Verzameldrift

Na een lange periode van structureel geldgebrek breekt voor de gemiddelde gamer bij het vinden van de eerste full-time baan een periode van grotere financiŽle ruimte aan. Niet langer hoeft een afweging te worden gemaakt tussen het kopen van bier of het kopen van een game. Ook ben je niet meer afhankelijk van verjaardag- en kerstcadeaus voor het verkrijgen van nieuwe titels. Al mis je dan wel de spanning of oma straks per ongeluk met de Crazy Frog racegame aankomt in plaats van Project Gotham Racing 3.

Kortom, bij de ontvangst van je eerste loonstrookje breken gouden (game)tijden aan. Echter, elke medaille heeft zijn keerzijde en in dit geval is dit het "meer geld dan tijd" fenomeen. Als snel komt het besef dat ook al is geld nu niet langer een probleem, tijd is dat wel geworden! Een full-time baan, een aandachtvragende partner, andere hobby's en allerlei sociale verplichtingen die horen bij het ouder worden laten bar weinig tijd over voor gamen. Meestal vindt er nu een splitsing plaats en ontstaan twee groepen gamers.

De eerste groep bestaat uit mensen die beseffen dat deze hobby geen centrale plek meer in hun leven kan innemen. Andere zaken gaan voor. Een gamer uit deze groep beperkt zich meestal tot het bezit van ťťn console waar hij af en toe een niet al te moeilijke game, meestal van een bekende franchise, voor koopt. De tweede groep bestaat uit mensen die vasthouden aan hun hobby en gebruik willen maken van de nieuwe financiŽle middelen. Deze groep heeft meestal de beschikking over alle consoles en een goed uitgeruste PC. Uitgangspunt is dat men elke game wil kunnen spelen die de moeite waard lijkt, ongeacht op welk platform deze verschijnt. Daarbij nemen ze zich voor erg kritisch naar games te kijken. Alleen de toptitels zullen in huis worden gehaald.

Een mooi streven, in de praktijk echter onhaalbaar. …ťn van de nadelen die samenhangen met ouder worden is dat je smaak ook uitgebreider wordt. Games met een originele gameplay of setting moeten uitgeprobeerd worden. Gespecialiseerde websites, forums en tijdschriften zorgen ervoor dat je leest over obscure games die normaal gesproken volledig aan je voorbij zouden zijn gegaan. En via Internet is het importeren of tweedehands kopen van dit soort games nog nooit zo makkelijk geweest. Bij het ouder worden gaat nostalgie ook een belangrijke factor spelen. Retrogames gaan er daardoor steeds aantrekkelijker uitzien. 2D was vroeger immers ook zo leuk. Tenslotte, hoe sterk je het je ook voorneemt om een bepaalde game niet te spelen, tegen hype gecreŽerd door de uitgevers en users op fora als FOK! is niet iedereen opgewassen. Het vlees is zwak.

Ik behoor overigens tot deze laatste groep gamers. Normaal weet ik mijn aankoopgedrag redelijk in de hand te houden. Vooral het excuus "dat spel koop ik later wel een keer, als het wat goedkoper is geworden" is veelal mijn redding. Echter, nu de Xbox 360 is verschenen en de Nintendo Gamecube door veel winkels (onterecht naar mijn mening) is afgeschreven zijn veel, veelal wat oudere, titels voor deze consoles voor een bugetprijs beschikbaar. Dit, samen met de normale eindejaar releases, zorgt ervoor dat mijn backlog (aantal gekochte maar nog niet gespeelde games) flink is gegroeid. Wat is dat toch met die verzameldrift wat games betreft? Dit is namelijk niet de eerste keer. Ik heb in mijn kast nog stapels ongespeelde PSX games (vooral Square RPG's) liggen die ik gekocht heb na het verschijnen van de PS2. Ik ben nooit een verzamelaar geweest. Zowel wat games als DVD's betreft geef niks om special editions of mooie doosjes. Toch heb ik het gevoel dat ik wat games betreft soms meer aan het verzamelen ben dan aan het spelen.

Ik heb me in elk geval voorgenomen om dit in 2006 te veranderen. Ik maak er een begin mee door de aanschaf van de Xbox 360 uit te stellen en eerst eens die stapel ongespeelde games van de huidige generatie te gaan spelen. Een ander voornemen is om nog kritischer naar titels te kijken en me meer op handhelds te richten. Zo voldoet Nintendo met de DS en de GB Micro prima aan mijn nostalgische behoefte om ouderwetse 2D titels te spelen. En die oude PSX games? Die bewaar ik wel voor na mijn pensioen of als ik werkloos zou worden.

Hey, is dat Ikaruga op eBay? En voor dat geld kan ik hem eigenlijk niet laten liggen...