Verslaafd aan broekzakvoetbal

Ik heb een nieuwe verslaving: Nintendo Pocket Football Club voor Nintendo 3DS. Deze voetbalsimulatie waarin je manager van een grote club in spé bent, is zeer simpel van opzet maar gaat ontzettend diep. Inmiddels is het mijn meest gespeelde 3DS-game aller tijden en er lijkt geen einde aan te komen...

In onze review vertelt Typisch al behoorlijk wat over de game en krijgt de game een 7,5. Op zich een prima cijfer, want het is inderdaad wat jammer dat je wedstrijden niet kunt skippen of versnellen en gedurende de game geen tactieken kunt wijzigen. Deze minpunten kan ik gelukkig wel naast me neerleggen omdat de basis zo tof is.

Nadat ik mijn team had benoemd (FC Frikandel, je moet wat), het tenue had gekozen (geel-groene shirts met paarse sokken) en het logo had ontworpen (een oranje leeuw), gingen we aan de slag met de wedstrijden. In een aanvallende 4-4-2 speelden we een behoorlijk eerste seizoen waarin we op doelsalde tweede werden en in de kwartfinale van de beker eindigden. Niet slecht toch?

Nee, zeker niet slecht, maar ook zeker niet goed genoeg. Ik ging dus meer trainen en meer vriendschappelijke wedstrijden spelen. Omdat een goede verdediging erg belangrijk is, heb ik als eerste het verdedigende team als DLC gekocht. Na wedstrijden tegen dit team krijg je extra trainingskaarten waarmee je de verdedigers kunt trainen. Bepaalde combinaties van kaarten geven bovendien ook unieke vaardigheden. Zo is er een combinatie voor de curvebal bij vrije trappen en een combinatie voor een opkomende keeper in de laatste minuten van een wedstrijd.

 

Met een iets betere verdediging lukte het me in het tweede seizoen om ruimschoots kampioen te worden en daarmee te promoveren van de beginnersklasse naar de gevorderde klasse. Hier zijn de tegenstanders ook weer sterker en speel je meer officiële wedstrijden. FC Frikandel werd echter vrij gemakkelijk kampioen en we promoveerden dus weer! Dit keer naar de tweede klasse. De supporters en de leiding van de club stonden inmiddels voor 100% achter me en we leefden in de zevende hemel.

De tweede klasse was echter wéér een stukje pittiger en de wedstrijden verliepen stroever en we verloren meer dan voorheen. Daar kwam bovendien het Spotpass-team van Spanje bij dat ons meerdere malen met vijf tot elf tegen nul versloeg. Auch. Met de hakken over de sloot lukte het gelukkig wel om direct kampioen te worden.

Het succes van de twee voorgaande jaren slaat in het huidige seizoen in de eerste klasse totaal om. Door de snelle groei zijn de spelers minder gegroeid in de trainingen en de spelers die er vanaf het eerste seizoen bij zitten worden relatief snel moe. Door het grote aantal wedstrijden in de eerste klasse is er ook nauwelijks ruimte om de oude garde verder te trainen. De meeste spelers blijven daardoor steken op C-, B- en her en der wat A-statistieken. De meeste tegenstanders in de eerste klasse hebben een B-, A- en S-rang. De doelstelling voor dit jaar is dan ook lijfbehoud.

Omdat we nu een flink aantal oudere spelers hebben, is het zaak de jonge spelers op te leiden en nieuwe spelers aan te kopen. Het budget is met de jaren godzijdank gegroeid waardoor we een aantal spelers hebben kunnen aantrekken die uit zichzelf bepaalde statistieken op B en A hebben staan. 

Het trainen van de jonge ploeg doen we inmiddels door tegen vrijwel elk DLC-team te spelen dat beschikbaar is. Elke linie moet immers uitgroeien tot topper van internationaal niveau. Het voordeel van de DLC-teams is dat ze meegroeien: als je in de beginnersklasse speelt, zijn de DLC-teams ook op beginnersniveau. Momenteel zijn mijn DLC-teams dus ook eerste klasse.

 

Naast de gewone DLC-teams die je gebruikt om specifieke trainingskaarten te farmen, zijn er ook een aantal challenge teams. Het universiteitsteam begint als een team met enkel E-statistieken, maar gedurende de game groeien ze. Zodra het laatste kwartier ingaat hebben ze al je spelers ingehaald en krijg je voetballes. Aan jou dus de taak om al vroeg in de game op ruime voorsprong te komen.

Ook is er een team dat uit slechts vijf spelers bestaat, en die vijf zijn ook nog eens buitenaards! Een eitje zou je denken, totdat je ziet dat ze niet alleen retesnel zijn, maar ook wat bijzondere trucjes met de bal kunnen uithalen. Het is me helaas nog niet gelukt om van de aliens te winnen...

Gelukkig hoef je niet alle bijzondere teams te kopen. Voor de gamers die geen extra geld willen uitgeven komt er eens in de zoveel tijd een team via Spotpass langs. Het eerste team was Spanje en in de tweede week volgde Italië. De komende weken komen ook Duitsland, Frankrijk, Engeland en natuurlijk Nederland langs. Elk team geeft ook weer specifieke trainingskaarten af die kenmerkend zijn voor het land. Spanje gaf de combinatie voor het één-keer-aanraken terwijl Italië een combinatie geeft om de verdediging op slot te gooien. Zo zijn ook de landen de moeite waard om tegen te spelen.

Ik kan eigenlijk eindeloos doorgaan over Nintendo Pocket Football Club, maar daar hebben jullie ook geen tijd voor. Dan heb ik liever dat jullie de game gaan proberen. Iedereen met een voetbalhart en een 3DS zou de game eigenlijk moeten spelen. Niets is leuker dan je eigen opgebouwde team kampioen te zien worden.

KAMPIOENEN!