FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 mei 2008

Bush: Arabieren, jullie olie raakt op

Volgens George W. Bush staan er grote veranderingen voor de deur: olie is binnenkort verleden tijd. Op het World Economic Forum zei hij dit weekend dat het voor de leiders in het Midden Oosten tijd wordt om hun nu nog zwaar op de olie-export leunende economieën te diversifiëren. De minst populaire president die Amerika ooit heeft gehad, beweerde dat landen als de Verenigde Staten in hoog tempo alternatieven voor olie aan het ontwikkelen zijn.

De uitlatingen zijn opvallend, omdat Bush vorige week tijdens een bezoek aan Saudi Arabië nog smeekte om een verhoging van de olieproductie. In de Verenigde Staten klagen burgers steen en been over de prijzen aan de pomp. Voor een vat olie moest vandaag ruim 127 dollar worden betaald, net onder het record van afgelopen vrijdag. Het Midden Oosten bezit tweederde van de oliereserves op onze planeet.

Bush is gedurende zijn achtjarige presidentschap regelmatig bekritiseerd om enerzijds zijn weigering fors te investeren in de ontwikkeling van alternatieve energie en anderzijds zijn enthousiasme met betrekking tot de exploitatie van kwetsbare natuurgebieden die rijk zijn aan fossiele brandstoffen. De familie Bush verdiende haar vermogen met het zwarte goud. Zowel vader als zoon George Bush, die beide als president oorlog voerden met Irak, werkten in de olie-industrie voordat ze de politiek in gingen.

Al 2300 klachten op eerste dag examens

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vandaag, de eerste dag van de centrale eindexamens, al ruim 2300 klachten binnengekomen. Het examen Nederlands voor havo en vwo leverde de meeste klachten op, meldde het LAKS.

"Te moeilijk, te lang, onduidelijke vraagstelling. Er is eigenlijk altijd wel iets met het examen Nederlands. Dit jaar gaven scholieren aan dat ze sommige vragen verkeerd hadden geïnterpreteerd. Opmerkelijk is dat er zelfs twee taalfouten in stonden", aldus Charlotte van Meerwijk, coördinator van de klachtenlijn. Volgens haar vonden de vwo'ers hun examen wiskunde A "wel te doen".

Om alle klachten te verwerken heeft het LAKS een team van 35 telefonisten paraat. Steeds meer klachten komen binnen via de website eindexamen.nu. Voor morgen zijn weer klachten te verwachten, aldus de coördinator van de klachtenlijn. "Dan staat geschiedenis op het programma en dat examen is eigenlijk altijd te lang."

LLiNK zoekt 97.000 leden

De publieke omroep LLiNK is vandaag met een campagne gestart om leden te werven. Om in het publieke bestel te blijven moet de omroep aan het eind van het jaar 150.000 leden hebben. Momenteel heeft LLiNK 53.000 leden.

Met een ludieke actie werd het startschot gegeven voor de campagne. Directeur Tanja Lubbers en presentatrice Floortje Dessing lieten duizenden groene ballonnen waar lidmaatschapkaarten aan verbonden zijn op bij de Rotterdamse Euromast.

De slogan 'Red de Groenste omroep. Word LLiNK!' zal komende tijd veel te zien en te horen zijn. Zo zet de omroep radio- en televisiereclame in, verschijnen advertenties en is de leus te zien in abri's. Daarnaast plaatst LLiNK promotieteams op straat en festivals en krijgen oude en huidige leden een brief met de vraag anderen aan te melden. Dit alles moet zorgen voor minimaal 97.000 extra leden.

Klokhuis stuurt vrouw tegen vangrail

Een 27-jarige vrouw uit Amsterdam is gisteren met haar auto op de vangrail gebotst nadat ze een klokhuis uit het raam gooide. De vrouw wist zonder kleerscheuren uit haar autootje te stappen. Wel heeft de politie proces-verbaal opgemaakt.

De Amsterdamse reed gistermiddag rond een uur op de A30 bij Barneveld toen ze naar links stuurde en haar raam openslingerde om het klokhuis weg te smijten. Terwijl de appel op de weg stuiterde, verloor de vrouw de macht over het stuur. De auto slipte en klapte vervolgens op de vangrail. Haar voertuig kwam in de berm tot stilstand.

 


Vrouwen achter het stuur...

Prijsvragennieuws week 21

Afgelopen week kon je op FOK! één van de vier kledingsets winnen van dress-for-less.nl. Deze stoere setjes gaan naar de volgende vier winnaars.

ruffian
Keasis
yd1
meissie00

Ben je ditmaal in de prijzen gevallen? Namens de hele FOK!crew van harte gefeliciteerd! De winnaars zullen binnen een aantal weken hun prijzen ontvangen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je natuurlijk altijd met ons mailen.

Metal Gear serie toch verder

Snake wordt oud, tijd voor een nieuwe Metal Gear held.
Na vier jaar werken aan Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots is het spel bijna gereed voor de spelers. Op 12 juni zal MGS4 wereldwijd op de PS3 te verkrijgen zijn.
Veel fans waren teleurgesteld omdat dit de laatste Metal Geer zou zijn. Niets is minder waar. Producent Ryan Payton vertelde in een interview met MTV Multiplayer dat MGS 4 niet de laatste Metal Gear zal zijn, maar dat het alleen het laatste hoofdstuk van de Solid Snake saga is.

"[Solid Snake] was a burden [for Kojima] because of all those loose ends. So when you play Metal Gear Solid and when you get to the end, I think you're going to feel that 'wow, this is a nice closure.' All of the weird stuff that's gone on in the past, it's all coming to an end. All those weird questions - everything is answered." Aldus Ryan Payton

Haze draait niet op HD

Wij zaten net als Kepler te twijfelen of we dit moesten plaatsen. Maar ach, het levert immers wel leuke reacties op, we zijn dan ook FOK!games. Het moddergooien is de laatste tijd erg standaard geworden en we gaan daarmee verder met dit nieuwtje. Het nieuwtje dat aangeeft dat de game Haze niet op high definition draait. Het draait namelijk op 576p. De mannen bij Ubisoft zitten er echter niet mee:

"Personally, I don't really buy the whole thing. People did the same with Call of Duty, they did the same with Halo, and they say with those games 'It's not running at true HD!' And it's like, 'I don't care.' If the game looks good and it runs smoothly, those are the important things to me."

Verder zal de installatie van Haze 4GB in beslag nemen. De game wordt dan niet volledig geïnstalleerd, maar de 4GB installatie is voldoende om er mee te kunnen spelen. Haze komt deze week uit voor de PlayStation 3.

Bejaarde man rijdt echtgenote klem tegen muur

Een 83-jarige man uit Zuidlaren heeft gisterochtend onbedoeld zijn tachtigjarige vrouw klemgereden tegen de muur. Het bejaarde stel maakte zich op voor een fietstochtje, maar hiervoor moesten ze nog wel even de fietsen uit het schuurtje pakken. Helaas blokkeerde de auto de deur van het schuurtje, dus besloot de oude Drent deze enkele meters te verzetten.

Waarschijnlijk heeft de krasse knar bij het verlaten van het voertuig de automaat in de drivestand laten staan. Hierop reed de auto uit zichzelf verder, en zette hierdoor de vrouw met haar fiets tegen tegen de muur.

Omdat ze op eigen kracht zichzelf niet uit haar benarde positie wist te bevrijden, moest de brandweer eraan te pas komen. De spuitgasten hebben de auto verplaatst en de oude vrouw weer op de been geholpen. Ondanks dat de vrouw niet gewond leek te zijn, besloot men haar toch maar naar het ziekenhuis te laten brengen.

Kuffour definitief weg bij Ajax

Ajax en Samuel Kuffour gaan definitief uit elkaar. Anderhalve week geleden waren er al geluiden dat het contract van de Ghanees niet verlengd zou worden. Maandag bevestigde de Amsterdamse club dit nieuws.

Kuffour werd in januari naar Ajax gehaald. Hij zou in de verdediging Jaap Stam moeten vervangen, die zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing. De speler bleek echter niet goed genoeg te zijn voor de selectie van de ploeg.

In zijn periode bij Ajax kwam Kuffour slechts twee keer als invaller in actie. In het verleden speelde de verdediger voor Bayern München en AS Roma. Met Der Rekordmeister legde hij in 2001 overigens nog beslag op de Champions League.

Geen zuurstof voor 'wanbetaler'

Een onbetaalde stroomrekening is een een Nieuws-Zeelandse vrouw duur komen te staan. Zij heeft het namelijk met de dood moeten bekopen. Vorig jaar liet de vrouw het leven toen haar elektronische zuurstofapparaat uitviel omdat de elektriciteit werd afgesloten.

Lopaavea Muliaga, haar Samoaans Nieuw-Zeelandse weduwnaar, heeft nog geprobeerd de afsluiting tegen te houden. Hij wilde namelijk de elektriciteitsrekening voor zijn vrouw in termijnen betalen. Het nutsbedrijf stak daar echter een stokje voor, want de rekening stond op naam van zijn vrouw.

"Haar man stortte in toen hij tijdens het gerechtelijk vooronderzoek vertelde dat er op dat moment minder dan 27 dollar (21 euro) op zijn rekening beschikbaar was", meldt Radio New Zealand. De tolk van Muliaga vertelde dat de familie nimmer in hun eigen taal was verteld dat de ziekte van de vrouw levensbedreigend was. De man liet weten dat hij alleen had begrepen dat zijn vrouw minder moest eten, meer moest bewegen en haar medicijnen moest innemen.

FOK!radio: Studenten in actie tegen busstakingen

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Vorige week lag het streekvervoer twee dagen stil. Bussen reden op veel plekken dus niet. De chauffeurs staakten voor een betere CAO. Gesprekken tussen de werkgevers en de vakbonden hebben afgelopen weekend opnieuw niks opgelost, dus dreigen er morgen en overmorgen opnieuw stakingen. En dat terwijl de schoolexamens vandaag begonnen zijn. Als het aan de Friese student Sander Akkerman ligt gaat dat te ver. Hij is samen met andere studenten een website gestart waarop ze zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen tegen de staking om aan de vakbonden te geven. Wat hij precies wil bereiken en hoe hij dat gaat doen, hoor je vanavond. Luisteren dus, vanavond live vanaf 20:00 uur!

Vind jij dat buschauffeurs moeten kunnen staken terwijl er examens zijn? Stem hier op de poll (rechts onder in beeld).

Je vriendin heeft je laten zitten. Of jij ziet die ene jongen wel heel erg zitten, maar hij jou niet. Of je hebt het vermoeden dat er iets in je relatie niet helemaal goed zit. Vaak maken FOK!kers dan een nieuw anoniem account aan en maken er een topic over in het relatie & psychologie forum op het FOK!forum. En vervolgens kunnen andere FOK!kers helpen, advies geven of compleet afbranden. Maar wat vinden professionals van R&P? We vragen het vanavond aan een relatie-psychologe. Zij heeft een week lang mee gekeken in het forum. Wat valt haar op? Is dit een goede manier om dingen van je af te schrijven? Of kunnen sommige mensen toch beter professionelere hulp geven? We gaan het haar vragen.

Dirkh is vanavond de columnist van dienst en hij zal opnieuw niets of niemand ontzien. Daarnaast gaan we het ook hebben over de schoolexamens die dus begonnen zijn en hoor je de laatste nieuwtjes over FOK!. Natuurlijk kun je live tijdens de uitzending mee praten via ons irc-kanaal #fokradio, of op het FOK!forum . Het kan ook via Skype. Je kunt ons bellen op actionradiolive. Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?

FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

Even twee keer slikken bij monsters in Dead Space screens

Konden we een aantal dagen geleden al genieten van een trailer van de aankomende horrorgame Dead Space, nu krijgen we een aantal angstaanjagende screenshots van de game te zien.



De game speelt zich af in de ruimte en je speelt met Isaac Clarke. Clarke is een engineer die de weggevallen communicatie op een mining ship moet repareren. Zoals je kunt verwachten is de bemanning van de mijn op brute wijze afgemaakt door buitenaardse wezens en hij zal moeten proberen te overleven.

Op 31 oktober wordt het spel verwacht voor zowel de PlayStation3 als de Xbox 360.

NAC haalt Oostenrijkse spits

NAC Breda gaat zich versterken met de Oostenrijkse spits Rafael Pollack. De 19-jarige aanvaller tekent voor één seizoen, met een optie op nog twee seizoenen.

Pollack was al twee keer op proef bij NAC. Afgelopen seizoen speelde hij voor SV Würmla. Eerder kwam de spits uit voor Admira Wacker.

Naast Pollack zou ook de komst van Kees Kwakman van RBC zo goed als rond zijn, weet BN / De Stem. De krant laat verder uit de mond van technisch directeur Earnest Stewart optekenen dat de vermeende interesse van NAC in Gunter Thiebaut van MVV en Martijn Reuser van RKC Waalwijk niet op waarheid berust.

Zwangere Jolie bloot gekiekt in Cannes

Angelina Jolie heeft weer eens wat van zich laten zien. En dit keer niet alleen haar bolle buik, waarin twee kinderen bivakkeren. Geheel onvrijwillig liet de actrice namelijk haar volle borsten zien.

Angelina Jolie en haar man Brad Pitt zijn momenteel in Cannes, om daar het jaarlijkse filmfestival bij te wonen. Zij mogen zolang gebruik maken van het optrekje van Microsoft-oprichter Paul Allen. Nietsvermoedend kleedde de hoogzwangere actrice zich om op het balkon, na heerlijk van de zon te hebben genoten.

De immer op de loer liggende paparazzi hebben een mooie fotoshoot van het omkleden weten te schieten. De uitgebreide fotoreeks is hier te bekijken.

Cocaïne tussen de meloenen

De politie heeft 150 kilo cocaïne gevonden tussen een lading meloenen op het ZON-veilingcomplex in Venlo. De in dozen met kleine pakketjes verpakte drugs vertegenwoordigen een waarde van 6 miljoen euro, bevestigde de politie vandaag een bericht uit de Limburgse kranten.

