerd voor de benodigde medische zorg. Eén persoon is aangehouden. De politie is een onderzoek opgestart dat meer duidelijkheid geven over de aanleiding van het conflict.

SP maakt zich kwaad om pied-à-terres in Amsterdam: 'Onuitlegbare praktijk'

Een leuk studiootje voor de weekenden of een fijn appartement om de vakanties door te brengen. Veel mensen kunnen het zich misschien niet voorstellen, maar er zijn mensen die een tweede woning hebben in Amsterdam, een zogenaamde pied-à-terre. De SP in Amsterdam wil dat het stadsbestuur gaat onderzoeken om hoeveel woningen het gaat en of er regulering mogelijk is.

In een onderzoek naar leegstand in de stad bezochten ambtenaren van de gemeente vorig jaar 673 adressen waarop niemand staat ingeschreven. In 195 gevallen bleek het te gaan om een woning die gebruikt wordt als tweede optrekje.

Gemeenteraadslid Erik Flentge noemt dat een 'onuitlegbare praktijk', zeker in tijden van woningnood. 'Voor mensen die in Amsterdam vakantie willen vieren, zijn er méér dan genoeg hotelkamers beschikbaar. Huizen zijn er om in te wonen, en niet om te dienen als onnodige luxevoorziening voor mensen die al een eigen plek hebben om te wonen.'

Flentge wil dat het stadsbestuur gaat uitzoeken hoeveel pied-à-terres er precies zijn in de stad. Daarnaast vraagt hij het stadsbestuur om regels. 'Welke mogelijkheden heeft de gemeente om het aantal tweede woningen te reguleren, of onmogelijk te maken zodat woningen weer gebruikt kunnen worden voor gewone bewoning?'

Alleen niet-Amsterdammers
Voor Amsterdammers is het overigens niet mogelijk om een tweede woning in de stad te hebben. Alleen mensen die niet ingeschreven staan in Amsterdam mogen er een pied-à-terre hebben.

Volgens Flentge zijn de regels niet helder. Hij wil daarom antwoorden van het stadsbestuur. 'Kan iedereen met een huis elders en royale bankrekening een tweede woning nemen? Wat mag er wel en wat mag er niet?'

FOK! Wat een weer: daar gaan we dan, alle hens aan dek!

PufPuf!  

Daar gaan we dan beste mensen. Ik hoop dat jullie gisteren nog even genoten hebben van de aangename dag, want vanaf nu is het gedaan met de koele dagen. We gaan bloedhitte tegemoet, al hou ik voor het (uiterste) noorden wel een slag om de arm betreffende een hittegolf. In het zuiden gaat dat met speels gemak lukken. We gaan een lange reeks dagen tegemoet met temperaturen ruim boven de 30 graden.

Dat komt omdat het Azorenhoog zich helemaal gaat uitstrekken vanaf... inderdaad... de Azoren tot aan de Baltische staten. Ook op grotere hoogte ontwikkelt dit systeem zich sterk. In het weekende ontstaat er een nieuw hogedrukgebied nabij de Groot-Brittanie. Tijdens deze afwisseling bestaat er een kans dat er even wat koelere lucht het land intrekt. Dit is met name zondag het geval. Het zuidoosten van ons land krijgt daar waarschijnlijk helemaal niets van mee en daar blijft het tropisch warm.

Op maandag draait de wind dan weer naar het oosten toe en komt ook het noorden weer in de hete lucht. Dan kan het ook daar ruim 30 graden worden. In het zuiden zit er een hele reeks van 30+ in. En dan nog eerder bij de 35 dan bij de 30. Ook in het midden halen we op de meeste dagen toch wel 30 graden. Dus de kans op landelijke hittegolf is erg groot.

Vandaag halen we de tropische grens slechts heel lokaal. Op de meeste plaatsen wordt het in het zuiden een graad of 28 à 29. In het noordwesten, en dan met name de Kop van Noord-Holland en de Wadden is het met 23 graden nog aangenaam.

Donderdag t/m zaterdag zijn we er dan gloeiend bij met maxima tussen de 28 en 35 graden. De kans op zeewind is niet heel erg groot.

