Vrouwen zijn rancuneuze secreten


Was het pakweg tien á twintig jaar geleden nog heel normaal (lees: geen misdaad) een vrouw een tikje op de bil te geven of bewonderend te staren naar een volle borstpartij, tegenwoordig kun je al worden opgepakt als je iemand een goedemorgen wenst. En het ergste is dat vrouwen er niet voor terugdeinzen om incidenten uit het verleden opeens op te rakelen en het dan meteen maar wat aandikken. Hardwerkende mannen als Nico de Klusjesman en Ruud de Vluchtelingenpief zijn het slachtoffer van deze rancuneuze en inconsequente secreten. Maar óók vrouwen die in het verleden echt het slachtoffer zijn geworden van seksuele intimidatie.


Nico Zwinkels kenden we allemaal als de olijke en bebaarde klusjesman van het gezellige serviceprogramma Eigen Huis en Tuin. Ik leg expres de nadruk op ‘kenden’, want nu kennen we hem als de man die zijn klopboor gebruikte om wat vrouwelijke voegen dicht te kitten. Het overbekende muziekje zal voor altijd geassocieerd worden met seks, net zoals de Bolero decennia deed. Het zal mij dan ook niets verbazen dat de Bolero in menig slaapkamer wordt vervangen voor de vrolijke Eigen Huis en Tuin-tune.
Het lijkt de laatste jaren een trend om mannen erbij te naaien. Ruud Lubbers, inmiddels een gerespecteerde topambtenaar bij de Verenigde Naties, werd onlangs beschuldigd van seksuele intimidatie. Nu weet ik niet wat jij denkt bij seksuele intimidatie, maar ik zie dan een man (of vrouw) voor me die iemand tegen de muur drukt, met de hand in het kruis graait en probeert zijn tong in een keel te steken. Of iemand die een brief stuurt vol met obscene teksten, al of niet voorzien van afbeeldingen.
Maar nee, onze ex-premier had ooit iemand bemoedigend een tik op de billen gegeven. Zo van: ‘Hey meid, goed gedaan.’
Nu kan ik me heel erg goed voorstellen dat iemand daar niet van is gediend. Maar wat let je om te zeggen dat ie zijn handen thuis moet houden. Je kunt zeggen dat je daar niet van bent gediend, je kunt zelfs zeggen dat ie moet oprotten en wel meteen. Maar je gaat niet een hele tijd later ineens de pers opzoeken om het verhaal nog eens uit de doeken te doen.

Maar ja, vrouwen doen dan wel. Simpelweg omdat vrouwen nu eenmaal rancuneus van aard zijn. Ze zijn onbetrouwbaar en bovendien inconsequent. Waarom kunnen mannen als Jan Mulder, Herman Brood en Julio Iglesias alles neuken wat los en vast zit zonder dat er maar één vrouw uit de school klapt en maken anderen weer een big deal van een tikje op de billen?
Zou het charisma zijn? Nico en Ruud zijn natuurlijk niet zo sexy als een Mick Jagger of een Rob Oudkerk, maar dat rechtvaardigt het onbetrouwbare secretengedrag van vrouwen natuurlijk niet.

Mannen zijn misschien honden op seksueel gebied, maar ze zijn wel duidelijk en doorzichtig. In zijn nieuwe autobiografie zegt Bill Clinton over zijn slippertje met Monica Lewinsky: ‘Ik deed het niet omdat ik verliefd op haar was, maar puur omdat ik de mogelijkheid had.’
Kijk, wat Clinton deed was misschien verkeerd, maar de enige aan wie hij verantwoording schuldig was, was aan zijn echtgenote. Maar dankzij het secretengedrag van Monica werd een pijpbeurt een wereldwijd issue. Wie bedenkt nu in hemelsnaam om een jurk met spermavlekken in de vriezer te bewaren? Dat kan alleen een vrouw. Ze besloot destijds zelf dat ze hem wilde pijpen. En zo zie je maar dat vrouwen onbetrouwbaar en rancuneus zijn.

Nog even over Bills statement dat hij zich liet pijpen omdat hij de mogelijkheid had. Zo is het natuurlijk ook, geef de man een mogelijkheid en hij grijpt hem met beide handen aan. Denkt de man ten onrechte een mogelijkheid te hebben, maak dan duidelijk dat hij het bij het verkeerde eind heeft.
Maar ja, zo denkt een man. Een vrouw kan jaren later besluiten alsnog seksuele escapades of vermeende tikjes op billen aan de grote klok te hangen.
En de media smullen ervan. Ron Brandsteder is niet de vader van een jongetje maar we weten allemaal wie Bowy is. Nico’s handige handen kunnen nooit meer in beeld komen zonder er billen bij te denken. En Bill Clinton gaat niet de geschiedenisboeken als goede president, maar als de man die seks had met een vrouw in een blauwe soepjurk.

Dit onbetrouwbare rancuneuze gedrag van inconsequente secreten als Monica Lewinski en Bea Willemsen heeft niet alleen een negatieve impact op de man, waarvan je nog kunt zeggen dat hij het toch echt over zichzelf afroept.
Het is vooral ook een klap in het gezicht voor vrouwen die echt het slachtoffer zijn geworden van aanranding en verkrachting. De sympathie van zowel de media als de publieke opinie neigt immers naar de man, zeker als het schandaal niet meer is dan een slippertje uit het verleden of een tik op de billen.
De vrouwen die wel degelijk slachtoffer zijn geweest zullen niet met hun verhaal naar buiten durven komen, bang om voor gek te worden verklaard. Na een paar van die indianenverhalen over mannen als Nico en Ruud denken mensen al snel. ‘Daar heb je er weer zo een die ooit in de kont is geknepen.’

Ik hoop voor deze vrouwen dat aan de achterlijke wildwest-verhalen van hun soortgenoten snel tot een eind komt. En ik hoop voor mannen als Nico en Ruud, maar ook voor alle andere mannen die onterecht worden beschuldigd van seksuele intimidatie, dat ze niet blijven plakken aan het stigma van billenknijper.

Bill Clinton nam overigens op een fantastische manier wraak op dat loeder van een Lewinski. Doordat zij met het verhaal en de jurk naar buiten kwam kon een hoofdstuk over haar niet uitblijven natuurlijk. Door simpelweg te stellen dat hij destijds niet vreemdging om de persoonlijkheid van Monica maar omdat hij de gelegenheid had en het dus ieder andere beschikbare vrouw had kunnen zijn, is Monica nu depressief en is ze reeds twintig kilo aangekomen. Geniale zet van Bill, het is bijna een secretenactie. Bij nader inzien, het zou me niets verbazen als Hillary zijn boek heeft geschreven.