Paris, je t'aime!

Parijs, ik hou van je. Oh wat heb ik de "lichtstad" altijd een fantastische plaats gevonden, als je in Parijs bent straalt er iets op je af, is het de kraaknette binnenstad, de vaak fenomenale gebouwen, het vleugje "grootsheid" dat wij hier niet kennen die de grote Boulevards uitstralen, de geest van grootse leidersfiguren als Napoleon of General de Gaulle die nog in de stad ronddwaalt of zijn het net de bekende "Parijse Nachten", die de stad de titel "lichtstad" meegaven, de stad waar de lichten nooit doven, de stad van het vleugje ondeugendheid van het cabaret de Lido of de Moulin Rouge. Ik weet het niet, maar ik heb altijd van deze stad gehouden. Maar de afgelopen weken hebben de titels als "lichtstad" en de fameuse "Parijse nachten" wel een heel wrange bijsmaak gekregen. En zoals de Franse koning 'Lodewijk de zoveelste' ooit met de gevleugelde woorden uitsprak: "Als het regent in Parijs, druppelt het in de rest van de wereld"

Nog meer dan de ontelbare Lodewijks, Napoleon, of De Gaulle ooit hadden kunnen dromen leek Parijs de afgelopen weken andermaal in de geschiedenis het centrum van de wereld te zijn. In Parijs en Frankrijk hebben ze altijd al de ambitie gehad om de wereld, of ten minste de Europese wereld jaren vooruit te zijn. Maar deze keer hoop ik vooral dat we iets zullen kunnen leren van hoever Frankrijk nu "vooruit" liep. Misschien is het nog niet te laat, ik hoop in elk geval in deze column een poging te doen om te ontdekken waar nu alles misgelopen is.

Om te beginnen, Frankrijk is een prachtig land. Het enige spijtige is dat ze er allemaal een geweldig spraakgebrek hebben: iedereen spreekt daar Frans! Ze moeten wel, want de oorspronkelijke talen op hun grondgebied als het Baskisch, het Duits, het Corsicaans, ja zelfs het Nederlands werden en worden door de Franse staat (dezelfde die anderen zo graag de les spelt) immers volledig onderdrukt. Ik weet het, ik wijk ogenzichtelijk misschien af, maar in Frankrijk gaat sinds Napoleon "L'Etat" (de staat) boven alles. In Frankrijk gebeurt allés, werkelijk alles in het kader van de "Staat". Diezelfde staat die in centrum Parijs met imposante gebouwen zijn grootsheid wilde benadrukken heeft altijd alles centraal vanuit Parijs geleid. Alles in Frankrijk draait om de zogenaamde "metropoolsteden" die naar voorbeeld van Parijs, de grootste metropool, alles in de omgeving als een magneet naar zich toe trekken om vervolgens een stempel op dat alles te drukken. Zo werden ooit alle oorspronkelijke talen op het gebied met de harde hand uitgewist om vervangen te worden door het Frans, de taal van Parijs. In dat kader moet je ook overal rond die magneetsteden ook de balieus schetsen. In deze groots opgetrokken, maar verschrikkelijk kille, arbeiderswijken rond de metropoolsteden moesten de "boeren" uit het uitgestrekte Franse platteland maar terecht kunnen. Maar tegelijk drukte Frankrijk onder De Gaulle ooit ook zijn stempel op half Noord en West-Afrika. Frankrijk koloniseerde. Nee, Frankrijk koloniseerde niet zoals Nederland of België deden, Frankrijk behandelde heel dat Afrikaanse gebied als was het hun eigen grondgebied. Honderdduizenden, nee meer dan een miljoen immigranten kwamen op die manier naar het "moederland", Frankrijk en bleven vooral in die balieus hangen. Desondanks, er is géén enkel land in de hele wereld die zijn (Noord-)Afrikaanse immigranten zo lang als gelijken van de eigen bevolking heeft behandeld als Frankrijk.

