Retro-gamen voor een betaalbare prijs?

Games worden steeds vaker vergeleken met media als film, TV en boeken. En dit is ook wel terecht. Games zien er steeds mooier en realistischer uit, verhalen hebben meer diepgang gekregen en personages meer emoties. Financieel gezien ontlopen de budgetten en opbrengsten van een grote titel als Halo 2 en een Hollywood blockbuster elkaar niet zoveel meer. Toch zit er nog steeds een groot en pijnlijk verschil tussen games en traditionele media; namelijk de distributie.

Succesvolle boeken worden tot in de eeuwigheid herdrukt. Klassieke films verschijnen continu opnieuw op DVD in gewone edities, speciale edities en verzamelboxen. Oude Tv-programma’s worden aan de lopende band herhaald, sommige TV- zenders ontlenen er zelfs hun bestaansrecht aan. Maar met games is dat een heel ander verhaal. Game-uitgevers en winkeliers zijn vreselijk kortzichtig. Games moeten in de eerste paar maanden na de release hun geld opbrengen en daarna is het eigenlijk afgelopen. Ze moeten dan in de schappen plaatsmaken voor nieuwe titels. Een tweede kans is er niet bij. Dit is hetzelfde als wanneer filmmakers alleen afhankelijk zouden zijn van het openingsweekend van een film om hun geld terug te verdienen en wat winst te maken. Nu zijn de eerste weken na een release zeker belangrijk, maar geld verdienen is meestal een zaak van de lange adem via DVD releases en Tv-rechten.

Wil je echter een oudere game spelen, dan heb je meestal pech. Games voor oudere consoles zijn helemaal niet meer verkrijgbaar en wat titels voor de huidige consoles betreft komen we er als consument ook niet goed af. Veel titels worden nooit in Europa uitgebracht of in een gelimiteerde oplage geleverd en nooit meer herdrukt. Bij de plaatselijke gameboer vind je alleen recente titels en iets oudere succesvolle titels die opnieuw verschenen zijn op de budgetlabels van Sony (Platinum), Nintendo (Gamecube) of Microsoft (Classic). De oudste games die je kunt kopen zijn SNES-ports van Mario en Zelda voor de GBA.

Voorbeelden van moeilijk aan te komen games die deze generatie zijn verschenen zijn Ikaruga, Rez, Disgaea: Hour of Darkness, Resident Evil 2 en 3 (GC), Skies of Arcadia Legends, Katamari Damacy en ICO. Heb je zo’n exemplaar niet bij de release bemachtigd en kom je er later pas achter dat dit een spel is dat je eigenlijk toch wel heel graag wilt spelen, dan heb je pech. Met een heleboel geluk kun je misschien nog een stoffig exemplaar ergens achter in de hoek van een Bart Smit in Appelscha vinden. Dit heeft er toe geleid dat er een bloeiende markt in tweedehands games is ontstaan. De beste manier om aan oude zeldzame titels te komen is via een veilingsite als eBay. Nadeel is dat het aanbod nogal wisselend is en dat schaarste de prijs opdrijft waardoor je meestal flink mag betalen om dat ene exemplaar te bemachtigen. Prijzen die oplopen tot ver boven de $100 zijn al lang geen uitzondering meer. En dit zijn meestal games die de afgelopen jaren zijn verschenen. Ben je op zoek naar zeldzame spelen als Panzer Dragon Saga, Valkyrie Profile, Vib Ribbon, Samba Samba Amigo die op oudere consoles zijn verschenen, dan mag je helemaal een tweede hypotheek op je huis nemen!

Er is nu echter een alternatief voor online veilingsites. Kortgeleden is een bedrijf opgericht met de naam Game Quest Direct die voor zichzelf een niche in de markt heeft gecreëerd. Game Quest Direct is begonnen al een normale gamewinkel, maar toen ze op een gegeven moment wat overtollige inventaris op eBay aan het verkopen waren zagen ze dat de prijzen van zeldzame games ver boven de reguliere verkoopprijs uitstegen. Ze besloot hierop in te springen. Ze zochten contact met Capcom en maakte een deal om de Gamecube-versies van Resident Evil 2 en 3 opnieuw te drukken. Afgesproken werd dat Game Quest Direct de kosten volledig moest voorschieten (ongeveer $ 100.000) maar dat ze, in tegenstelling tot de normale vrij lage marges, 50% van de winst die door verkoop werd behaald mochten houden. Naast de Resident Evil 2 en 3 zijn ook Persona 2, Rhapsody: A Musical Adventure en Disgaea: Hour of Darkness opnieuw uitgebracht.

En de gok heeft goed uitgepakt. De titels waren stuk voor stuk verkoopsuccessen. Wat niet verwonderlijk is aangezien Game Quest Direct nieuwe versies van een game verkocht voor een lagere prijs dan tweedehands kopieën. Een exemplaar van Persona 2 die normaal ongeveer $85 opbracht was nu voor de helft van de prijs verkrijgbaar. Aangekondigde titels in 2006 zijn Growlanser: Generations Deluxe Edition, Silhouette Mirage en Sega Ages. Verder is Game Quest Direct momenteel in onderhandeling met Square-Enix, Konami en Atari. Heruitgaven van games als Valkyrie Profile, Ikaruga en Suikoden II zijn dus zeker mogelijk. Game Quest Direct heeft als doestelling om elke game die op eBay meer dan $100 opbrengt opnieuw uit te geven, ongeacht het platform. Helaas is het bedrijf vooralsnog alleen actief op de Amerikaanse markt, dus dat betekent voor ons Europeanen nog importeren. Maar hopelijk doet goed voorbeeld volgen en is er binnenkort ook een Europees bedrijf dat het business model van Game Quest Direct overneemt en zich op deze markt stort.

Het opnieuw uitbrengen van zeldzame games heeft wel veel ongenoegen teweeg gebracht bij verzamelaars en handelaars op eBay. Originele en opnieuw uitgebrachte games zijn immers niet van elkaar te onderscheiden, de waarde van hun verzameling schoot omlaag en er was niet zoveel geld meer te verdienen met het verkopen van tweedehands games. Maar goed, de gewone gamers hoeven natuurlijk geen medelijden te hebben met zeikers die nu klagen dat ze niet meer de enige in een straal van 200 kilometer zijn die een bepaalde game bezitten. Wij kunnen nu ook van enkele oude en zeldzame games genieten voor een normale prijs!