Stuur Sinterklaas maar met pensioen

Gisteren werd bekend dat Apeldoorn dit jaar de landelijke intocht van Sinterklaas mag organiseren. Dat is natuurlijk ook bij uitstek hét moment om de Zwarte Pieten-discussie aan te jagen. De NCTV, Pieter-Jaap Aalbersberg, oordeelde onlangs dat de groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) niet terroristisch is.

Toch staan de pro-zwarte pieten alweer vooraan om te roepen dat er geen demonstraties gehouden mogen worden door KOZP. Het recht om te demonstreren is een groot goed in Nederland. Toch valt iedereen over dat recht als het gaat om KOZP, want ze hebben simpelweg met hun poten van een onschuldig kinderfeest af te blijven.

Iedereen omarmt het recht om te protesteren, behalve als dat protest henzelf raakt. Zo valt ook iedereen over het feit dat dinsdag het hele land zo’n beetje plat ligt vanwege pensioenstakingen. Belachelijk wordt het gevonden dat de werknemers opkomen voor hun oudedagvoorzieningen.

Wellicht is het tijd om Sinterklaas met pensioen te sturen. Dat scheelt heel wat discussie tussen bepaalde bevolkingsgroepen, het aantal demonstraties, politie-inzet om die demonstraties in goede banen te leiden, en gemeenschapsgeld dat er in dat feest wordt gestoken. Geld dat dan mooi aan pensionado’s besteed kan worden.