De betrouwbaarheid van de media


De games.fok.nl editorial uitgave, week 43, jaargang 4

Ik las een aantal dagen terug hier op FOK! een bericht over de Britse prinses Eugenie. Zij was namelijk betrapt op naakt door een park dansen door de schoolleiding. Dit was gebeurd, nadat ze met wat vrienden de kroeg in was gedoken en een tikkeltje te veel gedronken had. Gevolg was dat ze naar huis gestuurd werd en niet meer terug hoefde te komen. Dezelfde dag nog zapte ik toevallig langs RTL Boulevard (ja, ik schaam me) en daar ging het er ook over. Alleen in dit geval was ze niet gewoon de kroeg in gedoken, nee, het zou gaan om een geheim feestje. Ze zouden hierbij alleen zoveel lawaai gemaakt hebben dat ze betrapt werden door wederom de schoolleiding. Twee berichten over dezelfde situatie, de een wat onschuldiger dan de andere en beide kende vrij betrouwbare bronnen. Als grotere media al niet even betrouwbaar zijn, hoe zit het dan met de vele kleinere websites van de gamesindustrie?

De gamesjournalistiek kent eigenlijk twee soorten websites. De echt grote sites, welke vaak Amerikaans zijn, waar het nieuws “gemaakt” wordt en de kleine sites in de rest van de wereld die vertrouwen op dit soort grote sites. De situatie is vaak dat een site als Gamespot, IGN of Eurogamer een nieuwtje heeft en binnen no time staat het vertaald op tig Nederlandse, Franse, Duitse en Spaanse sites. Meestal gaat dit goed, maar aangezien niet iedereen perfect is in het Engels wil er nog wel eens een foutje in sluipen. De gevolgen hoeven hiet heel erg te zijn, maar het wil nog wel eens gebeuren dat een kritiek punt in een bericht verkeerd vertaald wordt. Zo kwam onlangs de film “Il y a longtemps que je t’aime” uit. Dit betekent “Ik houd al lang van je”, alleen ik zag ook mensen die dachten dat het betekende “Het is lang geleden dat ik van je hield”. Een wereld van verschil en simpelweg door een klein vertaalfoutje. Gelukkig voor FOK!games hebben we een enthousiaste groep users waar altijd wel iemand tussenzit die de originele bron ook leest en de taalfout opmerkt, waarna we het kunnen herstellen. Maar ook hier zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld bij persberichten die we binnen krijgen.

Een wellicht nog groter probleem voor de media, en dat is niet alleen de gamesmedia, is dat we meer dan eens een grote bron aannemen als waar. En niet alleen dat, we nemen soms bijna blind over wat we op andere websites vinden. Bronnen worden zelden geverifiëerd, omdat we er van uit gaan dat dat al gebeurd is. Zoals gezegd nemen veel kleinere sites het nieuws over van hun grote broers, maar deze maken natuurlijk ook fouten. Probleem is dat als de kleinere site dit niet checkt met bijvoorbeeld de uitgever er best eens onzin de wereld in geholpen kan worden. Niet iedereen leest namelijk meerdere sites en als consument ben je overgeleverd aan de “waarheid” die je wordt voorgeschoteld. In de meeste gevallen is deze “waarheid” ook gelijk aan de waarheid zoals de uitgever deze bedoeld heeft. Er zijn alleen helaas wel situaties mogelijk, waarin nieuwssites zonder nadenken informatie overnemen en verspreiden. Maakt dit een bericht zonder bron onbetrouwbaar? Natuurlijk niet. Vrijwel altijd komt het nieuws toch direct van de publisher via persberichten of iets dergelijks. Daarnaast hebben we bij FOK!games een scherp oplettende crew en gebruikersgroep die altijd bereid is om ons te wijzen op fouten, waarna de berichten linea recta de prullenbak in verwijden. Het is dan ook goed om te onthouden dat de media alles behalve onfeilbaar is, niet iedereen kan namelijk zo makkelijk rectificeren als wij.

aka Morthill
Hoofdredacteur FOK!games