Ik weet het eigenlijk niet meer

Column door Ceriel

Wat een goede grap van de staat om met een tienkoppig tellende squad een cartoonist te ontmaskeren en deze vervolgens achter slot en grendel te plaatsen. Dat is nou eens een spitsvondige en originele actie. De overheid wil hier gewoon vrijheid van meningsuiting uiten. Zoiets als 'jij tekent ranzige moslim-prents, wij doen een ranzige arrestatie'. Ik hoop dan maar dat dat de gedachte was achter dit hele euvel. Zou het niet mooi zijn als morgen de kranten bol stonden met koppen als 'Grapje Openbaar Ministerie zorgt voor wat meer relativering in Nederland'. Of dat een Ballin zou verkondigen: 'Het was een koekje van eigen deeg. Het kostte ons dan wel drie jaar zoekwerk, maar we wilden gewoon dat de cartoonist zich net zo geintimideerd zou voelen als dat wij denken hij een bepaalde bevolkingsgroep intimideert.' Zoiets.

Maar dat is vrees ik niet het geval. Al helemaal niet als je hoort hoe radicaal de arrestatie verliep. Het in beslag nemen van PC's, mobiele telefoons en persoonlijke documenten van iemand die enkel zijn gedachtengoed potloodt komt niet over als een genuanceerd dingetje. Hans Teeuwen zei bij Pauw & Witteman: "Het is normaal dat je een dagvaarding door de bus krijgt en vervolgens voor een rechter verschijnt". Inderdaad. Als dat was gebeurd had ik dit stukje niet geschreven omdat het niet in het nieuws gekomen zou zijn. Wat werkelijk gebeurde is puur dictatoriaal gedrag. Heel eng. Het moet dan wel een feit zijn dat de bedenkers van deze inval zich niet bewust waren van het gegeven dat dit veel media-aandacht zou gaan krijgen.

Ik ben me al jaren bewust van de cartoons van Gregorius N. Ik zie ze geregeld bij de 'MACA' (Maandag Cartoondag) op Flabber. Smakelijk vind ik ze vaak niet, hoogstens een enkele keer rakend, soms flauw. Dat is het dan wel. Next. Dat idee. Ik klikte ze uit desinteresse soms niet eens aan.

Wat beweegt de staat dan de man met zulk barbaars geweld op te pakken. Je zou toch als voorbeeldfunctie zijnde moeten weten dat als het uitlekt zo'n actie unaniem leidt tot commotie en dat mensen nu ineens de cartoons met een compleet vertekend beeld gaan bekijken. Ik voorzie dan zelfs al wel de hachelijke situatie dat de (veroorzaker) Amsterdamse officier van justitie als excuus de media de schuld gaat geven.

Een door mij zeer gewaardeerde zanger die het ooit dacht te weten schreef onlangs het volgende:

Ik kan wel zeggen
Wat ik denk
Over wat goed is
En verkeerd
Maar wat ik ook
Te zeggen heb
Ik weet het eigenlijk
Niet meer

Uiteraard quote ik deze tekst puur uit angst om morgenochtend mijn eigen PC te verliezen, maar ik heb zelden een tekst gehoord die zo oprecht op mij overkwam. Het is zo. Zo. En nu ben ik benieuwd naar zinnige meningen van lezers.