Hetzelfde rondje

Rechtdoor, een bocht van 180 graden naar links, weer rechtdoor, wel even van baan wisselen (dat schijnt best belangrijk te zijn), nog een bocht van 180 graden naar links en weer rechtdoor. Enzovoort, enzovoort. Steeds maar weer hetzelfde rondje over het ijs. Zo denken sommige mensen over schaatsen. Zij hebben afgelopen weekend vast niet gekeken naar het NK Afstanden in Thialf, Heerenveen. Ik wel, en ik heb genoten.

Zo was daar de langverwachte terugkeer van Sven Kramer. Hij was (nog) niet in staat zijn concurrenten de vernieling in te rijden. Logisch, na een afwezigheid van een jaar. Daarnaast waren die concurrenten op de lange afstand ook gewoon heel sterk dit weekend. De Bam-ploeg sloeg daarop een dubbelslag met Jorrit Bergsma en Bob de Jong. Bergsma won de 5000 meter, vóór De Jong, en op de afsluitende 10000 meter waren de rollen omgedraaid. Kramer pakte op beide afstanden het brons, en kan daar absoluut tevreden over zijn.

Bergsma was al een verrassing te noemen, maar de grootste verrassingen waren bij de dames te vinden. Thijsje Oenema versloeg zowel op de 500 als de 1000 meter topsprintsters Boer en Gerritsen. Pien “die kent u niet” Keulstra won de 3000 en 5000 meter. Vandaag pas 18 jaar geworden, maar nu al de beste op de lange afstand. Gevestigde namen als Jorien Voorhuis en Moniek Kleinsman zakten door het ijs. Flauw, maar het gebeurde wel.

De mooiste afstand, dat is en blijft toch wel de 1500 meter. Daar waar sprinters en stayers elkaar ontmoeten. Stefan Groothuis won op soepele wijze, maar er stond meer op het spel, namelijk tickets voor de eerste paar World Cup-wedstrijden. Halverwege de laatste rit leek Jan Blokhuijsen kansloos voor een plek bij de eerste vijf, waardoor olympisch kampioen Mark Tuitert zich ‘gewoon’ ging plaatsen. Dankzij een fantastische slotronde reed Blokhuijsen toch nog dezelfde tijd als Tuitert. Met één duizendste van een seconde verschil bleef Tuitert toch op de veilige vijfde plaats.

Steeds hetzelfde rondje? Ja, natuurlijk, want de ijsbaan is in principe hetzelfde als altijd. Maar met verrassende winnaars, kleine verschillen en de terugkeer van Kramer was het veel meer dan steeds maar weer hetzelfde rondje. Het was een geslaagd schaatsweekend. Gelukkig duurt het seizoen nóg vijf maanden.