Skiër Braathen slalomt van 29e plek naar winst, Brignone wint super-G

Een prima weekeinde in de World Cup alpineskiën is zondag op fraaie wijze afgesloten. De vrouwen werkten een super-G af in het Oostenrijkse Zauchensee, de mannen stonden in het prachtige Berner Oberland in Zwitserland op de piste voor een slalom in Wengen.

Slalom mannen, Wengen
Na één run stond Henrik Kristoffersen uit Noorwegen bovenaan de ranglijst, elf honderdsten voor de Oostenrijker Manuel Feller. Met Sebastian Foss-Solevaag op 0,58 seconden stond er ook een Noor op plek drie, voor de gedeeld vierde plaats van de Fransman Clement Noël en thuisfavoriet Ramon Zenhäusern. Ook de Oostenrijker Marco Schwarz (+0,83), de Italiaan Alex Vinatzer (+0,87) en de tweede Zwitser, Daniel Yule (+0,88), stonden nog binnen een seconde van de leiding.

In de tweede run deed Lucas Braathen het goed: de Braziliaanse Noor stond 29e na run één, maar met acht man te gaan stond hij nog altijd aan de leiding. Yule kwam 0,22 seconden tekort om Braathen voor te blijven, Vinatzer was lekker bezig tot zijn ski van zijn voet schoot en ook Schwarz haalde het niet. Zenhäusern leverde elf plekken in, Noël verloor er vijf en Foss-Solevaag raakte vier plekken kwijt - Braathen was inmiddels zeker van het podium.

Feller moest bijna twee seconden voorsprong verdedigen, maar dat lukte niet: hij raakte vier posities kwijt, Braathen bleef aan de leiding. Alleen Kristoffersen kon zijn jonge landgenoot nog van een sensationele zege houden en dat leek hij dan toch ruim te doen...tot hij een paar poortjes voor de finish een poortje niet haalde, een dure blunder. Braathen schoof zo door van de 29e plek naar de winst, Yule werd tweede, voor de Italiaan Giuliano Razzoli.

Super-G vrouwen, Zauchensee
Ariana Rädler was de tweede vrouw die naar beneden kwam en de Oostenrijkse, goed voor één vijfde en één zevende plek in haar loopbaan, deed dat uitstekend: de een na de ander beet zich stuk op haar tijd. Federica Brignone deed dat niet: de Italiaanse was 0,17 seconden sneller en pakte de leiding. Corinne Suter uit Zwitserland volgde en zij naderde Brignone tot op vier honderdsten, wat uiteindelijk genoeg bleek voor plek twee. Rädler mocht alsnog juichen, want niemand kwam verder nog aan haar tijd en dus was haar eerste World Cup-podium ooit een feit.