Diggy Dex - Mayonaise voor de ziel

 

Aan: Danny
Van: Stefan

Betreft: Mayonaise voor de ziel
Antwoord op: Bijstand voor Froger en coming out day

 

Hey Danny,

Knap van je dat je er voor uit durft te komen dat je hetero bent. Dat is toch een belangrijke stap! Wanneer kwam je er achter? En heb je het aan je familie kunnen vertellen? Vaak hebben mensen in de nabije omgeving het al jaren door natuurlijk. Het zal me niks verbazen dat je vrouw wel een vermoeden had dat je hetero bent.
Ikzelf ben nog lang niet zover om uit de heterokast te komen. Overigens, dat wakker liggen was dus voor niks vorige week. Maalde er het hele weekend een dilemma door mijn hoofd over de verongelukte Jörg Haider, later deze week kwam naar buiten dat hij 142 kilometer reed in een 70 kilometer zone en ook nog eens had gezopen. Vette pech dan voor Haider, maar zoals jij al zei: zulke mensen verdienen het gewoon. Dronken achter het stuur zitten is nooit een goed idee. Ik heb ooit wel eens gedaan, midden in de nacht, en je hebt het idee dat je perfect rijdt. Net zoals ik denk dat ik heel zinnige dingen zeg als ik heb gedronken.

Daarna, het is zeker al 12 jaar geleden, nooit meer dronken achter het stuur gezeten. Ten eerste is mijn rijbewijs mijn baan. Zonder rijbewijs kom ik nergens en kan ik letterlijk gaan inpakken: achter de lopende band van een krokettenfabriek ofzo. Maar belangrijker is dat je anderen in gevaar brengt. Je inschattingsvermogen en je reactievermogen zijn natuurlijk helemaal tot nul gereduceerd. Bovendien heb je nog slechts tunnelvisie en zie je alleen wat er voor je afspeelt. Je zou toch maar iemand aan- of erger, doodrijden. Nee, wat dat betreft heb ik ook geen medelijden met dronken mensen achter het stuur die zichzelf te pletter rijden, of drugsrunners die met 140 door de binnenstad racen. En een betonnen muur of een boom wint het altijd.

Maar laten we het eens over leuke dingen hebben. Deze week ben ik blij verrast door de nieuwe cd van de blanke rapper Diggy Dex. Deze bijna dertiger, die eigenlijk Koen Jansen heet, bracht eind vorige maand Mayonaise voor de Ziel uit. Zijn vorige cd heb ik wat terloops gehoord destijds, ik vond hem wat saai qua productie, maar ik was toch benieuwd naar de opvolger. Dat kwam deels omdat ik Koen heel vaag ken, ik ben hem twee keer tegengekomen, maar vooral door de geile cd hoes. Dikke tieten en een pot mayonaise.

Anyway, ik trok de cd van een nieuwsgroep en luisterde in mijn auto. Ik kan je zeggen, Mayonaise voor de Ziel lijkt helemaal niet op zijn eerste album. Ik werd erg blij verrast door melodieuze samples, vette beats en prima teksten. De nummers zitten vol funky riedeltjes en ze doen me ergens denken aan de nummers van Moby op het album Play. Oude nummers vloeien naadloos over in moderne hiphop. Ik hou zelf vooral van melodieuze liedjes, dat vind ik nog belangrijker dan teksten. Als Koen zijn cd in het Chinees had gerapt was het óók een goede cd geweest.
Daarmee wil ik overigens niet zijn teksten afdoen als onbelangrijk. Het leuke aan Koen is dat hij nergens zijn best doet om street credible te zijn. Hij is gewoon Koen Jansen, eindelijk afgestudeerd, die graag zijn moeder een plezier doet en met vrienden een avondje aan het Risken slaat. Hij hoeft geen mensen in het publiek op hun bek te slaan of zich te misdragen op feestjes, hij is gewoon zichzelf. En daar gaat Mayonaise voor de ziel ook over. Het is eigenlijk een verhaal dat hij vertelt in 15  tracks die samen één geheel vormen maar ook best afzonderlijk te beluisteren zijn. Het nummer ‘1, 2, 3, 4’ is naar voren geschoven als single, maar er staan nog veel betere liedjes op. Mijn favoriet is Dezelfde Spijt waarop Edith Piaff een gastrol vertolkt. Bijzonder knap en ontroerend.

Een extra pluspunt voor Koen is dat hij ook de mensen die zijn cd hebben gedownload bedankt. Hij weet dat downloaden een onderdeel van de muziekindustrie is dat niet meer is weg te denken. Koen beseft dat ook deze mensen zijn publiek zijn en dat hij dan misschien twee keer zo hard moet werken om geld te verdienen, neemt hij voor lief. Mayonaise voor de ziel is op welke manier je de cd ook in je bezit krijgt een aanrader om in ieder geval een keer te beluisteren!

Tot volgende week!

Stefan

PS: Over hiphop gesproken. Jij bent toch een Emenim-fan? Ik vind de hits die hij had allemaal wel leuk. Ook lekker melodieus en zeker lekker snel gerapt. Mijn favoriete Emenim-nummer is overigens Forget About Dre. Op de een of andere manier krijg ik daar een enorme energie van. Naar verluidt maakt hij binnenkort zijn comeback. Zal mij benieuwen.