Een 28-jarige chauffeur uit Panningen had de lading meloenen in de haven van Antwerpen opgehaald. Die zijn afkomstig uit een niet nader genoemd land in Midden-Amerika. De drugs werden donderdagmiddag ontdekt tijdens het lossen in Venlo. De chauffeur is geen verdachte in deze zaak, aldus de politie. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Gezocht: motor-oma's

De motorclub YCC Benelux uit Haarlem is op zoek naar oma's die nog geregeld op de motor rijden. "We weten dat ze er zijn, maar weten alleen niet hoe we ze kunnen vinden", liet bestuurslid Lucia Cedee vandaag weten.

Het is de bedoeling dat alle motor-oma's zich komende zondagochtend verzamelen op de Grote Markt in Haarlem. "We willen graag in het Guinness Book of Records", aldus Cedee. "Er staat nog niets in vermeld over oma's op een motor, dus een record hebben we al snel te pakken."

'Winehouse en Doherty verkennen dierenwereld'

Zangeres Amy Winehouse en Pete Doherty bewijzen maar weer eens dat drugs je helemaal gek kan maken. Doherty plaatste onderstaand filmpje waarin te zien is dat hij, zangeres Amy Winehouse en een onbekende Franssprekende dame onsamenhangende dingen zeggen en praten met jonge, pasgeboren muisjes.

De zangeres is te zien in slechts een kort broekje en een beha, te midden van de huisdiertjes van Pete. Een klein muisje wordt uit de kooi gehaald en ze laat een kat naar de camera zwaaien. Bij het miauwen van de kat gaat de Doherty helemaal uit zijn dak: “Hij praat, hij praat!”

De drugsverslaafde Doherty is sinds een week op vrije voeten nadat hij bijna een maand in de cel heeft doorgebracht. Hij mocht logeren bij justitie omdat hij niet op kwam dagen voor een drugstest. De zanger liet eerder al weten dat hij “gestoord was” voor hij naar de gevangenis ging “Ik heb zelfs geprobeerd één van mijn katten te vermoorden met een schep. Gelukkig zag ik op tijd in dat ik hulp nodig had", aldus de zanger.

Twee dagen na de vrijlating van haar drugsmaatje is de zangeres zelf opgepakt geweest. Deze keer omdat ze te zien was in een filmpje waarbij ze een drugspijpje vasthield. Na verhoor is zij weer op vrije voeten geplaatst en deelde de politie mee dat zij niet vervolgd zou worden.

Met dank aan DJMO voor de submit.

 

,

Take-Two reageert op verlengd bod van Electronic Arts

Ondertussen zal het bij de meesten wel al bekend zijn dat Electronic Arts zeer veel interesse heeft in een overname van Take-Two Interactive. Nadat eerdere boden zijn afgeslagen heeft het bedrijf vandaag gereageerd op de verlenging van het bod dat door EA is gedaan.

Electronic Arts heeft de aandeelhouders van Take-Two een bod gedaan van $26.00 per uitstaand aandeel. Volgens een rapport van EA zouden nu slechts 6,210,261 van Take-Two's uitstaande aandelen, (zo'n 8% van het totaal), in hun bezit zijn.

Strauss Zelnick, directiehoofd van Take-Two, reageerde met: "This is the same highly conditional proposal that EA offered Take-Two stockholders on March 13, 2008, which our Board of Directors thoroughly reviewed and unanimously determined to be inadequate and contrary to the best interests of Take-Two's stockholders. As such, the recommendation of our Board of Directors that stockholders not tender their shares to EA remains unchanged. The Board is committed to maximizing stockholder value and is exploring all strategic alternatives to do so. We said we were willing to begin formal discussions with interested parties on April 30, following the launch of Grand Theft Auto IV, and we have in fact begun that process. We are confident in the significant growth potential of Take-Two and in the unique value of our business given our strong position in this growing and dynamic industry."

Ben Feder van Take-Two voegde hier nog aan toe: "EA's highly conditional offer fails to compensate our stockholders for our exceptional portfolio of intellectual property, world-class creative resources, and our successful revitalization initiatives. In the last several weeks, our strategy and Take-Two's value have been vividly demonstrated by two notable events. The record-breaking sales performance of Grand Theft Auto IV in its first week of release confirmed its status as the most successful video game launch of all time and as a blockbuster on par with any entertainment product ever released. We have also just announced an agreement with Universal Pictures to make BioShock, the universally acclaimed hit video game, into a feature film, demonstrating how Take-Two is delivering value from our powerful and wholly-owned intellectual property. The small number of shares tendered into EA's offer to date demonstrates that our stockholders agree with what our Board has maintained from the beginning: EA's proposal undervalues our Company."

Het ziet er naar uit dat EA nog een grote kluif heeft aan het inlijven van Take-Two, aangezien het bedrijf de aandeelhouders adviseert om niet in te gaan op het, volgens hen, te lage bod.

Als je deze soap graag wil volgens dan is de volgende site wellicht interessant om in de gaten te houden: Take-Two Value

Puber steekt oma's haar in brand

Een 14-jarige Belgische puber heeft gistermiddag het haar van zijn 66-jarige oma in brand gestoken. De oma had haar kleinzoon meerdere malen gevraagd om het geluid van zijn computer zachter te zetten. De jongen gaf daar echter geen gehoor aan, waarna de oma de stekker van de computer uit het stopcontact trok.

Oma ging weer lekker op haar stoel zitten, maar haar kleinzoon nam wraak door met een aansteker haar haren in brand te steken. De haren vatten onmiddelijk vlam, waar de jongen toch wel erg van schrok. Hij heeft het vuur dan ook direct gedoofd met zijn handen.

De politie van Sint-Jans-Molenbeek kwam ter plaatse en besloot dat de jongen zich binnenkort mag melden bij de jeugdrechter.

Scootmobielen racen op TT-circuit

Het was vandaag groot feest voor een roedel bejaarden. Vanochtend vormde het TT-circuit van Assen het decor voor een heuse scootmobielrace.

Zo'n vijftig invalide snelheidsduivels mochten hun gang gaan op het heilige asfalt van het fameuze circuit. Het Rode Kruis organiseerde de ludieke wedstrijd. De jongste deelnemer was 35, de oudste coureur was maar liefst 93 jaar oud. De winnaar is helaas nog niet bekend.

 

Ouwe pitspoes
Geertruida mocht vandaag voor pitspoes spelen

Dood verklaard wegens geur

Een 82-jarige Roemeense vrouw werd doodverklaard vanwege de geur die in haar huis hing, dat meldden de Roemeense media vandaag. Een medewerkster van de Roemeense ambulancedienst heeft een patiënte ten onrechte dood verklaard omdat ze vond dat de vrouw "dood rook".

De ambulance was naar een Roemeens dorpje geroepen omdat de 82-jarige zieke in coma zou zijn geraakt. Daar vond de assistente het onnodig om de vrouw aan te raken. Ze constateerde meteen dat de vrouw dood was, afgaande op "de geur die in het huis hing".

De 'dode' werd vervolgens gemeld aan de politie. Een medewerker van de technische recherche wilde de vrouw net op de foto zetten toen ze de ogen opensloeg. De vrouw is met een andere ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. Haar situatie is stabiel. De assistente nam ontslag.

Vrouw (84) belaagd door kleine zorro's

Zes jongens uit het Brabantse Heesch probeerden vandaag een 84-jarige vrouw van haar scootmobiel te beroven. De jongens (in de leeftijd van 12 tot 13 jaar) gebruikten een ijzeren staaf en ‘zorro’-masker bij hun daad.

Eén van de jongens begroette het slachtoffer. Nadat de vrouw hem terug groette sprongen er vijf anderen uit de bosjes. Deze jongens hadden allemaal een 'zorro'-masker op en riepen dat ze de scootmobiel van de vrouw wilden.

Eén van de jonge daders sloeg met een ijzeren staaf tegen de voorkant van de scootmobiel. Omdat de vrouw alle medewerking weigerde begonnen de kinderen aan alle kanten tegen haar scootmobiel te schoppen en te slaan. Ook werd de vrouw heftig heen en weer geschud en aan haar armen door de jongens.

Aan het voorval heeft de vrouw blauwe plekken op haar rechterarm, rechterknie en rechtervoet overgehouden. Ook is zij erg geschrokken. De dadertjes zijn nog voortvluchtig.

Koeman: 'Ik heb spijt'

Ronald Koeman heeft spijt van zijn beslissing om halverwege het seizoen de overstap te maken van PSV naar Valencia. In dagblad De Pers liet Koeman weten een foute beslissing genomen te hebben.

Koeman verliet halverwege het seizoen PSV om zijn geluk te beproeven in Spanje bij Valencia. Dit avontuur eindigde rampzalig. De trainer won met zijn club wel de Spaanse beker, maar mocht nog voor het eind van het seizoen alweer vertrekken. Aanleiding hiervoor was dat Valencia bijna degradeerde uit de Primera Division.

Koeman liet weten dat hij op het moment van vertrek al een jaar contact had met Valencia. Ook directeur van PSV, Jan Reker wist hier volgens Koeman vanaf. "Ik kreeg toestemming van Jan Reker om te praten. Als hij nee had gezegd, had ik het niet gedaan". Volgens Koeman kon PSV het zich wel permitteren om hun trainer te laten gaan, omdat de Eindhovenaren zeker wisten dat ze Martin Jol als vervanger konden binnenhalen. De afkoopsom die ze daarom voor Koeman zouden ontvangen, was daarom een meevaller.

Achteraf heeft Koeman zeer veel spijt van zijn beslissing om PSV halverwege het seizoen de rug toe te keren, vooral omdat hij anders veel meer opties had na zijn tijd bij PSV. "Als ik bij PSV was gebleven, was ik volgens anderen misschien trainer geworden bij Barcelona. En ik weet dat ik op de lijst stond om Marco van Basten op te volgen als bondscoach", aldus de trainer.

Anouk scoort hit met 'Lost' in Noorwegen

Anouk heeft een hit gescoord met de single 'Lost' in Noorwegen. De Haagse zangeres heeft de toptienhit te danken aan de talentenjacht Norway's Got Talent, waarin winnaar Erlend het publiek voor zich won met de single uit 2005.

"Ik ben zo verrast", reageert de blondine in de Noorse krant VG. "Het is fantastisch dat hij mijn liedje zong. "Je hebt een heel goede liedjeskeuze gemaakt, Erlend. Je hebt het geweldig gedaan. Bedankt dat je mijn liedje bekendheid hebt gegeven."

'Lost', dat in Nederland drie jaar geleden een hit was, staat momenteel op de tweede plaats in de Noorse iTunes-hitlijst. In de Noorse Single Top 20 staat het nummer op nummer negen.

'Planners aanslag België' opgepakt in Marokko

De Marokkaanse autoriteiten hebben elf mensen gearresteerd die ervan worden verdacht aanslagen te hebben willen plegen in Marokko en België. De verdachten zouden banden hebben met opstandelingen in Irak en met leden van Al-Qaida in Islamitisch Noord-Afrika.

Volgens de Marokkaanse staatsmedia zijn de arrestaties verricht in de steden Nador en Fez, en is onder de verdachten een in België woonachtige Marokkaan. Wanneer de arrestaties zijn verricht, werd niet vermeld.

Militair zwaargewond bij vechtpartij op housefeest

Een 20-jarige militair is tijdens het pinksterweekeinde vorige week zwaargewond afgevoerd na een vechtpartij tijdens een housefeest in Veghel. Hij werd door meerdere mensen geschopt en geslagen. De Brabantse politie laat maandag weten nog geen verdachten te hebben aangehouden en zoekt getuigen die meer weten over de mishandeling.

In het ziekenhuis bleek het slachtoffer een gescheurde lever, een gescheurde milt, een gekneusde nier, een hersenschudding en inwendige bloedingen te hebben. Hij verkeert niet in levensgevaar.

De militair uit het Limburgse Haler was met vrienden op het feest Harmony of Hardcore op landgoed Hackerom. Vooraan bij het podium werd hij in de rug geduwd. Hij draaide zich om en had volgens de politie het idee dat twee groepen ruzie met elkaar hadden. Toen hij hier iets van zei, kreeg hij de eerste klap. Daarna liep het volgens de politie uit de hand.

Seizoenkaarten Schalke 04 uitverkocht

De fans van de Duitse Bundesliga-club Schalke 04, de nieuwe club van Fred Rutten, hebben al zin in het volgend seizoen. Alle seizoenkaarten die de club uit Gelsenkirchen te verkopen had, zijn reeds verkocht. Dat komt er op neer dat 43.935 fans de thuiswedstrijden van hun favoriete club kunnen bijwonen.

Rutten volgt bij Schalke het interim-duo Mike Büskens en Youri Mulder op. Die twee namen de taak van trainer op zich nadat Mirko Slomka was ontslagen na tegenvallende resultaten. De twee interim-coaches wisten een plaats in de voorronde voor de Champions League te veroveren na het behalen van de derde plaats in de Bundesliga.

Majstorovic verkast naar Griekenland

AEK Athene heeft Daniël Majstorovic overgenomen van FC Basel. De verdediger vertrekt transfervrij naar Griekenland en ondertekent een contract voor drie jaar.

Majstorovic, die tussen 2004 en 2006 in Enschede te bewonderen was bij FC Twente, stond in de belangstelling van meerdere clubs uit het binnen- en buitenland. Doordat de Zweed een goed seizoen speelde bij FC Basel, zaten onder andere AS Monaco, Stade Rennes, Besiktas, Trabzonspor en Sampdoria achter de boomlange verdediger aan. Uiteindelijk koos de 31-jarige Majstorovic voor AEK Athene.

Majstorovic kwam 49 keer uit voor FC Twente. Hierin wist hij vier doelpunten te maken. Eerder kwam hij uit voor Fortuna Köln, Västerås SK en Malmö FF.