Het spreekt ook voor zich dat er geen regen valt en de zon het maximale aantal uren van de dag schijnt. De kans op een bui wordt pas in de nieuwe week iets groter, maar ook dan lijkt het nog warm te blijven. 

Veel sterkte mensen en wie er van geniet: Geniet ze!  

Morgen ben ik er weer!  

Meer weer op FOK!

Maan boven Wognum (Foto: Drainbamage)
De volle maan boven Wognum. (Foto:Drainbamage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bedrijven investeerden in 2019 meer in milieuvoorzieningen

In 2019 investeerden Nederlandse bedrijven bijna 1,2 miljard euro in milieuvoorzieningen, 44 miljoen euro meer dan in 2018. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over de milieu-investeringen door bedrijven.

Bedrijven hebben in 2019 voor 1.180 miljoen euro in het milieu geïnvesteerd. Dat is 4 procent meer dan in 2018, toen het om een bedrag van 1.136 miljoen euro ging. Van de totale milieu-investeringen in 2019 door bedrijven is ruim 90 procent (1.075 miljoen euro) besteed aan voorzieningen die tot een betere luchtkwaliteit en een schonere energievoorziening moeten leiden. Het gaat hier om investeringen in bijvoorbeeld luchtfilters, katalysators, windmolens en zonneparken.

Voor een betere waterkwaliteit is 65 miljoen euro uitgegeven in 2019, bijvoorbeeld aan installaties voor het zuiveren van afvalwater. Verder is 20 miljoen euro besteed aan de bestrijding van bodemverontreiniging, 15 miljoen euro aan het verwerken van afval, en 5 miljoen euro aan het beperken van geluidhinder en het voorkomen of beperken van aantasting van natuur en landschap.

Milieu-investeringen fluctueren door moment van afronding grote projecten
De milieu-investeringen piekten in de jaren 2015 en 2016. In beide jaren werd toen ongeveer 2 miljard euro geïnvesteerd in het milieu. Dit had vooral te maken met de afronding van enkele grote projecten. Milieu-investeringen kunnen van jaar tot jaar behoorlijk fluctueren. Dat komt bijvoorbeeld doordat grote projecten, zoals het bouwen van een windmolenpark op zee, in de cijfers meegenomen worden op het moment van oplevering. In dit geval het jaar waarin de windmolens in gebruik worden genomen.

Energiebedrijven grootste milieu-investeerders
In 2018 deden de energiebedrijven veruit de meeste milieu-investeringen, andere grote investeerders waren de chemie en de voedingsmiddelenindustrie. Samen waren deze drie bedrijfstakken goed voor 80 procent van de totale milieu-investeringen in dat jaar.

Aandeel milieu in totale investeringen fors gestegen
Het aandeel van de milieu-investeringen in de totale investeringen van bedrijven is 7,9 procent in 2019, iets lager dan in 2018, toen was dit 8,2 procent. Vanaf 1975 tot 2019 is het milieuaandeel gestegen van minder dan 3 procent tot ongeveer 8 procent in de laatste twee jaar.

Opnieuw persconferentie corona op 6 augustus om 19.00 uur

Minister-president Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven aanstaande donderdag om 19.00 uur weer een persconferentie over corona.
Het aantal mensen dat positief is getest op corona is de afgelopen week bijna verdubbeld, terwijl er minder mensen zijn getest. Er kwamen 2588 coronapatiënten bij, tegen 1329 een week eerder. 

Slecht nieuws voor de fans van gebarentolk Irma Sluis, zij ontbreekt aanstaande donderdag bij de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge over de corona-uitbraak. Een woordvoerder laat weten dat de populaire Sluis niet aanwezig kan zijn om de mededelingen van het kabinet 'zichtbaar' te maken voor doven en slechthorenden. Irma zal vervangen worden door een andere gebarentolk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #523
special
Random Pics van de Dag #522
special
Weekend gifdump #51
review
Far Cry 6 - Pagan: Control DLC
special
VrijMiBabes #88 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #88
©FOK.nl e.a.