Nintendo en Sega, sitting in a tree

Nintendo heeft het zwaar met hun Wii U. Van alle kanten worden ze bestookt met slecht nieuws en developers die hun steun opzeggen. Toch is niet alles kommer en kwel. Zo werd afgelopen week een intensieve samenwerking met Sega aangekondigd en die opent allerlei nieuwe deuren.

Als eerste zijn er natuurlijk de reeds aangekondigde games die exclusief voor Nintendo Wii U verschijnen: een nieuwe Mario & Sonic bij de Olympische Winterspelen Sochi 2014 en Sonic Lost World. Daarnaast komt er nog een exclusieve Sonic-game naar Nintendo. In Japan verschijnen ook Yakuza 1 en 2 als HD remake voor Wii U, maar hiervan is (nog) niet bekend of ze ook naar het Westen komen. 

Vooral de Yakuza-aankondiging tijdens de Japanse Direct viel op, omdat Sega echt eigen zendtijd kreeg; het werd een Sega Direct. Het is voor het eerst dat Nintendo een third-party developer zoveel aandacht geeft tijdens een Nintendo Direct. Dit betekent, volgens mij, twee dingen.

Als eerste verwacht ik meerdere intensieve samenwerkingen tussen Nintendo en een (Japanse) developer/uitgever en ten tweede verwacht ik dat de samenwerking met Sega echt diep zal gaan. Dit levert potentieel heel veel toffe games op die ze samen zouden kunnen gaan maken.

De meest gewilde game zal waarschijnlijk een F-Zero zijn. Toen Nintendo en Sega tijdens de GameCube-periode aan deze game werkten kwam daar het wonderkindje F-Zero GX uit en tot op de dag van vandaag is die ervaring ongeëvenaard. Een dergelijke game in HD op Wii U zou absoluut fantastisch zijn.

F-Zero GX op GameCube

Sega heeft zelf nog wel meer franchises die perfect op een Nintendo zou passen. Denk maar eens aan Ecco, Gunstar Heroes, Chu Chu Rocket en (als ultieme Megaton) Shenmue. Bovendien is Sega meer dan geschikt om wat oudere franchises van Nintendo zelf nieuw leven in te blazen. Hierbij denk ik dan vooral aan WaveRace en 1080

Al met al denk ik dat deze samenwerking zeer vruchtbaar gaat worden en hopelijk lukt het Nintendo om meer van zulke projecten op te zetten. Enkel Platinum en Sega zijn niet genoeg om Wii U ook in het Westen aan de man te krijgen.