Rookverbod publieke ruimtes Turkije van kracht

Met ingang van maandag is in Turkije, waar rond veertig procent van de bevolking van boven de 15 rookt, een rookverbod van kracht voor publieke ruimtes als stadions, taxi's, veerboten, speelweiden en winkelgalerijen. Volgend jaar wordt ook het roken verboden in bars, restaurants en koffiehuizen. Roken was al langer niet toegestaan in bussen, vliegtuigen en grote kantoren.

Volgens Yesilay, een organisatie tegen misbruik van alcohol, drugs en tabak, consumeren rokers in Turkije dagelijks rond 17 miljoen pakjes sigaretten. Op grond van overheidsgegevens is berekend dat jaarlijks in Turkije rond 160.000 mensen sterven als gevolg van ziekten en aandoeningen die verband houden met roken.

De nieuwe wet, die in maart door het parlement werd aangenomen, stelt een straf van vijftig Turkse lire (26 euro) op overtreding van het rookverbod.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woont bijna tweederde van de rokers in tien landen. In China en India wordt het meest gerookt, en vervolgens in Indonesië, Rusland, de Verenigde Staten, Japan, Brazilië, Bangladesh, Duitsland en Turkije.

Turkije behoort ook tot de grootste tabaksproducenten ter wereld, samen met China, India, de VS en Brazilië. Het is daarnaast een van de grootste tabaksexporteurs.

'Roken als een Turk' is een veel voorkomende uitdrukking in veel Europese landen. Het roken van de waterpijp, een erfgoed van het Ottomaanse rijk, is de afgelopen jaren in veel grote Turkse steden steeds populairder geworden.

Golf konijnenmoorden treft Duitsland

De West-Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen gaat gebukt onder een reeks moorden op konijnen. De politie vormde een speciale onderzoekscommissie.

De afgelopen dagen verdwenen in Dortmund en omgeving zeker zes konijntjes uit hun hokken. Enkele dieren zijn zonder kop of met afgerukte voorpootjes teruggevonden. Sinds de herfst zijn al zo'n veertig konijnen en andere kleine dieren onthoofd.

De politie zegt nog geen informatie over een motief te hebben, meldden media vandaag. Een woordvoerder sluit niet uit dat een sekte verantwoordelijk is voor de dierenmishandeling.

Getrouwde Frans Bauer bedankt zijn fans

Frans Bauer is dolblij dat zijn trouwdag vlekkeloos is verlopen. "Na maanden van voorbereiding en spanningen dat alles goed zou verlopen, is onze trouwdag verlopen om nooit meer te vergeten", schrijft de volkszanger op zijn website. "Een stralende dag met stralende mensen om ons heen, wij willen iedereen bedanken."

De 34-jarige Bauer is vol lof over onder meer de politie, de fans, de media 'en alle anderen die ervoor hebben gezorgd dat het een onvergetelijke dag was'. "Het was voor ons een droom die is uitgekomen", vindt Bauer.

De zanger en zijn 'Maris', zoals Frans zijn vrouw liefkozend noemt, stapten op 9 mei onder grote belangstelling van hun fans en de pers in het huwelijksbootje in het gemeentehuis van Willemstad. Na het burgerlijk huwelijk volgde de kerkelijke inzegening in de basiliek van Oudenbosch. Als bestemming voor de huwelijksreis werd Disneyland in Parijs uitgekozen.

Frans en Mariska hebben drie zoontjes samen: Christiaan (6), Jan (5) en Frans junior (3).

Buitenlander-haat in Johannesburg houdt aan

Buitenlanders in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg zoeken massaal bescherming in gemeenschapscentra en politiebureaus. Ze zijn op de vlucht voor Zuid-Afrikaanse bendes met machetes, pistolen en messen.

''Vlammen van haat branden voort'', kopte de Zuid-Afrikaanse krant The Star vandaag. Sinds vorige week zijn buitenlanders, met name Zimbabwanen, het doelwit van bendes die arme buitenwijken van de stad afstruinen. Zij steken buitenlanders in brand, plunderen winkels en verbranden auto's van buitenlanders die in hun ogen crimineel zijn en banen wegpikken. Het dodental is opgelopen tot zeker vijftien. Ruim vijftig buitenlanders moesten met messteken of brandwonden naar het ziekenhuis.

De politie heeft ruim 250 mensen gearresteerd. Agenten patrouilleren in de buitenwijken waar bendes wegblokkades hebben opgeworpen en stenen naar hen gooien. ''Dit is allemaal de schuld van de Zimbabwanen'', zei een Zuid-Afrikaanse vrouw. ''Ze moeten gewoon weggaan.''

Gisteren werd een buitenlander in zijn eigen dekens gehuld en in brand gestoken. Die vuurbal staat vandaag op meerdere voorpagina's van Zuid-Afrikaanse dagbladen. De man stierf aan zijn verwondingen. De meeste immigranten die afgelopen jaren naar Zuid-Afrika zijn gegaan, komen uit het naburige Zimbabwe. Enkele miljoenen Zimbabwanen ontvluchtten de economische en politieke crisis in hun eigen land.

Australiërs beginnen met ruimen 400 kangoeroes

De Australische autoriteiten zijn bij de hoofdstad Canberra begonnen met het ruimen van vierhonderd kangoeroes die schadelijk worden geacht voor de biodiversiteit. Dierenactivisten hebben dit maandag gezegd. De kangoeroes grazen op grasland waar veel bedreigde soorten hagedissen en insecten leven.

Angie Stephenson, projectmanager van Animal Liberation New South Wales, zei dat twintig tot veertig kangoeroes werden verdoofd en vervolgens gedood. Een babykangoeroe was vertrapt toen de dieren binnen een omheining waren gedreven.

Het ruimen is in Australië zelf en ook daarbuiten zeer omstreden, maar de autoriteiten zeggen geen alternatief te zien. Eerdere pogingen tot ruimen werden gestaakt na internationale opschudding, waarna werd besloten de dieren uit de omgeving van Canberra weg te lokken. Dit bleek evenwel veel te kostbaar.

De kangoeroes grazen op zeldzaam inheems grasland, met veel bedreigde soorten hagedissen en insecten die slechts kunnen leven van het inheemse gras. De oplossing lijkt te liggen in het afmaken van de kangoeroes. Afschieten is geen optie vanwege woningen in de omgeving en het daarmee gepaard gaande gevaar voor mensen. Bij het ruimen wordt gebruik gemaakt van verdovingspijltjes, waarna de dieren vervolgens dodelijke injecties krijgen toegediend.

[upd] Nekschot gaat gewoon door met tekenen

De Amsterdamse cartoonist Gregorius Nekschot blijft gewoon spotprenten tekenen. Ook is hij niet van plan die eerst aan het Openbaar Ministerie voor te leggen voor goedkeuring. Dat zegt zijn  advocaat Max Vermeij vandaag in een interview met het Parool.  Vermeij zegt dat Nekschot de acht door het OM als strafbaar bestempelde cartoons van zijn website heeft gehaald, om aan te tonen dat hij bereid is mee te werken. ''Maar het laat ook zien dat het Openbaar Ministerie censuur pleegt,'' aldus Vermeij.

Volgens de raadsman had officier van justitie Paul Velleman  zelf zijn bevoegdheid om de tekeningen weg te halen kunnen uitoefenen, als Nekschot geweigerd had ze te verwijderen. ''Het weghalen van de tekeningen is geen schuldbekentenis. Ik ben ervan overtuigd dat Nekschot met al zijn tekeningen binnen de grenzen van de wet is gebleven. Maar hij wordt nu monddood gemaakt. Als het tot een openbare rechtszaak komt, moet hij onderduiken of voor zijn leven vrezen'', aldus Nekschots advocaat.

Zoal FOK! dit weekend al meldde staan zeker twee van de 'verboden' cartoons in de in 2006 verschenen bundel 'Misselijke Grappen', dat nog steeds te koop is.  Onlangs verscheen er een tweede bundel met cartoons. Uitgeverij Xtra zegt dat het OM met hen nooit contact heeft opgenomen. Ook toen politie en justitie op zoek waren naar zijn identiteit, was er geen contact met de uitgeverij.

Minister Hirsch Ballin beweerde vrijdag dat het drie jaar heeft geduurd om Nekschot op te sporen, omdat men niet eerder achter zijn identiteit kon komen. Opmerklijk is dat diverse media de afgelopen jaren wel interviews met Nekschot hebben gehad, waaronder de Deense televisiezender TV2. Die zender zal vanavond ook weer aandacht aan Nekschot besteden.  Dagblad De Pers schrijft vandaag een uiterst kritisch stuk over de uitleg van Hirsch Ballin over de lange zoektocht naar de tekenaar. De krant kan zich niet voorstellen dat het drie jaar moest duren. De aangifte van het MDI dateert immers uit 2005.

'Fout signaal'
Stichting Pers en Prent - die het verzamelen van spotprenten uit alle diverse media tot haar voornaamste taak rekent - noemt vandaag in De Telegraaf de arrestatie van Nekschot een 'fout' politiek signaal. De stichting kan zich niet aan de indruk onttrekken dat er politieke motieven aan ten grondslag liggen om Nekschot met maar liefst tien man politie uit zijn huis te halen.

''Alsof onze politici naar het buitenland het signaal af willen geven dan wel wat problemen met Geert Wilders te hebben gehad, maar kijk eens hoe flink wij zijn een 'foute' tekenaar aan te pakken'', aldus voorzitter Hans IJsselstein Mulder van de stichting.

Cartoonisten Vereniging De Tulp is ook niet te spreken over de gang van zaken. "Harde satire? Zeker! Provocerend? Absoluut! Smakeloos: daar valt over te twisten. Beledigend? Wellicht. Maar haat zaaien als motief?" Hun voorzitter  constateert cynisch dat "de huidige wetgeving toereikend blijkt om cartoonisten en ander opinievormend tuig hard aan te pakken.''

In de Kamer willen D66, VVD, SP en de PVV uitleg van minister Hirsch Ballin. In de Amsterdamse gemeenteraad gaat de PvdA vragen stellen aan burgemeester Job Cohen. ''We maken ons zorgen over de manier waarop politie en justitie deze zaak aanpakken,'' aldus raadslid Michiel Mulder.

Mulder wil onder meer weten of het klopt dat tijdens het verhoor tegen Nekschot is gezegd dat zijn identiteit bekend zou worden, waarbij geïnsinueerd werd dat dit gevolgen voor zijn veiligheid zou hebben. Ook wil de A'damse PvdA dat de zaak voor de rechter komt, omdat op die manier duidelijk kan worden of sprake is van discriminatie. Cohen heeft overigens geen zeggenschap over de politie als het om justitiezaken gaat. Daarom wil de PvdA dat hij via het gebruikelijke overleg informeert bij de hoofdofficier van justitie.

Update 15.39 uur
Weekblad HP/de Tijd gaat uit protest tegen de gang van zaken alle acht door het OM als strafbaar betitelde cartoons afdrukken in de komende editie. Woensdag ligt die editie in de winkel, zo laat een woordvoerder van het opinieweekblad vandaag weten.

Justitie heeft nog niet gereageerd op de voorgenomen publicatie van de cartoons.  In ons bericht van zaterdag staan een aantal van die cartoons omschreven.

Hier op FOK! werden al twee columns aan deze zaak gewijd.  Deze vind je hier en hier.



Nekschot op de Deense tv

Hitlergroet op dodenherdenking bestraft

Zes jongeren uit Ridderkerk die het tijdens de dodenherdenking van afgelopen 4 mei in hun botte hersens haalden om de bijeenkomst te verstoren, moeten een Halt-straf uitvoeren. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst op de begraafplaats aan de Lagedijk vond één van hen, een 15-jarige knul, het zelfs nodig om tijdens het Wilhelmus de Hitlergroet te brengen.

De andere vijf, tussen de 14 en 17 jaar oud, konden niet het fatsoen opbrengen stil te zijn. Ze waren rumoerig en trapten sigaretten uit tussen de graven.

Agenten spraken drie van de jongeren dezelfde avond in het bijzijn van hun ouders al aan op hun gedrag. De drie anderen kwamen ze later op het spoor. Het zestal, vier jongens en twee meiden, moeten onder meer verplicht een voorlichtingsbijeenkomst bijwonen over de betekenis en het belang van de dodenherdenking.

Volgens de politie is het ''erg uitzonderlijk'' dat zoiets plaatsvindt tijdens de dodenherdenking.

Sonic rent als een speer in Sonic Unleashed screenshots

Sonic is een beetje een moeilijk karakter. De originele games zijn nog steeds enorm populair dankzij bijvoorbeeld Xbox Live, maar nieuwe games willen vaak niet goed van de grond komen. Sonic's laatste next-gen uitstapje bijvoorbeeld werd niet heel erg goed ontvangen, maar SEGA probeert het gewoon opnieuw door met Sonic Unleased te komen.

Vandaag zijn er weer enkele nieuwe screenshots van de Xbox 360 en PlayStation 3 versie van deze Sonic vrijgegeven, waaruit in ieder geval blijkt dat de game snel zal zijn en ook gebruik zal maken van een semi 2D perspectief. De game zal eind van het jaar uitkomen op de Xbox 360, PlayStation 2 en 3 en de Wii.





Heracles wil Vlug overnemen

Heracles Almelo heeft zich bij Sparta gemeld voor Jeffrey Vlug. De rechterspits werd het afgelopen seizoen verhuurd aan RBC Roosendaal en heeft nog een contract voor drie seizoenen bij de Kasteelclub.

Sparta is niet onwelwillend de 21-jarige Vlug te laten gaan. Met Charles Dissels, Edouard Duplan, Joshua John en Lucas van Oeveren hebben de Rotterdammers nog vier andere rechterspitsen onder contract staan. RBC Roosendaal zou Vlug ook graag definitief overnemen. De salariseisen van Vlug zijn voor de Roosendalers echter te hoog. Heracles is op zoek naar versterkingen om het vertrek van Igor Gluscevic, Rob Maas , Kai Michalke en Björn Daelemans op te vangen.

