Tong's voetbalverhalen #17

Engeland staat aan de basis van het voetbal. Tevens aan de basis van het einde. Het einde van de romantiek en sportmanship. Engeland heeft het internationale voetbal veel geschonken. Het heeft ook lang in de cocon van zelfgenoegzaamheid geleefd.

Pas in 1950 deden de Engelsen mee aan het WK. Ze vonden zich te groot voor zoiets triviaals. Echter op het WK werden ze met de neus op de feiten gedrukt. Amerika, het niet-voetballand, won met 1-0 van de Engelsen. Toch bleven de Engelsen volhouden dat ze het superieure voetballand waren.

De mokerslag werd toegediend door het Hongarije van de sterspeler Puskas. Hongarije veroverde de voetbalwereld met tovervoetbal. Bleef 5 jaar lang ongeslagen. De slagroom op het toetje kwam in het beroemdste stadion ter wereld. Op Wembley werd Engeland met 6-3 verslagen. De eerste thuis-nederlaag van Engeland ooit.

Het moderne voetbal zette voet aan wal in het conservatieve voetballandschap. Engeland werd een lesje geleerd door één van de beste elftallen ooit. Helaas ligt het huidige moderne voetbal in Engeland aan de basis van het vermoorden van de romantiek. Waar in Engeland voor het eerst werd betaald, is er nu in Engeland een geldbron ontsproten die zijn weerga niet kent.

Het gaat niet meer om de individuele klasse van George Best, Dennis Law, Paul Gascoinge of Eric Cantona. Spelers die ook rijk werden door hun prestaties op het veld. Die moesten echter wel wedijveren met andere voetballers met grote kwaliteiten. Tegenwoordig worden er door de top-4 dusdanige bedragen betaald dat het geen competitie meer is. Leicester City was een sprookjes-elftal uit de voetbalhemel. De laatste stuiptrekking van het romantische voetbal.

Engeland heeft ons voetbal gegeven. Engeland heeft ons voetbal afgenomen. Straks zal de les weer hard zijn voor het nationale elftal. Geen sterren meer uit Engeland, geen vedettes als Bobby Charlton of Gary Lineker. Die plaatsen zijn ingenomen door buitenlanders. De Arabieren schudden met hun buidel. Het geld stroomt binnen. De tranen van de voetbalromanticus over de wangen.