Het Tourklasje en de spiekbriefjes van meester Fuentes

De kindertjes van het Tourklasje, dat deel uitmaakt van het befaamde Rennerscollege, bereiden zich voor op het komende grote examen. De spanning is te snijden, zeker nu de primus van de vorige jaren het schooltje heeft verlaten. Wie neemt de plaats van kleine Lance straks in en behaalt nu het hoogste cijfer?
In de gang van het schooltje treffen we meester Fuentes aan, samen met Rudy, de vader van kleine Jan. Vader Rudy is bloednerveus. Zit het wel goed met Jan, doet hij zijn best op het schooltje en vertoont hij wel voldoende inzet. Immers, de voorbije jaren vielen zijn resultaten telkens toch wat tegen. Hij die nochtans toen hij op het schooltje aankwam voorbestemd leek om jarenlang de beste van de klas te zijn. Het zal toch niet zijn dat hij dit jaar opnieuw te laat begon met het examen voor te bereiden? Meester Fuentes stelt de vader van kleine Jan gerust. Nu hij in zijn klasje zit in plaats van bij meester Godefroot zal het niet meer mislopen. Immers, met kleine Ivan had hij de voorbije jaren al zijn nieuwe spectaculaire onderwijsmethode op punt gesteld. En nu kleine Lance, die bij meester Ferrari zat, eindelijk uit het schooltje is verdwenen kan het niet meer mislopen. De nieuwe primus van het rennerscollege moet en zal uit het klasje van meester Fuentes komen.
Daar gaat de bel. Vader Rudy dringt nog een laatste keer aan bij meester Fuentes: kleine Jan moet en zal het beste scoren op de examens. En als meester Fuentes daarvoor nog extra bijlessen moet geven, geld is geen probleem. Deze laatste knikt en trekt naar de klas.
Daar aangekomen vraagt hij het zijn pupillen nog een keer: heeft iedereen hetgeen wat hij de vorige les heeft vertelt goed begrepen? Immers het grote examen komt met rasse schreden dichterbij! Kleine Jan twijfelt, hij had tijdens het vorige tentamen wel goed naar kleine Ivan gekeken, wiens resultaten daarop stukken beter waren dan zijn klasgenootje, Joséetje Guttierrez en spectaculair beter dan Gilbertootje Simoni en Damianootje Cunego uit een andere klas, en tijdens de laatste toetsweek de methode van meester Fuentes met succes gebruikt, maar was hij niet te laat ermee begonnen? Meester Fuentes wordt boos op kleine Jan. Hoe durft hij twijfelen aan zijn methodes! Als hij net als Lanceje vorig jaar netjes alle spiekbriefjes schrijft en op de afgesproken plaatsen verstopt zal er niks misgaan. Dan wordt hij of kleine Ivan de primus van het rennersschooltje!
Daar komt papa Bjarne zoontje Ivan afhalen. Hij houdt nog even meester Fuentes tegen. Ook hij is er niet gerust op. Zal Ivannetje wel de beste blijken op het grote examen? Wat met de concurrentie van kleine Jan en Franciscootje Mancebo? Of de kindertjes uit het weeshuisje van Manolo Saiz. Meester Fuentes stelt vader Bjarne gerust: Als oud-student uit het klasje weet hij toch dat hij meester Fuentes mag vertrouwen? Kleine Jan is te laat begonnen met het verstoppen van zijn spiekbriefjes, en Franciscootje die is teveel bezig geweest met de toetsweken voor het grote examen. Nee, de enige echte primus wordt kleine Ivan. Daar zorgt hij wel voor. Want die Manolo van het Liberty-weeshuis die betaalt hem immers te weinig. En dan laat hij kleine Vinokourov, zijn slimste adoptiezoontje, nog altijd niet in het klasje van meester Fuentes zitten. Wat denkt hij wel!
"En dan de leerlingen uit de andere klasjes, zullen die niet beter presteren?" vraagt papa Bjarne. Meester Fuentes schiet uit in een bulderlach: "Die andere klasjes, die verstoppen hun spiekbriefjes nog altijd waar de surveillant van dienst, meneer Pound, straks gaat zoeken! Sommigen beginnen zelfs nog aan het grote examen door enkel te studeren!". Bjarne glimlacht.
Wat hij echter niet ziet is dat kleine Marca, de redacteur van het schoolkrantje toevallig om de hoek mee stond te luisteren. Haha, dit is wat hij nodig had! Met dit nieuwtje in zijn blaadje kopen misschien wel de leerlingen van het concurrerende voetbalcollege zijn papiertje!
De ochtend voor het grote examen schrikt Jean-Marie Leblanc, directeur van het rennersschooltje, zich na het lezen van het schoolkrantje een ongeluk. Meester Fuentes die zijn leerlingen helpt met het verstoppen van hun spiekbriefjes! Als dit uitkomt tijdens het grote examen! Dat kan de goede naam van het Rennersschooltje in gevaar brengen.
Ook papa Lefevre heeft het krantje gelezen. Hij, de vader van Tommetje, komt op de deur van de directeur kloppen: "Er moet iets gebeuren! Straks denkt men nog dat zelfs klein Tommetje spiekbriefjes schrijft omdat hij op deze school zit!"
Directeur Jean-Marie knikt. Het klasje van meester Fuentes mag niet deelnemen aan het grote examen morgen.
Wie dan de nieuwe primus van het rennersschooltje wordt? Misschien wel kleine Levi, of Cadelletje, of Davidtje? Of wordt er op het examen toch nog iemand betrapt op het gebruik van spiekbriefjes?

Elke vergelijking met het schandaal in de wielrennerij en de Tour de France is volkomen toevallig en ontsproten aan het verdoezelde brein van de lezer in kwestie ...