Epilepsie gegarandeerd met Samba di Amigo screenshots

Toen menig gamer nog een aantal jaren jonger was kwam er op de Dreamcast een spel uit waar nu nog steeds over gesproken wordt: Samba de Amigo, een te kleurig spel waarbij met bewegingsgevoelige maracas muziek gemaakt werd. Het woord "bewegingsgevoelig" betekent voor veel mensen tegenwoordig een associatie met Nintendo's nieuwste console, een associatie die niet ongegrond is.

De game komt namelijk naar de Wii en hier zijn vandaag een negental nieuwe screens van verschenen. Let wel op: ben je overgevoelig voor kleur en/of vrolijkheid in games dan kun je ze maar beter niet bekijken. Voor mensen die hier wel tegen kunnen valt er meer over de game te lezen in onze hands-on preview.





Levchenko en Shevchenko tegen Oranje

De bondscoach van Oekraïne, Aleksei Michailichenko, beschikt over een volledig fitte selectie. De spits Andriy Shevchenko van Chelsea en middenvelder Evgeniy Levchenko van FC Groningen zijn opgeroepen voor het oefenduel in De Kuip op 24 mei tegen Oranje.

Oekraïne reist af naar Rotterdam met 24 spelers. .Shakhtar Donetsk is hofleverancier met zeven spelers. De grote ster in de selectie is uiteraard Andriy Shevchenko. Ondanks dat de aanvaller nauwelijks gespeeld heeft bij zijn club Chelsea, maakt hij toch deel uit van de Oekraïnse selectie. Op het middenveld speelt ook Anatoli Tymoschuk van UEFA-bekerwinnaar Zenit St. Petersburg.

Straf Scuderia Toro Rosso in Monaco

Scuderia Toro Rosso begint in Monaco met een zeer pijnlijke situatie. De STR3, de nieuwe auto die geïntroduceerd zal worden, betekent voor Sebastian Vettel dat hij na de kwalificatie voor de Grand Prix vijf plaatsen op de startgrid wordt teruggezet. Sébastien Bourdais ontloopt die straf omdat hij uitviel in Turkije.

De introductie van de nieuwe auto betekent ook dat het team een nieuwe versnellingsbak gaat gebruiken en dat is tegen de regels. De regels stellen dat een bak van een bolide vier races moet meegaan. "Monte Carlo is wel de laatste plaats, waar je met zo'n straf wil worden geconfronteerd", aldus teambaas Gerhard Berger in het tijdschrift Auto Motor en Sport. In de nauwe straten van Monaco is een goede uitgangspositie voor de race zeer belangrijk.

Meisje (10) redt invalide uit sloot

Een 10-jarig meisje uit Dordrecht heeft zondagmiddag in haar woonplaats een 57-jarige invalide uit de sloot gered. De Dordtenaar was met zijn invalidenwagentje in het water aan de Oudendijk terechtgekomen en kwam daar zelf niet meer uit, meldt de politie maandag.

Het meisje fietste over de dijk toen ze iemand om hulp hoorde roepen. Ze ging erop af, zag de man liggen en riep de hulp in van omwonenden. Die sprongen de sloot in om het hoofd van de man boven water te houden. Ambulancepersoneel kon hem later uit het water halen. Hij raakte niet gewond.

'Aardbeving kan ruim 48 miljard euro kosten'

De zware aardbeving in China heeft alleen al in de zwaar getroffen provincie Sichuan voor minstens 67 miljard yuan (6,1 miljard euro) aan schade aangericht. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde schatting van de Chinese overheid.

De totale kostenpost kan uitkomen op 525 miljard yuan (ruim 48 miljard euro), aldus economen. Ruim 14.000 bedrijven en meer dan 4,7 miljoen huizen in Sichuan en omgeving zijn verwoest door de beving. Ook is in de provincie, een belangrijk agrarisch gebied, zeker 300.000 hectare landbouwgrond vernietigd en zijn 12,5 miljoen stuks vee en pluimvee omgekomen.

De beving kan dit jaar minimaal 0,2 procent groei afschrapen van de Chinese economie, schatten economen. Sichuan was vorig jaar goed voor 4,3 procent van de totale Chinese economie.

De Chinese autoriteiten vrezen dat minstens 71.000 mensen het leven hebben verloren door de zwaarste aardbeving in China sinds decennia. Het officiële dodental staat nu op 34.000 mensen.

Waarschuwing tegen agressieve buizerd

 Staatsbosbeheer plaatst vandaag een hek met een bord langs een strook bos aan de Roodbeenweg tussen Lelystad en Dronten om te waarschuwen voor een agressieve buizerd. Omdat het dier al voor het vierde jaar hardlopers aanvalt die te dicht bij het nest komen, is hiertoe besloten.

Passanten zijn voortaan gewaarschuwd door de tekst ,,Aanvallende buizerd'', vertelde boswachter Egbert van Wijhe. De roofvogel, met een spanwijdte van ongeveer 1,2 meter, valt alleen in deze periode aan, als ze jongen heeft.

Buizerds kunnen ongeveer 15 jaar oud worden. Het gedrag van de vogel is afwijkend. Vandaar dat Staatsbosbeheer ervan uit gaat dat het al jaren om hetzelfde dier gaat.

[NHL] Penguins naar finale Stanley Cup

De Pittsburgh Penguins zijn er als eerste in geslaagd de finale van de prestigieuze Stanley Cup te bereiken. In de eigen Mellon Arena werden de Philadelphia Flyers met 6-0 verslagen. De eindstand in de Eastern Conference finale kwam daarmee op 4-1.
De Penguins konden vooraf teren op een uitstekende serie in de eigen Mellon Arena. In zestien opeenvolgende thuiswedstrijden werd niet verloren. De laatste nederlaag dateert alweer van 24 februari, toen de San Jose Sharks na shootouts de Pens wisten te bedwingen.

Ook in de vijfde wedstrijd tegen de Flyers waren de Penguins geenzins van plan hun goede serie op te geven. Vanaf minuut één werd er op alle posities druk gezet en al na drie minuten lag de puck in het net. Ryan Malone scoorde uit de eerste powerplay-situatie, op aangeven van Sydney Crosby. Nog voor de helft van de eerste periode verdubbelde Evgeni Malkin de voorsprong door optimaal te profiteren van een foutje van Flyers goalie Martin Biron.

Marian Hossa zorgde er met zijn negende doelpunt in de play-offs voor dat de wedstrijd halverwege de tweede periode eigenlijk al beslist was. Op aangeven van opnieuw Crosby (zijn zeventiende assist in de play-offs) bracht hij de stand op 3-0. Omdat Penguins doelman Marc André Fleury gedurende de wedstrijd alle 21 op hem afgevuurde schoten stopte, was het wachten tot de voorsprong uitgebouwd werd. Ryan Malone en Jordan Staal in de tweede periode, en Pascal Depuis in de derde zorgden ervoor dat er bij de laatste zoemer 6-0 op het bord stond.

Het is voor de Penguins de eerste keer in zestien jaar tijd dat ze in de finale van de Stanley Cup staan. In 1991 en 1992 wonnen de Pens de enorme beker zelfs. In 1991 werden de Minnesota North Stars verslagen, een jaar later werden de Chicago Blackhawks aan de zegekar gebonden.

Standen Conference finales

Eastern Conference
Pittsburgh Penguins* – Philadelphia Flyers 4-1

Western Conference
Detroit Red Wings – Dallas Stars 3-2

* naar finale Stanley Cup

Thomas Dekker laat NK schieten

Thomas Dekker zal eind juni niet deelnemen aan het Nederlands kampioenschap wielrennen in Ootmarsum. De Rabobankrenner bereidt zich voor op zijn tweede Tour de France en vindt het NK niet passen in zijn trainingsprogramma

Dekker acht ook de kans klein om het NK op zijn naam te schrijven: "Niets ten nadele van de organisatie, maar het vlakke parcours in Dinkelland is niet te combineren met de verkenningen van Touretappes die ik die maand ga doen. Bovendien is de kans dat ik daar kan winnen wel héél erg klein." Hij vervolgt: "“Ik ga 3, 4 en 5 juni de Alpenetappes verkennen met onze trainer Louis Delahaije. Vervolgens rijd ik de Ronde van Zwitserland om daarna de etappes in de Pyreneeën te verkennen met Delahaije, Denis Menchov, en ploegleider Erik Breukink.”

Ook al denkt hij het NK niet te kunnen winnen, toch doet het zeer om niet deel te nemen: "Natuurlijk is het jammer! Moeten ze maar eens een rondje in Meerssen gaan uitzetten, dan rijd ik wel weer. Ik heb al jaren pech. Of we rijden in Rotterdam, of ze zetten een parcours in Maastricht uit midden door de stad. Terwijl je daar zulke mooie rondjes kunt maken… Je hoeft niet eens het allerzwaarste klimmetje uit te zoeken. We moeten dit jaar weer heel veel geluk hebben om een Nederlander met de rood-wit-blauwe-trui de Tour te zien rijden.”

Iran: Hezbollah en Hamas populairste groepen

Hamas en Hezbollah zijn de populairste groepen in het Midden-Oosten, heeft Iran maandag gezegd, daags nadat de Amerikaanse president George Bush de twee ervan beschuldigde de regio te ondermijnen.

De Libanese Hezbollah en de Palestijnse Hamas zijn 'de nobelste en populairste groepen', zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken tegen verslaggevers in Teheran.

Bush noemde Hezbollah zondag in een redevoering in Egypte 'de vijand van een vrij Libanon en alle naties' en beschuldigde Hamas van pogingen 'vredesinspanningen te ondermijnen met terreur- en geweldsdaden'.

Nederlandse fan prefereert voetbal boven seks

Tweederde van de Nederlandse voetbalfans kijkt liever naar een wedstrijd dan dat ze seks hebben. Ook heeft 73 procent wel eens een wildvreemde gekust of omhelsd tijdens het kijken naar een voetbalwedstrijd.

Dat blijkt uit een onderzoek naar voetbalemoties van het Britse bureau SIRC in opdracht van EK-sponsor Canon. SIRC ondervroeg 2000 voetbalfans uit zeventien Europese landen. Nederland behoort overigens niet tot de meest emotievolle voetballanden en neemt slechts de tiende plek in. Bovenaan staat heel verrassend het 'koele' Zweden.

Zo laat 95 procent van de Zweedse fans zich wel eens emotioneel gaan tijdens een voetbalwedstrijd. In Nederland is dat 55 procent. Een incidentele huilbui komt bij 80 procent van de Zweden wel eens voor, tegenover 55 procent in Nederland.

Nadal wil Roland Garros-titel inruilen

Hij is de allerbeste tennisser op gravel, maar de Spanjaard Rafael Nadal wil meer erkenning.

"Natuurlijk wil ik een titel op Roland Garros inruilen voor een eindzege op Wimbledon", aldus de drievoudig winnaar van Roland Garros. "Wanneer je meer toernooien wint, word je ook meer gezien en gewaardeerd als een complete tennisser. Maar ik ben al een aantal keer dicht bij de eindzege op Wimbledon geweest".

Nadal stond twee maal in de finale in Londen, maar beide keren werd hij verslagen door Roger Federer.

Megrelishvili en Yakubu mogen Vitesse verlaten

Haim Megrelishvili en Abubakari Yakubu mogen op zoek naar een andere club. Bij hun huidige werkgever Vitesse is geen toekomst meer weggelegd voor het duo. Dit als gevolg van een nieuw transferbeleid van de club uit Arnhem, waar eerder Sieb Blondelle slachtoffer van werd.

Technisch directeur van Vitesse, Marc van Hintum legt uit: "Het enige wat ik daarop wil zeggen is dat wij financiële ruimte nodig hebben om ons te versterken. Spelers met hoge salarissen die geen basisplaats hebben, mogen weg. Anders kost het alleen maar geld." Voor komend seizoen hoopt Van Hintum minimaal drie spelers te mogen aantrekken: "Spelers die voor de basis komen en het elftal direct versterken. Die kosten geld, daar moet je wel vanuit gaan. Ik heb de club duidelijk gemaakt dat daarvoor geld beschikbaar moet zijn en dat is er."

Magrelishvili maakte in het begin van het seizoen een zeer sterke indruk, maar na de winterstop raakte hij op de bank. Hij kwam meermaals in aanvaring met trainer Aad de Mos, nadat hij de Israëliër tot twee keer toe binnen het kwartier wisselde. De andere speler die Vitesse mag verlaten, Yakubu, die eerder onder contract stond bij Ajax, kwam dit seizoen onder De Mos tot slechts 64 minuten speeltijd.

Homo in bestuur CU mag, als hij 'geloofwaardig' is

Homo's mogen ook bestuursfuncties bij de ChristenUnie krijgen, maar hun geaardheid moet wel worden meegenomen in de selectieprocedure. Dat staat in het advies van de commissie Cnossen dat vorige week aan het bestuur van de ChristenUnie is voorgelegd. Het bestuur heeft de conclusies van de commissie overgenomen. Op 14 juni wordt het advies officieel ter goedkeuring aan het partijcongres voorgelegd.

Dat iemand homo is, betekent volgens de commissie niet dat hij niet actief kan zijn voor de partij. Maar hij moet wel een 'geloofwaardige' vertegenwoordiger zijn. Wie in zijn vrije tijd graag jaagt, kan moeilijk tegelijkertijd de Partij voor de Dieren vertegenwoordigen, zo legt de commissie uit. Bij het selecteren van kandidaten moet de kiescommissie dan ook met de bijbel als uitgangspunt naar eigen inzicht kandidaten selecteren.

Volgens voorzitter van homobelangenorganisatie COC Frank van Dalen komt het advies erop neer dat homo's die samenwonen geen bestuursfunctie mogen krijgen. "De commissie Cnossen laat het aan de selectiecommissies over om te concluderen dat een homo die samenwoont niet geloofwaardig een bestuursfunctie in de partij uit kan oefenen. In de bijbel staat immers dat het huwelijk iets tussen man en vrouw moet zijn", reageert Van Dalen.

