GBA-games voor Wii U zijn overbodig

Sinds deze maand kunnen we weer oude GameBoy Advance-games spelen via de Virtual Console-service van Wii U. In een maand tijd zijn en komen er al een flink aantal titels beschikbaar, waaronder klassiekers als Advance Wars, Golden Sun en Metroid Fusion. Dat klinkt goed, maar eigenlijk vind ik er geen zak aan.

Het grote probleem vind ik namelijk dat ik alle GBA-games die ik heb willen spelen allemaal al gespeeld heb. Advance Wars, Golden Sun, Mario & Luigi, Metroid Fusion, WarioWare, etc., etc., allemaal heb ik ze al in bezit. Bovendien ligt mijn GameBoy Micro nog steeds in mijn nachtkastje, dus ik kan ze zo weer gaan spelen. 

Ook zijn die games allemaal slechts tien tot vijftien jaar oud, wat betekent dat ze te nieuw zijn voor nostaglische sessies zoals ik met een Chrono Trigger voor Super Nintendo wel heb.

Om er toch een eerlijke mening over te vormen heb ik wel twee GBA-games gespeeld via de nieuwe service op Wii U: Advance Wars en Yoshi's Island. Wat direct opvalt is de kwaliteit van de ports. Nintendo heeft een optie toegevoegd waarmee je de graphics wat kunt gladstrijken zodat het geheel minder blokkerig op je tv getoond wordt, en de volledige handleiding (in kleur!) wordt digitaal meegeleverd. De games zijn hierdoor enkele tientallen MB's groot waar een originele GBA-game slechts enkele MB's groot is.

De games hebben echter nog steeds hetzelfde grote minpunt als op de GBA zelf: het geluid zuigt. Zeker bij een game als Yoshi's Island, die op de Super Nintendo geweldig klinkt, valt dit enorm tegen. Sowieso had ik liever de SNES-versie gezien omdat die superieur is in beeld, geluid en besturing, maar dat is een ander verhaal.

Ik ben dus geen fan van de GameBoy Advance-games op Wii U. Ze zijn te jong, ik heb ze allemaal al gespeeld en het geluid is brak. Natuurlijk is een groter aanbod nodig, maar persoonlijk zie ik liever SNES-games. Er zijn sowieso nog veel games die over moeten komen vanaf Wii VC, zoals Mario RPG, Secret of Mana en Final Fantasy VI. Ga daar eens aan beginnen Nintendo! En wanneer verschijnen die aangekondigde Nintendo 64-games nou eens in de Virtual Console voor Wii U?!

Die GBA-games laat ik gewoon aan me voorbij gaan. Althans, tot ze Mother 3 (het vervolg op Earthbound dat nooit buiten Japan is verschenen) gaan uitbrengen. Dan is die GBA-service het beste nieuws sinds de release van Earthbound zelf.