2013, the Year of Lui... Link!

Nintendo maakte van 2013 het jaar van Luigi. Hij kreeg een eigen game, een eigen 3DS en speelde een prominente rol in een aantal Mario-games. Toch was 2013 eigenlijk het jaar van Link, die andere groene van Nintendo.

Afgelopen jaar zou volgens Nintendo het jaar van Luigi zijn. De groene broer van Mario werd 30 jaar en dat moest groots gevierd worden. Luigi kreeg twee eigen games, Luigi's Mansion 2 en New Super Luigi U, en speelde een belangrijke rol in games als Mario & Luigi Dream Team Bros. en Super Mario 3D World. Ook verscheen er een 3DSXL in Luigi-thema en werd op de valreep Dr. Luigi aangekondigd. Je zou kunnen concluderen dat 2013 dus inderdaad het jaar van Luigi was.

Toch was 2013 eigenlijk meer het jaar van Link, de held uit de Zelda-serie. Ondanks dat er geen speciaal jaar voor hem was aangekondigd, kreeg hij enorm veel aandacht van Nintendo en de gamers. Zo was de release van Wind Waker HD, een speciale editie van die game én een speciale Wii U, in combinatie met de Wii U-prijsdaling, de eerste stap omhoog voor de veelgeplaagde console van Nintendo. Ook verschenen de klassieke GameBoy Color-games  Oracle of Ages en Oracle of Seasons voor de 3DS Virtual Console. 

Het bleef daar echter niet bij. Link maakte ook een compleet nieuw avontuur mee in de vorm van A Link Between Worlds. Deze game werd ook vergezeld van een unieke versie de betreffende console: een gouden 3DSXL met Triforce-logo. De game werd wereldwijd goed ontvangen door gamers en pers en is inmiddels op menig Game of the Year-lijst verschenen.

A Link Between Worlds is een direct vervolg op de klassieker A Link to the Past die in de jaren 90 voor Super Nintendo verscheen en in december beschikbaar kwam voor de Virtual Console op Wii U. De release van die SNES-game is een geweldige afsluiter voor een jaar waarin Link nadrukkelijk aanwezig was.

 

A Link to the Past begint op een regenachtige avond waarop de jonge Link een telepathische boodschap van Zelda krijgt. Ze is gevangengenomen en Link moet haar gaan redden. Nadat ze gered is krijgt Link te horen dat de kwaadwillende Agahnim de zeven zegels die Ganon gevangen houden wil breken.

Tijdens zijn avontuur om Agahnim te verslaan komt Link in zowel de gewone wereld als in de Dark World. Deze donkere wereld was eens de Sacred Realm; voordat Ganon de Triforce in bezit kreeg. Link zal tussen beide werelden moeten reizen om Ganon, die uiteindelijk de echte eindbaas is, te verslaan.

De game keert na het semi-side scrolling avontuur in de tweede Zelda terug naar de oorspronkelijke opzet: een top-down actieadventure. Alle elementen die de Zelda-games zo populair maken zitten in dit deel dat door velen gezien wordt als het beste 2D-deel. Mijn eigen favoriet blijft Link's Awakening, maar het moment dat je als Link voor het eerst naar buiten stapt in de regen was ook nu weer een episch moment.

Wat me opviel tijdens het spelen is dat je helemaal niet bij de hand gehouden wordt, zoals in latere games weleens het geval is. Ik heb mijn vriendin Skyward Sword zien spelen en bij alles kreeg je duizend keer uitleg over hoe het werkt. Dat is toch iets dat me ervan weerhoudt om Skyward Sword te spelen. Vroeger was dat gelukkig niet zo en je kunt in aLttP dus lekker je eigen gang gaan zonder dat je gestoord wordt. Natuurlijk betekent dit ook dat het soms wat lastig is om uit te vogelen waar je nu weer heen moet, maar daar zit ook de kracht van de game. Het blijft een aanrader en met de off tv-mogelijkheden van Wii U is dit echt geweldig om te spelen. Oh, en speel het vooral met koptelefoon om optimaal te genieten van de fantastische soundtrack!

Met al die Zelda-games die dit jaar verschenen, en waarvan ik op dit moment enkel nog aLttP flink heb kunnen spelen, moet ik bekennen dat ik een vernieuwde interesse in de franchise heb gekregen. Dus sorry Luigi, 2013 was niet alleen jouw jaar, je moet het delen met die andere groene van Nintendo: Link.