Maar als ik door Frankrijk reis zijn er twee dingen mij altijd opgevallen: enerzijds die grauwe sociale woonwijken aan de rand van steden (meestal vlak langs een autosnelweg), en anderzijds de grauwe huisjes op de boerenbuiten. Aangezien het jeugdige geweld uit die sociale wijken een reden heeft gevonden om massale rellen te ontketenen, vraag ik me nu af waarom die snotneuzen op het platteland niet 'en masse' beginnen met tractoren en hooimijten in de fik steken? Omdat ze daar hoegenaamd geen behoefte aan hebben wellicht. De situatie met massa's "kansloze" allochtonen die in sommige van die wijken en voorsteden vaak meer dan negentig procent (jawel!) van de bevolking uitmaken is natuurlijk een ideale voedingsbodem voor dergelijke gewelddadige uitingen van ontevredenheid.

Maar wat we hier in Frankrijk te zien krijgen is het echter NIET het zoveelste bewijs dat de o zo verheerlijkte multiculturele maatschappij altijd gedoemd is om te mislukken zoals ik zo vaak las of hoorde de laatste week. Nee, het is hét zoveelste voorbeeld dat deze gedoemd is te mislukken wanneer de verschillende culturen niet strak in het gareel worden gehouden. Bij mij moeten de kaalkopjes met truitjes van je-weet-wel-welk-merk of hun wolf-in-schaapsvel-achtige soortgenoten in strak maatpak niet afkomen met de onzin dat enkel een kleurtje of een godsdienst de oorzaak is van alle ellende. Een geslaagde multiculturele maatschappij moet kunnen en die bestaan ook. Een voorbeeld van een geslaagde multiculturele maatschappij is het Aziatische Singapore. In geen enkel land leven zoveel verschillende godsdiensten en rassen met een goede verstandhouding naast elkaar. Maar dat is een land waar je kunt kiezen tussen twee dagen gevangenis of tweehonderd uren werkstraf als je een papiertje op straat gooit...

De situatie in Frankrijk, en de andere West-Europese landen met grote aanwezigheid van allochtonen, is helemaal anders. Daar halen de politiek-correcten al jarenlang het wierookvat boven zodra het om andere culturen gaat dan de eigen cultuur. Alles wat vreemd is, is een verrijking, mensen! En wie het daar niet mee eens is, is een racist en een nazi! Iedere vreemdeling die hier aanspoelt, zorgt voor massa's werk en zal later voor ons pensioen zorgen, weet je wel! En als er eens eentje tussenzit die in drugs handelt of ramkraken pleegt, ochgottekes, dat is een sukkelaar die nog niet genoeg vertroeteld is, een slachtoffer van racisme en onverdraagzaamheid die geen gelijkwaardige kans heeft gekregen en dringend nog wat meer moet gesubsidieerd worden. En de massale werkloosheid onder de allochtonen zullen we oplossen door quota op te leggen aan de overheid en de werkgevers wat betreft het aantal allochtonen onder hun werknemers en anderzijds nog zoveel mogelijk immigranten bij binnen te laten. En uiteraard is het verboden om allochtone misdadigers terug te sturen naar land van herkomst, want dat is racisme. Waarom zou je ook, als de dader van een handtasroof rapper uit het politiebureau is dan het slachtoffer? Hoe zwaarder zijn misdaad, hoe meer de dader moet beklaagd worden als slachtoffer van de maatschappij (zelfs autochtonen kunnen van deze excuus-Truusregeling gebruik maken, tenzij het slachtoffer allochtoon is!).

Echter, ik begin zelf ook al volledig overtuigd te geraken van de fundamentele correctheid van hun politiekcorrecte discours. Ik weet het nu zeker, volgend jaar trouw ik met een Filippijnse, en zodra ik haar naar hier heb gehaald is mijn broodje gebakken. Getrouwd zijn met een allochtone die geen woord Nederlands spreekt, en wiens diploma door de staat niet aanvaard wordt: Dat is beter dan de loterij winnen, toch? Over mijn pensioen hoef ik mij alvast geen zorgen meer te maken... Stel je dan eens voor wat voor positieve vooruitzichten een volledig allochtoon gezin (liefst illegaal, da's goedkoper) dan wel moet hebben! Geef de Belgische/Franse/Britse/Nederlandse/etc. staat eens ongelijk dat ze die toestroom blijven toestaan! (De term "immigratiestop" en "uitzettingen" zijn uiteraard enkel bedoeld om de domme en racistische autochtonen zoet te houden.) En terwijl de vriendjes van de politici (het is te zeggen, de hoge koppen bij de multinationals) fortuinen verdienen aan de handel met de voormalige koloniën, zorgen ze er tegelijk voor dat de wens om naar Europa te trekken steeds wordt aangewakkerd. Vluchten uit de armoede van je eigen derdewereldland om in het land van melk en honing voor die sympathieke Europeanen hun pensioen te gaan zorgen: wie zou dat nu niet willen?
Voor de situatie zoals bvb. in Birmingham, waar Aziatische (uit Pakistan en Bangladesh) en zwarte (uit de Caraïben) allochtonen met getrokken messen tegenover elkaar staan (letterlijk!) ligt de zaak ietsje moeilijker. Voorlopig moeten we het doen met het traditionele excuus dat het allemaal de schuld is van die racistische en onverdraagzame Engelsen, en kunnen we er niet gewoon nog wat meer subsidies tegenaan gooien, aub? Het feit dat de Pakistani in die wijken eigenaar zijn van het overgrote merendeel van de winkels, wasserijen, videotheken, krantenwinkels etc., terwijl die zwarten zo goed als niets in handen hebben, dat zullen we maar zedig verzwijgen. We willen uiteindelijk geen reclame maken voor eigen initiatief (wat moeten al die sociale werkers anders?) en voor de middenstand al zeker niet (want dat zijn kapitalisten!).