De commissie werd ingesteld nadat Yvette Lont, lid van de deelraad van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost, er in augustus voor pleitte 'praktiserende homo's' uit de partijorganisatie te weren. Dit veroorzaakte veel ophef binnen de partij.

Eén van de in totaal negen commissieleden kan zich niet in het eindoordeel van de commissie vinden. Meindert Leerling vindt dat de partij homoseksualiteit in haar gedragscode moet afwijzen. De commissie vindt juist dat er geen eisenlijstje moet komen waarin staat dat iemand geen homo mag zijn.

Partijleider André Rouvoet heeft positief gereageerd op het oordeel van de commissie. Hij is tevreden dat niemand op voorhand wordt uitgesloten, maar dat wel wordt erkend dat er spanning kan zitten tussen iemands 'persoonlijke levenswijze en de politieke boodschap'.

Schuster: "Tijd niet verspillen aan Ronaldo"

Bernd Schuster, de trainer van Real Madrid, zegt dat hij er weinig voor voelt om een poging te wagen Cristiano Ronaldo aan te trekken.

"Ik denk dat het onmogelijk is Ronaldo te contracteren. Dan heeft het weinig nut er tijd en energie in te steken. Het zijn speculaties," aldus Schuster.

Vorige week meldde Real Madrids algemeen directeur Angel Arroyo dat zijn club over voldoende geld beschikt om Ronaldo over te nemen van Manchester United.

Het is altijd al de wens van de Portugees geweest om ooit nog eens in Spanje te spelen, die droom lijkt echter niet op korte termijn uit te komen. "Bij United voel ik me thuis. In de vijf jaar dat ik hier zit heb ik er veel vrienden gemaakt," aldus de Portugees.

Haase zakt op wereldranglijst

Robin Haase is op de nieuwste editie van de wereldranglijst gezakt. De Nederlander staat nu 58e. In de top 10 bij de mannen veranderde er niets.

Vorige week kwam Haase niet in actie en moest hierdoor twee plaatsen inleveren. Deze week doet hij mee aan het ATP-toernooi van Pörtschach. Bij een goed resultaat kan hij weer stijgen op de wereldranglijst, aangezien Haase in Oostenrijk geen punten te verdedigen heeft.

Bij de vrouwen is, door het direct stoppen van Justine Henin, Maria Sharapova de nieuwe nummer een. Ana Ivanovic staat tweede, direct gevolgd door landgenote Jelena Jankovic. Michaella Krajicek zakte een plaatsje en staat nu 43e.

Michel fluit finale Champions League

De finale van de Champions League aankomende woensdag tussen Manchester United en Chelsea zal worden gefloten door Lubos Michel.

In Moskou zal de Slowaak worden geassisteerd door zijn landgenoten Roman Slysko en Martin Balko. Vierde official is Vladimir Hrinak.

In 2002 en 2006 behoorde Michel tot het WK-korps en in 2004 was hij actief op het EK. Na de eindstrijd van de Olympische Spelen in 2000, de UEFA Cup-finale in 2003 en het slotduel van de Confederations Cup in 2005 wordt Manchester United – Chelsea de vierde finale voor de Slowaak.

Lens neemt deze week beslissing

NEC wil graag door met Jeremain Lens. De aanvaller van AZ speelde afgelopen seizoen op huurbasis in Nijmegen en hij ontwikkelde zich na de winterstop tot een van de smaakmakers bij NEC.

Aankomende woensdag gaan Lens en NEC met elkaar om de tafel zitten. Lens kan ook terugkeren naar AZ waar hij nog een contract heeft tot medio 2009. De spits heeft aangegeven dat hij deze week een beslissing zal nemen over zijn toekomst.

Stuczynski mist nipt wereldrecord

Jenn Stuczynski heeft zich aangediend als serieuze concurrente van de Russische springkoningin Jelena Isinbajeva. Bij wedstrijden in Carson sprong de Amerikaanse polsstokhoogspringster over een hoogte van 4,90 meter. Ze zag daarna drie pogingen om het wereldrecord op 5,02 te brengen mislukken. Bij haar derde poging tikte de Amerikaanse de lat net af.

De Russische Isinbajeva staat al jaren op eenzame hoogte bij het polsstokhoogspringen bij de vrouwen. Ze pakte vijf wereldtitels, is olympisch kampioene en verbeterde het wereldrecord meer dan twintig maal. Het huidige record staat op 5,01.

Ajax heeft interesse in Douglas

Ajax heeft interesse in FC Twente verdediger Douglas. De Amsterdammers hebben zich hiervoor gemeld bij Rob Cohen, agent van de Braziliaanse verdediger.

Volgens Cohen had hij Douglas vorig jaar al bij Ajax aangeboden: "Bij Ajax hadden ze hem vorig jaar zelfs gratis kunnen krijgen, maar toen wilden ze hem niet." Na een stage bij FC Twente lijfde die club hem vervolgens in.

Bij Ajax moet Douglas de opvolger van Johnny Heitinga worden. De 20-jarige verdediger heeft echter nog een doorlopend contract tot medio 2010. Ajax zou naar verluidt niet de enige club zijn die interesse in de Braziliaan zou hebben. Fred Rutten wil hem namelijk ook graag mee naar zijn nieuwe club Schalke 04 nemen.

[upd] Verkerk tegen Vanek in Pörtschach

Martin Verkerk moet het in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Pörtschach, dat vandaag van start gaat, opnemen tegen de Tsjech Jiri Vanek. Verkerk kreeg van de Oostenrijkse organisatoren een wildcard.

Verkerk tobde jarenlang met blessures, maar lijkt dit jaar een geslaagde rentree in het internationale tenniscircuit te maken. De Alphenaar won dit seizoen reeds een futuretoernooi (Montreal) en een challengertoernooi (Athene).

Update: 14:18

Verkerk heeft zijn wedstrijd tegen Vanek helaas niet kunnen winnen. De Tsjech was in drie sets te sterk, 7-5, 4-6, 6-2.

Bondscoach Gabon is bang en stopt

Alain Giresse is opgestapt als bondscoach van Gabon. De Franse ex-international verloor dit weekend met zijn ploeg van Kameroen, waardoor Gabon zich niet meer kan plaatsen voor de Afrika Cup van volgend jaar. Na de uitschakeling werd hij bedreigd.

"Na de nederlaag tegen Kameroen heb ik ondervonden hoe boos het publiek hier kan zijn", aldus Giresse. "Ik voel me niet meer veilig en heb dus besloten te stoppen."

Stekelenburg ziet toch lichtpuntje

Ondanks dat het een verloren seizoen voor Ajax is, zag doelman Maarten Stekelenburg toch nog wel een lichtpuntje in zijn terugblik.

"We hebben dit jaar genoeg geleerd en moeten dat meenemen naar volgend seizoen. Wat allemaal? Alles wat er dit jaar misging," aldus de doelman die desalniettemin allesbehalve een tevreden Ajacied was. "In december hebben we alles laten liggen, werden we uitgeschakeld voor de beker en verspeelden we het kampioenschap."

Cofidis ook volgend jaar in wielerpeloton

Cofidis zal ook in 2009 het gelijknamige wielerteam sponsoren. Het Franse bedrijf heeft dit gisteren bekend gemaakt. Aanvankelijk wilde het bedrijf zich na dit jaar terugtrekken, maar door de goede resultaten van het wielerteam hebben ze zich bedacht.

Cofidis fungeert sinds 1997 als geldschieter in het wielerpeloton. Dit seizoen zegevierde de ploeg via Sylvain Chavanel in de Belgische koersen Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl. Bovendien eindigde Nick Nuyens op de tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen.

Gullit bezorgt Galaxy derde overwinning

Los Angeles Galaxy lijkt in de Major League Soccer eindelijk de weg naar boven gevonden te hebben. De ploeg, die onder leiding staat van Ruud Gullit, had een moeilijke competitiestart, maar boekte alweer de derde overwinning. FC Dallas was niet opgewassen tegen LA Galaxy en werd met 1-5 van de mat geveegd.

De hoofdrol was deze keer niet voor vedette David Beckham maar voor Edson Budde. Hij scoorde maar liefst driemaal. Met een doelpunt van Chris Klein en een eigen doelpunt van Duilio Davino werd het totaal tot vijf opgekrikt.Met deze overwinning staat LA Galaxy op de tweede plaats in de Western Conference, één punt achter lijstaanvoerder Colorado Rapids.

Minder moslims in Nederland dan gedacht

Het aantal moslims in Nederland wordt vaak te hoog ingeschat. Volgens onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn veel eerste en tweede generatie immigranten uit islamitische landen helemaal geen praktiserende moslims.

Dat heeft de universiteit vandaag naar buiten gebracht. De onderzoekers analyseerden bezoekersaantallen bij moskeeën. Ook bekeken zij waar imams hun informatie voor hun preken vandaan halen. De geestelijk leiders bleken veelal dezelfde Nederlandstalige bronnen te gebruiken, volgens de onderzoekers een teken dat imams steeds Nederlandser worden, mede omdat veel jongeren het Arabisch niet beheersen. Door die ontwikkeling ontstaat in de praktijk een Nederlandse islam, een geloof dat Nederlandse normen en waarden integreert.

Ook blijken moslims, christenen en niet-religieuzen niet veel van mening te verschillen als het gaat om deugden. Moderne deugden als respect, betrouwbaarheid, zorgzaamheid en openheid worden door de opinieleiders van diverse komaf gezien als belangrijk.

De onderzoekers vroegen ook aan imams wat zij belangrijke deugden vinden. Zij vinden het zeer belangrijk om respect te tonen, een antwoord dat ook veel naar voren kwam onder niet-islamieten. Ook vinden moslims het belangrijk om een goede band met hun buren te hebben. Volgens de onderzoekers kunnen de gemeenschappelijke deugden een goed begin zijn om de relaties tussen verschillende bevolkingsgroepen te verbeteren.

Ministerie kijkt naar site tegen IND

Het ministerie van Justitie gaat kijken of het iets moet ondernemen tegen een site die zich tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) keert. Dat zegt een woordvoerder van justitie vandaag.

Op deze internetpagina, getiteld  deportatiemachine,   worden namen, adressen en telefoonnummers genoemd van politici en IND-medewerkers die te maken hebben met de uitzetting van asielzoekers. Ook de gegevens van familieleden worden genoemd en van sommige medewerkers is een foto geplaatst. Bij deze informatie staat de oproep: ''Zoek de verantwoordelijken op!''.

De opstellers van de internetpagina laten overigens in het midden wat ze met het ''opzoeken'' bedoelen.

De anonieme makers van de website zeggen dat hun site is bedoeld voor het verstrekken van informatie over instanties, bedrijven en personen die ''medeverantwoordelijk zijn voor het tegenhouden, opsluiten en deporteren van vluchtelingen''. Op de beginpagina staan rode vlekken en de kreet: ''sloop de deportatiemachine!''

Bezoekers worden opgeroepen om anoniem extra informatie te leveren over iedereen die betrokken is bij de 'deportatiemachine'. Niet alleen politici en bestuurders worden op de website met naam genoemd, maar ook andere instanties en bedrijven die mogelijk ook maar iets met de uitzetting van asielzoekers te maken hebben.

Donner botst met PvdA over Wajong

Minister Piet Hein Donner botst opnieuw met coalitiegenoot PvdA over een ingreep in de sociale zekerheid. Na hun verzet tegen de versoepeling van het ontslagrecht, keren ministers en fractie van de PvdA zich nu tegen Donners voorstel om de uitkering voor wajongers te verlagen.

Donner wil de regeling voor jonggehandicapten aanpassen om meer van hen aan het werk te helpen. Jonggehandicapten die niet volledig worden afgekeurd (naar schatting twee derde van het totaal) moeten verplicht een baan accepteren. Volgens Donners voorstel krijgen zij dan nog 70 in plaats van 75 procent van het minimumloon als Wajong-uitkering.

De PvdA vindt dat onacceptabel en indruisen tegen afspraken in het regeerakkoord waarin volgens de partij is vastgelegd dat de uitkeringen niet verlaagd worden. Het kabinet praat deze week over het voorstel van Donner. ''We zullen hier niet aan meewerken'', aldus PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman vandaag. Volgens hem zijn er andere manieren om het beroep op de Wajong terug te dringen.

De Tweede Kamer verzocht Donner eerder met maatregelen te komen om Wajongers aan het werk te helpen. Nu komen zij bijna automatisch bij een levenslange uitkering terecht, terwijl een groot deel van hen kan en wil werken. Momenteel krijgen 166.000 jongeren een Wajong-uitkering. Jaarlijks komen er 16.000 bij. Volgens schattingen kan het aantal Wajongers op termijn oplopen tot een half miljoen of meer als er niet wordt ingegrepen.

Van Agt twijfelde aan geestesgesteldheid Juliana

Toenmalig premier Dries van Agt twijfelde in 1980 aan de geestelijke gesteldheid van koningin Juliana. Dat staat te lezen in de biografie over de oud-premier Van Agt, Tour de force, die maandag verschijnt. Het boek is geschreven door Peter Bootsma, Johan van Merriënboer en Peter van Griensven en verschijnt bij uitgeverij Boom.

In het voorwoord van het boek wordt een uitspraak van Van Agt geciteerd over koningin Juliana. 'Ik vroeg me ook wel af of Juliana die beslissing over de troonsafstand nog wel geheel zelfstandig kon nemen'. Later zou Van Agt bij het teruglezen van dat citaat betwijfelen of hij dat zo gezegd zou hebben. Van Agt maakte overigens geen bezwaar tegen het opnemen van de zin in het voorwoord van het boek.

In het boek staat te lezen dat Juliana ter gelegenheid van de troonswisseling op 30 april 1980, aan bepaalde gevangenen gratie wilde verlenen. Het kabinet was daar tegen. Toen Van Agt echter in het buitenland was probeerde Juliana het nogmaals door te drukken bij vice-premier Hans Wiegel. Toen Wiegel ook weigerde, stelde Juliana voor om alle gedetineerden in plaats van de gratieverlening dan maar een slagroomtaart te sturen. Wiegel reageerde daarop met te zeggen dat dat een uitstekend idee was. "En dan spuiten we met slagroom op elk van die taarten: 'Nog vele jaren!'". Daarmee was het idee van de baan.

