Santo Subito!

Waar de weg altijd smal is, er altijd kans op een val is, waar de kasseien ontembaar zijn. Waar het zweet van de kin druipt, het stof uit de neus kruipt, en het achterwerk vergaat van de pijn. Daar is hij niet te kloppen, daar kan niemand hem stoppen. Tom Boonen, de renner van de nieuwe eeuw. Tom Boonen, de opvolger van Museeuw.
Eén week tijd was er nodig om hem in Vlaanderen Heilig te doen verklaren, één week waarin hij zowel in "Vlaanders Mooiste" en de "Hel van het Noorden" als winnaar over de streep kwam.




De status van Boonen in Vlaanderen momenteel is voor een buitenstaander moeilijk te schetsen. Heilig is hij verklaard, tot God benoemd. Nee, God is tot Zijn dienaar benoemd.
De titels van de Vlaamse kranten liegen er niet om, "Het Volk" spreekt van een Historische week, "Het Laatste Nieuws" noemt hem een hele grote, het "Nieuwsblad" vraagt met "Santo Subito" om de directe Heiligverklaring van Tom. Maar wat vooral uniek is, is het feit dat zelfs bij de zogenaamde "kwaliteitskranten" hij groots de voorpagina's sierde. De "Standaard" spreekt over de "Heerser van de Hel" terwijl de "Morgen" de nadruk legt op het feit dat hij de jongste dubbelwinnaar is sinds Ome Fritz voor het laatst de Europese vlaktes veroverde.





Het mag gezegd worden, het wás ook uniek wat Boonen verwezenlijkte. In één week tijd, pas als derde renner in een kwarteeuw tijd, de twee voor Vlamingen meest belangrijke sportwedstrijden op het jaar winnen. Dan ben je bij de wielergekke Vlamingen deel van de Legende. Dan behoor je tot het kransje superhelden. Maar wat maakt hem dan zo "uniek"?
Om te beginnen doet hij het na een wel zeer mager wielerjaar voor de Vlamingen, Boonen is de verwachte "verlosser", Boonen is de Vlaamse "Wieler-Messias".





Daarnaast is er natuurlijk zijn leeftijd. Tom verwezenlijkt dit op bijzonder jonge leeftijd. Hij is pas 24. Menig toekomstig topwielrenner begint dan pas aan zijn eerste profcontract te denken. Boonen heeft nu al genoeg gewonnen om een hele carrière op te kunnen teren.
Ten derde is er natuurlijk de manier waarop. Hij wint niet zomaar, hij overklast de tegenstand, hij vernedert ze. En dat op verschillende manieren, tegenstanders komen niet op de finishfoto te staan, of hij laat ze kilometers lang enkel zijn achterwiel zien. Zijn stijl is "kannibalistisch". Of om het met een Vlaamse wielerterm te zeggen gewoon Merckxiaans. Waar vroeger menig winnaar met iets als "ka ka *snorf* kapot *snuif* *hoest* " het interview aanvatte zien we Boonen vlijtig van de tweewieler springen: "Ja, ik was vandaag zeer goed. blablabla"
Maar misschien nog belangrijker dan al het voorgaande is zijn uitstraling. Hij is de "ideale schoonzoon", de taferelen die je bij de start van een wielerkoers nu ziet doen meer aan de "Beatles"-jaren terug denken dan aan een wedstrijd der pedalen. Wie anders in het peloton, op Mario "Re Leone" Cipollini in zijn hoogdagen na, wordt er door tientallen tot honderden gillende, bijna flauwvallende meisjes en hun moeders nagefloten?





Drie dagen na de Kermis in de Hel zijn we inmiddels, en nog steeds siert hij de voorpagina van de Vlaamse kranten. Nog steeds komt hij aan bod in elk journaal, nog steeds heeft men het erover in zowat elk tv-programma, … Vlaanderen wordt met de minuut gekker. Wielercoryfeeën spreken over hem in de overtreffende trap, Boonen zal het wielrennen gaan domineren volgens de voormalige Helden des Vaderlands.

Ik ben benieuwd hoe we binnen een jaar of tien, vijftien over dit fenomeen zullen spreken. Zal hij de nieuwe Kannibaal geworden zijn? Wordt hij de enige échte Leeuw Van Vlaanderen, of blijkt ook hij binnen zovele jaren een opgespoten Welp geweest te zijn? Of gaat hij net als die andere vergane jongeling die men de status van nieuwe Oppergod toekende zich toeleggen op het kweken van een ras superhonden met de resterende inhoud van zijn persoonlijke apotheek? De toekomst zal het uitwijzen, maar een nieuwe Paus hoeven ze in elk geval niet meer te zoeken daar in Rome. God hemzelve is op Aarde nedergedaald, en hij woont in het Vlaamse Balen.