Wendy van Dijk, laat die droom varen!

Aan: Danny
Van: Stefan
Betreft: Wendy van Dijk, laat die droom varen

 Reactie op:  Manorexia en Godwin's Law in columns

 

Goedemiddag D.

Ik moet toch meer onder de mensen komen merk ik. Manorexia? Waar komt dat ineens vandaan? Ik ben overigens niet van plan aan deze hype mee te doen. Niet dat ik iets tegen een spuit heroïne in mijn arm heb, maar ik hou ook van lekker eten. En ja, dan moet je keuzes maken. Overigens heb ik ook geen last van Tanorexia, want ik ben al bruin genoeg van mezelf. Hoewel ik vorige week in Parijs mezelf best blank voelde. Half Parijs wordt bewoond door Afrikanen, wist jij dat? En ze wilden me allemaal inwijden over de tradities van het land. Zo boden ze me allemaal een armbandje aan omdat dat traditie is. Lief he? Ik heb alleen niks aangenomen omdat dat niet van mijn moeder mocht. Ik mocht ook niet met vreemde mensen mee, zodoende heb ik die drugshoeren in Pigale aan me voorbij laten gaan.

Maar goed, Manorexia dus. Jankende mannen, daar heb ik niks mee. Gordon is zo’n jankende man, afgelopen week in de Nieuwe Revu zei hij dat hij zwaar onderschat wordt. Zijn nieuwste cd is ontroerend (zegt Gordon zelf) en als dit flopt zegt dit meer over Nederland dan over hem (zegt Gordon zelf.) Ik kan hem niet meer zien of luchten. Helaas is hij nu zowel op RTL te zien als op SBS met dat gare Wie Ben Ik. Kijk jij overigens nog veel televisie tegenwoordig of heb je daar geen tijd en zin in? Ik kijk dagelijks televisie, maar van mijn HD-recorder, dus selectief en skip de hele tijd geouwehoer door. Ik merk dat ik het geouwehoer op televisie niet meer trek. Het gaat nergens meer over. Alleen enkele programma’s die ouwehoeren als format hebben, zoals Mooi! Weer de Leeuw en Popstars, kan ik nog net verdragen. Maar de rest: opzouten met dat geouwehoer.

Het dieptepunt aan ouwehoeren is Wendy van Dijk. Deze dame die ooit in het dansensemble van Hattaway zat (What is Love? Baby Don’t Hurt Me) heeft zich opgewerkt van aangeefster bij Wie Ben Ik tot een presentatrice die live-shows mag presenteren. Ze is gegroeid in haar vak, maar helaas, het publiek is niet meegegroeid.
Wat men in Wendy van Dijk ziet is mij dan ook een raadsel. Oké, Over de Rooie was erg leuk, maar dat kwam meer door de debiele dingen die mensen deden voor 445 euro. En dat ging lekker ver, van het in je broek plassen op straat tot je tieten laten zien of met een veer in je blote reet de straat oversteken. Maar Wendy wilde meer. En kreeg meer. Het programma ‘Hart in Actie’ werd een succes. Maar ook daar zien we weer dat het format beter was dan Wendy zelf. Het programma dat nou door Natascha Froger wordt gepresenteerd scoort nog steeds, zo niet beter terwijl Wendy’s gejatte versie Heel Holland Helpt op RTL4 dramatisch flopte. En in feite was dit hetzelfde programma. Jammer voor Wendy én voor RTL. Want de blonde presentatrice verdient een miljoen euro per jaar. Een miljoen! Dat is nog meer dan Edwin Evers verdiend bij 538, en hij heeft het best beluisterde ochtendprogramma van Nederland. En Wendy heeft weer een flop dus: Million Dollar Wedding. Een mix van LoveLetters, de Honeymoonquiz en de Surpriseshow. Oja, en Idols. Reinout Oerlemans heeft een speciaal computerprogramma ontwikkeld waarbij hij meerdere bestaande formats kan invoeren waarna er automatisch een nieuw programma-idee uitrolt. Maar helaas, niemand trapt er deze keer in. Vorige week werd Hollandse Krijgers al van de tv gehaald (ook reallifeformatje van EyeWorks) en de vraag is: blijft Million Dollar Wedding op de buis? Want niet meer dan 500.000 mensen, soms iets lager, soms iets meer, kijken naar deze appelmoes van formats.

En meer zal het ook niet meer worden. Vorige week beloofde Wendy nog: de live-shows komen er aan, het wordt nu erg leuk. Maar dat werd het niet. Ik heb een stukje gekeken en zag dat ze ouders uit het buitenland haalden (Surprise Surprise!) en de stellen moesten in een geprepareerde koksjas met vier mouwen een afwas doen (Honeymoonquiz). Of ze ook nog een spiraal moesten doen of een toren van Pisa moesten bouwen weet ik niet want toen was ik al weggezapt. En dat was vooral om Wendy die plichtmatig vragen stelde aan de deelnemers, waarbij ze én ongeïnteresseerd keek én de hele tijd naar aanwijzingen van de regisseur keek. Met als gevolg dat niemand geloofde dat ze met deze stellen was begaan. Ze wekt alleen maar irritatie op bij mij als kijker. Waar Linda de Mol overtuigend overkomt dat ze kandidaten leuk vindt, daar is Van Dijk meer bezig met zichzelf: kom ik wel over, wat gaan we nu doen, welke vragen moet ik stellen.
Ik zou willen zeggen: Wendy, laat die droom varen. Ga weer in een panel zitten, doe wat mij betreft weer iets met debiele Nederlanders die alles doen voor geld of verkleed je als Japanse. Maar laat die droom varen dat je een eigen programma kunt dragen. Geniet lekker van die miljoen euro per jaar en ga zodra het contract is afgelopen lekker naar omroep Max.

Maar goed, RTL zal haar nog wel even de hand boven het hoofd houden wat niet zo vreemd is als je bedenkt dat ze naar verluidt neukt met de grote programmabaas. De twee ontkennen het maar vorige RTL-programmabaas heeft allang verklapt dat Erland Galjaard haar vriendje is. En ja, dan wordt ontslaan of een programma cancelen ineens wel moeilijk. Hoewel ik me niet kan indenken dat de aandeelhouders gevoelig zijn voor dergelijke sentimenten.

Tot volgende week

PS: Een miljoen dollar kostende bruiloft, hoever kom je daar mee met de huidige koers? Schaal bitterballen en Dries Roelvink moet wel lukken toch?