Maandag overhandigt premier Jan Peter Balkenende op het Catshuis in Den Haag het eerste exemplaar van het boek aan oud-premier Dries van Agt.

Vanaf vandaag nieuwe kentekenreeks

Vanaf vandaag geeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer nieuwe kentekens uit voor personenwagens. Deze kentekens zullen voor het eerst niet bestaan uit drie combinaties van twee letters en twee cijfers, maar uit twee cijfers, drie letters, één cijfer. Het eerste nieuwe kenteken is vanochtend uitgereikt door minister Camiel Eurlings en de algemeen directeur van de RDW, Johan Hakkenberg.

Uit een onderzoek van TNO is gebleken dat de nieuwe combinatie het makkelijkst te onthouden is. Na 57 jaar waren alle combinaties van driemaal twee tekens gebruikt. Met deze nieuwe opzet, kunnen ongeveer drie miljoen combinaties worden gemaakt. Klinkers zullen niet voorkomen en ook de letters C, Q en Y zullen niet verschijnen op nieuwe nummerborden. Klinkers worden niet gebruikt om vreemde of aanstootgevende combinaties te vermijden. Tot slot zullen combinaties als GVD, NSB en TBS ook niet worden gebruikt.

Het eerste kenteken begint niet bij de letter B, maar bij de G. De heer Antonides, die het eerste kenteken met de nieuwe combinatie kreeg uitgereikt, zal voortaan rondrijden met het kenteken 01-GBB-1

 

Met dank aan Son-Of-A-Gun voor de submit

Scholen melden spijbelaars bij landelijk loket

Scholen kunnen vanaf volgend schooljaar hun spijbelende leerlingen op een landelijke website melden. Dat meldt staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) maandag. Met de makkelijkere manier om absentie te melden wil de staatssecretaris schooluitval aanpakken.

"Verzuim is vaak de voorbode van schooluitval. Het verzuimloket maakt het scholen makkelijker om spijbelaars bij de les te houden", zegt Van Bijsterveldt.

Het verzuimloket is een beveiligde website waar alle scholen op dezelfde manier verzuim kunnen melden. De Informatie Beheer Groep zorgt ervoor dat iedere melding bij de juiste gemeente komt. Dat moet veel werk schelen voor scholen. De Gemeenten moeten snel ingrijpen zodra spijbelgedrag word gemeld.

Het loket is opgericht na een proef in negen gemeenten. De gemeenten vonden het systeem gebruikersvriendelijk en vonden het melden van verzuim een stuk makkelijker. Groningen is de eerste provincie waar begin augustus het verzuimloket wordt ingevoerd. De rest van het land volgt binnen een jaar.

Het kabinet wil het aantal nieuwe voortijdig schooluitvallers in 2012 hebben teruggedrongen tot 35 duizend. Dat is een halvering ten opzichte van 2002. Voor elke schooluitvaller minder ontvangt een school een bedrag van het ministerie van tweeduizend euro.

Real Madrid haalt Garay

Landskampioen Real Madrid is meteen druk bezig op de transfermarkt nu de competitie is afgelopen. Om de achterhoede te versterken is Ezequiel Garay gehaald. De centrale verdediger komt over van Racing Santander en tekent een zesjarig contract bij de Koninklijke.

Real moest een bedrag van tien miljoen euro neerleggen voor de 21-jarige Argentijnse international. In maart kwam Garay bijna naar Barcelona maar de voorzitter Laporta weigerde toen de vraagprijs van 18 miljoen euro te betalen.

Door de komst van de jonge verdediger zal Fabio Cannavaro of Christoph Metzelder op zoek moeten gaan naar een nieuwe club voor volgend seizoen.

Doden door mogelijke ammoniakwolk Friesland

Bij het vrijkomen van vermoedelijk een ammoniakwolk bij een boerderij in het Friese plaatsje Sint Nicolaasga zijn vandaag twee doden en een gewonde gevallen. Dat meldde de politie.

Een leverancier van de boerderij ondekte twee mensen buiten bewustzijn in de stal. Hij heeft direct de hulpverleningsdiensten gealarmeerd en geprobeerd de slachtoffers te reanimeren. Dat mocht niet baten. Beide mensen in de stal zijn overleden. De leverancier is naar het ziekenhuis gebracht. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

De boerderij ligt aan de Tsjûkemarwei (Tjeukemeerweg) midden in de weilanden bij Sint Nicolaasga, een dorpje tussen Joure en Lemmer. Bij de boerderij ligt een camping, maar daar logeerden geen gasten. De omgeving is volgens de politie niet afgezet, simpelweg omdat rond de boederij geen andere mensen wonen.

De hulpverleningsdiensten zijn met groot materieel uitgerukt. Onder meer een traumahelikopter is ter plaatse.

Barcelona wil Van Persie en Huntelaar

De laatste speelronde van het seizoen in Spanje is gespeeld en dat houdt in dat de geruchtenstroom in volle gang is. Zo zouden volgens de Spaanse krant Sport meerdere spelers aan Barcelona gelinkt zijn. Robin van Persie en en Klaas-Jan Huntelaar staan op het verlanglijstje van Josep 'Pep' Guardiola, de opvolger van Frank Rijkaard.

Van Persie, die eerder al in verband werd gebracht met Barça, krijgt nu concurrentie op de lijst van zijn teamgenoot bij Arsenal, Theo Walcott, en David Silva van Valencia.

Daarnaast zou het aantrekken van Huntelaar de grote wens zijn van Guardiola. De Spaanse media acht de kans groot dat de topscorer van de Eredivisie naar Barcelona komt. Het aantrekken van David Cvitanich bij Ajax wordt als reden gegeven dat Huntelaar gaat vertrekken.

Elizabeth Fritzl geeft tv-interview

Elizabeth Fritzl, die jarenlang opgesloten werd door haar vader, zal een televisie-interview geven.

Het interview zal op 26 mei uitgezonden worden door de Oostenrijkse zender ORF die ook het eerste interview van Natasha Kampusch uitzond. Het gesprek zal ook door de zelfde presentator worden afgenomen en zal plaatsvinden zonder de kinderen van Elizabeth.

Elizabeth geeft het interview om zo de media te stoppen die jacht maken op foto’s van haar en haar kinderen. Ze ontvangt geen geld voor het interview, maar krijgt wel de mediarechten zodat ze vrij is om het interview aan andere, buitenlandse, zenders te verkopen.

'Huntelaar kan vier miljoen verdienen bij Ajax'

Ajax is van plan om Klaas-Jan Huntelaar een sterk verbeterd contract aan te bieden. Het bruto jaarsalaris van de topscorer zal omhoog schieten tot vier miljoen euro.

Het is nog altijd niet duidelijk voor welke club Huntelaar uit zal komen volgend seizoen. Zelf wil hij pas na het EK een beslissing nemen. Het is ook maar de vraag of de Huntelaar aan wil blijven in Amsterdam, nu Ajax geen Champions League gehaald heeft. De spits toonde zich erg bedroefd na het verloren tweeluik tegen FC Twente.

De komst van trainer Marco van Basten en stagiair Dennis Bergkamp zouden de doorslag wel eens kunnen geven voor de keuze van Huntelaar. De elfvouding international ziet een jaar samenwerking met deze twee voormalig Ajax-spitsen wel zitten, en het verhoogde jaarsalaris zou de keuze om toch nog een jaar aan te blijven misschien wel een stuk vergemakkelijken.

Kaká mag niet naar Spelen

AC Milan laat Kaká niet naar de Olympische Spelen gaan. Milan geeft de speler geen vrij om deel te nemen op de Spelen.

Reden voor de Rossoneri om Kaká niet naar Beijing te laten gaan, is dat hij ook al deel uit maakt van de nationale selectie van Brazilië. De middenvelder stond volgens diverse media samen met Robinho en Ronaldinho op het lijstje om als dispensatiespeler mee te gaan naar de Spelen. AC Milan geeft wel jongelingen Pato en Digao toestemming om naar Beijing te gaan.

Degradatie/promotie-update

De meeste competities zijn nu beslist, waardoor het duidelijk wordt wie er volgend jaar niet meer op het hoogste niveau actief is. Tevens worden er steeds meer promovendi bekend.

Eredivisie

In de 'finales' van de degradatieplay-offs wist De Graafschap het vege lijf te redden. Uit bij FC Zwolle werd er met 1-3 gewonnen, waardoor de 0-0 in Doetinchem voldoende bleek. ADO Den Haag, de bedwinger van degradant VVV-Venlo, moest het opnemen tegen RKC Waalwijk. Nadat er tweemaal geen winnaar uit de bus kwam, moest de beslissingswedstrijd in Den Haag uitsluitsel geven welke van de twee elftallen na een jaar terug zou keren in de Eredivisie. Het duurde lang voordat er gescoord werd, maar door treffers van Knopper en Cornelisse was de tegengoal van De Ceulaer niet meer van belang.

Gedegradeerd:

Excelsior
VVV-Venlo

Gepromoveerd:

FC Volendam
ADO Den Haag


Premier League

Op de laatste speeldag heeft Fulham weten te voorkomen dat het degradeerde. Er moest gewonnen worden bij latere FA Cup-winnaar Portsmouth om nog reële kans te houden op lijfsbehoud, omdat Reading evenveel punten had als de Londenaren. Bovendien moest de club uit Reading aantreden tegen het al lang en breed gedegradeerde Derby County. Fulham wist de laatste wedstrijd te winnen met minimaal verschil (0-1), waardoor het op doelsaldo in het Premiership blijft. Birmingham City is de derde degradant.

West Bromwich Albion keert als kampioen van het Championship terug naar de hoogste divisie. Het vergaarde twee punten meer dan Stoke City, dat als nummer twee mede promoveert. De derde promovendus moet nog bekend worden, als Bristol City en Hull City het op 24 mei tegen elkaar opnemen in de play-off-finale in het Wembley Staduim.

Gedegradeerd:

Derby County
Birmingham City
Reading

Gepromoveerd:

West Bromwich Albion
Stoke City
Bristol City of Hull City


Primera División

Verreweg de grootste verrassing bij de drie gedegradeerde teams in Spanje is Real Zaragoza, dat dit seizoen nog uit kwam in de UEFA Cup. De ploeg uit Aragón faalde in de laatste speelronde, en verloor bij Mallorca. Hierdoor voegden Los Maños zich bij de eerder gedegradeerden Levante en Real Murcia. Osasuna en Recreativo de Huelva kwamen door de winst van Mallorca goed weg, aangezien ook zij punten verspeelden op de laatste speeldag.

De enige club die zich tot nu toe zeker wist te stellen van promotie is CD Numancia. Het speelde afgelopen weekend gelijk tegen Deportivo Alavés, maar heeft met nog vier duels te gaan een voorsprong van twaalf punten op nummer vier Real Sociedad. Omdat het onderlinge resultaat in het voordeel is van de koploper, is promotie een feit. Sociedad heeft nog werk aan de winkel, want Sporting de Gijón en Málaga hebben respectievelijk twee en één punt meer.

Gedegradeerd:

Levante
Real Murcia
Real Zaragoza

Gepromoveerd:

CD Numancia
-
-


Serie A

Nadat zowel Livorno en Empoli al gedegradeerd waren, moest ofwel Parma of Catania er op de laatste speeldag nog aan geloven. Aardig detail is dat de twee degradatiekandidaten net tegen de twee overgebleven titelkandidaten, Internazionale en AS Roma, moesten aantreden. Parma moest winnen tegen Inter, maar slaagde hier niet in. In eigen huis werd er met 0-2 verloren, waardoor het resultaat van Catania tegen Roma (1-1) er niet meer toe deed. Voor degradatie niet, en voor het kampioenschap ook niet.

ChievoVerona is zo goed als zeker van een terugkeer naar de Serie A. De club heeft 83 punten, zes meer dan zowel Lecce als AlbinoLeffe. Daartussen bevindt zich nog Bologna met 78 punten. Chievo heeft hierdoor met nog twee duels te gaan aan één punt genoeg. Puntverlies van Lecce of AlbinoLeffe is ook genoeg voor promotie. De nummers drie tot en met zes spelen play-offs om de derde promotieplaats. Brescia en Pisa doen hierdoor ook nog mee om de eventuele promotie.

Gedegradeerd:

Livorno
Parma
Empoli

Gepromoveerd:

-
-
-


Bundsliga

Negenvoudig Duits kampioen FC Nürnberg is er niet in geslaagd het vege lijf te redden. In de laatste speelronde trad het thuis aan tegen Schalke 04, en winst was noodzakelijk. De club uit Gelsenkirchen had hier maling aan en won 'gewoon' met 0-2. Ook Hansa Rostock en MSV Duisburg keren terug naar de 2. Bundesliga.

Als kampioen van de 2. Bundesliga keert Borussia Mönchengladbach na één jaar alweer terug naar de hoogste klasse. De strijd voor de overige twee promotieplaatsen was spannend, maar omdat 1899 Hoffenheim op de laatste speeldag met 5-0 won, was FSV Mainz kansloos voor promotie. Ook FC Köln verzekerde zich van promotie.

Gedegradeerd:

MSV Duisburg
Hansa Rostock
1. FC Nürnberg

Gepromoveerd:

Borussia Mönchengladbach
1899 Hoffenheim
1. FC Köln


Ligue 1

Met uitzondering van de laatste plaats van FC Metz was het bloedstollend spannend onderin de Franse comepetitie. Toulouse won op de laatste speeldag, en zag Lens gelijkspelen tegen kampioenskandidaat Bordeaux. Hierdoor bevond Lens zich op de achttiende positie, en was degradatie een feit. RC Strasbourg wist in de laatste weken geen punten meer te pakken, waardoor ook zij roemloos ten onder gaan.

