Hebben we dan echt niets geleerd van de Tweede Wereldoorlog?

Tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog waren we van mening dat alle Duitsers fout waren omdat één gevaarlijke gek, Adolf Hitler, een rare kronkel in z’n kop had en van mening was dat de Joden een gevaar vormden en uitgeroeid moesten worden. Onder zijn leiding stierven miljoenen mensen een gruwelijke dood, niet alleen Joden, Roma en Sinti, maar ook onschuldige burgers én Duitse militairen die helemaal niet wilden vechten, maar daar toe gedwongen werden.

Vele militairen en burgers die tijdens die strijd voor onze vrijheid sneuvelden worden elk jaar herdacht tijdens 4 mei, waaronder Russische soldaten, die een laatste rustplaats kregen op het Sovjet ereveld in Leusden. Toen waren zij helden, omdat ze ons steunden in de strijd tegen Hitler. Het monument op het Ereveld is daar een stille getuige van.

Nu, zo’n 77 jaar na het einde van die oorlog is er opnieuw één man die een kronkel in z’n kop heeft en van mening is dat het volk van Oekraïne een gevaar voor hem en / of zijn land is. Opnieuw is er één man verantwoordelijk voor vele slachtoffers, waaronder z’n eigen inwoners en militairen: de kleinkinderen van de Russen die ons hielpen bevrijden. Die gevaarlijke gek heet Vladimir Poetin. Nooit weer zeiden we. En toch is men collectief van mening dat er een heel volk fout is vanwege één gevaarlijke gek met een kronkel in z’n kop, die zijn inwoners en militairen dwingt te vechten tegen onschuldige burgers. Oekraïners zijn de nieuwe Joden en de Russen zijn de nieuwe Duitsers, zo lijkt het wel. 

Ik ben niet pro-Oekraïne en ook niet anti-Rusland. Ik veroordeel elke vorm van geweld. Ik ben pro-vrede. Om af te sluiten met dezelfde boodschap die ik vandaag ook in het gastenboek bij het Sovjet Ereveld achterliet: “Ik hoop en bid dat de Russische militairen en burgers opnieuw de moed en kracht vinden om de aanstichter aan te pakken”. Eens stonden hun voorouders op tegen Hitler. We kunnen alleen maar hopen dat ze opnieuw zullen opstaan tegen het kwaad. 

Sovjet Ereveld Leusden (Foto: DJMO)
Sovjet Ereveld Leusden (Foto: DJMO)Sovjet Ereveld Leusden (Foto: DJMO)
Sovjet Ereveld Leusden (Foto: DJMO)Sovjet Ereveld Leusden (Foto: DJMO)
Sovjet Ereveld Leusden (Foto: DJMO)Sovjet Ereveld Leusden (Foto: DJMO)
Sovjet Ereveld Leusden (Foto: DJMO)