Ik hoor het u ook al zeggen: de hoofdoorzaak van de rellen is toch de alsmaar groeiende kloof tussen arm en rijk en de kansarmoede? Zoals ons al dagen door het strot wordt geramd?
Kwatsch in 't kwadraat als je't mij vraagt. Als dit waar zou zijn, waarom is het dan enkel een minderheid die keet schopt, en dan nog allemaal allochtonen ook? Alsof er geen autochtone Fransen zijn die straatarm zijn. Alsof er geen allochtone Fransen zijn die straatarm zijn én walgen van die rellen. De reden voor krapulestreken moet je niet verder zoeken dan nodig: ze worden gepleegd omdat de daders krapuul zijn. Zo simpel is dat. Als die idioten nu echt denken dat de werkgevers nu zullen staan te popelen om hen in dienst te nemen, dat ze dan maar rap wat anders denken. De zaakvoerders van die bedrijven die ze hebben afgebrand, zullen als ze een beetje hersenen in hun kop hebben er wel voor zorgen dat ze hun bedrijf ergens anders terug opbouwen, ergens waar geen allochtoon te bespeuren valt. En hun allochtone werknemers zullen ook verschrikkelijk veel sympathie hebben voor die relschoppende kleuters, want die zijn hun baan kwijt. Kleuterscholen in de fik steken omdat je arm bent : ja, mijn voeten! Maar misschien valt er voor dit schorremorrie (ik ben nog mild vandaag) nog een appel uit de boom en zal de Franse politiek in al haar wijsheid besluiten om nog maar wat meer belastingsgeld in dit gespuis te pompen. De biljarttafels en de pingpongtafels zullen misschien al besteld zijn? Om van de pampers nog te zwijgen.

Maar waarom zijn er dan geen allochtonen die het verder schoppen, hoor ik u opnieuw denken. Om in Frankrijk te blijven, ken je die Nicolas Sarkozy? Zijn vader was een kansarme Hongaarse immigrant, zijn moeder was van Joodse afkomst. Van allochtone afkomst, dus, én een topkandidaat om binnen onafzienbare tijd een gooi te doen naar het presidentschap. Niet slecht voor een allochtoon. Ik vermoed dat hij als jongeling met z'n neus in de boeken zat in plaats van auto's in de fik te steken.

Ja, dan hoor ik u nog denken, maar alle kansarme allochtonen zouden hetzelfde doen als degenen in de voorsteden. Inderdaad in Frankrijk hebben ook massa's Chinezen brand gesticht! Gelukkig was het maar in hun keuken en stond er een wok op de vlam, dus dat wordt weer smullen! De nakomelingen van vele immigranten uit Spanje, Italië, Portugal, Armenië, Vietnam etc. zijn nog druk aan het vergaderen om te beslissen tot welke baldadigheden zij zullen overgaan. Voorlopig zijn zij nog op zoek naar precedenten, Het is te zeggen de vele baldadigheden die hun ouders en grootouders hebben uitgevreten toen zij zo arm als een luis in Frankrijk zijn toegekomen en in de situaties van de balieus zaten. Voorlopig heeft de zoektocht nog niets opgeleverd...