In navolging van Le Havre en FC Nantes heeft ook Grenoble zich verzekerd van promotie naar de Ligue 1. Alleen Troyes kon nog roet in het eten gooien, maar zij verspeelden meermaals dure punten.

Gedegradeerd:

FC Metz
RC Strasbourg
RC Lens

Gepromoveerd:

Le Havre
FC Nantes
Grenoble


BWINLIGA

In Portugal is Paços de Ferreira er niet in geslaagd zich veilig te stellen. Leixões verloor het laatste competitieduel wel, maar Paços had een overwinning nodig en kwam niet verder dan 1-1 tegen União Leiria. Vanwege het omkopen van arbiters in het seizoen 2003/04 is Boavista ook gedegradeerd.

Gedegradeerd:

União de Leiria
Paços de Ferreira
Boavista

Gepromoveerd:

CD Trofense
Rio Ave FC

'FC Twente haalt McClaren'

Steve McClaren lijkt de opvolger van Fred Rutten te worden bij FC Twente. De oud-bondscoach van Engeland wordt volgens diverse Britse media gelinkt aan Twente.

Deze week zou McClaren een contract gaan ondertekenen in Enschede. De Engelsman was zondag in Amsterdam aanwezig bij het duel tussen Ajax en de Tukkers voor een plaats in de voorrondes van de Champions League. McClaren werd in november van het vorig jaar ontslagen als bondscoach van Engeland en hij werd opgevolgd door Fabio Capello. De 47-jarige manager stond eerder aan het roer bij Middlesbrough.

Bronzen schoen voor Huntelaar

De spits van Ajax Klaas-Jan Huntelaar heeft de Bronzen Schoen veroverd. De aanvaller van de Amsterdammers belandde op de derde plaats in het klassement voor de Gouden Schoen. Cristiano Ronaldo (Manchester United) en Daniel Güiza (Real Mallorca) vulden de twee plaatsen voor de Ajacied in.

Het werd nog wel even spannend voor de international van Oranje. Luis Fabiano kwam namens Sevilla niet in actie, maar Luca Toni van Bayern München kwam in de buurt door zijn drie doelpunten tegen tegen Hertha BSC.

Eindstand Gouden Schoen:

1. Cristiano Ronaldo (Manchester United) – 31 goals, 62 punten
2. Dani Güiza (Real Mallorca) – 27 goals, 54 punten
3. Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) – 33 goals, 49,5 punten
4. Luca Toni (Bayern München) – 24 goals, 48 punten
5. Luis Fabiano (Sevilla) – 24 goals, 48 punten
6. Emmanuel Adebayor (Arsenal) – 24 goals, 48 punten
7. Fernando Torres (Liverpool) – 24 goals, 48 punten

[NBA] Boston naar finale Oosten

De Boston Celtics hebben de finale van het Eastern Conference gehaald. In de zevende en beslissende wedstrijd werden de Cleveland Cavaliers met 97-92 verslagen.

Het was vooral de verdienste van oudgediende Paul Pierce. Hij scoorde maar liefst 41 punten in 44 minuten speeltijd. Verder kwam de shooting guard tot vijf assists en pakte hij vier rebounds. Kevin Garnett kwam tot dertien punten en dertien rebounds. De Celtics begonnen de wedstrijd sterk en gaven het niet weg, de Cavs hebben geen enkel moment de leiding gehad.

Speler van de Cavaliers LeBron James, de koning van de NBA, zoals hij zichzelf noemt, was de topscorer van de wedstrijd met 45 punten, zes assists en vijf rebounds. Het leek een individuele wedstrijd tussen Pierce en James. Beide spelers gaven veel om die felbegeerde finaleplaats en deden alles wat ze konden om dat te bereiken. De Celtics zullen in de finale van het oosten de Detroit Pistons treffen. De Pistons wonnen hun series tegen de Orlando Magic. Dinsdagavond zal de eerste wedstrijd van de Eastern Conference finale gespeeld worden in Boston.

VS houdt vijfhonderd minderjarigen vast in Irak

De Amerikaanse strijdkrachten houden in Irak ongeveer vijfhonderd minderjarigen vast die zij beschouwen als 'illegale vijandelijke strijders'. In Afghanistan zijn tien minderjarigen gedetineerd op de Amerikaanse basis Bagram. Dat hebben de Verenigde Staten laten weten aan de Commissie voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties.

In totaal zijn 2500 jongeren onder de 18, bijna allemaal in Irak, voor perioden tot een jaar of meer opgesloten geweest in het kader van de oorlog tegen het terrorisme die president George Bush in 2002 lanceerde, zei de VS vorige week in zijn periodieke rapportage aan de commissie.

De gedetineerde jongeren, merendeels 16 of 17 jaar oud, werden volgens het rapport opgepakt bij tegen de coalitiestrijdkrachten gerichte activiteiten als het plaatsen van explosieven, op de uitkijk staan voor opstandelingen of deelname aan gevechtshandelingen.

Acht minderjarigen zijn gedetineerd geweest in Guantanamo, maar zij werden allen tussen 2002 en 2004 vrijgelaten. Volgens het rapport was hun leeftijd onduidelijk omdat zij hun geboortejaar niet konden noemen. Legerartsen die hen onderzochten zeiden dat drie van hen waarschijnlijk jonger waren dan 16.

Burgerrechtengroepen reageerden met grote verontwaardiging. "Het schokt me dat de Amerikaanse regering geen manier heeft weten te bedenken om kinderen uit gevangenissen voor volwassenen te houden. Het is schandalig en het maakt ons niet veiliger, dat kan ik wat Afghanistan betreft uit eigen ervaring zeggen", zei Tina Foster van International Justice Network.

Opta geeft hoogste boete ooit voor spam

Telecomtoezichthouder Opta heeft twee Nederlandse bedrijven een boete opgelegd van in totaal 510.000 euro voor het versturen van ongewenste elektronische berichten (spam). Het gaat om de hoogste boete die de Opta ooit voor spam oplegde. Dat heeft de toezichthouder maandag bekendgemaakt.

De bedrijven Abodata en H.P.T. Development boden consumenten ongevraagd thuiswerk aan onder de naam 'thuiswerkcentrale'. Geïnteresseerden konden via een duur 0900-nummer reageren. Bellers werden vervolgens zo lang mogelijk aan de lijn gehouden om zoveel mogelijk gesprekskosten te genereren. Na een waarschuwing van de Opta verstuurden de bedrijven nog minstens 4,5 miljoen spammails.

Consument gaf vorig jaar 530 euro uit op internet

Consumenten gaven in 2007 gemiddeld ruim 530 euro uit aan inkopen via internet, een stijging van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. Mobieltjes zijn daarbij veruit favoriet, zo blijkt maandag uit cijfers van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

In totaal spendeerden Nederlandse consumenten vorig jaar 3,9 miljard euro op het net, bijna 40 procent meer dan het jaar ervoor. Dat bedrag werd opgehoest door 7,5 miljoen online-kopers.

Volgens de belangenorganisatie van de detailhandel heeft de traditionele winkel geen last van de internetverkopen. Sterker nog, consumenten weten steeds vaker de websites van de winkels zelf te vinden. De RND concludeert dan ook dat de toenemende populariteit van het kopen op internet "geen invloed heeft op de winkelverkoop".

Steeds vaker steken klanten hun licht op op de eigen site van een winkel in plaats van via een zoekmachine. Dat zou onder meer komen door het feit dat de gebruiksvriendelijkheid van deze sites groter is geworden. En doordat veel mensen zich online oriënteren, maar vervolgens toch in de winkel wilen passen en voelen, blijven de winkelverkopen op niveau.

De RND verwacht dat de online-omzet dit jaar de 5 miljard euro zal passeren.

Metal Gear Solid 4 blowout: 23 keer in beeld

Nog maar een paar weekjes wachten en dan zal Metal Gear Solid 4 in de winkels liggen. Met dit laatste deel in de Metal Gear Solid serie zullen veel vragen beantwoord worden en zullen we zien hoe Snake aan zijn einde komt (of niet?)

Met de release zo dichtbij komt er steeds meer informatie vrij. Hieronder nog eens 23 screenshots waarin we Snake, Drebin, Campbell en het blote aapje zien.

Het spel zal vanaf 12 juni exclusief voor de Playstation 3 in de winkels liggen.
















Sony toont 2008 en begin 2009 line-up

Dit jaar wordt volgens velen het jaar van Sony omdat er dit jaar veel grote games verschijnen voor Sony's jongste console de Playstation 3. Maar ook op de Playstation Portable komen er genoeg games uit.

Sony's Scott Steinberg heeft nu een globale planning gegeven voor dit jaar. Zie hieronder welke games we wanneer ongeveer kunnen verwachten.

quote
Hot Shots Golf(R): Open Tee 2 — PSP (3 juni, 2008)
Secret Agent Clank(TM) — PSP (17 juni, 2008)
wipEout(R) HD — PSN (zomer 2008)
Elefunk(TM) — PSN {zomer 2008)
PixelJunk(TM) Eden — PSN (zomer 2008)
SIREN: Blood Curse — PSN (zomer 2008)
SOCOM: US Navy SEALs Confrontation — PS3 (16 september)
LittleBigPlanet(TM) — PS3 (oktober 2008)
NBA 09 — PS3, PSP, PS2 (herfst 2008)
About BUZZ!(TM) Quiz TV — PS3 (herfst 2008)
BUZZ!(TM) Master Quiz — PSP (herfst 2008)
MotorStorm(TM) Pacific Rift — PS3 (herfst 2008)
Resistance 2(TM) — PS3 (herfst 2008)
Killzone(TM) 2 — PS3 (februari 2009)


Ophef over getekende Koran

Vorige maand mocht een getekende versie van de Koran niet worden tentoongesteld op een tentoonstelling van Afrikaanse striptekenaars. De Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO), die de tentoonstelling organiseerde in het Afrika museum in Berg en Dal, wilde niet hebben dat de stripversie werd uitgestald, "omdat dit olie op het vuur zou gooien". Dat beweert de samensteller van de tentoonstelling althans.

Joost Pollmann, stripdeskundige en publicist, stelde de tentoonstelling samen en hij wilde onder andere de getekende versie van de Koran hierin opnemen. De Koran in stripvorm, genaamd Si le Coran m'etait conté, werd in 1989 geschreven door de Tunesische islamoloog Seddik Youssef en getekend door de Fransman Phillippe Jouan. Het oorspronkelijke idee was om het verhaal in zeven delen uit te geven, maar na drie delen werd het verboden door de Organization of the Islamic Conference (OIC).

Woordvoerder Mariëtte van Stalborgh van het NCDO zegt dat het doel van de tentoonstelling was om "het andere Afrika te laten zien". Het beeld zou nu "te eenzijdig zijn; de focus van de tentoonstelling ligt nu juist op diversiteit". Het NCDO was niet bang dat er teveel aandacht naar de stripboeken zou uitgaan, vanwege de anti-islam film van Geert Wilders. "Wij zijn helemaal niet bang. Wij zijn juist bezig met een project om de tekenaar en deze thema thematiek onder de aandacht te brengen."

Van Stalborgh vindt het vreemd dat Pollmann tot na de tentoonstelling heeft gewacht met zijn commentaar, omdat hij alle gelegenheid had om zijn ongenoegen kenbaar te maken. Pollmann zelf vindt dit onzin. "Zij zijn mijn opdrachtgever en ik wilde niet bij hun opening stennis schoppen".

Niko behoudt zijn plek in de top in de Dutch Charts

Dit weekend zijn de Nederlanse software verkopen weer bekend geworden. Niko en Roman blijven op één en twee staan met Grand Theft Auto IV voor de Xbox 360 en de Playstation 3. De rest van de lijst wordt nog steeds gedomineerd door Nintendo. Wii Fit behoudt een mooie derde plaats, en Mario Kart scheurt zich een weg terug naar de vierde plaats.

Terug gekomen in de lijst is Pro Evolution Soccer 2008 voor de Playstation 2. De rest van de lijst wordt gevuld met Nintendo games als Mario en Sonic, Mario Galaxy en verschillende Brain Training Games.

Wil je weten welke games er op jouw favoriete console het meest zijn verkocht, dan kan je hier terecht.

quote
1- GRAND THEFT AUTO 4 (X-BOX 360)
2- GRAND THEFT AUTO 4 (PS3)
3- WII FIT (Wii)
4- MARIO KART (Wii)
5- BRAIN TRAINING (Nintendo DS)
6- MORE BRAIN TRAINING (Nintendo DS)
7- PRO EVOLUTION SOCCER 2008 (PS2)
8- MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES (Nintendo DS)
9- MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES (Wii)
10- SUPER MARIO GALAXY (Wii)


Wii - 4
DS - 3
Playstation 3 - 1
Playstation 2 - 1
Xbox 360 - 1

Doden door tropische storm op Filipijnen

Op de Filipijnen zijn zeker twaalf personen omgekomen en 7000 mensen dakloos geworden door de tropische storm Halong. Die bereikte dit weekend het noordelijke eiland Luzon met windsnelheden van 95 kilometer per uur, meldden officiële bronnen vandaag.

De meest getroffen provincies zijn Pangasinan, La Union, Benguet en Zambales. Golven van meer dan drie meter hoog vernielden huizen en boten. De meeste mensen kwamen om door inzakkende daken en omvallende muren. Enkele duizenden mensen werden geëvacueerd. Een deel van Luzon zit zonder stroom.

De Filipijnen hebben elk jaar te maken met zware stormen waardoor mensen overlijden. Het regenseizoen begint halverwege mei en eindigt in november.

Boek: Een huis kopen voor Dummies

Je bent er klaar voor en wilt eindelijk een eigen huis kopen. Maar dan doemen de eerste vragen al op. Heb ik nu een makelaar nodig, wat doe ik met een hypotheek en hoe regel ik een verhuizing? Het zijn maar een paar van de vele vragen die je kunt hebben als je een huis wilt kopen. Daarom is er nu eindelijk een boek verschenen over dit onderwerp, Een huis kopen voor dummies. In heldere taal worden verschillende fases zoals de zoektocht, aanschaf, onderhandeling, inspectie en nog vele andere onderwerpen beschreven in deze dummie. Geen vertaling maar een origineel Nederlands product, geheel toegespitst op onze Nederlandse huizenmarkt en dito hypotheek.

Tienjarige steelt pinpas na babbeltruc

Een 81-jarige inwoonster van Poeldijk (Zuid-Holland) is zaterdag het slachtoffer geworden van een zogenoemde 'babbeltruc' van een ongeveer 10-jarige jongen. Dat heeft de politie gsiteren gemeld.

De jongen belde aan bij het huis van de vrouw aan de Rijssenburgerweg en bood haar een bos bloemen voor 2 euro aan. De vrouw besloot de bloemen te kopen en pakte haar portemonnee. Nadat de jongen had aangeboden de bloemen in een vaas te zetten, wist hij haar portemonnee met pinpas en -code te stelen. Later op de dag bleek er van haar rekening een onbekend, maar volgens de politie groot, bedrag te zijn gehaald.

Campagneadviseur McCain stapt op

Een topadviseur van de Amerikaanse presidentskandidaat John McCain is opgestapt vanwege zijn banden met lobbyisten. Dat heeft een medewerker van McCain gisteren bekendgemaakt. Thomas Loeffler is al de vierde adviseur van de Republikein die in korte tijd opstapt.

McCain laat zich erop voorstaan dat hij een ethische en transparante campagne voert. Hij eiste vorige week van zijn adviseurs dat zij banden met lobbyisten zouden opgeven of anders zouden opstappen. Zo wil hij elke zweem van politieke invloed van lobbyisten in de campagne van de Republikein voorkomen.

Loeffler hield toezicht op de financiën van McCain. Zijn lobbyistenbedrijf kreeg volgens het weekblad Newsweek sinds 2002 bijna 15 miljoen dollar van Saudi-Arabië en miljoenen meer van andere landen en bedrijven. Daaronder zou ook een Frans luchtvaartbedrijf zijn dat aast op contracten van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Slachtoffer medische fout voert oneerlijke strijd

Ruim twee op de vijf slachtoffers van een mogelijke medische fout is na drie jaar nog steeds in een letselschadezaak verwikkeld. Dat blijkt uit onderzoek dat Stichting De Ombudsman vandaag heeft gepresenteerd.

Patiënten kunnen na een medische fout een lange en slopende strijd om erkenning en een schadevergoeding tegemoetzien. Zij staan voor de vrijwel onmogelijke taak te bewijzen dat er een fout is gemaakt. De oneerlijkheid van de strijd komt vooral doordat de patiënt bewijs van een fout moet leveren. De aangeklaagde hulpverlener heeft echter het bewijsmateriaal onder zijn hoede.

Als de hulpverlener de fout erkent, komt het voor dat diens verzekeraar de aansprakelijkheid betwist en de schadeclaim afwijst. De procedure die dan volgt, kan erg lang duren.

De stichting baseert haar conclusies op de uitkomsten van een uitgebreide enquête onder 658 slachtoffers van medische missers. Daarnaast heeft zij veertig dossiers diepgaand onderzocht. De stichting heeft haar bevindingen tijdens een zogeheten expertmeeting voorgelegd aan vooraanstaande artsen, advocaten en verzekeraars.

Uit het onderzoek blijkt ook dat hulpverleners hun patiënten onvoldoende voorlichten, zowel voor als tijdens en na de behandeling, zeker als het een fout of complicatie betreft. Als de arts in een nagesprek de fout erkent, kan de patiënt dat later niet aantonen, omdat er niets op papier staat. De stichting pleit voor regels om het nagesprek schriftelijk vast te leggen. Ook moeten er vereisten voor een medisch dossier komen.

Versnelde douaneprocedure voor Amerika-reizigers

De Verenigde Staten en Nederland sluiten vandaag een verdrag dat een versnelde douaneprocedure voor Amerika-reizigers mogelijk moet maken. Dat hebben de Amerikaanse grensautoriteiten en de Immigratie- en Naturalisatiedienst bekendgemaakt.

Door een elektronische doorgang met irisscan te gebruiken, kunnen passagiers de gebruikelijke rijen bij de paspoortcontrole in de toekomst vermijden. Schiphol is de eerste buitenlandse luchthaven waarmee de Amerikaanse autoriteiten een dergelijk partnerschap afsluiten. Het programma is bedoeld voor Amerikaanse en Nederlandse reizigers met een laag veiligheidsrisico die geregeld tussen de twee landen heen en weer reizen.

Naast Schiphol is de procedure vooralsnog alleen mogelijk op John F. Kennedy in New York, Washington-Dulles in Washington en het George Bush Intercontinental Airport in Houston (Texas). Tests beginnen op 10 juni. Reizigers die aan het nieuwe programma mee willen doen, zullen van te voren worden gescreend. Controle door middel van een irisscan is binnen Europa al een tijd mogelijk. Nog onbekend is wanneer het zogeheten IET-programma officieel in gebruik wordt genomen. Het verdrag wordt vandaag in New York ondertekend door Gert Versluis, plaatsvervangend hoofddirecteur van de IND en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Jayson P. Ahern.

Kinderen toch niet zo handig op internet

Het idee dat kinderen bijna allemaal goed zijn met de computer en eenvoudig de weg op het internet kunnen vinden, is niet juist. Uit een onderzoek onder zeshonderd kinderen tussen 8 en 12 jaar blijkt dat kinderen nauwelijks online lezen, ongeduldig zijn en een site verlaten als die te onduidelijk is. De enquête is gehouden door de Stichting Mijn Kind Online en onderzoeksbureau 2C Usability.

Omdat kinderen niet zo handig op het web zijn, komen ze op plekken van het internet die niet voor hen bedoeld zijn. Ze zijn niet in staat een goede zoekstrategie uit te stippelen.

Ouders hebben grote invloed op het internetgedrag van kinderen. Hoe ouder het kind, hoe groter de vrijheid om te surfen. Bovendien mogen jongens van hun ouders eerder dan meisjes zelf bepalen of zij op internet gaan. Meisjes worden blijkbaar meer beschermd, zeggen de onderzoekers. Bijna een derde van de kinderen mag alleen op internet als een van de ouders thuis is.

Ruim 40 procent van de 12-jarigen is actief op de vriendensite Hyves. Bijna een derde van de kinderen tussen de 10 en 12 jaar bezoekt de videosite YouTube. Ongeveer 85 procent van de kinderen speelt spelletjes op het internet.

De Stichting Mijn Kind Online wil dat de gebruiksvriendelijkheid van kindersites verbetert. Ouders en het onderwijs zouden kinderen meer moeten helpen om de weg te vinden op het net.

Eindexamens beginnen vandaag weer

Vanaf vandaag zullen 205.000 scholieren eindexamen doen op de middelbare school. Dit zijn er 4.000 minder dan vorig jaar. Het centraal schriftelijk examen duurt tot en met 30 mei.

Voor de havo- en vwo-scholieren staat vandaag Nederlands op het programma. Een deel van de 38.000 vwo'ers moeten zich ook nog over wiskunde buigen. De leerlingen die de theoretische leerweg van het vmbo volgen, 115.000 in totaal, krijgen onder andere vragen voorgeschoteld over administratie, bouwtechniek en bloemschikken.

Begin dit jaar konden de eerste vlaggen al naar buiten, toen 52 scholieren slaagden. De leerlingen deden mee aan een experiment dat hen in staat stelde om op meerdere tijdstippen per jaar eindexamen te doen. Het slagingspercentage van deze groep was gelijk aan het landelijk gemiddelde, namelijk 84 procent.

Scholieren met klachten over van alles en nog wat, dat gerelateerd is aan het eindexamen, kunnen hun klachten weer indienen bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Klagen via internet is ook mogelijk via de website eindexamen.nu.

ETA pleegt aanslag in Baskenland

In het noorden van Spanje is afgelopen nacht een bom afgegaan. Niemand raakte gewond door de explosie in de Baskische stad Getxo, aldus de Spaanse radio.

De aanslag is vermoedelijk gepleegd door de afscheidingsbeweging ETA. De terroristische organisatie, die streeft naar een onafhankelijk Baskenland, had een uur voor de explosie een waarschuwingstelefoontje gepleegd.

Een man belde de regionale verkeersdienst dat een bestelbusje zou exploderen langs de promenade van de kustplaats niet ver van Bilbao. De politie zette vervolgens de omgeving af waarna het voertuig even voor 01.00 uur ontplofte.

Woensdag kwam een politieman om het leven en raakten vier gewond toen in Baskenland ook een bestelbusje ontplofte. Ook die aanslag zou zijn gepleegd door de ETA.

Negertje zappen

Ik veeg met een afgescheurd stukje toiletpapier de bril voor de zekerheid schoon en ga zitten. Een diep rommelende, stekende pijn heeft zich in mijn onderbuik opgehoopt. Ik duw mijn broek en onderbroek tot op mijn enkels en pak het AD van eergisteren uit de lectuurbak. De vertrouwde sequentie doet zich voor: ik probeer een artikel te lezen en tegelijkertijd spannen de spieren in mijn rectum samen. Mijn buik wordt hard en ik houd mijn adem in. Mijn ogen schieten vol, het artikel vervaagt en ik leg de krant neer. Ik knijp mijn ogen tot streepjes, grijp mijn knieën vast en druk alle via spieren beweegbare torsomassa samen richting m'n uitgang. Hnnggg...

Verdwaalde mensen in Lost in Blue: Shipwrecked screenshots

Op een onbewoond eiland, loopt niemand voor je neus! Inderdaad, ook in de nieuwe Lost in Blue game is dat een feit. Een aantal weken geleden wist Konami te bevestigen dat er een Lost in Blue naar de Wii komt. Lost in Blue is een survival-game waar je met een jongen en een meisje op zoek gaat naar de bewoonde wereld. Maar, je moet het avontuurtje wel zien te overleven. Dat doe je door vuur te maken, waterbronnen te vinden en voedsel zien te bemachtigen.

Naast de singleplayer bevat Lost in Blue: Shipwrecked, zo heet de naam in z'n geheel, ook een multiplayer mode. Je kan met je vriend talloze minigames doen, maar de grote verrassing is de co-op mode. Inderdaad, er is een co-op mode aanwezig. Je kunt dus samen met je vriend of vriendin op zoek gaan naar de bewoonde wereld.





Frank O'Connor verlaat Bungie

Het gezicht van Bungie, Frank O'Connor, heeft zijn afscheid aangekondigd. Hij was verantwoordelijk voor de populaire Halo-franchise, die inmiddels al een groot succes is. Hij was tevens de content manager van Bungie. Zijn afscheidsbrief is hieronder te vinden

"Dear BungieFans,

It’s not you, it’s me.

In many ways, you’re too good for me. You can find someone better. Maybe a little hairy dude. Maybe a Hungarian Unicyclist. I just know that I don’t deserve you, and that this is just as hard for me as it is for you.

Yours truly,

Frankie.

I am leaving you. I am off to work more closely with Microsoft on the Halo franchise, so I shan’t be too far away, but I wanted to take this last chance, appropriately enough in a Weekly Update, to tell you a very fond thanks. Thanks for being the most energized, enthusiastic, loyal, faithful, creative, imaginative and incredible community any video game could ever have.

Thanks for being patient when things went wrong, when playlists didn’t work, when matchmaking broke, when bugs were being fixed. Thanks for the mail, the screenshots, the movies, the machinima, the models, the paintings and the sheer enthusiasm and talent you’ve shown me over the years.

Thanks for not following through on the death threats.

Thanks for sticking with us through thick and thin and thanks for the loyalty you’re going to show Bungie over the coming years.

And on that note, let me tell you a bit about the coming years. It was very hard for me to make the decision to move on, but one thing that made it just a bit easier, was seeing the amazing work that’s coming down the pipe. I was busy working on a story for one of our next games, an experience that is destined to surprise, amaze and entertain like nothing we’ve ever made before. That game has an amazing team invested in it, and one that will be tasked with building the Next Big Thing. You should see what they’ve already achieved, you truly should.

And there are other things rumbling at Bungie, just as secret, just as epic and just as incredible. And the thing that turns all that rumbling into incredible gameplay experiences is, has always been and will always continue to be, the people. The brilliant, talented, industrious gang of geniuses who brought you everything from a monochrome Pong clone to the staggering vistas and vision of Halo 3.

Artists, engineers, musicians, designers, writers, administrators, producers, managers, even our security staff are Bungie people, through and through. They are all, every last man, woman and Bob, the very essence of the spirit of the company and the thing I will miss most of all.

There are too many to name. More than 120 now, more than double the number than when I first started, about halfway through Halo 2. Amazing to think that I am Old School Bungie, when I never felt like anything other than a wide-eyed child in a moonlit candy store.

So thanks again. And look forward to all that candy. They’re making it for you.

Goodbye, thanks for all the Photoshops today - and don’t eat stuff off the sidewalk.
"

Frank O'Connor verhuist naar Microsoft, waar hij verder aan de Halo-franchise kan werken. Sinds de breuk tussen Microsoft en Bungie, heeft Bungie de mogelijkheid om andere games dan Halo te ontwikkelen. Blijkbaar heeft Frank O'Connor een grote liefde voor Halo.

Prince of Persia heeft toch nog geen naam

Een paar dagen geleden de naam van de nieuwe Prince of Persia bekend: Prince of Persia: Heir Apparant. Voor hen die bang waren zich te verspreken als ze hun vrienden zouden meldden dat ze de game gaan spelen, is er goed nieuws; de naam blijkt niet de officiële naam te zijn.

Nadat Game Informer, één van de grootste gamemagazines, een artikel publiceerde met de titel Prince of Persia: Heir Apparent, werd deze wereldwijd als titel bestempeld. Ubisoft heeft echter gemeld dat de game helemaal niet zo heet, en dat het slechts de titel van het artikel was. Het is dus nog even afwachten wat de officiële titel is.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.